Kövess minket!

Trending Now

Óriásit esett a Netflix

Erősödik a konkurencia, máshová áramlik a befektetők pénze.

Flickr

A Netflixé volt tíz évvel ezelőtt az egyik olyan részvény (például a Tesla mellett), amelynek árfolyama hatalmasat emelkedett, a legtöbben azonban nem értették, miért, nem látták benne a lehetőséget – idézi fel a kezdeteket a Magyar Nemzet. A korai befektetőknek lett végül igaza: az egyre nagyobb filmkínálatot nyújtó, havi fix díjért előfizethető szolgáltatás először az USA-ban futott fel, mégpedig olyan mértékben, hogy az amerikaiak nagy része vált nézőjévé, avagy felhasználójává, ami most 67 millió előfizetőt jelent. Miután egy háztartásban több eszközön is beléphetnek a felhasználók, úgy tekinthetjük, hogy

a 330 milliós országban mindenkit elért a cég, akit lehet. Ilyen irányú ottani növekedési lehetőség híján most már áremeléssel próbálja növelni bevételeit a szolgáltató.

Amerikán kívüli terjeszkedése lassan indult, de aztán felgyorsult, és különösen a járvány első, fokozottan otthonülős szakaszában ugrott meg. A leggyorsabban bővülő piac Európa lett: nagyjából ötvenmillió előfizetővel lassan beéri az Egyesült Államok piacát. Kontinensünkön érdekesség, hogy Norvégiában a legnagyobb az előfizetők aránya világszinten: a kétmillió ügyfél a népesség csaknem negyven százalékát jelenti. Hozzá kell persze tenni, hogy a norvég korona erős túlértékeltsége miatt az ottani előfizetési díj elenyésző összeg.

A második és a harmadik helyen Ausztrália és Új-Zéland áll 26, illetve 25 százalékos rátával. Az USA esetében 20,5, Nagy-Britanniában kevéssel húsz százalék alatti a szám. Sok az előfizető Latin-Amerika egyes országai­ban is, ami részben vélhetően a spanyol nyelvű tartalom igen nagy arányának tudható be. Említsük meg a hazai piacot is: az előfizetések közelítik a 350 ezret, a nézők száma ennek legalább háromszorosa lehet. A gyakorlatilag azonos népességű Ausztriában kilencszázezernél többen fizetnek elő, a 83 milliós Németországban tízmillió feletti a szám. A cégnek összesen most már 225 millió előfizetője van, és vannak még tervek a növekedésre:

az 1,4 milliárd lakosú Indiában jelenleg ötmillió előfizető van, ezt szeretnék minimum százmillióra növelni.

A negyedik negyedévben 8,28 millióval növekedett az előfizetők száma, a cég árbevétele 7,1 milliárd dollár lett, az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,33 dollár, szemben az elemzők által várt 82 centtel. A cég számai tehát jók, mégis hatalmas, több mint húsz százalékos eséssel reagált az árfolyam a jelentésre. Az egyik ok az, hogy a Netflix jóval kevesebb új előfizetővel számol az idei első negyedévben, mint korábban, illetve mint amire elemzők számítottak: 5,9 millióról kellett korrigálni az előrejelzést 2,5 millióra.

A konkurencia ugyanis erősödik: az Apple, a Disney, az HBO, a Hulu és az Amazon is komoly célokkal szállt be az online streaming piacára, és egyre népszerűbbek.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az általános piaci hangulatot sem: a gyorsan szigorodó jegybanki monetáris politikák miatt csökken a pénzmennyiség, emelkednek a kamatok és az állampapírhozamok, így a befektetők csak alacsonyabb értékeltség mellett veszik meg a növekedési részvényeket. Mindazonáltal aki tíz éve vett a részvényből, még mindig több mint hússzoros nyereségnek örvendhet a mostani áron.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom