Kövess minket!

Trending Now

Újabb kínai korlátozás, ezúttal a közösségi médiában

A világszerte népszerű videómegosztó kínai változata alkalmazkodik a szigorú kormányzati előírásokhoz. A 14 év alatti gyerekek kevés hozzáférési időt kapnak, este tízkor villanyoltás.

A TikTok az ifjúság körében a legnépszerűbb internetes alkalmazás világszerte, úgy tűnt, kivételesen egy nem amerikai cég is elérheti ezt. Kínának ez akár nagy presztízsnyereség is lehetne, és a népszerűséget az sem tudta megtörni, hogy az előző amerikai elnök, Donald Trump korlátozni akarta az alkalmazást vagy amerikai cégek bevonására kényszeríteni a tulajdonosokat – írja a Magyar Nemzet.

Trump elnöksége véget ért, az alkalmazás vidáman működik tovább. Azonban most saját hazájában kezdték korlátozni a mozgásterét, ami ráadásul nem elszigetelt jelenség, hisz a kínai szabályozók egymás után hozzák meg a technológiai cégeket korlátozó törvényeket, és mindezt szokatlanul szigorú, esetenként részvényjegyzés idején végrehajtott ellenőrzésekkel egészítik ki.

A TikTok anyacége, a ByteDance is fontolgatta a tőzsdére menetelt, de amióta ezek az események zajlanak, leállt a folyamat. Most pedig a cég kénytelen alkalmazkodni azokhoz a szabályokhoz, amelyek korlátozzák egy adott kor alatt bizonyos internetes alkalmazások elérését, ahogy mondják, vigyázva az ifjúság egészséges fejlődésére, de miután máshol ilyen nincs, inkább az állami kontrollról vagy akár a szocialista ifjúság neveléséről beszélhetünk, aminek már van múltja az országban.

A cég vállalta, hogy helyi alkalmazását 14 éves kor alatt csak napi negyven percet lehet használni, este 10-től reggel 6-ig pedig elérhetetlenné teszik számukra. Ehhez persze azonosítani is kell a felhasználót, ezt elő is írták a netes cégeknek; nagyjából olyan az azonosítás, mint nálunk egy bankszámlanyitásnál.

Kérdés, hogy ezek a szabályozások mennyire befolyásolják a platformot üzemeltető cég általános sikerét. A versenytársak nem ülnek ölbe tett kézzel: a YouTube máris ajánl olyan alkalmazást, ami a TikTok mintájára a telefon formátumában, állóképpel tölti fel és mutatja be a rövid videókat. Ezzel nyilvánvalóan a TikTok nemzetközi közönségét célozza, ami persze sokkal sikeresebb, ha a cégről a mostanihoz hasonló hírek látnak napvilágot. Önmagában a felhasználókat nyilván nem zavarja, hogy kínai társaikra milyen szabályok vonatkoznak, de ha csak a gondolat felmerül valakiben, hogy a nemzetközi változatot is érinthetik hasonló változások, máris átvált konkurens változatra.

A korlátozások mindenképpen hátrányosak a kínai cégeknek – kérdés, hogy ez mikor ér el olyan szintet, ami már a kínai gazdaság egészét is visszavetheti – jegyzi meg a Magyar Nemzet cikke.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Shaun, a bárány az űrbe megy

A rajzfilmfigura is részt vesz a Holdat megkerülő, legénység nélküli NASA-misszióban – közölte a tévésorozatot gyártó brit Aardman stúdió.

Közzétéve:

Borítókép: Shaun, a bárány az űrruhájában, forrás: Facebook/@shaunthesheep

A stop-motion animációs tévékarakter az Artemis-program első küldetésén utazik az űrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis-programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra.

Shaun, a bárány a tervek szerint a floridai Kennedy Űrközpontból augusztus 29-én indul útnak. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legényég nélkül kerüli majd meg a Holdat, útját a földi irányítóközpontból ellenőrzik.

Az űrhajó a BBC News csütörtöki beszámolója szerint egy sor kulturális értékkel bíró emléket visz magával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója, David Parker elmondta: nagyon örülnek Shaun küldetésének.

“Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára”

– fűzte hozzá.

Az Orion elhalad a Hold mellett, a gravitációját felhasználva gyorsul fel, és több mint 70 ezer kilométerre halad el mögötte.

“Shaun az Artemis-küldetés egyik első űrhajósaként élen jár a holdkutatásban, ami nagy megtiszteltetés a mi gyapjas kalandorunk számára” – büszkélkedett Lucy Wendover, az Aardman marketingigazgatója.

Tovább olvasom

Trending Now

Andrea Lane nyerte a Petőfi Rádió országos mixversenyét

A Szelektrik DJ-verseny három dobogós helyezettjét a STRAND fesztiválon jelentették be.

Közzétéve:

Petőfi Rádió tavasszal meghirdetett Szelektrik elektronikus zenei versenyére nagy érdeklődés mutatkozott: közel 300 mixet küldtek be a feltörekvő DJ-k és zenei producerek. A tíz legjobb versenyző élő adásban is bizonyíthatta, mit tud. A versenybírák az eredményhirdetést stílusos környezetben tették: augusztus 18-án, a STRAND fesztivál nyitónapján hozták nyilvánosságra, hogy a jelentkezők közül melyik három bizonyult a legeredményesebbnek.

A zsűri döntése alapján a harmadik helyen a 26 éves drum&bass műfajban tevékenykedő pszichológus, Huszár Péter, Hussar végzett. Második lett a 14 éves kora óta mixelő DJ, Matt Klear. A Szelektrik DJ-verseny győztese a felvidéki születésű DJ és producer, Andrea Lane lett.

A dobogós helyezettek a zenekészítéshez kapcsolódó értékes tárgynyereményekkel gazdagodhattak, a Petőfi Rádió pedig egy meglepetés díjjal is előállt. Az eredeti kiírás szerint csak az első helyezett nyereménye lett volna, hogy egy éven át a Petőfi Elektrik rezidenseként mixeljen a rádióban, azonban a szervezők mind egyetértettek abban, hogy érdemei alapján a második helyen végző versenyző is megkaphatja ezt a lehetőséget.

„A mezőny annyira erős volt, hogy eleve nehéz volt összerakni a végső sorrendet. Az első két helyezett – bár zeneileg mást képvisel – azonosan magas színvonalú produkciójával és kiemelkedő tehetségével  egyaránt kiérdemelte a rádiós megjelenés lehetőségét”- indokolta a döntést Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

Szeptembertől a két legeredményesebb DJ mixei hetente lesznek hallhatók a Petőfi Rádióban: Andrea Lane csütörtök esténként, Matt Klear hétfőnként játszhat majd a Petőfi Elektrikben.

További részletek a díjátadóról a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV adásaiban, valamint a PetőfiLive.hu oldalon!

Tovább olvasom

Trending Now

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizetnek ki a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI erőforrásainak rendkívüli összpontosításával öt héttel a határidő vége előtt zárta le – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, összesen csaknem egy év időtartamban játszottak ismétlést a televíziók. A jogdíjfelosztás során az EJI csaknem hétezer különböző műsor adatát dolgozta fel, melyek összesített vetítési ideje meghaladta a 470 ezer percet, vagyis 327 napot. Az év során volt olyan műsor, amelyet kilenc alkalommal is megismételtek.

A jogdíjfelosztás eredményeként 73 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttes díjazása megközelíti a hetvenmillió, míg a kifizetendő jogdíjak átlagos mértéke az ötvenezer forintot.

Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátásokra tekintettel az előadók nagy számban kérték az EJI-t, hogy hozza előre a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, és még augusztus 31-t megelőzően fizesse ki a jogdíjakat – áll a közleményben.

Mint kiemelik, az EJI elnöksége pár nap alatt, már július végén reagált az igényre, és úgy határozott, hogy rendkívüli intézkedésekkel öt héttel korábbra hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, hogy ezzel enyhítse a magyar színészek, zenészek túlnyomó többségét különösen kedvezőtlenül érintő változások hatását.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 3500 tagja van.

Tovább olvasom