Kövess minket!

Trending Now

Utólag változtatta meg egy interjú szövegét a Muszlim Nők Európai Fóruma

Bár valódi politikai erőt képviselnek a muszlimok, de még nem egységesek – erről beszélt az iszlámot követő belga politikus, majd inkább kozmetikázták a megszólalását.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Június elején arról számolt be a palnws.be belgiumi hírportál, hogy a nemrégiben kinevezett belga esélyegyenlőségi kormánybiztosról olyan korábbi fotók kerültek elő, amelyeken az látszik, hogy az általa szervezett előadásokon külön ültették a nőket és a férfiakat – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség. Theo Francken politikus, korábban a belga kormány migrációs politikáért felelős államtitkára, hihetetlennek nevezte, hogy Ihsane Haouach a Férfiak és Nők közötti Egyenlőség Intézetének új kormánybiztosa, akit Alexander De Croo kormányfő teljes erejével véd, holott az általa alapított színtársulat a múltban olyan előadásokat szervezett, ahol a nőket külön ültették a férfiaktól.

A muszlim vallású kormánybiztost nemcsak emiatt támadják, sok kritika éri azért is, mert fejkendőt visel, holott ez sokak szerint nem összeegyeztethető az általa is képviselt belga állam semlegességével. A kormánybiztost védelmébe vette Alexander De Croo miniszterelnök és a zöldpárti politikus, Gilles Vanden Burre is. Utóbbi azt írta, hogy a miniszterelnök megerősítette: senkinek nem volt ellenvetése Haouach asszony kormánybiztosi kinevezését illetően, tehát ő a megfelelő ember a megfelelő helyen, és minden más vélemény felesleges politikai profilírozás.

Vanden Burre egy másik Twitter-bejegyzésében szintén kiállt Haouach mellett, maximális támogatásáról biztosította a kormánybiztost, mivel rendkívül illetlennek tartja, hogy valakit verbálisan támadnak, hozzátéve, az más kérdés, hogy politikai kérdésekben egyetértenek-e vele.

A fent említett szócsata azt követően alakult ki, hogy a Reform Mozgalom (Mouvement Réformateur) nevű francia nyelvű belga liberális politikai párt vezetője, valamint a Jean Gol Központ igazgatója, Corentin de Salle a Férfiak és Nők Közötti Egyenlőség Intézetének vezetőségi ülésén arra kérte a muszlim vallású kormánybiztost, hogy vegye le a fejkendőjét, majd hozzátette, hogy a kormánybiztosnak joga van úgy öltözködni, ahogy jónak látja, de az igazgatósági üléseken a kormány képviselőjeként vesz részt, és a fejkendő viselésével megsérti a semlegesség elvét.

Ihsane Haouac válaszképp rögtön rasszista és szexista támadásról beszélt, kifejtve, hogy szerinte De Salle soha nem engedte volna meg magának ezt a hangot egy férfival szemben.

Ezzel azonban még mindig nincs vége az alig több mint egy hónapja kinevezett kormánybiztos körüli viharnak, kiderült ugyanis, hogy adott egy interjút, amelynek a szövegét később megmásította a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

Az interjú eredeti szövegére felfigyelt a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet, amelynek célja a demokratikus értékek és a szabad véleménynyilvánítás védelme. A később kitörölt rész arra a kérdésre adott válasz része volt, hogy a kormánybiztosnak mi a véleménye a belga társadalomról és a muszlim nőknek biztosított helyről a társadalomban. A válasz elejét változatlanul hagyták, ebben Haouac arról beszél, hogy pozitívum az, hogy egy demokratikus országban vannak, amely számtalan jogot garantál nekik, azonban harcolniuk és egyesülniük kell e jogok érvényesítése érdekében. Ezután jön az a rész, amelyet később átírtak.

Az eredeti szövegben a kormánybiztos negatív pontként említi azt, hogy a közösségük sajnos le van maradva, mert bár valódi politikai erőt képviselnek, de nem egységesek, nincs igazi lobbi. Példaként említi a legutóbbi politikai választásokat és azt, hogy hány muszlim szavazott olyan politikai pártok képviselőire, amelyek olyan törvényeket hoztak, amelyek nem kedveznek a muszlimoknak, megemlítve az állatok rituális jellegű leölését, a fejkendő kérdését vagy a vallási témájú tanórákat. Haouac végül említést tesz az egyre növekvő iszlamofóbiáról, hozzátéve, ő egyáltalán nem úgy látja, hogy a dolgok jobbra fordulnának.

Az átírt részben a negatívumokról mondottakat módosították, ezek szerint a kormánybiztos a következőket mondta: “A negatív pont az, hogy az egyenlőség kérdésében le vagyunk maradva, beleértve az összes közösséget. Néha úgy gondoljuk, hogy ha idegen származású személyre szavazunk, akkor az illető az egész közösségét képviseli majd és megvédi jogait, de ez nem így van. Konkrét javaslatokra kell szavaznunk a programok elemzésével, nem pedig egyénekre.”

A L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet június 8-án hívta fel a figyelmet a szóban forgó interjúra a Twitteren, pár nappal később, június 11-én azonban már a módosított verziót tette közzé a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles szerint közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

Trending Now

Volt finn miniszter: perem a szólás- és a vallásszabadság próbája lesz

Paivi Rasanen amiatt áll a bíróság elé, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint kisebbség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. A politikus szavait a Catholic News Agency katolikus hírügynökség idézte.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“Bízom abban, hogy még mindig demokráciában élünk, és az alkotmányunk, illetve az aláírt nemzetközi egyezmények biztosítják a szólás- és vallásszabadságot” – jelentette ki az ADF International nevű szervezetnek az orvos végzettségű, ötgyermekes politikus, aki 2011-től 2015-ig állt a finn belügyi tárca élén.

A finn államügyészség – amely 2020-ban emelt ellene vádat – közleménye szerint Rasanen “megsértette a meleg közösség tagjainak méltóságát”. Ezért akár

két évig tartó börtönbüntetésre is ítélhető.

A politikus azzal érvel, hogy ő csupán a Bibliából vett idézetet osztott meg a Twitteren, és hozzátette, hogy szerinte a per “a vallásszabadság próbája lesz”.

“Ha elítélnek (…), az egyenlő lenne a cenzúrával”

– tette hozzá. Kifejtette ugyanakkor, hogy amennyiben győztesen kerül ki a perből, ez “fontos lépés a szólás- és vallásszabadság ügyében, és ez fontos nemcsak Finnország, hanem Európa és más országok számára is”.

Rasanen (aki 2004-től 2015-ig a kereszténydemokrata párt elnöke is volt) a finn lutheránus egyház aktív tagja, és 2019-ben Twitteren vonta kérdőre egyházát azzal a támogatással kapcsolatban, amelyet az egyik LGBT-rendezvénynek nyújtott, s mindezt bibliai idézettel támasztotta alá.

Később hozzáfűzte:

bejegyzését nem a homoszexuális közösség elleni támadásnak szánta, hanem az egyházközösség bírálatának.

A Nemzetközi Lutheránus Tanács – még 2020-ban kiadott – közleményében “felháborítónak” nevezte a Rasanen elleni vádemelést.

A 62 éves volt belügyminiszternek emellett két másik ügyben is bíróság elé kell állnia, egy 2004-ben készített írása és egy 2018-ban adásba került talk show-ban elhangzott megjegyzése miatt.

Vádat emeltek Juhana Pohjola lutheránus püspök ellen is, mert 2004-ben ő publikálta Rasanen írását, amely arról szólt, hogy az ember férfinak és nőnek teremtetett.

Tovább olvasom

Trending Now

ÁSZ: az e-kereskedelem térhódítása miatt is szükséges a vásárlói tudatosság erősítése

Az elmúlt évtizedben dinamikusan bővült az e-kereskedelem részaránya Magyarországon. Az e-kereskedelmet és az azt támogató pénzforgalmat érintő számos technológiai fejlesztés történt, ugyanakkor a szabályozások nem követték minden tekintetben a fejlődés dinamikáját. Ezért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy szükség van a vásárlói tudatosság erősítésére annak érdekében, hogy az internetes vásárlások során az emberek adataik megfelelő védelmét is biztosító felelős döntéseket hozzanak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az e-kereskedelem elterjedésével új online kereskedelmi gyakorlatok jelentek meg, amelyek gyakran megtévesztően igyekeznek befolyásolni a vásárlók döntéseit. Eközben az uniós szabályozás változása nem mutatott ilyen dinamikát. A vásárlók adatainak védelme érdekében a GDPR-ral egységes tagállami szabályozás lépett életbe, de ezen a területen továbbra is elengedhetetlen a fogyasztók adatvédelmi tudatossága – hangsúlyozzák az ÁSZ szakértői.

Az Európai Unió és az egyes nemzetek célokat határoztak meg a digitalizáció terén, stratégiákat, rendeleteket, irányelveket fogadtak el annak érdekében, hogy egy biztonságosabb térben zajló tisztességes, kiegyenlített versenyfeltételeken alapuló internetes kereskedelem valósulhasson meg. A szabályozások célzottan arra törekszenek, hogy hozzájáruljanak a közpénzügyi helyzet átláthatóságához, a növekvő adóbevételeken keresztül pedig a közpénzügyi helyzet javításához. Az új szabályozások egyúttal bezárják a “kiskaput” a távol-keleti dömpingtermékek előtt, a fogyasztás helye szerinti adózás előírásával a jogalkotó egyaránt kedvez a hazai gazdálkodóknak és az ilyen irányból érkező költségvetési bevételek növekedésének – ismertették.

Az unió két jogalkotási javaslaton dolgozik, amelyek célja a nyílt és biztonságos kibertér kiépítése, azonban mindaddig, míg az új szabályok a tagállamok saját törvényi előírásaiban nem jelennek meg, a fogyasztók biztonsága nem szavatolt elégséges mértékben – mutatnak rá.

Tovább olvasom

Trending Now

Ezért nincs beleszólása a magyar médiapiac működésébe a közszolgálati médiaszolgáltatónak

A magyar közmédia vezetői megbeszélést folytattak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának képviselőivel – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Iroda kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója beszél a közmédia és a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös Petõfi-projektjérõl tartott online sajtótájékoztatón. Fotó: MTI/Mohai Balázs

A közlemény szerint Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a tanácskozáson beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer működéséről, külön kiemelve a közelgő országgyűlési választásokkal kapcsolatban a kampányban alkalmazott, a médiatörvényben és a Közszolgálati Kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit.

Hangsúlyozták: a múlt héten megalakult Közmédia Választási Iroda szerepét, amelynek feladata annak felügyelete, hogy a közmédia valamennyi médiatartalom-szolgáltatása a kampányidőszak és a választás ideje alatt is mindenkor megfeleljen a Közszolgálati Kódex előírásainak, valamint a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek – írták.

Hozzátették: a találkozó végén a közmédia vezetői az EBESZ képviselőinek kérdésére válaszolva kifejtették, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatónak a működését meghatározó jogszabályok szerint nincs, és nem is lehet beleszólása a magyar médiapiac működésébe, hiszen a törvény erejénél fogva független intézményként működik.

Megjegyezték továbbá, hogy mint minden magyar médiaszolgáltatónak, a közmédiának is be kell tartania a médiatörvény pártatlanságot biztosító rendelkezéseit és a közszolgálati média alapelveit tartalmazó Közszolgálati Kódex előírásait – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom