Kövess minket!

Trending Now

Utólag változtatta meg egy interjú szövegét a Muszlim Nők Európai Fóruma

Bár valódi politikai erőt képviselnek a muszlimok, de még nem egységesek – erről beszélt az iszlámot követő belga politikus, majd inkább kozmetikázták a megszólalását.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Június elején arról számolt be a palnws.be belgiumi hírportál, hogy a nemrégiben kinevezett belga esélyegyenlőségi kormánybiztosról olyan korábbi fotók kerültek elő, amelyeken az látszik, hogy az általa szervezett előadásokon külön ültették a nőket és a férfiakat – hívta fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség. Theo Francken politikus, korábban a belga kormány migrációs politikáért felelős államtitkára, hihetetlennek nevezte, hogy Ihsane Haouach a Férfiak és Nők közötti Egyenlőség Intézetének új kormánybiztosa, akit Alexander De Croo kormányfő teljes erejével véd, holott az általa alapított színtársulat a múltban olyan előadásokat szervezett, ahol a nőket külön ültették a férfiaktól.

A muszlim vallású kormánybiztost nemcsak emiatt támadják, sok kritika éri azért is, mert fejkendőt visel, holott ez sokak szerint nem összeegyeztethető az általa is képviselt belga állam semlegességével. A kormánybiztost védelmébe vette Alexander De Croo miniszterelnök és a zöldpárti politikus, Gilles Vanden Burre is. Utóbbi azt írta, hogy a miniszterelnök megerősítette: senkinek nem volt ellenvetése Haouach asszony kormánybiztosi kinevezését illetően, tehát ő a megfelelő ember a megfelelő helyen, és minden más vélemény felesleges politikai profilírozás.

Vanden Burre egy másik Twitter-bejegyzésében szintén kiállt Haouach mellett, maximális támogatásáról biztosította a kormánybiztost, mivel rendkívül illetlennek tartja, hogy valakit verbálisan támadnak, hozzátéve, az más kérdés, hogy politikai kérdésekben egyetértenek-e vele.

A fent említett szócsata azt követően alakult ki, hogy a Reform Mozgalom (Mouvement Réformateur) nevű francia nyelvű belga liberális politikai párt vezetője, valamint a Jean Gol Központ igazgatója, Corentin de Salle a Férfiak és Nők Közötti Egyenlőség Intézetének vezetőségi ülésén arra kérte a muszlim vallású kormánybiztost, hogy vegye le a fejkendőjét, majd hozzátette, hogy a kormánybiztosnak joga van úgy öltözködni, ahogy jónak látja, de az igazgatósági üléseken a kormány képviselőjeként vesz részt, és a fejkendő viselésével megsérti a semlegesség elvét.

Ihsane Haouac válaszképp rögtön rasszista és szexista támadásról beszélt, kifejtve, hogy szerinte De Salle soha nem engedte volna meg magának ezt a hangot egy férfival szemben.

Ezzel azonban még mindig nincs vége az alig több mint egy hónapja kinevezett kormánybiztos körüli viharnak, kiderült ugyanis, hogy adott egy interjút, amelynek a szövegét később megmásította a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

Az interjú eredeti szövegére felfigyelt a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet, amelynek célja a demokratikus értékek és a szabad véleménynyilvánítás védelme. A később kitörölt rész arra a kérdésre adott válasz része volt, hogy a kormánybiztosnak mi a véleménye a belga társadalomról és a muszlim nőknek biztosított helyről a társadalomban. A válasz elejét változatlanul hagyták, ebben Haouac arról beszél, hogy pozitívum az, hogy egy demokratikus országban vannak, amely számtalan jogot garantál nekik, azonban harcolniuk és egyesülniük kell e jogok érvényesítése érdekében. Ezután jön az a rész, amelyet később átírtak.

Az eredeti szövegben a kormánybiztos negatív pontként említi azt, hogy a közösségük sajnos le van maradva, mert bár valódi politikai erőt képviselnek, de nem egységesek, nincs igazi lobbi. Példaként említi a legutóbbi politikai választásokat és azt, hogy hány muszlim szavazott olyan politikai pártok képviselőire, amelyek olyan törvényeket hoztak, amelyek nem kedveznek a muszlimoknak, megemlítve az állatok rituális jellegű leölését, a fejkendő kérdését vagy a vallási témájú tanórákat. Haouac végül említést tesz az egyre növekvő iszlamofóbiáról, hozzátéve, ő egyáltalán nem úgy látja, hogy a dolgok jobbra fordulnának.

Az átírt részben a negatívumokról mondottakat módosították, ezek szerint a kormánybiztos a következőket mondta: “A negatív pont az, hogy az egyenlőség kérdésében le vagyunk maradva, beleértve az összes közösséget. Néha úgy gondoljuk, hogy ha idegen származású személyre szavazunk, akkor az illető az egész közösségét képviseli majd és megvédi jogait, de ez nem így van. Konkrét javaslatokra kell szavaznunk a programok elemzésével, nem pedig egyénekre.”

A L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles nevű szervezet június 8-án hívta fel a figyelmet a szóban forgó interjúra a Twitteren, pár nappal később, június 11-én azonban már a módosított verziót tette közzé a Muszlim Nők Európai Fóruma, mely a L’Observatoire des Fondamentalismes á Bruxelles szerint közel áll a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezethez.

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom