Kövess minket!

Trending Now

Újra a magyar sajtó szabadságát sirathatják az EP-ben

A LIBE legújabb ülésére szerdán szakértők nélkül kerülhet sor, azon kizárólag az európai parlamenti bizottság tagjai vesznek majd részt.

Borítóképünkön a LIBE-bizottság egy korábbi ülése, fotó: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel

Jövő héten a magyar és a lengyel médiaszabadságot veszik górcső alá az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi (LIBE) szakbizottságában – írja a Magyar Nemzet a bizottság frissített napirendtervezetére hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a szerda délutáni vitára külső meghívottak, szakértők nélkül kerülhet sor, a tervek szerint azon kizárólag az európai parlament LIBE nevű bizottságának a tagjai vesznek majd részt.

Az eseményt a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárások margóján rendezhetik meg, feltételezve, hogy a portugál EU-elnökség meghallgatást tart az ügyben júniusban. Ennek tényét még nem erősítették meg. Varsó és Budapest szerint a jogállamisági eljárások e szakaszában viszont nincs szerepe az EP-nek, így a szóban forgó kormányok képviselői már a tavaly őszi, hasonló LIBE-eseményen sem vettek részt. Úgy, ahogy az akkori, német EU-elnökség részéről sem érkeztek az ülésre.

A Magyar Nemzet információi szerint

a jelenlegi, portugál EU-elnökség egyelőre szintén nem erősítette meg, hogy részt venne a jövő heti EP-meghallgatáson.

Mint ismert, Magyarországgal szemben az Európai Parlament 2018 szeptemberében a Sargentini-jelentés alapján aktiválta a hetes cikkely szerinti eljárást, azóta a folyamat a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban tart, eredménytelenül.

Slágertéma a sajtó helyzete

Lényegében bevettnek számít, hogy a magyar sajtó helyzetét firtatja a balliberális többségű EP – emlékeztet a Magyar Nemzet cikke, amely szerint ráadásul a sajtó szabadságának a kérdése az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentéseinek is kiemelt témája. Az uniós parlament plenárisán legutóbb márciusban tartottak általános, az európai sajtó helyzetét firtató vitát: itt Věra Jourová bizottsági alelnök a Klubrádió „elnémítását” kérte számon a magyar kormányon. Ahogy arról a napilap is írt, a liberális cseh biztos akkor a magyar, lengyel és szlovén kormányfőknek is üzent, bírálva a sajtószabadság állapotát a szóban forgó országokban.

Épp Janez Janša szlovén miniszterelnök volt a résztvevője a LIBE egyik botrányosra sikerült, március végi ülésének: az EP-képviselők a szlovén média, valamint jogállamiság helyzetéről vitáztak volna, ám a tárgyalás megszakadt, mert a szlovén kormányfő által kért videót nem játszották le a szakbizottságban. Az ülést elnöklő liberális EP-képviselő akkor úgy érvelt: a protokoll szerint nincs lehetőség a LIBE ülésein felvételek bemutatására, ráadásul a szlovénok túl későn küldték el a szakbizottságnak a videót.


Varga Judit: Elkezdett kibújni a szög a zsákból?

„Az Európai Bizottság megnyitná a sajtótájékoztatóit és háttérbeszélgetéseit valamennyi újságíró számára, akár online is – derül ki az egyik brüsszeli hírportál a héten megjelent cikkéből. Korábban csak az akkreditált, brüsszeli tudósítóknak volt lehetősége ezeken az alkalmakon részt venni, a tervezet szerint azonban már mások is kérdezhetnének az EB sajtótájékoztatóin. Érdekes módon a magukat mindig elfogulatlannak, pártatlannak és toleránsnak feltüntető brüsszeli tudósítók rögtön kifejezték nemtetszésüket, hiszen már így is lehetősége van 10 [!] nem akkreditált újságírónak részt venni ezeken az eseményeken. Talán mondani sem kell, mennyire jó volna, ha olyan médiumok is részt vehetnének ezeken az alkalmakon, akik egyébként nem tudnának megengedni maguknak egy külföldi tudósítót. Nem pont a »pártatlanságukról« és »elfogulatlanságukról« hírhedt brüsszeli újságíróknak kéne a leghangosabban támogatniuk az olyan kezdeményezéseket, amelyek egyenlő feltételeket szabnának a »kollégák« között? ” – írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter, bírálva a brüsszeli sajtóban alkalmazott kettős mércét.

Trending Now

Minden elemében megújult az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult, felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerdán sajtótájékoztatón.

Közzétéve:

Borítókép: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezõ, a Nemzeti Színház fõigazgatója. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott eseményen bemutatták a színházi képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését.

“Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez” – sorolta Szarka Gábor.

Vidnyánszky Attila, az Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak, minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes-tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlanak, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzésekben. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

“Több hallgatót vettünk fel, mint az a korábbiakban volt. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel” – mondta Szarka Gábor az MTI-nek nyilatkozva.

“A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, együtt, egy helyszínen színházi és filmes emberek tökéletes körülmények között taníthatják a szükséges szakmai ismereteket” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedik egy nyári akadémia keretén belül. Arról is beszámolt, hogy szeptemberben mesterkurzust tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Tovább olvasom

Trending Now

A Petőfi bemutatja: zenés tábortűz a Balaton-parton Járai Márkkal

A 10 nap Strandról sem maradhat el a Strand fesztiválok egyik legmeghittebb zenei programja, a tábortűz, amely házigazdája és szervezője idén is Járai Márk lesz. A helyszín partnere a Petőfi Rádió, amely különös figyelmet fordít a fiatal és a befutott zenészekre egyaránt. A részletekről a Halott Pénz énekese az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorában mesélt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az élvonalbeli magyar zenészek idén is a tábortűz mellett adják elő kedvenc dalaikat a Balaton-parton. A 10 nap Strand rendezvényen Járai Márk vezényletével valósulnak meg az unikális produkciók: nincs színpad, a közönség az énekesekkel együtt üli körbe a lobogó tüzet, akik kötetlenül, közösen éneklik el a legnépszerűbb hazai slágereket. A Petőfi Rádió égisze alatt megvalósuló program igazi zenei csemegéket ígér, olyan átdolgozásokat, amelyek a nagyszínpadokon korábban sosem voltak hallhatók. A Halott Pénz énekese olyan tehetséges előadókat toborozott, akiktől nem áll távol a mezítlábas örömzenélés: egy szál gitárral adják elő az újrahangszerelt dalaikat – derült ki az Én Vagyok Itt! legutóbbi adásából.

„Bár ma már nagy közönség előtt játszhatunk, sosem felejtem el, hogy annak idején az én pályafutásom is úgy indult, hogy bárokban játszottam körülbelül két embernek, fogyasztásért cserébe. Mindkettőnek más hangulata van, de nem tudom különválasztani, mert a szívem csücske mindkét koncerttípus. Harmadik éve szavazott nekem bizalmat a Strand, bízom benne, hogy azon túl, hogy a zenei élet legjavával szórakozhat a tábortűz mellett a közönség, jó alkalom lesz arra is, hogy nagyobb közönség előtt mutatkozhassanak be a még kevésbé ismert előadók” – fogalmazott Járai Márk, aki Lolának részletesen beszélt a várható zenei repertoárról.

A fellépők között lesz Szakács Gergő, a Follow the Flow-ból, Ian O’Sullivan a Mongooz & the Magnetből, Szivák Zsolt a Cloud 9+-ból, Henri Gonzo a Fran Palermóból, Kama, a Mary PopKidsből, Bérczesi Robi a Hiperkarmából, de érkezik Takács Vilkó és Lugosi Dani párosa, valamint a Carson Coma zenészei, és természetesen Járai Márkot is hallhatja majd a közönség – derült ki az M2 Petőfi TV műsorából. A további részletek az Én Vagyok Itt! idézett adásából megismerhetők.

A 10 nap Strand szervezői ebben az évben is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra a Tábortűz helyszínen. A https://strandfesztival.com/tabortuz-jelentkezes oldalon augusztus 13-ig várják a jelentkezőket.

Tovább olvasom

Trending Now

Indul a Fóti Filmstúdió fejlesztése

Heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai a Fóti Filmstúdióban – tájékoztatta hétfőn a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A tájékoztató szerint a minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében a Fóti Filmstúdió gyártó bázisa kapacitása csaknem ötszeresére bővül, a fejlesztés előkészítési munkái másfél éve tartanak.

Az NFI közlése szerint a stúdiókompluxum fejlesztésében épülő négy új filmstúdió további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 670 négyzetméter állhat majd a produkciók rendelkezésére, négy műteremből 2-2 pedig összenyitható, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel, valamint irodaépülettel, éttermi épületekkel, és raktárkapacitással is bővül a telephely. Sor kerül a meglévő épületek energetikai rendszere, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is.

Mint írják, az átfogó munkálatoknak köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2023 vége.

“A magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és jelentős gazdasági tényezőként komoly hasznot hoz az országnak” – hívja fel a figyelmet az NFI tájékoztatójában Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI elnöke.

Mint mondta, a streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és 2017 óta meghaladják az évi 100 milliárd forintot.

“A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi” – összegezte Káel Csaba.

Tovább olvasom