Kövess minket!

Trending Now

Reklámadó: Brüsszel nem szólhat bele mindenbe

Szuverenitásunkat az adóügyekben is meg kell védenünk, enélkül Magyarország nem érhetné el céljait – így fogalmazott az Európai Bíróság minapi reklámadó-ítéletét értékelve Tállai András, aki szerint az ítélkező fórum lesöpörte Brüsszel álláspontját, és világossá tette, hogy széles körű döntési jog illeti meg a tagországokat az adószabályok kialakításakor.

MTI/Balogh Zoltán

– Brüsszel időről időre kísérletet tesz rá, hogy korlátok közé szorítsa a tagállamok mozgásterét, szuverenitását, ez a folyamat a pénzügyek, az adózás területén is tapasztalható. Ezért is nagyon fontos az az ítélet, amelyet a hét elején hozott meg az Európai Unió luxem­bourgi székhelyű bírósága – mondta a Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese, értékelve a reklámadóügyben hozott uniós bírósági ítéletet. – A jogi vita valójában hat és fél évvel ezelőtt kezdődött – idézte fel Tállai András államtitkár. A magyar törvényhozás akkor fogadta el a reklámadótörvényt, amit a bizottság azonnal vizsgálat alá vont. – Brüsszel kifogásolta, hogy akkoriban sávos, többkulcsos volt a reklámadó, és a kedvezményrendszer sem tetszett a bürokratáknak.

Erről 2016-ban határozatot is kiadott Brüsszel, amit azonban a bíróságon sem 2019-ben, sem most nem tudott megvédeni. Magyarország keresete nyomán Luxembourg megsemmisítette a bizottság döntését

– foglalta össze az eseményeket a miniszterhelyettes.

Tállai András két mozzanatra hívta fel külön a figyelmet. Egyrészt a bíróság érveire: – A luxem­bourgi testület ítélete mérföldkőnek számít, mivel úgy is értelmezhető, hogy a tagállamok szabadon határozhatják meg adózási rendszerüket, és adott esetben akár úgy is dönthetnek, hogy valamely forgalmi típusú adóban is érvényre juttatják a teherviselési képességet figyelembe vevő szemléletet. Brüsszel az utóbbi években megpróbálta csorbítani a tagállamok adóügyi szuverenitását, ám a bizottságnak most már papírja van róla, hogy ezt nem teheti meg – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Az ítélet másik fontos következménye az államtitkár szerint az, hogy az Európai Bíróság ismét megerősítette: a magyar reklámadótörvény összhangban van az uniós joggal. Ez azért fontos, mert a magyar állam ezzel a törvénnyel kényszerítheti a digitális óriáscégeket arra, hogy fizessenek idehaza adót.

– Jelenleg a magyar reklámadótörvény az egyetlen az EU-ban, amelyről több bírósági ítélet is kimondja, hogy minden jogi kívánalomnak megfelel. Rá­adásul alkalmazható is, hiszen milliárdos tétel érkezett már a magyar közkasszába a nemzetközi óriáscégektől – mondta Tállai András. Szavait azzal zárta:

a magyar kormány nem enged pénzügyi szuverenitásából, így nem asszisztál sem a bizottság hatáskörtúllépéséhez, sem ahhoz, hogy a legnagyobb techvállalatok kihúzzák magukat a közteherviselés alól.

Borítókép: Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára

Trending Now

Shaun, a bárány az űrbe megy

A rajzfilmfigura is részt vesz a Holdat megkerülő, legénység nélküli NASA-misszióban – közölte a tévésorozatot gyártó brit Aardman stúdió.

Közzétéve:

Borítókép: Shaun, a bárány az űrruhájában, forrás: Facebook/@shaunthesheep

A stop-motion animációs tévékarakter az Artemis-program első küldetésén utazik az űrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis-programjának célja, hogy ismét űrhajósokat juttasson a Holdra.

Shaun, a bárány a tervek szerint a floridai Kennedy Űrközpontból augusztus 29-én indul útnak. A mesefigura a küldetés során csaknem 500 ezer kilométerre távolodik el a Földtől. A NASA Orion űrhajója legényég nélkül kerüli majd meg a Holdat, útját a földi irányítóközpontból ellenőrzik.

Az űrhajó a BBC News csütörtöki beszámolója szerint egy sor kulturális értékkel bíró emléket visz magával.

Az Európai Űrügynökség (ESA) igazgatója, David Parker elmondta: nagyon örülnek Shaun küldetésének.

“Lehet, hogy kis lépés ez az emberiségnek, de óriási ugrás a bárányok számára”

– fűzte hozzá.

Az Orion elhalad a Hold mellett, a gravitációját felhasználva gyorsul fel, és több mint 70 ezer kilométerre halad el mögötte.

“Shaun az Artemis-küldetés egyik első űrhajósaként élen jár a holdkutatásban, ami nagy megtiszteltetés a mi gyapjas kalandorunk számára” – büszkélkedett Lucy Wendover, az Aardman marketingigazgatója.

Tovább olvasom

Trending Now

Andrea Lane nyerte a Petőfi Rádió országos mixversenyét

A Szelektrik DJ-verseny három dobogós helyezettjét a STRAND fesztiválon jelentették be.

Közzétéve:

Petőfi Rádió tavasszal meghirdetett Szelektrik elektronikus zenei versenyére nagy érdeklődés mutatkozott: közel 300 mixet küldtek be a feltörekvő DJ-k és zenei producerek. A tíz legjobb versenyző élő adásban is bizonyíthatta, mit tud. A versenybírák az eredményhirdetést stílusos környezetben tették: augusztus 18-án, a STRAND fesztivál nyitónapján hozták nyilvánosságra, hogy a jelentkezők közül melyik három bizonyult a legeredményesebbnek.

A zsűri döntése alapján a harmadik helyen a 26 éves drum&bass műfajban tevékenykedő pszichológus, Huszár Péter, Hussar végzett. Második lett a 14 éves kora óta mixelő DJ, Matt Klear. A Szelektrik DJ-verseny győztese a felvidéki születésű DJ és producer, Andrea Lane lett.

A dobogós helyezettek a zenekészítéshez kapcsolódó értékes tárgynyereményekkel gazdagodhattak, a Petőfi Rádió pedig egy meglepetés díjjal is előállt. Az eredeti kiírás szerint csak az első helyezett nyereménye lett volna, hogy egy éven át a Petőfi Elektrik rezidenseként mixeljen a rádióban, azonban a szervezők mind egyetértettek abban, hogy érdemei alapján a második helyen végző versenyző is megkaphatja ezt a lehetőséget.

„A mezőny annyira erős volt, hogy eleve nehéz volt összerakni a végső sorrendet. Az első két helyezett – bár zeneileg mást képvisel – azonosan magas színvonalú produkciójával és kiemelkedő tehetségével  egyaránt kiérdemelte a rádiós megjelenés lehetőségét”- indokolta a döntést Béli Ádám, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV csatornaigazgatója.

Szeptembertől a két legeredményesebb DJ mixei hetente lesznek hallhatók a Petőfi Rádióban: Andrea Lane csütörtök esténként, Matt Klear hétfőnként játszhat majd a Petőfi Elektrikben.

További részletek a díjátadóról a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV adásaiban, valamint a PetőfiLive.hu oldalon!

Tovább olvasom

Trending Now

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizetnek ki a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95 százalékban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI erőforrásainak rendkívüli összpontosításával öt héttel a határidő vége előtt zárta le – közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Mint írják, összesen csaknem egy év időtartamban játszottak ismétlést a televíziók. A jogdíjfelosztás során az EJI csaknem hétezer különböző műsor adatát dolgozta fel, melyek összesített vetítési ideje meghaladta a 470 ezer percet, vagyis 327 napot. Az év során volt olyan műsor, amelyet kilenc alkalommal is megismételtek.

A jogdíjfelosztás eredményeként 73 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttes díjazása megközelíti a hetvenmillió, míg a kifizetendő jogdíjak átlagos mértéke az ötvenezer forintot.

Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátásokra tekintettel az előadók nagy számban kérték az EJI-t, hogy hozza előre a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, és még augusztus 31-t megelőzően fizesse ki a jogdíjakat – áll a közleményben.

Mint kiemelik, az EJI elnöksége pár nap alatt, már július végén reagált az igényre, és úgy határozott, hogy rendkívüli intézkedésekkel öt héttel korábbra hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, hogy ezzel enyhítse a magyar színészek, zenészek túlnyomó többségét különösen kedvezőtlenül érintő változások hatását.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 3500 tagja van.

Tovább olvasom