Kövess minket!

Trending Now

Reklámtender: nem indít nyomozást a rendőrség

A BKV átlagosan havi nyolcvanmillió forint bevételtől esik el a meghiúsult közbeszerzés miatt.

Pixabay

Feljelentést történt a fővárosi tömegközlekedési reklámtender ügyében, azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nem indított nyomozást – értesült a Világgazdaság.

Az eset kapcsán egy magánszemély, Tényi István fordult a hatóságokhoz, miután a lap megírta, hogy

a meghiúsult közbeszerzés évi közel egymilliárd forintos bevételkiesést eredményez a budapesti közösségi közlekedésben.

Az NNI határozatával szemben a közléstől számított 15 napon belül lehet panaszt tenni a nyomozó hatóságnál. Tényi István a Világgazdaságnak elmondta, hogy kedden kapta meg az elutasító döntést, amelyet egyelőre tudomásul vesz.

Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Főügyészség ezt a határozatot is megvizsgálja törvényességi szempontból (erre körülbelül 90 nap áll a rendelkezésére), és amennyiben szabálytalanságot észlel, hivatalból el fog járni. Tényi István, aki rendszeresen visz a hatóságok elé visszaélés gyanújára okot adó közügyeket, ezúttal

ismeretlen elkövető ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést

január 21-én, illetve azt is indítványozta, hogy az ügyben a tényállás tisztázása érdekében a Fővárosi Főügyészség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.

Az NNI arra hivatkozva utasította el a feljelentést, hogy a kifogásolt cselekmény nem minősül bűncselekménynek. Elöljáróban megjegyezte, hogy Tényi István a Világgazdaság vonatkozó cikkén kívül bizonyítékot, vagy más adatot nem csatolt.

A tartalmi indoklásból kiderül, hogy az NNI a reklámtenderben ajánlatkérőként érintett BKV-BKK páros, illetve a közbeszerzési eljárást megakadályozó rendeletet – amelyet Karácsony Gergely főpolgármester terjesztett be – megalkotó fővárosi közgyűlés felelősségét is vizsgálta. Előbbi kapcsán azt emelte ki, hogy mivel az eljárás eredménytelenné minősítése, ebből fakadóan pedig a szerződéskötés elmaradása a tulajdonos, a fővárosi közgyűlés határozatának betartása miatt következett be, vagyonkezelői kötelességszegésre utaló körülmények nincsenek.

Utóbbiról pedig azt állapította meg, hogy “a folyamatosan változó gazdasági körülmények között egy meghozatalakor indokoltnak tűnő utasítás kedvezőtlen következményeit az időben visszatekintve csak akkor lehet büntetőjogilag vizsgálni, ha gyanú merül fel arra, hogy a vagyonkezelői kötelezettség megszegése és az abból fakadó vagyoni hátrány okozására irányuló szándék a döntés idején már fennállt”. Ilyen adat az NNI szerint nincs a közbeszerzéssel kapcsolatban.

Csakhogy ez a megállapítás nem tűnik alátámasztottnak. A hivatalos nevén a “Budapesti közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosítása” néven futó koncessziónak a végső ajánlattételi határideje 2019 augusztusa volt. A JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) és a VBM Városbútor Média Kft. pályázatát érvényesnek minősítették, a konzorcium havi 142 millió forintot ajánlott a jogért négy évre szólóan.

Ez az összeg mintegy két és félszerese volt 2019-ben és 2020-ban is annak a bevételnek, amelyre a BKV ezen a címen szert tett.

Két éve átlagosan havonta 55, tavaly pedig 62 millió forintja származott ebből a tevékenységből a társaságnak. Jelen állás szerint határozatlan idejű szerződések alapján a metró belső felületeit a Promix Zrt. bérli és hasznosítja, minden más egyéb reklámhelyet pedig a BKV saját cége, a Peron Reklám Kft. Financiális szempontból tehát egyértelműen látszik, hogy az új megállapodás megkötésével átlagosan havi 80 millió forinttal több bevétel származott volna.

Azonban a városháza kezdeményezésére a közgyűlés 2019. november 5-én, három hónappal a reklámtender ajánlatainak beérkezése után olyan határozatot fogadott el, amely legfeljebb egy évre engedélyezte a fővárosi tulajdonú cégek reklámfelületeinek hasznosítását.

Mivel a BKV-BKK négy, plusz opcionálisan még négy évre szerződött volna a JCD-vel, az üzlet ellehetetlenült, november 7-én pedig hivatalosan is lezárták. Pedig amennyiben hagyják, hogy megszülessen a megállapodás, 2020-ban a budapesti tömegközlekedés több mint 1,7 milliárd forintot szedhetett volna be, ehelyett azonban be kellett érnie 744 millióval.

Tehát a főváros döntése egy év leforgása alatt közel egymilliárd forinttal rövidítette meg a saját tulajdonában álló közlekedési társaságokat.

Azt pedig, hogy a főpolgármester által jegyzett tiltás mögött megfontolt szándék húzódott meg, maga Karácsony Gergely írta le egy tavaly januári Facebook-posztjában, amelyben arra reagált, hogy a közbeszerzés eredménytelenítése miatt a BKV-t és a BKK-t 115 millió forintra büntette a Közbeszerzési Döntőbizottság.

Mint fogalmazott, a tendert ő vonatta vissza, és tudja, hogy ez sérti egyes gazdasági és politikai körök érdekeit. Mindezek alapján pedig éppen felmerülhet a gyanúja annak, amire az NNI szerint nincs adat, hogy „a vagyonkezelői kötelezettség megszegése és az abból fakadó vagyoni hátrány okozására irányuló szándék a döntés idején már fennállt”.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek! – kampányt indított az SZTFH

Már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amely kapcsán a kiberbűnözők számos, rafinált online csalási módszerrel próbálnak meg minél több érzékeny személyes adatot és pénzt megszerezni a felhasználóktól.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés érdekében Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek címmel figyelemfelhívó tudatosító kampányt indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

„A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság vonatkozásában felmerülő csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét, és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést”

– hangsúlyozta a hatóság közleményében annak elnöke, Biró Marcell.

A spamkampány lényege, hogy a bűnözők a katari világbajnokságot használják fel csaliként. Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre, és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználót, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és/vagy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat.

Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeiben szinte a megtévesztésig hasonlít az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra. Ezen weboldalakat gyakran a közösségimédia-platformokon keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni.

Az elmúlt évek új online csalási módszere, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a felhasználókat, illetve a csalók a játékok fejlesztőinek, adminjainak adják ki magukat, és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal annak érdekében, hogy minél több személyes adatot és pénzt szerezzenek tőlük.

Az SZTFH által összeállított Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezésben.

Tovább olvasom

Trending Now

Egyre népszerűbb a streaming, de még nem szorítja ki a hagyományos tévézést

Derült ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében készült felmérésből.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A hír- és tartalomfogyasztás kielégítését célzó média különféle üzleti modelleket dolgozott ki az elmúlt években – áll a MEME és az NMHH közös felmérésében, amelyet szeptemberben készítettek 3000 háztartás megkérdezésével, és amelynek részleteit szerdán közölték az MTI-vel.

Ahogy írják, ezek között a modellek között megtalálhatók a teljes egészében hirdetési bevételből finanszírozott és az ugyancsak maximálisan a fogyasztó által támogatott megoldások is, valamint a két véglet közötti hibrid formák.

Jelezték, hogy a tévékészülék mellett egyre több alternatív, a különböző médiatartalmak lejátszására alkalmas eszköz jelenik meg, mint például a laptopok, okostelefonok és tabletek. Azonban még így is kijelenthető, hogy a tévékészülék a mozgóképes tartalomfogyasztás első számú eszköze.     

Akár a tévécsatornákon éppen sugárzott adások megtekintéséről, akár a streaming-szolgáltatóktól “letölthető” tartalmakról beszélünk, a tévékészülék hegemóniája egyelőre megkérdőjelezhetetlen

– állapították meg a felmérésben.

A további eszközök, mint például a laptopok, számítógépek, okostelefonok vagy tabletek jelentősége valamelyest felértékelődik, amikor előfizetéses streaming-szolgáltatókon keresztül elérhető tartalmak lejátszásáról van szó, azonban a tévékészülékek vezető pozíciójához még ezen tartalmak esetében sem férhet kétség – írták.

Kiderült, hogy tíz háztartásból kilenc televíziókészüléken keresztül is követi az éppen sugárzott műsorokat, de még az egyéb fizetős vagy ingyenes tartalmak esetében is több mint 80 százalékos szerephez jutnak a tévékészülékek, amelyeket általában előnyben részesítik a férfiak, a nagyobb, kiskorú gyermekeket is nevelő családok, illetve a jobb anyagi körülmények között élő háztartások.

A kutatás egyik kulcskérdése volt, hogy a nemlineáris tévézés, azaz a korábban rögzített, tévé- vagy streaming-szolgáltatón keresztül kölcsönzött, illetve interneten akár díjmentesen elérhető tartalmak megtekintése a tévénézésre fordított összes időn belüli aránya milyen mértékben közelítette meg a hagyományos tévézését. Vagyis amikor a családok, háztartások a televízióadók által éppen adásban lévő tartalmakat tekintenek meg (lineáris tévézés).

A felmérés azt is vizsgálta, milyen irányban folytatódik ez a tendencia a közeljövőben a válaszadók előrejelzése szerint: családjuk a jövőben a lineáris tévézést vagy a nemlineáris tartalmakat részesítik előnyben.

Kiderült, hogy

a kiskorút is nevelő családok, a nagyobb méretű háztartások, a magasabban képzettek és a kedvezőbb anyagi körülmények között élők tévézési szokásaiban nagyobb súllyal jelenik meg a nemlineáris tévézés.

Megállapították, hogy kedvez a nemlineáris tévézés gyakoriságának a lakáson belüli fejlett, az ilyen típusú médiafogyasztást lehetővé tevő technikai infrastruktúra, vagyis az a tény, hogy a háztartás rendelkezik wifi-vel, vezetékes internettel.

A “lekérhető” tartalmak időbeli aránya a családi tévézésen belül jelenleg már több mint 40 százalékos, azonban ezeknek a közelmúltban megfigyelhető térhódításának tendenciája a jelenlegi gazdasági környezet hatására minden jel szerint lelassul, hovatovább meg is állhat egy időre – írták az elemzésben.

Megállapították, hogy csak minden tizedik háztartásból szorulhat ki a hagyományos tévézés, miközben a magyar háztartások körülbelül egyharmada teljesen elzárkózik a jellemzően fizetős, lekérhető tartalmak fogyasztásától.

A hagyományos tévézés ugyanakkor megmarad a “szerényebb” pénzügyi körülmények között élő családokban, továbbá a kisebb háztartásokban.

A gyermekek jelenléte kedvezhet a fizetős tartalmaknak, míg a hagyományos tévézés a továbbiakban is jellemzőbb lesz az idősebb és kisebb méretű háztartásokra

– szögezték le.

Az új kutatás alátámasztja, hogy a sorozatnézés a legfőbb vonzerő, amely háttérbe szoríthatja a hagyományos tévézést. Éppen azok a tartalomtípusok szerepelnek előkelő helyen a kívánságlistán a már streaming-előfizetők körében, amelyeknél a “maratoni sorozatnézés” lehetősége sokat ad a tévénézés élményéhez. Ezért nem véletlen, hogy a nemlineáris szolgáltatásokat élvezők főleg a sorozatok, az akció-, kaland- és horrorfilmek vagy a fantasy-k, sci-fik iránti vágyból fizettek elő.

Tovább olvasom

Trending Now

Kiss Norbert az Év magyar autóversenyzője az Autósport és Formula Magazin szavazásán

A Révész Racing 37 éves szombathelyi pilótája 2020 után nyerte el újra a díjat, és végzett a szaklap által összeállított, legjobb 50 magyar versenyzőt tartalmazó lista élén.

Közzétéve:

Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője egy győzelme után a Hungaroringen 2022 nyarán, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiss Norbert az idén a címét megvédve nyerte meg negyedik Eb-címét a kamionosok között, ezzel a szakági örökranglista második helyére lépett elő.

Az Autósport és Formula Magazin tájékoztatása szerint a rangsorban – melyet a szaklap és magazin szerzői szakértők bevonásával készítettek el – a rali Európa-bajnokságon (ERC) értékelésen kívül, de kiemelkedően jó tempóban versenyző Csomós Miklós végzett másodikként, a harmadik hely pedig a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonjában összetett negyedik Michelisz Norberté lett. A szerkesztők az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is megválasztották az év legjobb hazai női versenyzőjét, junior pilótáját, valamint legjobb csapatát.

A teljes 50 fős lista – a nemzetközi és magyarországi versenysorozatok mostani idényének összefoglalójával együtt – a magazin által készített Autósport Évkönyv 2022 című kiadványban található meg, melynek előszavát és köszöntőjét Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, valamint a kilencszeres Le Mans-i győztes Tom Kristensen írta.

A Forma–1 rajongóinak szóló Száguldás és Cirkusz címet viselő kötet szintén megjelenik, ez az idei F1-es szezont foglalja össze. A szerkesztőség utazó riporterének, a szinte minden F1-es futam helyszínéről tudósító Mészáros Sándornak a beszámolói alapján a hétvégék hangulatába, a bokszutcai pletykák rejtelmeibe, és a háttérben zajló folyamatok összefüggéseibe nyerhetnek bepillantást az olvasók, akik a kötetben megtalálják a kétszeres világbajnok Max Verstappen köszöntőjét, valamint Günther Steinernek, a Haas csapatfőnöknek az előszavát is.

Mindkét könyv csütörtöktől vásárolható meg a könyvesboltokban, valamint már megrendelhető a formula.hu webshopjában.

Tovább olvasom