Kövess minket!

Trending Now

Soros György gondolatait cenzúrázta a Facebook

Persze feltehetően csak azért, mert azok rossz fényben tüntetik föl a szerzőt.

Nem tett mást Nagy Ervin filozófus, a 21. Század Intézet kutatója, mint közösségi oldalán kitett Soros György egyik könyvéből egy idézetet, amelyben a szerző elismeri, hogy olyan hálózatot hozott létre, amely a nyílt társadalom megvalósítása érdekében akár szembeszállhat egyes kormányzatokkal is. A Facebook azonban, hamis információnak bélyegezve a bejegyzést, perceken belül letiltotta azt – adott hírt az esetről a Pesti Srácok hírportálon a konzervatív publicista.

“Megdöbbentő, hogy ha egy Sorostól származó idézet, amennyiben őszinte és valós, de nem éppen a legjobb színben tünteti fel a nyílt társadalom eszményét, akkor ellenőrzésre, majd blokkolásra és tiltásra kerül”

– adott hangot véleményének Nagy Ervin, aki az amerikai tőzsdespekuláns A nyílt társadalom, avagy a globális kapitalizmus megreformálása című írásából az alábbi gondolatokat tette közzé okulásul azok számára, “akik szerint nincs Soros-hálózat és az nem avatkozik be egy nemzetállam politikájába”:

“Könyvemben alkalmazott filozófiát vetettem papírra, vagyis elméleti alapvetéseim itt konkrét tettekhez szolgálnak útmutatóul. Vagyonszerzésemben és jótékonykodásaimban magam is ezeket az elveket alkalmaztam, sőt hiszem, hogy ezek a fogalmi keretek a társadalomra is alkalmazhatók, és a globális nyílt társadalom vezérelveiként is megállják a helyüket. Ami a gyakorlati szintet illeti, a nyílt társadalmak támogatására alapítványhálózatot hoztam létre. Ez a hálózat a Szovjetunió összes volt tagországára kiterjed, de a világ legkülönbözőbb pontjain is képviselteti magát. (…) Mindegyik képviseletnek saját testülete és személyzete van, akik az adott országban nemcsak az alapítvány céljairól döntenek, hanem tevékenységéért is felelősséget vállalnak. A polgári társadalom támogatása mellett a kormánnyal és az önkormányzatokkal is együttműködnek, hiszen a hatékony, demokratikus közigazgatás a nyílt társadalom elengedhetetlen feltétele. Számos alkalommal azonban elkerülhetetlen is összetűzésbe kerülnek a kormányzattal vagy annak rendelkezéseivel.” (Soros György: A nyílt társadalom, avagy a globális kapitalizmus megreformálása [2000], Scolar Kiadó, Budapest, 2001. 9. oldal)

Fotó: pestisracok.hu

A Facebook tényellenőrzői ezt a szöveget bélyegezték hamis információnak, illetve nem tényeken alapuló posztnak, végül törölték a bejegyzést.

Fotó: pestisracok.hu

“Sötét jövő vár ránk, konzervatív, jobboldali emberekre! A következő te lehetsz!”

– figyelmeztet az eset kapcsán Nagy Ervin.

Fotó: pestisracok.hu

Borítóképünk illusztráció

Trending Now

A legmodernebb eszközökkel készülhetnek az SZFE hallgatói

A napjainkban használatos legprofibb digitális filmkamerák mellett számos világítást és filmkészítést segítő eszköz érkezett Németországból a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetbe. Novák Emil általános megbízott rektorhelyettes közbenjárásával sikerült a német ARRI Rental filmipari eszközöket gyártó céggel támogatási megállapodást kötnie a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek.

Közzétéve:

Magyar Nemzet

Sára Balázs, az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta, a napokban érkezett szállítmány lehetővé teszi, hogy

a napjainkban használt legprofibb filmkészítési eszközökön gyakorolhassanak az SZFE hallgatói.

Sára Balázs kiemelte, hogy ARRI Alexa kamera ARRI Zeiss Ultra Prime és Angenieux Zoom objektívekkel érkezett az intézethez. Továbbá kaptak ARRI Skypanel ledderítőket softbox-szal, ARRI ledes spotlámpákat, valamint az ARRI HMI spotlámpákat is.

Hamarosan leszállítja a német cég azt a két darab ARRI Orbitert, ami jelenleg a legkorszerűbb világítási eszköz, és annyira új gyártmány, hogy emiatt még néhány napot várni kell rá. A gyakorlati oktatást segítik még a Panther Magnum Dolly és Panther sínek is.

Novák Emil rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy büszke arra, hogy

a németországi ARRI Rental cég, Közép-Európa legnagyobb, a filmkészítéshez használt eszközök gyártója támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

Mint ismert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem történetének legjelentősebb fejlesztési programjának első lépéseként februártól megújult, modern helyszínekkel várja a hallgatókat és az oktatókat.

Február 25-től a minisztérium engedélyezte, hogy a koronavírus-szabályok szigorú betartása mellett néhány egyetemen megkezdhető a jelenléti gyakorlati oktatást.

Az SZFE hallgatói már az új és korszerű eszközökkel sajátíthatják el a filmgyártást.

Tovább olvasom

Trending Now

Több módon is fellép a Twitter a vakcinás álhírek ellen

A Twitter hétfőn közölte, hogy elkezdte figyelni az oltással kapcsolatos téves információk megjelenését a közösségi portálon, és a tweetek címkézésével, illetve büntetési rendszer alkalmazásával szűri ki a szabálysértőket és a “visszaeső” felhasználókat.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A közösségi felületet működtető vállalat figyelmeztető címkékkel látja el az olyan bejegyzéseket, amelyek gyaníthatóan félrevezető információkat tartalmaznak a koronavírus elleni vakcinákról. A Twitter szabályait ismétlődően megsértő felhasználókkal szemben meghatározott büntetési szabályrendszert fognak alkalmazni.

Például egy szabálysértés miatt törölt bejegyzésért két büntetőpont jár, egy figyelmeztető címkével ellátott posztért pedig egy. Két vagy három büntetőpontért tizenkét órára felfüggeszthetik a felhasználó fiókját, négyért egy hétre, ötért pedig végleges eltávolítással sújthatják – írja a vg.hu.

A címkézést eleinte a Twitter alkalmazottai fogják végezni “kézileg”, a posztok figyelésével, de a vállalat azt tervezi, hogy automatikus rendszert is kidolgoz a szabálysértő posztok kiszűrésére. A figyelmeztető címkékkel ellátott tweetekhez csatolhatnak egy linket is, amely a felhasználót az igazságügyi hatóságok ezzel kapcsolatos hivatalos információihoz vezeti.

Tovább olvasom

Trending Now

Online felmérés: a Z generáció volt a legaktívabb

A koronavírus hatására megváltoztak a vásárlói szokások, illetve módosult a fogyasztói kosár összetétele is – állapította meg egy kutatás, amelyet Garai-Fodor Mónika, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja és Csiszárik-Kocsir Ágnes, a kar kutatási dékánhelyettese végzett.

Közzétéve:

Az MTI-nek küldött összefoglalóból kiderül: a vírushelyzet legnagyobb vesztese a szolgáltatási szektor; nem volt olyan szolgáltatástípus, amelynél ne tapasztalták volna az igénybevétel visszaesését.

Legnagyobb mértékben a nagyobb ruházati üzletek, a kisebb élelmiszerboltok, valamint a nagy bevásárló központok és az éttermek látogatottsága esett vissza a járvány hatására.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek fogyasztói kosarában a tartós élelmiszerek és az egészségmegőrző készítmények aránya nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus járvány hatására.

Az egyes generációk vásárlási aktivitása jelentősen különbözik – hívták fel a figyelmet a kutatók.

A legerősebb fogyasztói aktivitást a Z generáció mutatta a járvány idején, a 18-25 év közöttiek tagjaiból került ki a nagy bevásárlóközpontok, a kisebb élelmiszerüzletek és főként az éttermek látogatóinak többsége a vírushelyzet idején – ismertették. A ruházati és tartós fogyasztási cikkek, valamint a művelődés és szórakozás kategóriájában az Y generáció tagjai (26-35 év) képviselték a legnagyobb fogyasztói bázist. A gyógyszereknél az idősebb, 56-65 év közötti válaszadók fogyasztása volt mintaátlagot meghaladó mértékű – tették hozzá.

Az eredmények alapján a szolgáltatási szektor legfőbb vásárlói köre az X generáció (36-45 év) lett a járvány idején. Ezen korcsoport tagjai mutatták a legnagyobb vásárlóerőt, mind a szépészeti szolgáltatások, utazási irodák, biztosító társaságok, cukrászdák és műszaki üzletek esetében is – jelezték.

A kutatók 6804 kérdőívet dolgoztak fel, a felmérés online módon zajlott.

Tovább olvasom