Kövess minket!

Trending Now

Ünnepi videóban teszik nevetségessé a „toleráns” karácsonyt

Az Európai Bizottság karácsony eltörlését célzó iránymutatása rendhagyó videó készítésére inspirálta a csatornát.

Videót tett közzé az orosz nyelvű RT csatorna a karácsony „toleráns” ünnepléséről. A képkockákon „elmagyarázzák”, miért helyes a Mikulás kiiktatása az ünnepkörből, de más, nyugati „toleráns irányzatokra” is rávilágítanak, egyúttal nevetségessé téve azokat. Bemutatják, hogy a karácsonyfa alatt az apa és az anya helyett „szülő 1.”, „szülő 2.” ül, majd felbukkan köztük egy férfi képében „szülő 3.” is. A gyerekek értetlenkedve veszik át az ajándékokat, amelyek a szexuális sokszínűség világában való életre készítik fel őket. Később az épülő hóembernek melleket és répából péniszt is „formáznak”, hogy az majd maga dönthessen a neméről; de szó van a filmben a rénszarvasok bántalmazott közösségéről és arról is, hogy az agancsos fejpánt nem polkorrekt, mert sérheti egyes állatok közösségét.

Az apa (a „szülő 1.”) végül rácsapja az ajtót a Mikulás orrára, mert az „fehér, cisznemű, mérgező személy”, aki zaklatja feleségét és korlátozza jogaiban a manókat.

A film végén felkérik a nézőket, hogy olvassák el a „toleracia-módszertani útmutatót” és döntsék el maguk, miként helyes ünnepelni a karácsonyt.

Eltörölnék a karácsonyt

Mintegy egy hónapja az Il Giornale olasz napilap egy uniós belső dokumentációt közölt, mely szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket tervez megfogalmazni, s ezek tiltják egyebek mellett a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát.

A Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos nevével fémjelzett új irányelvek a „befogadás erősítését” kívánják szolgálni a belső és külső kommunikációban. Az új irányelvek szerint nem szabad angolul a Mr és Mrs megszólítást használni, hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele. Az urak és hölgyek kifejezések helyett a kedves kollegák kifejezést írják elő. A karácsonyi időszak kifejezés helyett a téli szünet használatát írják elő, és Mária neve helyett a Malikát javasolja – írja a V4NA hírügynökség.

Trending Now

Elítéli a médiaszövetség a Jelen hetilap Kövér Lászlót gyalázó cikkét

Nem hagyta szó nélkül a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a balliberális hetilap Kövér, a baromarcú címmel közzétett vezércikkét.

Közzétéve:

Borítókép: Kövér László házelnök megválasztása után esküt tesz az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„A szabad vélemény nem lehet egyenlő az emberi méltóságot sértő, gyűlölettől fűtött öncélú sértegetéssel” – figyelmeztet csütörtökön kiadott közleményében a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ), amelyben a Jelen hetilap Kövér László házelnököt becsmérlő írására reagált.

Mint ismert, Tóth Ákos, a balliberális orgánum főmunkatársa a lap egy minapi vezércikkében Kövér, a baromarcú címmel a házelnök sértegetésének lehetséges módozatain elmélkedett. Ugyanakkor a sajtótermék online kiadásában már jóval óvatosabban fogalmaznak, ott Kövér László, minek nevezzelek? az írás címe, mintha maguk is érezték volna, hogy túllőttek a célon – hívta fel a figyelmet az esetre a Magyar Nemzet.

Az MNMSZ kommünikéjében úgy fogalmaz, növekvő aggodalommal figyelik a baloldali médiumokban egyre inkább elharapózó gyűlölködő megnyilvánulásokat. 

“Meggyőződésünk, hogy az újságíró társadalomnak a tájékoztatás mellett a példamutatás is a feladata kell, hogy legyen, ezért az otromba, trágár kifejezéseknek, az öncélú, gyűlölettől fűtött sértegetésnek nincs helye a magyar sajtóban”

– írja az újságírószervezet.

A Népszavában lehozott botrányos karikatúrák után ezúttal egy Jelen elnevezésű lapban szabadult el a véleménynyilvánításnak álcázott oktalan gyűlölet. A szerző, Tóth Ákos az írásban arról elmélkedik, hogy milyen durva sértésekkel lehetne illetnie a baloldalnak a magyar Országgyűlés elnökét” – teszik hozzá.

A közlemény hangsúlyozza, hogy 

az MNMSZ mindig is kiállt a véleménynyilvánítás szabadsága, az újságírói műhelyek zavartalan munkájának biztosítása mellett,

és felemelte szavát, amikor baloldali politikusok hivatásukat gyakorló újságírókat fenyegettek meg, de nem hallgattak akkor sem, amikor baloldali médiumokat ért terheléses támadás a világhálón keresztül.

“De most felháborodásunknak adunk hangot, és arra szólítunk fel minden jóérzésű kollégát, hogy szabjunk gátat az oktalan gyűlöletnek és a nemtelen sértegetéseknek”

– írják.

„Hisszük, hogy névtelen firkászokat nem a minősíthetetlen stílus emel a nagy újságírók sorába. Hisszük, hogy a szebb napokat megélt közös szakmánk eszköztárába nem férhet bele az otrombaság és a gyűlölködés. Az emberi méltóság tiszteletének kultúrája megőrzésre szorul, és szövetségünk mindent megtesz annak érdekében, hogy a közönséget megvédje a romboló médiatartalmakkal szemben” – húzzák alá.

“Kérünk minden kollégát, hogy segítsen megállítani ezt a visszataszító folyamatot, és határolódjon el minden hasonló megnyilvánulástól”

– zárja közleményét az MNMSZ.

Tovább olvasom

Trending Now

Egy felmérés szerint Joe Biden Twitter-követőinek fele álprofil

Elon Musk úgy véli, amíg a Twitter nem veszi fel a harcot az álkövetőkkel, addig nincs üzlet.

Közzétéve:

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2022. április 28-án, fotó: MTI/AP/Andrew Harnik

Meglepő adatokról számolt be a SparkToro, ami újabb frontvonalat nyithat Elon Musk és a Twitter között – számolt be róla a Mandiner. A szoftvercég nemrég közölt felmérése szerint Joe Biden 22,2 millió Twitter-követőjének közel fele nem valós személy. A felmérés megvizsgálta az amerikai elnök Twitter-táborát, és arra a következtetésre jutott, hogy

az elnök követőinek 49,3 százaléka „álkövető”.

A technológiai cég meghatározása szerint ezen fiókok mögött olyan felhasználók állnak, akik a Twitteren keresztül nem érhetőek el, illetve megosztott tweetjeik nincsenek. Ennek több oka is lehet, köztük az, hogy valójában nem egy személy, hanem automatizált programok – úgynevezett „botok” – kezelik a fiókokat, vagy esetleg teljesen inaktív felhasználók milliói követik az elnököt. 

Elon Musk, aki célként tűzte ki a Twitter megvásárlását, korábban pont az álfelhasználók növekvő számára figyelmeztetett és javaslatot tett azon fiokók törlésére, melyek mögött nincsenek valódi felhasználók.

A Tesla-vezér szerint ma a Twitter-profilok 20 százaléka ilyen álfiók,

és arra tett ígéretet, hogy amíg ezt a kérdést nem sikerül tisztázni, addig nem vásárolja meg a közösségi médiumot.

A Twitter jelenlegi vezetője, Parag Agrawal Musk felvetésére azzal vágott vissza, hogy a technológiai cég minden nap félmillió fiókot töröl és több millió felhasználó profilját zárolják pont azért, mert gyaníthatóan megtévesztésre használt álfiókok.

Az álfiókok kérdése egyébként valós probléma, ezt bizonyítja az is, hogy

a SparkToro Elon Musk Twitter-fiokját is megvizsgálta,

és az amerikai elnök profiljához képest jóval több álfiókot találtak. Az amerikai cégvezető 93,3 milliós táborának 70 százaléka tekinthető álkövetőnek.

A szólásszabadság platformja lehetne

Ahogy arról korábban a Precedens is beszámolt, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa szerint az Egyesült Államokban – a Facebook mellett – vezető szerepet betöltő közösségi médium „nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket a szólásszabadság platformjaként”. Musk magát amolyan „abszolutista véleményszabadság-pártinak” titulálva rögzítette, hogy szerinte a közösségimédia-platformnak vissza kellene térnie a gyökereihez, és egy „véleményszabadságra épülő párt véleményszabadságra szakosodott szervezetként” kellene ismét működnie.

Tovább olvasom

Trending Now

Petőfi Sándorról és az Aranybulláról is történelmi filmet készít Rákay Philip

A kommunikációs szakember kb. egy hónap után adott újra „életjelet” magáról a közösségi oldalán.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rákay Philip a választás után jelezte, hogy kis időre eltűnik az „éterből”, és más projektekre koncentrál majd. Már akkor belengette, hogy készül egy alkotás Most vagy soha! címmel, ami Petőfi Sándor életéről szól majd.

A napokban pedig a készülő film kulisszái mögé is bepillantást engedett a szakember – számolt be róla a MandinerBejegyzéséből kiderült, hogy olyan érzése van, mintha egy időgép szippantotta volna be, „úgy merültem el az elmúlt egy hónapban, egy teljesen más világban. Történelmi filmeket alkotni nem pusztán nyomasztó felelősség és emberfeletti munka, de borzongatóan élvezetes is”.

Majd azzal folytatta, hogy „amikor több száz alkotó ember – egytől egyig tehetséges, önálló individuum – képes mindent félretéve, együtt, ugyanazért a célért, vállt vállnak vetve dolgozni, annál bizony kevés felemelőbbet tudok elképzelni”.

Rákay posztjából megtudhattuk, hogy a Most vagy soha! című – Petőfiről és a márciusi ifjakról szóló – film forgatását április 20-án kezdték a Nemzeti Múzeumnál, „ahová korabeli vásárteret is varázsoltunk szürkemarhákkal, lovakkal, tehenekkel, csirkékkel, idomított kutyákkal és rengeteg – korhű ruhába, tetőtől talpig felöltöztetett – statisztával, na és persze bokáig érő sárral, ami az 1848-as pesti utcákat borította”.

„Majd egy Andrássy úti palotában tett rövid kitérő után a csodálatos Sopronba költöztünk három hétre” – tette hozzá a szakember.

„Vasárnap hajnalban búcsút intettünk a varázslatos Sopronnak, de hátra van még közel 70 forgatási nap. Mindeközben az Aranybulla filmünk is forog, szebbnél szebb helyszíneken,

1848-hoz képest bő 600 évvel korábbi korszakát megidézve páratlan történelmünknek” – sorolta Rákay Philip. 

Tovább olvasom