Kövess minket!

Trending Now

Orbán Viktor öttömösi disznóvágása letarolta a közösségi médiát

Márki-Zay tízmillió forintot füstölt el a Facebookon, de még így is kevesebb interakciót ért el, mint a miniszterelnök csak a disznóvágással.

Borítókép: Orbán Viktor disznót vág a Csongrád-Csanád megyei Öttömösön, forrás: Facebook/@orbanviktor

Bár Márki-Zay Péter szerint az elmúlt napokban berobbant a baloldal kampánya, a Facebook-számokból ennek pont az ellenkezője látszik. A lájkok harcát továbbra is magabiztosan hozza a Fidesz- írja a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozatának legújabb részében a Mandiner. Ezúttal a január 14-20. közötti időszakot vizsgálták.

Az elmúlt héten könnyített pályán demonstrálhatott volna erőt a baloldal, minden körülmény adott volt a sikerhez: célegyenesbe fordult a népszavazási aláírásgyűjtés, Márki-Zay Péter pedig bevetette a hirdetési pénzágyút is. De mindezt hiába: nagy nehezen, csak sokadik határidőre gyűjtöttek össze 235 ezer aláírást, az erről szóló Facebook-bejegyzések pedig egyáltalán nem teljesítettek átlag felett. A kommentárok között pedig a baloldali táborból származó leggyakoribb visszajelzés az volt, hogy ez nagyon lassan jött össze, és elszálltak a népszavazási esélyek.

Márki-Zay Péter közel 10 millió forintos heti hirdetési költése csak arra volt elég, hogy a hirdetést nélkülöző Szijjártó Pétert előzze, de Orbán Viktorhoz képest a kanyarban sem volt.

Annak ellenére, hogy a jobboldal szempontjából semmi érdekes politikai esemény nem történt a múlt héten, a jobboldali politikusok még növelni is tudták interakciószámaikat a múlt héthez képest. Látszik, hogy a jobboldali tábor győzelmi várakozásai még egy relatív eseménytelen héten is magasak.

Politikusok

Egyértelmű jobboldali győzelemmel zárult a politikusok csatája. A hét slágertémája pedig szintén a jobboldalhoz köthető: Orbán Viktor öttömösi disznóvágása negyedmilliónál is több interakciót hozott a konyhára, ráadásul napokon át foglalkoztatta az elemzőket, a publicistákat és a bulvársajtót is. A múlt héthez képest Varga Judit és Kocsis Máté is látható mértékben növelték teljesítményüket, Szijjártó Péter üzembiztos működéséhez pedig lassan órát lehetne igazítani. Ahogy a bevezetőben említettük, az ezúttal 229 ezer interakciót begyűjtő Márki-Zay Péter a pénztől reméli facebookos problémáinak megoldódását, azonban

hiába költött nagyjából ötször többet, mint Orbán Viktor, még csak megközelítenie sem sikerült a miniszterelnök 422 ezres teljesítményét.

A Mandiner elemzői próbálták megfejteni, hogy miért nem képes Márki-Zay Péter a magasabb teljesítményre, ezért elemezték a bejegyzéseihez fűzött kommenteket. Vasárnap váratlanul megjelent Simon András Márki-Zay Péter szokásos élőzése közben, amit a követők egy része örömmel fogadott (végre megszűnhetnek a megfontolatlan megszólalások), de nagyon sokan azt írták, hogy az ilyen beavatkozásnak köszönhetően Márki-Zay Péterből pont az veszett ki, ami miatt az előválasztáson rá szavaztak: a szókimondó, önazonos, őszinte karakter.

Hivatalos oldalak

Stabil, 56 százalékot közelítő eredménnyel győzött a Fidesz-KDNP a pártok versenyében. Ezt sok mindennel lehetne magyarázni, de úgy fest, hogy a baloldali pártok mintha elengedték volna ezt a harcmezőt, miközben a Fidesz rengeteg videóval, animációval, mémmel látja el támogatóit mindennap, és még csak nem is hirdet.

Véleményvezérek

Fölényes jobboldali győzelemmel és megafonos dominanciával zárja a hetet a véleményvezérek világa. Új szereplő a listán a jobboldali mezőny 8. helyezettje, a szintén megafonos Korondy Tamás. Az újabb fiatal, jobboldali véleményvezér megjelenése rossz hír a baloldali blokk számára, hiszen az ő térfelüket továbbra is Juszt László személye és a Gyurcsány-közeli blogok határozzák meg.

A Megafont a baloldali sajtó a hirdetései miatt támadja, holott más is izomból hirdet a Facebookon, az Ezalényeg például 142 milliót hirdetett el, míg az Erősítő közel 76 milliót, ezek az oldalak mégsem hoznak észlelhető interakciókat (lájkokat, kommenteket és megosztásokat). Ehhez képest a LikeFight-ba most először bekerült Korondy Tamás például még ezer forintot sem hirdetett, mégis felküzdötte magát.  Úgy tűnik, a baloldali sajtó rossz helyen keresi a jobboldal megerősödésének a titkát. Mi van akkor, ha egész egyszerűen erősebb a jobboldali kontent?

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom