Kövess minket!

Trending Now

Wolf Kati Zsédával, a Halott Pénz tagjai egymással, Tóth Dávid pedig Nagy Benedekkel versenyzett

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén különleges módon hívja fel a figyelmet az Iskolakezdés együtt! elnevezésű adománygyűjtő kampányára, amellyel hátrányos helyzetű gyerekek iskolatáskáját segítenek megtölteni.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy rendhagyó kisfilmmel készült, amelyben ismert emberek párokban – Wolf Kati & Zséda, Járai Márk & Marsalkó Dávid, Tóth Dávid & Nagy Benedek – mérték össze az iskolapadban a tudásukat. A versenyzőknek számos tantárgyban meg kellett mérkőzniük, de közel sem egyenlő esélyekkel indultak – volt, aki kapott segítséget, volt, aki nem. A Segélyszervezet ezzel a különleges csavarral szeretné bemutatni, hogy megfelelő támogatás nélkül még felnőttként is nehéz helyt állni, nemhogy gyerekként.

A versenyzők alsó osztályosoknak szánt feladatokat oldottak meg matematika, földrajz, tollbamondás, rajz és környezetismeret témakörben. A tudás azonban nem volt minden. Az egyenlőtlen esélyekkel a szereplők sem voltak tisztában, de a végeredményt látva számukra is világossá vált, mennyit számít az iskolában a megfelelő eszköztár és a támogató háttér.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet számos kampányában vettem már részt, de talán ehhez kötődöm a legjobban. Tulajdonképpen a gyermekeim is az Iskolakezdés együtt! kampányon nőnek fel, ugyanis a nagyobbik éppen az első gyűjtéskor kezdte el az általános iskolát. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, ha összegyűlik a kitűzött célnak megfelelő összeg, hiszen ebből látszik, hogy az emberek odafigyelnek egymásra és segítenek, ha kell. A videó forgatása óriási élmény volt! Kíváncsian ugrottam neki a feladatoknak, a legnagyobb tanulság pedig az volt, hogy akkor a leginkább mellbevágó az esélyegyenlőtlenség, amikor az ember a saját bőrén érzi. A gyermekeknek minden iskolakezdésnél szükségük van egy jó indításra, de ez sokaknak sajnos nem adatik meg, ezért is olyan fontos ez a kampány” – nyilatkozta Wolf Kati előadóművész, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, az Iskolakezdés együtt! arca.

Az iskolai felszerelések beszerzése jelentős kiadással jár, így tanévkezdéskor rengeteg szülőnek kell szembenéznie azzal a félelemmel, hogy nem tudja biztosítani a gyermeke taníttatásához szükséges nélkülözhetetlen eszközöket. Az iskoláskorú gyermekes háztartások közül sokan kénytelenek a rosszabb minőségű eszközöket választani, jó néhány diák használt iskolaszerekkel készül a szeptemberi iskolakezdésre, de számos olyan család is van, ahol anyagi okokból egyáltalán nem tudják megoldani a tanszerek beszerzését.

A tanévkezdés kapcsán felmerülő költségeket a legtöbb háztartásban önerőből fedezik, ám sokan kénytelenek más fontos kiadásokat csökkenti: ez jellemzően az élelmiszerre fordított összegből történik, de előfordul az is, hogy a számlák befizetésével késnek az iskoláztatási költségek miatt. Nem ritka az sem, hogy hátrányos helyzetű családokban a szülők a család többi tagjától vagy a szűk baráti körtől kérnek kölcsön, hogy fedezzék a tanévkezdési kiadásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet idei célja, hogy – a koronavírus miatt most az előző évekhez képest kétszer annyi, azaz – 2000 diák iskolatáskáját töltse meg nélkülözhetetlen felszerelésekkel. Egy csomag értéke, melyben minden fontos eszköz megtalálható, körülbelül 10 000 forint, így a szervezet arra törekszik, hogy idén 20 millió forint adományt gyűjtsön össze a kisiskolásoknak.

Gyakran fordul elő, hogy két azonos szorgalmú és tehetségű iskolás teljesítménye között csak a megfelelő eszközök hiánya jelenti a különbséget. Bármennyire is jó tanuló egy gyerek, ha nincsenek meg az alapvető tanszerek és tankönyvek, akkor sokkal nehezebben tud megfelelni a követelményeknek. A rossz minőségű vagy hiányzó iskolai felszerelés pedig nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenérzetet is kelthet a nehéz sorsú gyerekekben: úgy érezhetik, ők kevesebbet érnek, mint társaik.

„A 9 éve indított Iskolakezdés együtt! kampányunkkal az a célunk, hogy tudatosítsuk a társadalomban: a nehezített körülmények olyan lehetőségeket vehetnek el a rászoruló diákoktól, melyeken talán az egész jövőjük múlhat. Idén ezzel a rendhagyó kisfilmmel szeretnénk még többek figyelmét felhívni arra, hogy a támogatásokkal kiegyenlíthetjük az iskolások esélyeit, és egy szebb jövőt ígérhetünk azoknak is, akik önerőből sajnos nem tudják megteremteni a tanévkezdéshez szükséges összegeket. Bízunk benne, hogy elérjük a kitűzött célt, és 2000 kisiskolás táskáját tölthetjük meg a szükséges tanszerekkel. Ezúton is köszönjük az önkéntes sztároknak, hogy a film kedvéért visszaültek az iskolapadba, és segítettek, hogy az üzenetünk így még többekhez eljusson” – mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettese.

Hogyan lehet csatlakozni a gyűjtéshez?

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán: www.iskolakezdesegyutt.hu
  • A szervezet 1353-as adományvonalán (minden hívás vagy SMS 250 Ft támogatást jelent)
  • Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz (a közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt!)

Trending Now

Akció indul a vezetés közben mobilozók kiszűrésére

Egyhetes közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség szeptember 15-től – közölte internetes oldalán az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Közzétéve:

A szerdán megjelent közleményben azt írták, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) szeptember 16. és 22. között “Focus on the road” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik.

Magyarország egész területén

elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon használatát ellenőrzik majd, de nagy hangsúlyt kap az ellenőrzés során a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységek kiszűrése is.

A magyar rendőrség a ROADPOL Safety Days (ROADPOL Közlekedésbiztonsági Napok) baleset-megelőzési programjához jövő héten kedden közúti ellenőrzéssel, baleset-megelőzési előadásokkal, és gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik. Az európai program kitűzött célja, hogy ne történjen halálos baleset a közutakon.

Tovább olvasom

Trending Now

Átadták a Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész, Rujder Vivien, Mentes Júlia Virginia, Bordás Roland, Gyöngyösi Zoltán és Rózsa Krisztián színművész, valamint Leblanc Gergely balettművész vette át az idén a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A tizennegyedik alkalommal átadott díjjal, amely pénzjutalommal is jár, azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A díjat az idén Rujder Vivien, a budapesti Katona József Színház, Mentes Júlia Virginia, a Thália Színház, Bordás Roland, a Nemzeti Színház, Gyöngyösi Zoltán, a Vígszínház és Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, valamint Leblanc Gergely balettművész, a Magyar Nemzeti Balett principálja, érdemes művész vehette át.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a keddi budapesti díjátadó ünnepségen felidézte: az idei díjazottakat a zsűri több mint hatvan jelölt közül választotta ki. Az utánpótlás kifogyhatatlan, hiszen a zsűri minden évben több elismerést szeretne átadni – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a tizennegyedik alkalommal átadott elismerés eddigi díjazottjai a magyar kulturális élet meghatározó szereplőivé váltak. Mint mondta, biztos abban, hogy a mostani díjazottak neve is sokszor szerepel majd a színlapokon és a mozivásznon, a következő évtizedek színház- és filmművészetét őt fogják befolyásolni.

A díjazottak közül Leblanc Gergely balettművész kiemelte, hogy a legjobbkor érkezett az életébe ez az elismerés, hiszen az elmúlt másfél év nehéz időszak volt a művészek számára.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek 62 jelöltet állítottak az idén.

Közülük választotta ki az öttagú zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, aki elnyerte a Junior Prima címet.

A kétmillió forinttal járó színház- és filmművészeti Junior Prima Díjat az idén elismert művészekkel együtt már 101 fiatal magyar tehetség kapta meg.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek a zene, a Docler Holding a népművészet, a KAVOSZ a sajtó, a Takarékbank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Tovább olvasom

Trending Now

Felmatricázott mozdony népszerűsíti a Toldi animációs filmet

Felmatricázott mozdony népszerűsíti a Toldi animációs sorozatot, amely szeptember 19-től a Duna Televízióban látható.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Toldi Miklós az erő és a kitartás, a nemzeti büszkeség megtestesítője, ezért fontos, hogy a MÁV-csoport is megjelenítheti az alakját – mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a felmatricázott mozdony sajtóbemutatóján Budapesten.

Hozzátette: Toldi hírét felmatricázott TRAXX mozdonnyal viszik Magyarországon és külhonban, ezzel is hozzájárulva a film népszerűsítéséhez, emléket állítva Arany Jánosnak és Jankovics Marcellnak.

A mozdony havonta 25 ezer kilométert fog megtenni Budapesttől Szombathelyen és Győrön át Szolnok, Békéscsaba, Miskolc és Sátoraljaújhely felé, emellett Romániába is közlekedni fog – fűzte hozzá Homolya Róbert.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magyar közmédia történetében mérföldkő a Toldi. Hozzátette: Jankovics Marcellnek ez volt az utolsó munkája.

A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll.

Jankovics Marcell (1941-2021) utolsó rendezését a Duna Televízió közönsége láthatja először szeptember 19-től – ismertette a részleteket a vezérigazgató.

Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg. A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap este nézheti majd a Duna Televízióban 19 óra 40 perctől, első alkalommal három, majd öt héten át két-két rész lesz látható.

Tovább olvasom