Kövess minket!

Trending Now

Van, aki számára az otthon is veszélyes hely

Több mint három millió forint gyorssegéllyel támogatja az AVON az Ökumenikus Segélyszervezet családon belüli erőszak elleni küzdelmét a koronavírus okozta járványügyi helyzetben.

A családon belüli erőszak jelenleg még nagyobb veszélyt jelent az érintettek számára, mint valaha. A bezártság és a feszült légkör, már most észrevehetően megnövelte az erőszakos atrocitások számát, amelyek nem csak gyakrabban fordulnak elő, hanem még súlyosabbak is. Franciaországban egy hét alatt harmadával nőtt az erőszakos cselekmények száma, Angliában 25%-kal nőtt meg a családon belüli bántalmazások aránya, Brazíliában pedig 40-50 %-kal emelkedett az ilyen esetek száma.

Hazánkban a korlátozások bevezetése óta megduplázódott a párkapcsolati erőszak miatt az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat segélyvonalához fordulók száma. Az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett intézményekben is érezhető a megnövekedett igény. A Titkos Menedékházakba a járvány előtt havonta egy-két megkeresés érkezett, most, csak az elmúlt napokban négy esetben bántalmazott nőt vagy családot kellett kimenekíteni az otthonukból.

Az AVON által életre hívott Elzártan, de nem egyedül kampány messze túlmutat az anyagi támogatáson: „A családon belüli erőszak a zárt ajtók mögött rejtőzik. A koronavírus elleni küzdelemhez szükséges intézkedések váratlan következménye az, hogy a kiszolgáltatott nők és gyermekek otthonuk csapdájába estek, összezárva a bántalmazókkal.A COVID-19 által kialakult helyzet miatt indítottuk el legújabb kezdeményezésünket, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet erre a sokakat érintő problémára. A világszerte 5 millió főből álló Tanácsadói hálózatunk és a digitális jelenlétünk segítségével szeretnénk elérni az érintetteket és biztosítani őket arról, annak ellenére, hogy most elszigetelten élnek, de van segítség, nincsenek egyedül. Ezért is támogatjuk mi Magyarországon a kampány keretein belül az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, mert most még fontosabb, hogy az érintettek tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért. Hiszünk abban, hogy az összefogásnak ereje van és, hogy sok nőt és gyereket tudunk együtt megmenteni az erőszaktól” – nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Kósa Anita, AVON Magyarország szóvivője.

„A jelen járványügyi helyzetben a hivatalos szociális jelzőrendszerek sem a megszokottak szerint működnek, ezért is fontos, hogy az érintettekhez eljusson az üzenet, hogy nincsenek egyedül és van hova fordulni segítségért. A www.aszeretetnemart.hu honlapunkon a segítség formái és az elérhetőségek is megtalálhatóak. Jelenleg a bántalmazás érintettjeit segítő krízisambulanciákon a személyes ügyfélfogadást felfüggesztettük, de nem engedjük el a bajbajutottak kezét: a tanácsadás megerősített kapacitással folytatódik online és telefonon. A szervezetnek példa nélküli helyzetet kell kezelni a bentlakásos szociális intézményeiben is, ahol szigorú látogatási és kijárási tilalom mellett kell megoldania a lakók teljes ellátását. Az AVON-tól kapott több, mint 3 millió forintos támogatással folytatni tudjuk az online tanácsadással járó fejlesztéseket és biztosítani tudjuk a Titkos Menedékház ellátásá” – nyilatkozta a téma kapcsán Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom