Kövess minket!

Trending Now

SMS-ben adnának kivételt a kijárási tilalom alól

Szlovákiában az egészségügyi miniszter kilátásba helyezte a teljes kijárási tilalmat, ami alól SMS-ben lehetne csak kivételt kérni.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szlovákiában nem javul jelentős mértékben a koronavírus-járvány következtében előállt helyzet. Marek Krajčí egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az érvényben lévő intézkedések ellenére továbbra is nagyon súlyos a helyzet.

A járvánnyal foglalkozó bizottság kedden fog összeülni, hogy megvitassák, hogyan tovább. Krajčí szerint a kijárási tilalom szigorítására lenne szükség, ami alól SMS-ben kaphatnának felmentést egyes esetekben az emberek.

Az egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a lakosok küldenének egy SMS-t, ha kivételt szeretnének kérni a kijárási tilalom alól, a központból pedig erre válaszul küldenék meg az engedélyt nekik a tilalom bizonyos időszak alatti megszegésére. Krajčí szerint ez a megoldás már jól működött Görögországban.

Ez a megoldás viszont nem nyerte el a tetszését Veronika Remišová miniszterelnök-helyettesnek. Szerinte nem szabad egyből a legradikálisabb utat választani, miközben egyéb megoldásokkal még nem éltek – például a lakosság figyelmének a felhívásával egy információs kampány keretében. Remišová szerint ezt a javaslatot először egyébként is a koalíciós tanáccsal kellett volna megvitatni – írja a V4NA.com.

Trending Now

Média Építészeti Díja – Elindult a közönségszavazás

Szerdán bejelentették a 17. Média Építészeti Díja (MÉD) döntőseit, amelyek közül három kategória tíz-tíz projektje a szintén szerdán indult közönségszavazáson versenyez.

Közzétéve:

A Média Építészeti Díja versenyét idén tizenhetedik alkalommal rendezi meg az Építészfórum, amelynek két alapító főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina és Vargha Mihály azzal a céllal hívta életre az elismerést, hogy a legkiválóbb magyar építészeti alkotásokat ne csak a szakma, de az építészet iránt érdeklődők körében is bemutassa – közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

Ebben az évben 79 épületet, 63 tervet és 20 épített környezeti munkát neveztek. Ezek közül az elbírálás első lépéseként mindhárom kategóriában tíz-tíz munkát választott ki a nemzetközi előzsűri arra, hogy a közönségdíjért versenyezzenek, emellett megjelölték azt az öt-öt finalistát is, akik a MÉD gála keretében prezentálhatják munkájukat a szakmai és médiazsűri előtt.

A négyfős bíráló bizottság elnöke idén Indira van’t Klooster, az ARCAM Amszterdami Építészeti Központ vezetője volt, emellett a zsűriben olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Jakub Moravcik és Cosmina Goagea, valamint Nagy Csaba, az Archikon vezető tervezője.

A közönség október 31. éjfélig adhatja le szavazatait a https://epiteszforum.hu/szavazas/med-2021-kozonsegdij linken.

A Média Építészeti Díja eredményhirdetését nyilvános gála keretében tartják meg november 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A program során a döntősök épület és terv kategóriában élőben prezentálják munkáikat a szakmai és médiazsűri előtt. Az est keretében kiderül, hogy melyik épület és terv bizonyult a legjobbnak, kik nyerték a közönségdíjakat, valamint a különdíjakat is átadják az esemény partnerei.

A médiazsűribe idén Zubreczki Dávid zsűrielnök mellett Bagi László (Forbes), Csernátony Dóra (TV2 Propaganda), Földes András (Telex), Etentuk Inemesit (Art Locator), Rajcsányi Gellért (Mandiner), Szilágyi Róza Tekla (Artmagazin) és Zsuppán András (Válasz Online) kapott meghívást.

A médiazsűri munkáját elismert szakmai szereplőkből álló zsűri segíti, melynek idei tagjai Tőrös Ágnes, Weiszkopf András és Wesselényi-Garay Andor.

Tovább olvasom

Trending Now

Visszautasítja a 444.hu cikkének állításait a Semmelweis Egyetem

A portál névtelen források véleményét állította szembe nevüket vállaló szakértők által közölt, ellenőrizhető tényekkel – kifogásolja a tekintélyes intézmény.

Közzétéve:

Borítókép: A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának épülete a IX. kerületi Tűzoltó utcában, fotó: MTI/MTVA/Róka László

A Semmelweis Egyetem “határozottan visszautasítja” a 444.hu hírportálon kedden A világ vezető lapjába szánták, végül egy öregedéstudományi folyóiratban jelent meg Merkelyék országos kutatása című cikk “bújtatott” állítását, amely szerint az országos, reprezentatív H-UNCOVER vizsgálatról szóló publikáció nem annak tudományos értéke, hanem protekció alapján jelent meg a Springer lapcsoport tulajdonában álló, amerikai lapban.

“A GeroScience az amerikai öregedéstudományi tudományos társaság nyolcas impaktfaktorral rendelkező, nagy presztízsű lapja, melynek főszerkesztője magyar. Minden hazai egyetem törekvése az, hogy minél több tudományos lap főszerkesztője dolgozzon az intézményei falai között” – írta az egyetem a honlapján megjelent közleményben.

Az összegzés szerint a cikk rövid idő alatt, a közleményük megjelenésének időpontjában már 35 nemzetközi hivatkozást ért el, ami kimagasló értéknek számít.

Az intézmény szerint a publikáció sikerét mutatja, hogy a járványtan és a virológia három nemzetközi hírű szaktekintélye, három professzor – Martin McKee, Jorge Quarleri és S. V. Subramanian – írt szerkesztői közleményt, elemezve a H-UNCOVER vizsgálat tanulságait.

Kifejtették: Martin McKee Európa vezető epidemiológusa, az Európai Népegészségügyi Társaság (European Public Health Association) korábbi elnöke, a WHO alatt működő European Observatory on Health Systems and Policies kutatási igazgatója. Jorge Quarleri Argentína vezető virológus kutatója, S. V. Subramanian a Harvard Egyetem professzora, aki a nemzetközi tudományos életben a legidézettebb egy százalék közé tartozik.

Közölték azt is, hogy az egyetemet október 12-én kereste meg a 444.hu szerkesztősége kérdéseivel, ezekre az intézmény két nappal később részletesen válaszolt, azzal a kéréssel, hogy változtatás nélkül közölje a válaszokat a portál.

A kedden megjelent eredeti cikk csak részlegesen tartalmazta az egyetem válaszait, “és bár az írást megkeresésünkre kiegészítette az újságíró, az még jelenleg is több ponton csúsztatásokat tartalmaz, részben a névtelen forrásokra hivatkozva” – hangsúlyozták.

Az egyetem ezért közzétette honlapján az ügyben leírt válaszait teljes terjedelemben.

“Az újságírás azon gyakorlata, mely névtelen források véleményét állítja szembe nevüket vállaló szakértők által közölt, ellenőrizhető tényekkel, félrevezeti a közvéleményt és nem objektív”

– fogalmaztak a közleményben.

Tovább olvasom

Trending Now

A Facebook szerint tízezer emberből csak öt találkozik gyűlöletbeszéddel

A Facebook egyik alelnöke, Guy Rosen szerint az elmúlt 9 hónapban 50 százalékkal csökkentették a gyűlöletbeszédet tartalmazó bejegyzések elérését.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Nehéz hetei vannak a Facebooknak, miután Frances Haugen, a cég volt termékmenedzsere, adattudósa belső dokumentumokat szivárogtatott ki a Facebook működéséről a Wall Street Journalnak  

A szenátus kereskedelmi és fogyasztóvédelmi albizottságának meghallgatásán Haugen kongresszusi fellépést sürgetve arról beszélt: a Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek, és elősegítik a társadalom polarizációját az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben – mondta kedden.

Válaszként a Facebook integritásért felelős alelnöke, Guy Rosen vasárnap blogposztban bizonygatta,  hogy a platformon terjedő gyülöletkeltő tartalmak az elmúlt három negyedév során 50 százalékkal kevesebb felhasználót értek el, így nem állja meg a helyét az a narratíva, hogy az általuk használt technológia nem elég hatékony – számolt róla a Mandiner.

Rosen kiemeli, hogy nem a törölt tartalmak mennyiségét kéne nézni, szerintük fontosabb, hogy milyen elérést generálnak az ilyen jellegű posztok.

A mérések szerint a netezők 0,05 százalékát nézik meg a platformon terjedő ilyen tartalmaknak, ami azt jelenti, hogy tízezerből ötször jut el felhasználóhoz ilyen poszt.Sosem leszünk tökéletesek, de a csapataink folyamatosan dolgoznak a rendszereink fejlesztésén, a hibák azonosításán, és az új megoldások építésén”

– írta.

Tovább olvasom