Kövess minket!

Trending Now

Újabb hajmeresztő teóriával állt elő Márki-Zay DatAdat-ügyben (videó)

A politikus szerint a Fidesz küldött a választások előtt SMS-t a választóknak az ellenzék nevében, és az ellenzékre akarták fogni az ügyet. Az ORFK tájékoztatása szerint a nyomozás jelenleg is tart.

Borítóképünkön Márki-Zay Péter, fotó: MTI/Rosta Tibor

„Nem tudtam, de nagyon örülök nekik, hogy ők fizették az ebédünket” – Márki-Zay Péter még a kampány alatt mondta ezt a Mediaworks–Hírcentrumnak, azt követően, hogy kiderült, a DatAdat többször is fizethette a politikus ebédjét. Az ügyről először az Index írt, hiszen a szerkesztőségük birtokába került egy dokumentum, amely azt bizonyítja, hogy március 17-én egy étteremben a számlát a DatAdat Professional Kft. nevére állították ki – emlékeztet cikkében a Magyar Nemzet.

A baloldal közös miniszterelnök-jelöltje ezt követően nyíltan beszélt arról, hogy a DatAdat-cégcsoport segíti a kampányát. De nézzük meg, mi is az a DatAdat. Röviden úgy lehet összefoglalni, hogy ez Bajnai Gordon és volt titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám adatokat kezelő cége. Az üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó, főleg külföldön tevékenykedő Ebitet 2011-ben alapította Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök ezen a társaságon keresztül lépett be a DatAdat-csoportba, amelynek emblematikus vezetői Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Dessewffy Tibor voltak. Ficsor a Bajnai-kormány titokminisztere volt, míg Szigetvári Viktor a kormányfő kabinetfőnöke.

A DatAdat a mostani kampányban hozzávetőleg egymillió választót érhetett el telefonhívásokkal, SMS-ekkel. Az akciót minden bizonnyal lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a Mediaworks–Hírcentrumnak adott korábbi interjúban beszélt arról, hogy feljelentése nyomán személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje most arról beszélt, nem bánta meg, hogy a kampányban Bajnai Gordonék segítették. Mint Márki-Zay Péter mondta:

“Ők egy szolgáltatást végeztek, többek között marketingüzenetek kiküldését. Én azt gondolom, hogy ők ezt a szolgáltatást elvégezték. Nincs ezzel gond, úgyhogy én nagyon hálás vagyok az ő szakmai segítségükért.”

De Márki-Zay most egy újabb meglepő teóriával is előállt az üggyel kapcsolatban. Szerinte a Fidesz küldhetett SMS-eket, hogy később a DatAdatra fogják. A politikus arról is beszélt, hogy korrektnek találta a Bajnaival való együttműködést, és azóta is tartják a kapcsolatot, legutóbb például a bajai halfőző fesztiválon találkoztak. Márki-Zay Péter szerint Bajnai le akarta váltani az Orbán-rendszert.

“Bajnai Gordon le akarta váltani az Orbán-rendszert, illetve a korrupciót megszüntetni. Ez sajnos Gyurcsány Ferencről nem mondható el”

– fogalmazott a politikus.

A DatAdattal kapcsolatban az ORFK azt a tájékoztatást adta a Mediaworks–Hírcentrumnak, hogy a büntetőeljárás folyamatban van a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál. A nyomozás érdekeire tekintettel azonban egyelőre nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni.

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom