Kövess minket!

Trending Now

Uniós ügyekkel foglalkozó lap kongatja a vészharangot a Soros-NGO-k manipulációja miatt

Brüsszelben komoly visszhangot keltett, hogy a külföldi sajtó befolyásolásával érik el, hogy azok torz képet fessenek Magyarországról.

Brüsszelben is komoly visszhangot keltett, amikor a Magyar Nemzet cikksorozatából kiderült, hogy a Soros György-féle jogvédő szervezetek miként érik el a külföldi sajtó befolyásolásával – például újságírók lekenyerezésével, vagy félrevezetésével –, hogy azok torz képet fessenek Magyarországról és a magyar kormányról. Jan Figel, korábbi uniós biztos az Európai Uniót érintő ügyekről tudósító Eureporter.co-n közölt véleménycikkében arra figyelmeztetett: amellett, hogy az említett akciókkal felforgatják a magyar és a lengyel választási rendszert, az egész kontinens demokratikus berendezkedését is veszélyeztetik. 

Lényegében arról van szó, hogy nem-európai szereplők NGO-kat (nem kormányzati szervezeteket) használnak álcául a politikai tevékenységükhöz, például ahhoz, hogy elfogult médianarratívát készíttessenek. Vagy éppen európai intézményeknél lobbizzák ki, hogy Magyarország és Lengyelország ellen lépjenek fel, aláásva a demokratikus folyamatokat 

– fogalmazott az egykor a szlovák szállítási tárcát vezető politikus.

Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a külföldi, sőt Európán kívüli érdekelt felek pénzzel akarják megváltoztathatni az emberek demokratikus akaratát, vagy, hogy azért igyekeznek megbüntetni az európaiakat, mert nem mind ugyanazt az utat választják. Figel aláhúzta: 

önmagában egy kormány konzervatív volta semmiképpen nem szolgáltathat alapot arra, hogy antidemokratikus eszközökkel támadják. 

Szavai szerint az egész földrészünkre kiható káros következményei lesznek, ha egy demokratikusan megválasztott kormány legitimitását kívülről, kétes eszközökkel és módszerekkel próbálják meg aláásni. Főként mivel – folytatta – a bemutatott kettős mérce másik fele, hogy a baloldali kormányokat akkor sem bírálják a hozzájuk hasonló világnézetű szervezetek, ha azok mégoly korruptak, jogsértőek, vagy antidemokratikusak.

Etikátlan kapcsolat

Az Eureporter.co egy másik cikkben is foglalkozott a Soros-NGO-k lelepleződésével, s részletesen elemezték azokat a visszaéléseket, amelyekről a különböző jogvédő szervezetek egykori vezetői kendőzetlen őszintéséggel beszéltek a Magyar Nemzet birtokába került Skype-interjúkban. Így például etikailag megkérdőjelezhetőnek nevezték az OSF és egyes európai médiumok kapcsolatát, amelybe az is belefér, hogy újságírókat bérelnek fel például a magyar kormányt támadó elfogult anyagok elkészítésére. A nyilvánosságra került felvételek kulcsszereplőjének Andrej Noskót, az OSF egykori igazgatóját nevezték, aki több helyen is elismerte, hogy megtévesztőek a magyar kormányról külföldön közölt beszámolók, tudósítások.

Emlékezetes: 

Nosko azt állította, hogy a nyugat-európai sajtó úgy állítja be, mintha hazánkban diktatúra lenne, miközben elhallgatják, hogy a jelenlegi kormány valóban népszerű, valamint, hogy komoly demokratikus bázisának köszönhetően három alkalommal is kétharmados többséggel választották meg. 

Az uniós ügyekkel foglalkozó lapnál arra is felfigyeltek, hogy Nosko meglehetősen elfogultnak nevezte a Freedom House jelentéseit. A Magyarországon jól ismert, és a Soros-hálózat tagjaként számon tartott jogvédő szervezetnek a Nations in Transit című, demokráciaértékelő jelentését propaganda anyagnak titulálta. – Elég irritáló volt a Szlovákiával foglalkozó fejezetük. Elemzés helyett gyakorlatilag agitpropanyagot írtak. Ennek az a lényege, hogy amikor a barátaid kormányon vannak, akkor az ország jól teljesít. Ha nem a barátaid vannak hatalmon, akkor nem teljesítenek jól. Akkor akármit is csinálnak, nem elég jó – fogalmazott az OSF egykori igazgatója.

Félrevezetett újságírók

A cikksorozatból az is kiderül, hogy a Soros-NGO-k sokszor a külföldi újságírók hiányos nyelvtudásával is visszaélnek, és elfogult, rossz minőségű másodlagos forrásanyagokkal látják el őket, amiből borítékolható, hogy eltorzítva, a jogvédő szervezetek szája íze szerint jelenítik meg hazánkat a nemzetközi sajtóban. Emellett az NGO-knak szerteágazó kapcsolataik vannak számos európai fősodratú balliberális médiummal, például a BBC-vel, a Pollitico-val és Financial Times-szal, és megvannak a jól bejáratott embereik, akik az első szóra megírják az ajánlott történeteket. Hazánkban több médiumot is közvetlenül Soros-pénzekből tartanak fel, és a tőzsdespekuláns emberei ott ülnek a lapok vezetőségében – írja a Magyar Nemzet.

Például az Uj Péter által irányított 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben a Soros György jobbkezének tartott két külföldi személy is található, Marie Nemcova és Valer Kot, akik prominens alakjai egy úgynevezett Media Development Investment Fundnak (MDIF). Ez a szervezet finanszírozza a 444.hu működését, az alapot pedig hatalmas összegekkel támogatja a Soroshoz köthető Open Society Foundations.

A Soros-alapítványnak résztulajdona van a Magyar Narancs című hetilapban is, de több oknyomozó portált is fenntart. Ilyen például az Átlátszó.hu vagy a Direkt 36, s ez a kör a támogatója továbbá a Tilos Rádiónak is. 2020-ban egy sor olyan vidéki baloldali médiumot is finanszíroztak Sorosék, amelyek helyben egyértelműen a kormányváltást igyekeznek elősegíteni: Szabad Pécs, Nyugat, Enyugat, Debreciner, Szegeder, Veszprém-Kukac.

Belépési pont

A jogvédők mindemellett közvetlen politikai szálakat is meg tudnak mozgatni, hiszen a korábbi vezetők beszámolója alapján számos nyugat-európai – valamint például az amerikai és az ausztrál – követséggel ápolnak jó kapcsolatot. A már említett Andrej Nosko szerint ha egy jogvédő szervezet mondjuk kormányváltást szeretne elérni, akkor a legkézenfekvőbb megoldás külföldről nyomást gyakorolni az ország vezetésére. Szavai szerint a követségek különböző események megszervezésben segíthetnek, és egyfajta védelmet nyújthatnak a “civileknek”. Arról, hogy az NGO-k mennyire átpolitizálódtak, Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója beszélt. Szavai szerint a még a vezetőkre is nagy nyomást helyezett a szervezet, hogy kvázi politikusként nyilvánuljon meg a médiaszereplései során, és hogy bírálja a kormányt, ahol csak tudja.

Borítókép: Jan Figel 

Trending Now

Így segíthetik az időseket a fiatalabbak az online térben

Időseknek szóló digitális tartalmakat ajánl, valamint mobilkészüléket és mobilinternet-csomagot is segít választani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Netre fel! kampányának részeként a Szupersegítő-program, amely egyben arra motiválja a fiatalokat, hogy segítsenek az arra nyitott hatvan feletti rokonaiknak, ismerőseiknek eligazodni a digitális eszközök használatában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A médiahatóság csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fiatalok világnapjára (augusztus 12.) az NMHH összegyűjtött néhány olyan digitális megoldást, amelyet az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni. Ezek beüzemeléséhez (azaz a telepítéséhez, a regisztrációhoz és az első használathoz) érdemes fiatalabb hozzátartozóik segítségét kérni, hosszú távon azonban megkönnyítheti a mindennapi életet.

Az alkalmazások között említik a Magyar Posta iCsekk alkalmazását. Mobilra vagy tabletre letöltve csak a csekken látható QR-kódra kell irányítani a kamerát és máris kártyás fizetéssé alakítja a csekkbefizetést.

A kártyaadatokat megadva már csak jóvá kell hagyni a tranzakciót és a csekket be is fizettük. Telepítés után érdemes regisztrálni a kártyaadatokat, így a jövőbeni használatok alkalmával nem kell az összes bankkártyaadatot újra és újra felvinni. Fizetés után pedig hasznos, ha megjelöljük a csekken, hogy azt már befizettük.

A Google térképkeresője segít például a menetrendek alapján kiszámolni, hogyan jutunk el a leggyorsabban és legegyszerűbben egy kiválasztott helyre, de ismeri az intézmények és üzletek nyitvatartási idejét, így akár azt is megtudhatjuk, érdemes-e még elindulni.

A kedvenc helyeinket, útvonalainkat megjelölhetjük és elmenthetjük, így akár egy kattintással előhívhatjuk és megnézhetjük, mikor indul a következő busz, troli vagy villamos, mikor kell útnak indulnunk és mikor érkezünk meg. Android készülékekre a Google térkép, Apple eszközökre az Apple Maps a leggyakoribb, a fővárosban tömegközlekedőknek azonban hasznos lehet a BKK BudapestGO alkalmazása is, amely szintén letölthető Android- és Apple-verzióban is, és nemcsak útvonaltervezésre, de jegy- és bérletvásárlásra is használható – írták.

A meteorológiai alkalmazásokkal bárhol, bármikor megnézhető az adott város, régió időjárása; az Ország Meteorológiai Szolgálat Meteora nevű applikációja mellett az Időkép és a Köpönyeg alkalmazás is kiváló – közölte az NMHH.

Aki szeretné megtudni egy-egy növény nevét, annak nélkülözhetetlen segítség lesz a PlantNet növényhatározó alkalmazás, amely egy fotó alapján azonosítja be a növényt. Az alkalmazás két irányba is segít: feltöltött képeinkből ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport vizsgálja az egyes növényfajok elterjedtségét. A haladók megpróbálhatják ugyanezt madarakkal is; a Merlin Bird ID madárfotókkal és madárdalokkal is remekül dolgozik Android és Apple készülékeken is – hívták fel a figyelmet.

Az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása egyszerre küldi el a segélyhívást és a pontos helyét is. A helymeghatározó funkció abban is segít, hogy megtudjuk, merre található a legközelebbi defibrillátor, rendelőintézet és gyógyszertár.

Az NMHH idősebbek mobilinternet-használatát segítő tematikus oldalán, a netrefel.hu címen más alkalmazásokat is ajánlanak a nyelvtanulástól a fitneszig.

Tovább olvasom

Trending Now

Hamarosan kiderül, melyik feltörekvő zenekart támogatja a Petőfi Rádió

A Fülesbagoly Tehetségkutató utolsó fordulóját szeptember 10-én rendezik meg Martonvásáron. A nagyszabású könnyűzenei versenyen fesztiválfellépéseket és sajtómegjelenéseket is lehet nyerni: a Petőfi Rádióban is bemutatkozási lehetőséget kap a legjobbnak ítélt előadó vagy zenekar.

Közzétéve:

Hatodik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Fülesbagoly Tehetségkutatót szeptember 10-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, ahol közel 30 nyereményt adnak át a szervezők. A díjak között szerepel televíziós- és fesztivál fellépési lehetőség, rádiós játszás, arculattervezés, de akár egy házistúdió kiépítésével is gazdagabbak lehetnek az ifjú könnyűzenei tehetségek. 

A magyar zene elkötelezett támogatójaként a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is részt vett a többfordulós verseny zsűrizésében, valamint különleges nyereményt is felajánlott. A Petőfi Rádió saját különdíjat oszt ki, amellyel a feltörekvő előadó vagy zenekar országos ismertséghez juthat. A rádió zenei szerkesztősége kiválaszt a három döntős dala közül egyet, amelynek előadóit bemutatja, és a szerzeményt rotációban játssza

A Fülesbagoly Tehetségkutató számos kísérőprogrammal egészül ki Martonvásáron. A zenei verseny teljes ideje alatt a Hangszert a kézbe! kiállításon csaknem 120 hangszert lehet kipróbálni. A tehetségkutató után Szeder ad koncertet, majd DJ Bebe pörgeti az elmúlt 20 év magyar alternatív és rockzene slágereit.

A verseny eredményéről a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is beszámol majd, a legfrissebb hírek a csatornák közösségi oldalain érhetők el.

Tovább olvasom

Trending Now

Így hatott a gazdasági helyzet változása a híroldalak forgalmára

A DKT aktuális elemzése bemutatja a híroldalak aggregált látogatottságának változását januártól júliusig, reflektálva a gazdasági helyzet és ezzel összefüggésben a gazdasági intézkedések látogatottságnövelő hatására, de emellett a szokásos havi toplistákat is tartalmazza, amelyek révén mind a napi átlagos, mind a havi összesített látogatószám alapján áttekinthető az egyes weboldalak és brandek júliusi pozíciója.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A DKT elemzéseiben visszatérő elem a híroldalak látogatottságának vizsgálata, főleg azért, mert az ilyen tematikájú oldalak dominálják a látogatottsági toplistákat. Idén már két alkalommal, a februári és a márciusi látogatottsági adatok bemutatása során is kitértünk erre a szegmensre az orosz-ukrán háború kitörése, majd a magyarországi parlamenti választások kampányának hatásaira reflektálva. Most, az általában „uborkaszezonnak” számító nyári hónapokban az orosz-ukrán háború és az arra adott reakciók begyűrűző hatásai, valamint a részben ezekkel összefüggésben hozott kormányzati, alapvetően gazdasági intézkedések hatásait kerestük a híroldalak látogatottságában. Jól látható, hogy a magukat híroldalként (is) definiáló weblapok átlagos összesített napi látogatószáma (real user) jelentősen, 2,8 millió látogatóról 3 millió látogatóra nőtt. Ennél csak a parlamenti választásokat megelőző hónapban volt egy nagyon picit magasabb a híroldalak látogatottsága.

A híréhség növekedésének bemutatása után következzenek a szokásos havi toplisták.

A napi átlagos egyedi látogatószám (real user) alapján kialakított TOP10-es listát a weboldalak esetében változatlanul a blikk.hu vezeti, de a második-negyedik helyen sem történt változás, az Indexet az Origo, majd a 24.hu követi. Az ötödik helyre a portfolio.hu került nyolc helyet javítva júniusi helyezésén (feltehetően nem függetlenül a megnövekedett gazdasági információ-igénytől). A hatodik jelenleg változatlanul az nlc.hu. Míg a hetedik helyen az Időkép oldala található, amely az elmúlt hónapokban az ötödik és hetedik hely között mozgott. A nyolcadik helyre a Telex került három helyet előre lépve. A tízes listát júliusban a ripost.hu és a borsonline zárta.

Ha nem site, hanem brand alapon állítjuk össze a napi átlagos látogatószámmal mért toplistát, akkor azt láthatjuk, hogy az első két helyezett helyet cserélt (nem először az elmúlt hónapokban). A brand-listán az első helyen az Index áll, míg a másodikon a Blikk. Harmadik helyen mindkét listán az Origóval találkozhatunk, míg a negyediken az 24-gyel. Innentől viszont némileg megváltozik a sorrend a weboldalakhoz képest: az ötödik helyen az Időkép, a hatodikon a Telex, a hetediken a Portfolió, míg a nyolcadikon az NLC áll. Viszont a tízes brandlistát ugyanúgy a Ripost, majd a Borsonline zárja, mint a weboldalak sorát.

A havi összesített egyedi látogatószám alapján készített toplista első helyét – júniushoz képest egyet előre lépve – a blikk.hu foglalta el júliusban. Második helyen most a 24.hu áll – a két oldal között hónapról hónapra változik a felállás, kerülgetik egymást, de trendről nem beszélhetünk. Az Index és az Origo is helyet cserélt: az index.hu most a harmadik helyet foglalhatta el, míg a negyedik helyen az origo.hu áll. Eközben őrzi ötödik helyét a femina.hu. Hatodik a portfolio.hu hat helyet előre lépve. Sorban utána következik az nlc.hu, a ripost.hu és a borsonline.hu, míg a tízes listát most a promotions.hu zárja.

A brandek havi látogatószám alapján összeállított toplistája általában megfelel a brandekhez tartozó (fő) weblapok listájának. Többnyire ez a helyzet most is, kivéve az első két helyet. Míg a weboldalak listán első a blikk.hu és második a 24.hu, addig a brandek listáján éppen fordított a helyzet. Innentől kezdve viszont megegyezik az egyes brandek helye a toplistán a weboldalak helyezésével a harmadik helyezett Indextől a tizedik helyezett Promotions-ig bezárólag.

Az adatok értelmezése során most is érdemes figyelembe venni, hogy a látogatottsági toplisták gyakran és könnyen változnak egyik hónapról a másikra, amelyik oldalnak vagy brand-nek most romlott a pozíciója, annak akár már a következő hónapban javulhat.

Tovább olvasom