Kövess minket!

Trending Now

Precedens nélküli jogi csata elé néz Elon Musk a Twitterrel

A Tesla vezérigazgatója múlt pénteken jelentette be, hogy eláll a felvásárlásra tett 44 milliárd dolláros ajánlatától azzal az indokkal, hogy a mikroblog vezetése nem adott kielégítő tájékoztatást a platformon lévő hamis fiókokról, illetve azok számáról.

MTI/EPA/Alexander Becher

Precedens nélküli jogi csatározás kezdődhet a héten a Twitter és Elon Musk között, miután az amerikai milliárdos úgy döntött, visszalép a közösségi hálózat felvásárlásától. A Tesla vezérigazgatója múlt pénteken jelentette be, hogy eláll a vásárlástól. Erre válaszként a Twitter elnöke, Bret Taylor jogi lépéseket helyezett kilátásba, hogy ezzel kényszerítse rá a Tesla elnökét ígéretének teljesítésére.

Musk viszont hétfőn azt közölte, hogy amennyiben bíróságra kerül az ügy, a Twitter kénytelen lesz nyilvánosságra hozni a botokkal és spam-fiókokkal kapcsolatos információkat.

Musk visszalépése nem volt előzmények nélküli, a milliárdos ugyanis átmenetileg már május közepén felfüggesztette a tranzakciót a Twitter negyedéves jelentése miatt – idézi fel a Magyar Nemzet cikke. A milliárdosnak és jogi csapatának azt kell bizonyítania a delaware-i legfelsőbb bíróságon, hogy a Twitter nem volt őszinte a spamrobotok számával kapcsolatban, miközben a mikroblog üzemeltetői elkötelezettek a tranzakció lezárásában a korábban meghatározott 44 milliárd dolláros vételi ár és feltételek mellett.

Musk jogászai ugyanakkor amellett érvelnek, hogy téves a Twitter becslése azzal kapcsolatban, hogy a bevételszerzésre alkalmas napi aktív felhasználóinak csupán kevesebb mint 5 százaléka spamfiók, így a mikroblog az, aki megsértette a szerződési feltételeket. Musk ügyvédje szerint a Tesla-vezérnek „oka van azt hinni, hogy a spamfiókok száma lényegesen magasabb”, ennek bizonyítása azonban nem lesz egyszerűbb.

Amennyiben Elon Musk valóban eláll az üzlettől, a szerződés szerint egymilliárd dolláros fájdalomdíjat kellene fizetnie a mikroblogot üzemeltető vállalatnak, jogi szakértők szerint ugyanakkor sokkal nagyobb az esélye a megegyezésnek a felek között, hiszen egy hosszúra elnyúló jogi csata hatásait a Twitter és a Tesla részvényei is megéreznék.

Elemzők szerint az ügy a Twitter moderációs politikájának jövőjével és a választásokra gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban is komoly kérdéseket vethet fel, mert

bár a Twitter jogi követelése szilárdabb alapokon áll, mint Muské, a társadalom befolyásolásra is alkalmas platform jövője szempontjából aligha ígérhet jót rákényszeríteni a Tesla-vezért a Twitter felvásárlására, ha már meggondolta magát.

Adam Sieff, technológiai kérdésekre szakosodott jogász szerint például

az is megeshet, hogy ha Musk veszít a bíróságon, és kénytelen lesz fizetni a Twitterért, hogy a tranzakciót követően egyszerűen csak „lekapcsolja” a platformot, ami nem feltétlenül közérdek.

Az amerikai Politico által megkérdezett jogászok szerint a delaware-i bíróság elvben ugyan megkövetelheti Musktól, hogy az ígéretek szerint vegye át a platform tulajdonjogát, az indulatosságáról ismert Tesla-vezér ezek után sokféleképpen szabotálhatná a tulajdonába került mikroblogot: teljesen leállíthatja a működését, de akár felrúghatja a platform teljes moderálási szabályzatát is, aminek következményeként a Twitter lényegében használhatatlanná válik. Szakértők szerint a bírák minden bizonnyal ezeket a lehetőségeket, illetve ezek esetleges politikai következményeit is mérlegelhetik, mielőtt rábírnák Muskot a Twitter felvásárlására.

Borítókép: Elon Musk Tesla-vezér

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom