Kövess minket!

Trending Now

Számíthatnak az Eisbergre a hétköznapi hősök

Az Eisberg Hungary Kft. az elmúlt hónapokban hetente szállított salátát a veszélyhelyzet főszereplőinek, a kórházi dolgozóknak a „Hősöknek főzünk!” akció keretében .

Az Eisberg bízott abban, hogy salátái friss lendületet adnak mindenkinek, így napjaink legnagyobb hőseinek is. Tudták, hogy most a frontvonalban harcoló kórházi dolgozóknak van leginkább szükségük erre a bizonyos pluszra, így két olyan kezdeményezéshez is csatlakoztak, amely nekik segített. Az egyik a Lagardère Sports Hungary Kft. (LSH) és a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közös „Hősöknek főzünk!” akciója, míg a másik a három budapesti kórháznak szóló salátafelajánlás volt.

Salátát a kórházi dolgozóknak!

A „Hősöknek főzünk!” együttműködés áprilisban vette kezdetét, melyet az Eisberg május elsejétől támogatott. A veszélyhelyzetben a Groupama Aréna konyhája bezárt, hiszen rendezvények és mérkőzések híján nem volt kire főzniük. Ám Wolf András mesterszakács irányításával még a karantén idején is napi 150 adag étel készült itt, hogy aztán a Szent László Kórház dolgozói megkapják a finomságokat – az Eisberg salátákkal és öntetekkel együtt.

„A Groupama Aréna üzemeltetőjeként úgy gondoltuk, hogy amíg nincsenek labdarúgó mérkőzések a stadionban, addig sem tétlenkedünk, segítünk azoknak, akik a járványhelyzet idején a frontvonalban dolgoznak” – mesélt a motivációról Igaz András, a Lagardère Sports Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Eisberg nemcsak salátáival, hanem márkanagykövetével is hozzájárult ahhoz, hogy a menü változatosabb és izgalmasabb lehessen. Palya Bea énekesnő, aki a natúr élelmiszerek nagy rajongója, nem kisebb feladatra vállalkozott, mint egy közös főzésre Wolf Andrással. Miközben elkészült az isteni őzmáj salátával, még éneklésre is jutott idő. Az énekesnő szerint a közös főzés azért sikerült ennyire jól, mert már nagyon ki voltunk éhezve az offline találkozásokra. A kulináris kihívást videó is megörökítette.

Csomagba zárt egészség a kórházaknak

Salátából sosem elég, és ezt nem csak az Eisberg gondolja így! A jó ügyek támogatója, Gazsi Zoltán és az Eisberg csapata három fővárosi intézményt – a Dél-Pesti Centrumkórház Szent László és Szent István Kórház telephelyeit, a Szent János Kórházat és a Bethesda Gyermekkórházat – láttak el hétről hétre salátákkal és öntetekkel, hogy a többi köztünk járó hős se maradjon éhes.

„Nem elég akarni a segítséget, jól segíteni is tudni kell. Meg kell találni azokat a kapcsolódási pontokat, ahol az adott pillanatban a leghasznosabban tudunk tehermentesíteni – néha pár adag étellel, máskor anyagi támogatással vagy lehetőségekkel lehet a legtöbbet tenni másokért” – vélekedik Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője.

Mindegyik kórház örömmel fogadta az egészséges, azonnal fogyasztható, minőségi salátákat, melyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek. A veszélyhelyzetben ugyanis az idő a legnagyobb ajándék. Ha nem kell az ebéd elkészítésével foglalkozni, máris plusz időt nyertünk ahhoz, hogy az igazán fontos dolgokra fókuszáljunk. A friss zöldségek ráadásul támogatják szervezetünk védekezőképességét, hiszen a saláták igazi vitaminbombaként, jó fegyverként szolgálnak a koronavírus elleni küzdelemben. Emellett mind az orvosoknak, mind az ápolóknak jól esett, hogy gondoltak rájuk ebben az emberpróbáló helyzetben.

A Hős utcában se legyen korgó gyomor!

Ugyan hálával tartozunk az egészségügyi dolgozóknak, de járvány idején máshol is elkélt a segítség, például a kőbányai Hős utcában, ahol kisgyermekes családok élnek mélyszegénységben. A Toxikomák, Szabó Győző színész és Lendvai Zoltán séf, illetve a szókimondó rapper, Molnár Áron (noÁr) naponta 100 adag ételt készített az ott élő rászoruló családoknak.

„Mindig is megállíthatatlan vágyat éreztem, hogy kivegyem a részem a közügyekből, megoldásokat találjak társadalmi problémákra. Most is rögtön elkezdtem telefonálni, megkerestem a civil szférából minden ismerőst, hogy egy jó ügy mellé állítsam őket” – mesélte Molnár Áron.

Lendvai Zoltán séf két és fél hét alatt hozta rendbe azt a használaton kívüli konyhát, amit egy ismerőse ajánlott fel. Mivel szakácsként nem volt munkája a járványhelyzet idején, jóbarátjával, Szabó Győzővel megalapította a Toxikomák konyháját. Győző és Áron rengeteget segítettek neki a tálalástól kezdve a kiszállításon át, sőt a Facebookon közzétett felhívásukkal alapanyagokat, önkénteseket és támogatókat is szereztek. Így jutottak el az Eisberghez is.

Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary ügyvezetője számára egy percig sem volt kérdés, hogy támogassa ezt a jó ügyet is – számos másik mellett. Gyereknapra ceruzákat és színezőket is ajándékoztak a Hős utca kis lakóinak. Áronék hálából meglepetés rajzpályázatot szerveztek. A beérkező alkotásokat egy virtuális kiállítás keretein belül a Hős utcai telepen lakóknak jogi segítséget nyújtó és a gyerekek tanulmányi felzárkóztatását támogató Kontúr Közhasznú Egyesület honlapján lehet megnézni.

Az Eisberg a Bátraknak is az egyik legjobb barátja

Az Eisberg hat éve támogatja a Bátor Tábort Alapítványt és színesíti a gyerekek étrendjét. A súlyosan beteg kicsiknek a táborokban a napi hatszori étkezés alkalmával próbálnak minél cukor- és sómentesebben főzni, és minél több egészséges, rostban gazdag harapnivalót kínálni.

Az Eisberg minden évben gyűjt a Bátraknak, idén a megváltozott helyzethez alkalmazkodva online. Ha partnerüknél, a VEGS & BAGS webshopban vásárolunk salátát és friss hozzávalókat – amit Budapesten és környékén házhoz is szállítanak –, minden leadott rendelés után 100 Ft-tal támogatjuk az Alapítványt. Miközben megrendeljük kedvenc Eisberg mixeinket és összeválogatjuk a friss alapanyagokat, jó ügyet is támogatunk.

A Bátor Tábor kollégáinak szívéhez nagyon közel áll az Eisberg Hungary ügyvezetője, Gazsi Zoltán is. Személyében ugyanis egy nagyon nyitott, igazi filantróp típusú embert ismertek meg, aki a Bátrak egyik legjobb barátja és legstabilabb partnere lett az évek során.

„Szerintem a Bátor Táborban található a legtöbb jó értékrendű ember egy négyzetméteren. Közvetlen környezetemben, családtagjaim és barátaim közül is többen önkéntesként segítenek a rendezvényeiken. Amikor egy jó ügyet támogatok, mindig azt érzem, hogy ezzel jóval többet kapok, mint amennyit segíteni tudok” – beszélt a jótékonysági munkáról Gazsi Zoltán.

Az Eisberg továbbra is ott segít, ahol arra a legnagyobb szükség van. A cég csapata ugyanis elkötelezett híve a társadalmi felelősségvállalásnak, folyamatosan kutatják a lehetőségeket: „Mindig várnak az újabb és újabb kihívások, mert sok emberi történet van, amelyekre oda kell figyelni, amiket el kell mesélni. Mi pedig igyekszünk minél több helyen ott lenni és még több örömöt szerezni” – vallja Gazsi Zoltán.

Trending Now

Harminc év után először tartottak nyilvános filmvetítést Szomáliában

A háború sújtotta országban a kulturális élet feléledésének reményét ébresztette fel a mozi szerdai újranyitása.

Közzétéve:

A főváros, Mogadishu Nemzeti Filmszínházában szigorú biztonsági intézkedések mellett vetítették le Ibrahim CM szomáliai rendező két rövidfilmjét. A mozi korábban öngyilkos merénylők célpontja és hadurak bázisa volt.

“Történelmi este volt ez a szomáliai emberek számára, megmutatta, hogyan éledt újra a remény a megpróbáltatások évei után. Ez a mozi teret nyújt a szomáliai dalszerzőknek, történetmesélőknek, filmrendezőknek és színészeknek, hogy a nyilvánosság előtt bizonyítsák tehetségüket”

– mondta el az AFP-nek Abdikadir Abdi Yusuf, a mozi igazgatója.

A nézők 10 dollárt (3000 forint) fizettek, hogy megnézzék a két kisfilmet. Számos ellenőrzőponton kellett áthaladniuk, míg elérték a moziknak, a parlamentnek és az elnöki palotának otthont adó, szigorúan őrzött zöld zónát.

A mozi épületét kínai szakemberek építették 1967-ben Kína akkori vezetője, Mao Ce-tung ajándékaként. A hetvenes-nyolcvanas években az ország kulturális fejlődésének jelentős motorjaként szolgált.
1991-ben, a polgárháború kitörésekor zárták be, ezután romlásnak indult.

Amikor az African Union Mission nevű szervezet újjáépítette, 2012-ben újranyitott, azonban az Al-Shabab harcosai felrobbantották, mert a filmeket és az élő előadásokat erkölcsileg romlott dolognak tartották.

Tovább olvasom

Trending Now

Csalódottak a FIFA-büntetés miatt a sportújságírók

A kialakult helyzet “rendkívül abszurd és igazságtalan” – közölte az újságírószervezet.

Közzétéve:

Borítóké: A Puskás Aréna üresen, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöksége csalódottan fogadta, hogy az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a magyar labdarúgó-válogatottnak a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki kedden a nemzetközi szövetség (FIFA). Az MSÚSZ szerint a kialakult helyzet “rendkívül abszurd és igazságtalan”.

A magyar szövetség (MLSZ) ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott.

“Mérhetetlen csalódást jelent számunkra, hogy a közelmúlt budapesti, teltházas, biztonságos és sportszerű hangulatú mérkőzéseit követően az UEFA után immár a FIFA is engedett a nemzetközi politikai nyomásnak, és olyan szigorú szankciókkal sújtotta a magyar szövetséget, amelyeket messze nem indokolnak a helyszínen egyáltalán nem, vagy alig tapasztalható, a feljelentők által bemutatott vélt vagy valós szabálytalanságok”

– olvasható az MSÚSZ honlapján közzétett állásfoglalásban.

“Felfoghatatlan volt a budapesti magyar-angol mérkőzés előtti és utáni médiakampány a brit sajtóban, amely már a találkozó előtt igyekezett rasszistának bélyegezni a magyar szurkolókat, majd komolyan vehető bizonyítékok híján is könyörtelenül megtette ezt a mérkőzés után. Nem egy főcím és mainstream üzenet sugallta, állította, hogy egész Magyarország rasszista, aminek semmi köze a valósághoz és mérhetetlen cinizmus azok után, hogy éppen Angliában szabadult el tömeges és ijesztő mértékben a rasszizmus az Európa-bajnoki döntő után.

Az egész világ által hitetlenkedve figyelt erőszakhullám és egy sor rendezési hiányosság, biztonsági és járványügyi szempontból is rendkívül aggályos szabálytalanság, ezernyi gyalázkodó, rasszista megnyilvánulás, az ellenfél himnuszának kifütyülése után, amelyek mind az olasz-angol Eb-döntőn voltak tapasztalhatók, egyelőre semmilyen szankcióval nem sújtotta az UEFA Angliát,

amelynek még a miniszterelnöke is engedett a példátlan, minden igazságalapot nélkülöző médianyomásnak és a közösségi médiaterekről kitiltott ezernyi angol szurkoló megbüntetése helyett a magyar szövetség elleni példás fellépést követelte a FIFA-tól.”

A közlemény kitér arra, hogy maga Cristiano Ronaldo mondta a júniusi magyar-portugál mérkőzés után, hogy bárcsak minden meccs telt ház előtt, ilyen hangulatban zajlana, de semmilyen rasszista megnyilvánulással nem találkoztak a mérkőzés után megkérdezett francia vagy angol szurkolók, stábtagok sem.

Kiábrándító a BBC és az iSport gyakorlata

“Kiábrándító volt látni, olvasni az egykor világszerte az objektivitás mércéjeként tisztelt BBC végletesen elfogult mondatait vagy az iSport szélsőségesen gyűlöletkeltő címlapját, amelyen egész Magyarországot bélyegezte rasszistának: England vs Racists 4-0. Elítéljük és visszautasítjuk a hazánkat büntető hecckampányt és kérjük, hogy senki se higgyen fenntartások nélkül annak, amit Magyarországról a fősodratú nemzetközi média terjeszt, állít. Inkább higgyenek a saját szemüknek és azoknak a turistáknak, futballszurkolóknak, vendégeknek, akik mostanában Magyarországon jártak és a csöppet sem rasszista magyarok vendégszeretetét élvezhették. A rendkívül abszurd és igazságtalan helyzetre egy régi mondás alkalmazható: Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű. Avagy: The pot calls the kettle black!” – zárul az MSÚSZ elnökségének a közleménye.

Tovább olvasom

Trending Now

Sára Sándor vetítő- és koncerttermet avattak az MTVA székházában

Sára Sándor nevét viseli ezentúl a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vetítő- és koncertterme.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A két éve elhunyt Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr tiszteletére rendezett ünnepségen Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója leplezte le a terem névadójának emléktábláját.

“Megtisztelő számunkra, hogy Sára Sándor emléke előtt ilyen konkrét formában is fejet hajthatunk. Munkássága nagy és tiszteletreméltó, filmjeinek, dokumentumfilmjeinek, egyéni látásmódjának is köszönhető, hogy a nemzetközi filmvilág felfigyelt a magyar szakmára” – fogalmazott beszédében Papp Dániel.

Mint kifejtette, Sára Sándor a hatvanas évek elején kezdte a pályáját, első jelentősebb alkotása a Cigányok című dokumentumfilm volt 1962-ben. Első nagyjátékfilmje a hat évvel később bemutatott Feldobott kő, de nehéz lenne felsorolni a tevékeny részvételével készült fontos alkotásokat – fogalmazott Papp Dániel.

A vezérigazgató kiemelte, hogy Sára Sándor volt a Duna Televízió első elnöke, a feladatra Csoóri Sándor kérte fel 1993 tavaszán. “Nagy energiával vetette bele magát a munkába, amelyet élete egyik legnagyobb kihívásának tartott. Nem jártak akkoriban egyszerű idők a Duna Televízióra, a csatorna a magyarság megmaradásáért harcolt, a kulturális értékekért, a szép és helyes magyar beszédért”.

A vezérigazgató megjegyezte: a vetítőterem elnevezésével is szeretnének tisztelegni Sára Sándor munkássága előtt. Hozzáfűzte: az integrált közmédia zászlajára tűzte ki, hogy méltó örököse kíván lenni a Duna Televízió és Sára Sándor munkásságának.

Az eseményen jelen volt Balogh László, a közszolgálati kuratórium elnöke, pályatársak, kollégák, az MTVA csatornaigazgatói.

A Sára Sándorról elnevezett vetítőteremben levetítették az alkotó Lírai riport Csoóri Sándorról című filmjét, ezt beszélgetés követte Sára Sándor munkásságáról, életútjáról.

Az 1933-ban született és pályája elismeréseként a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező hét éven át vezette a Duna Televíziót. Filmjeit ötvennél is több országban tűzték műsorra, és számos hazai és nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal

Tovább olvasom