Kövess minket!

Trending Now

Videójáték mint médium? – Így használhatóak a videójátékok szocializálódásra, hírmegosztásra

A videójátékok több szakértő szerint is jó hatással lehetnek a gyerekekre a karantén ideje alatt. A közös játékkal eltöltött idő segít a társas kapcsolatok fenntartásában és segít levezetni a stresszt is.

Sok gyerek (és felnőtt) az online játékokat használja arra, hogy megbeszélje barátaival mindennapi problémáit – azaz olyan tevékenységre, amire máskor a közösségi médián kerülne sor. Mivel a bezártság és az ebből fakadó frusztráció egyre csak nő az emberekben, egyre nehezebb a munkára vagy éppen a tanulásra fókuszálni. A probléma főként azokat érintheti erősen, akik eddig a rendszeres edzéssel vagy gyakori bulizással, heti többszöri baráti találkozóval vezették le energiáikat.

Videójáték mint közösségi médium

A karantén és az elszigeteltség idején akár a kevésbé jó videójátékok is megfelelő alternatívát kínálhatnak a csoportos összejövetelekre, hiszen elsősorban nem a teljesítmény és a minél nagyobb újdonság a lényeg, hanem a virtuális együttlét. A hagyományos számítógépek mellett az Xbox One és a PlayStation is kiválóak lehetnek a játékra, mivel így a család többi tagjának sem kell lemondani a munkáról, tanulásról vagy egyéb elfoglaltságokról azért, hogy valaki játszhasson.

Emellett mindkét készülék könnyen beállítható online játékra (évente kb. 50 eurót kell fizetni a hozzáférésért), és mindkettő nagyon intuitív „Party Chat” funkcióval rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy játék közben fejhallgatóval beszélgethessenek a játékosok, de akár arra is lehetőség van, hogy a játékok között vagy Netflixes sorozatok nézése közben tartsák a kapcsolatot egymással.

A népszerű PC videojáték-platform, a Steam, a közelmúltban rekord számú felhasználót számláltés bár az oldal által kínált játékok közül a leggyakrabban játszottak a gyors tempójú akciójátékok, rengeteg kincsre lehet rajta bukkanni akkor is, ha valaki ezeket nem szereti. Gyakorlatilag bármely korosztály és érdeklődéstípus számára akadnak érdekes darabok.

Hogyan lehet megtalálni a közös hangot a gyermekekkel?

Noha valószínűleg a legtöbb szülő nem hallgatja őszinte lelkesedéssel, ahogy a gyerekeik minden nap a Minecraftban felfedezett újdonságokat részletezik, mégis a videójátékok pozitív hatásai akkor mutatkoznak meg igazán, ha a szülők sem határolják el magukat.

Fontos, hogy a jelenlegi helyzetben ne kelljen a gyermekeknek 2-3 óránként felállni a számítógéptől, ha nem akarnak, hiszen nem nagyon van más olyan lehetőség, amivel levezethetnék az energiáikat. Időt kell szakítani viszont a beszélgetésre és mindkét félnek jót tesz, ha a videójátékokban történt dolgokról is ugyanolyan intenzív beszélgetést lehet folytatni, mint amilyet akár egy iskolában eltöltött napról. Lenore Skenazy nevelési szakértő a Reason oldalán azt írja, a vállalkozókedvűek akár oda is ülhetnek egy rövid időre – vagy legalább nézzék meg, mit csinál a gyerek a játékban. A következő lépés pedig az lehet, ha megkérjük őket, hogy mutassák meg, hogyan kell játszani.

A szakértő szerint az agresszívnak tűnő játékoktól sem kell félni. Az a tény, hogy a játékok háborún vagy másfajta konfrontáción alapulhatnak, még előnyt is jelent: a gyerekeknek ilyenkor gyakorlatilag az „életbenmaradásért” kell játszaniuk és ennek megfelelően szorosan együttműködniük, támaszkodniuk a csapattagjaikra. Ez a helyzet egyrészt megteremti a közösség érzetét, amely a szülő-gyerek kapcsolatot is erősíti, másrészt javítja az együttműködési készségeket.

Ráadásul mivel a világ helyzete jelenleg igen kaotikus, felüdülés olyan játékkal tölteni az időt, melyben jó eséllyel nyerhetnek a szereplők. A család összekötésén túl az is nagy előnye az online játékoknak, hogy a (nagyobb) játékosok fizikai határokon túli ismeretségekre, barátságokra tehetnek szert.

Gyorstalpaló a legnépszerűbb játékokhoz

Minecraft – A világ legnépszerűbb videojátékában nyolc játékosból álló csoportok találkozhatnak online, felfedezhetnek fel hatalmas, eldugott világokat, és együtt építhetnek fel csodálatos épületeket. A játék gyakorlatilag a Lego virtuális változatának és egy fantasy-kalandnak a keresztezése. A barátok közösen találhatnak ki projekteket, amiket együtt valósítanak meg (ezek akár egészen komoly feladatok is lehetnek, mint például a Taj Mahal méretarányos modelljének felépítése), de akár minijátékok során is összemérhetik az erejüket.

Fortnite: Battle Royale – Még mindig a tizenévesek kedvence a Fortnite: Battle Royale. A játékban 100 játékos kerül egy pályára, ahol a túlélés a cél. A játék egyedül is játszható, de az igazi izgalmat a csapatmód nyújtja, mely lehetővé teszi négyfős társaságok közös részvételét is. Bár a játék célja alapvetően a harc, sokan alternatív felhasználási módot is kitaláltak már rá. Például ha a csapat a játékterületnek valamilyen csendes helyére húzódik vissza, akkor erődök és vitorlások építésébe is fektethetik az energiájukat.

Sea of Thieves – Egy Rare névre hallgató, veterán fejlesztő által készített játék, melyben tengerészeti kalandokon lehet részt venni. A csapatok egy kalóz gálya fedélzetén indulhatnak neki az ismeretlennek, hogy kincseket és különféle feladatokat keressenek maguknak. A tengeren találkozhatnak más játékosokkal, valamint csontváz-hajókkal, szigetekkel, és más fantasy-elemekkel, miközben megoldják az egyes küldetéseket. Az egész világot arra tervezték, hogy a barátok együtt dolgozhassanak a megoldáson egylenyűgöző és vidám környezetben.

A felsoroltakhoz hasonló videojátékoknak számos szociológiai és pszichológiai előnye van. Például az emberek, akik tömegesen játszanak többszereplős online játékokat, erősebb a társadalmi identitásuk, magasabb önértékelési szintet érhetnek el és kevésbé jellemző rájuk a magány. Ezek a játékok gyakran arra ösztönzik a játékosokat, hogy működjenek együtt egy olyan cél elérése érdekében, amely elősegítheti a közösség boldogságát és amelynek elérése így közös sikerként élhető meg. A legtöbb online játékban van játékon belüli chat, melyet akár mikrofonnal és fülhallgatóval, akár szöveges üzenetek által is használni lehet, így ezek a terek teljes közösségi élményt nyújthatnak.

Az olyan játékok, mint a Nintendo által nemrégiben kiadott Animal Crossing: New Horizons, lehetővé teszik a játékosok számára, hogy virtuális szigeten találkozzanak, szocializálódjanak és teljesítsék a játékon belüli feladatokat.

Számos játék lehetővé teszi a játékosok számára privát szerverek létrehozását is, ahol csak meghívott felhasználók vehetnek részt, így a barátok és a család előzetes egyeztetés után egyszerre vehet részt a játékban.

Kockázatok és mellékhatások

Noha a videojátékok hasznosak lehetnek az elszigeteltség elleni küzdelemben, vannak bizonyos kockázataik. Ahogy Kishonna Gray és Emma Vossen kommunikációs kutatók megjegyzik, az online terek mérgezőek lehetnek, különösen a marginalizált közösségekben élőgyermekek számára.

Ennél fogva, ha a veszélyeztett csoportokba tartozó gyermekek több időt töltenek online, fokozódik a bántalmazásnak való kitettség kockázata. Noha az online zaklatás súlyos problémákat okoz a felnőtt játékosokesetében is, sokkal erősebb hatása van a fiatal korosztályra nézve.

Rachel Kowert, a Take This (mentálhigiénés és videojáték-erőforrásokkal foglalkozó szervezet) kutatási igazgatója szerint- különösen a kisgyermekek szüleinek – élniük kell a chat-es alkalmazások beállításai adta lehetőségekkel és figyelniük arra, hogy a gyermekek kivel töltik az idejüket.

Egy másik potenciális veszélyforrás, mely joggal adhat okot aggodalomra a játékon belüli megnövekedett vásárlások, például zsákmánydobozok (loot boxok), a letölthető tartalmak vagy mikrotranzakciók. Éppen ezért fontos, hogy a szülők aktívan és folyamatosan figyelemmel kísérjék, mi történik a videójátékokban.

Trending Now

Kövér László: az európai demokrácia védelmében korlátozni kellene a techóriásokat

Az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a többi között a közösségi média kérdésében is felszólalt a magyar házelnök.

Közzétéve:

Borítókép: Kövér László egy korábbi konferencián, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha komolyan féltjük az európai demokráciát, akkor elsősorban a nagy technológiai cégek működésére kellene korlátozó szabályokat hozni multilaterális keretek között – jelentett ki a magyar Országgyűlés elnöke az MTI-nek értékelve az uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának első napját a spanyolországi Palmában még hétfőn.

“Ebben az összefüggésrendszerben, amit itt ma hallottunk, meg ami az európai diskurzust uralja, ebben csak az úgynevezett liberális demokráciákon kívüli, azaz az autoriter államok felől fenyegető veszélyre szoktak kitérni, miközben a liberális demokráciákon belül érzékelhető azoknak az informális magánhatalmaknak a nyomása és manipulatív ereje – utalnék itt csak Soros úrnak a hálózatára –, amelyek Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a demokrácia működésére” – fogalmazott Kövér László.

A konferencia első napján “A liberális demokráciák új kihívásaival szembesülő Európai Unió stratégiai autonómiája a közösségi média és a mesterséges intelligencia korszakában, kül- és védelempolitikai szemszögből: Oroszország Ukrajna elleni illegális inváziója és a közel-keleti konfliktus” témájában szólaltak fel a résztvevők.

A házelnök szerint kétségkívül létező veszély a demokráciák befolyásolása, a közvélemény manipulálása, de kifogásolta, hogy a felszólalók nagy többsége kizárólag Oroszország fenyegető szerepét emelte ki.

“Valószínűleg a kollégák egyike sem volt abban a helyzetben, mint a magyar kormánypárti politikusok, hogy különböző internetes platformok letiltsák a közösségi oldalukat, vagy korlátozzák a megszólalásuk lehetőségét” – jegyezte meg.

Kövér László úgy vélte: az első nap tanulsága, hogy meg kell próbálni a vita témáit jobban összpontosítani az értelmes párbeszéd érdekében. “Olyan témát érdemes választani, amelyben az egyetértés, a konszenzus lehetősége nagyobb, mint másban, érdemes azt keresni, hogy mi az, ami valóban összeköt bennünket, és valóban együtt tudunk működni” – hangsúlyozta.

Jövőre hazánkban találkoznak a házelnökök

Elmondta, hogy a tagállami parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, következő házelnöki konferenciának jövő májusban Magyarország ad otthont, és ennek megvitatandó témáit az év végégig kell meghatározni, és az EU parlamentjeinek jövő februári, főtitkári találkozóján kell bemutatni.

A tervek szerint a konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el, amelybe Magyarország számos módosító indítványát beépítették. “Elértünk sok eredményt, amiben meg nem, abban pedig lábjegyzetben a különvéleményünket jelezni fogjuk, hogy ne legyen félreértés, hogy mihez járultunk hozzá” – mondta Kövér László.

Az európai házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023. második félévében töltött be. Az eseményen 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.

Tovább olvasom

Trending Now

Korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetője

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

Közzétéve:

Egy héttel ezelőtt mesterséges intelligencia segítségével alkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában. A Bíró Ada névre keresztelt műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt mesterséges intelligencia hozta létre.

Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja szerint az Ada megjelenését övező kíváncsiság, komoly érdeklődés és médiafigyelmem is jelzi, hogy a technológia forradalmi és korszakalkotó.

Közölte:

az igazinak tűnő, gép alkotta műsorvezető iránti érdeklődés azért jelentős, mert a technológiát eddig leginkább szövegek generálása kapcsán ismerték, a Deltában viszont három dimenzióban, kiváló képi minőségben, gyakorlatilag magától szólal meg a mesterséges intelligencia.

Szűts Zoltán úgy vélekedett: a technológia jóvoltából rengeteget profitálhatnak majd az emberek, az a jövőben megkönnyítheti munkájukat, életüket, és hatékonyabbá teheti az orvoslást, oktatást, utóbbiakat személyre szabottá teheti.

Fontos, hogy átlátható legyen ugyanakkor a technológia fejlesztése, és az előállított tartalom felhasználása során mindenképpen jelölni kell, hogy azt mesterséges intelligencia hozta létre, sőt adott esetben azt is, “min tanult”, milyen tartalmakból szerezte tudását – hívta fel a figyelmet a médiakutató.

A Delta című műsor vasárnaponként 16:10-től kerül adásba a Dunán; Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell legközelebb tudományos érdekességekkel jelentkezik a műsorban.

Tovább olvasom

Trending Now

Prőhle Gergely lesz a vendég a protestáns újságírók következő klubestjén

Létezik-e a keresztény Európa? – a Protestáns Újságírók Szövetsége rendezvényének résztvevői erre a kérdésre keresik majd a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatójával.

Közzétéve:

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője egy evangélikus óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A május 8-án, szerdán délután 5 órától a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.) tartott esemény meghívója szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője mellett meglepetésvendégként egy ismert borász is bemutatkozik.

A szervezők az ingyenes rendezvényre mindenkit várnak, de a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a prusz@lutheran.hu címen vagy ezen a linken.

Az klubest plakátja:

Tovább olvasom