Kövess minket!

Trending Now

“Orbán kezében vannak a jobb kártyák”: a nemzetközi sajtó is a magyar választásokkal foglalkozik

– Az orosz–ukrán háború kirobbanását követően erősödni tudtak a magyar kormánypártok – erről számolt be a nyugati sajtó a magyarországi választásokról szóló elemzéseiben. Francia, osztrák és amerikai lapok szerint sem valószínű, hogy a magyar ellenzéki „koktél” képes lenne mozgósítani a finisben. A nyugati cikkek szerint Orbán Viktor uniós megítélését viszont egy újabb választási győzelem sem fogja segíteni. „Politikai szempontból mindent elért, amit lehetett”; „ az EU vásott kölyke marad” – többek között ezt írják a kormányfő karrierjéről.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az amerikai Bloomberg szerint amióta kirobbant az orosz–ukrán háború, a Fidesz növelte az előnyét az ellenzékkel szemben. Erre enged következtetni az is, hogy a március 15-i békemeneten, illetve állami ünnepségen jóval többen vettek részt, mint a Duna túloldalán, ahol is az ellenzék ráeszmélhetett: „a szomszédban zajló háború jócskán megnehezíti a kormányváltást”. A neves hírügynökség mindenesetre „pürrhoszi győzelemként” ír a Fidesz–KDNP feltételezett diadaláról: szerintük ezért főként gazdasági szempontból kell majd nagy árat fizetni. 

 – A háború február végi kirobbanása óta nőtt a Fidesz előnye az ellenzékkel szemben – ezt már a liberális osztrák lap, a Die Presse írta cikkében, egyúttal odaszúrva a nagyobbik kormánypártnak, mondván: a választásokon neki lejt a pálya. Az osztrák lap az ellenzéket sem kíméli: mint írják, nem egyértelmű, hogy a szövetség a választási finisben képes lenne mozgósítani. Orbán Viktor miniszterelnök politikai pályájával kapcsolatban megjegyzik: 

a kormányfő még nincs hatvanéves, de mindent elért, amit szeretett volna. Ráadásul továbbra sincs kihívója a párton belül. 

Az uniós berkekben is irányadó londoni gazdasági lap, a Financial Times közben – magyar tudósítója révén – Márki-Zay Péter egy siófoki kampányrendezvényén járt, ahol az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányfőnöke, Zaránd Péter elpanaszolta a lapnak, hogy „amiatt nem tudják Orbánt még jobban Putyinhoz kötni, mert korlátozott a hangjuk a kormánypártokkal szemben”. Szerinte ezt az demonstrálja, hogy a Fidesznek országszerte tízszer annyi plakátja van, mint az ellenzéknek. Az FT magyar tudósítója csekély politikai tapasztalatú politikusként ír az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről, aki „nehezen jutott át Orbán médiagépezetén” – noha a lap maga is bevallja, hogy 

Márki-Zay tájékozatlanságáról árulkodó üzenetei nem segítették az ügyét, ráadásul ezek a szövetségesei körében is negatív visszhangra leltek. 

Az RFI (Nemzetközi Rádió Franciaország) liberális hírrádió hosszas cikkben foglalkozik azzal, hogy a háborút megelőző, jó orosz–magyar kapcsolatok a konfliktus kirobbanását követően miért nem eredményezték a Fidesz támogatottságának automatikus csökkenését. A liberális rádió végül arra a következtetésre jut, hogy Orbán Viktor bármennyire is középutas a jelenlegi válságban, az Európai Unió „vásott kölyke” marad. 

Le Monde francia lap is foglalkozik a választások nemzetközi dimenziójával: szerintük  Orbán újabb győzelme „fenyegetés” az EU-nak és Magyarországnak egyaránt. Mindenesetre a cikkíró szerint is egyértelmű, hogy a háború kitörése óta a miniszterelnök népszerűsége emelkedett,  az „ellenzéki koktél” pedig egyre kevésbé tűnik kifizetődőnek.

Az EU-nak tehát fel kell készülnie arra, hogy további négy évig Orbán Viktorral kell együttműködnie

– vonják le a következtetést. 

Az osztrák Politik-Live portál Orbán kezében vannak a jobb kártyák című összegző cikke szerint az ukrán háború meghatározza a magyar választási kampányt, s egyúttal növeli a mostani kormánypártok újrázásának esélyét. – Orbán Viktor számára jól láthatóan hozza a szavazatokat a stratégiai nyugalom emlegetése, s a cél, hogy távol tartsa Magyarországot a háborútól – írta a lap, amely szerint a közvélemény-kutatásokból is kiderül, hogy tavaly őszhöz képest az ellenzéki összefogás esélyei jócskán csökkentek, vannak olyan kutatók, amelyek akár nyolc százalékpontos előnyt jeleznek a Fidesznek. 

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió weboldalán megjelent elemzésben 

fura szövetségnek nevezik az ellenzék hatpárti koalícióját, amely a cikk írója szerint lényegében még közvetlenül a választást megelőzően is küzd azzal, hogy az egység látszatát keltse.

Emlékeztet arra is, hogy mind a választási lista, mind pedig a választási program az utolsó pillanatban készült el, arról nem is beszélve, hogy maguk az összefogás tagjai is azzal vádolják egymást, hogy a saját pozíciójukat fontosabbnak tartják Orbán Viktor legyőzésénél. – Az ellenzék saját gyengeségei jelentik az Achillesz-sarkot – húzzák alá.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl, k) békéscsabai választókkal találkozik 2022. március 29-én

Trending Now

Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek! – kampányt indított az SZTFH

Már javában zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amely kapcsán a kiberbűnözők számos, rafinált online csalási módszerrel próbálnak meg minél több érzékeny személyes adatot és pénzt megszerezni a felhasználóktól.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A kibertérből érkező támadások elleni hatékony védekezés érdekében Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek címmel figyelemfelhívó tudatosító kampányt indított a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

„A tájékoztató anyagokkal az a célunk, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság vonatkozásában felmerülő csalási trendekre felhívjuk a lakosság figyelmét, és hasznos ötletekkel segítsük a kibertérből érkező támadások elleni állampolgári védekezést”

– hangsúlyozta a hatóság közleményében annak elnöke, Biró Marcell.

A spamkampány lényege, hogy a bűnözők a katari világbajnokságot használják fel csaliként. Számos módszerükben közös elem, hogy valamiképpen hatni kívánnak az érzelmekre, és azonnali cselekvésre próbálják rávenni a felhasználót, vagyis a leendő áldozatokat. Az átverési kísérletek leggyakrabban e-mailben vagy a közösségi média felületein történnek, de egyre elterjedtebb trend, hogy a bűnözők online videójátékokhoz kapcsolódó csalásokkal is próbálkoznak.

A csalók egyik legújabb módszere, hogy nagy értékű nyereményre, az eseményre szóló belépőjegyre, szálláscsomagra hivatkozva küldik el üzeneteiket, amely során személyes adatok megadására és/vagy kisebb összeg átutalására kérik a leendő áldozatokat.

Mindezek mellett fontos kiemelni a csaló, nem eredeti weboldalak alkalmazását is, amelyek többsége arculati elemeiben szinte a megtévesztésig hasonlít az eredeti, lemásolni kívánt honlapokra. Ezen weboldalakat gyakran a közösségimédia-platformokon keresztül feladott hirdetésekben népszerűsítik, azt állítva, hogy az adott oldalon hasznos információk mellett a világbajnokságra szóló jegyeket és egyéb szolgáltatásokat is lehet igényelni, vásárolni.

Az elmúlt évek új online csalási módszere, hogy a kiberbűnözők hamis oldalakon videójátékokhoz köthető labdarúgókártyák és érmék megvásárlására ösztönzik a felhasználókat, illetve a csalók a játékok fejlesztőinek, adminjainak adják ki magukat, és az ő nevükben lépnek kapcsolatba a felhasználókkal annak érdekében, hogy minél több személyes adatot és pénzt szerezzenek tőlük.

Az SZTFH által összeállított Mutass piros lapot a kiberbűnözőknek című kiadvány számos hatékony módszert kínál az internetes csalók elleni védekezésben.

Tovább olvasom

Trending Now

Egyre népszerűbb a streaming, de még nem szorítja ki a hagyományos tévézést

Derült ki a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében készült felmérésből.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A hír- és tartalomfogyasztás kielégítését célzó média különféle üzleti modelleket dolgozott ki az elmúlt években – áll a MEME és az NMHH közös felmérésében, amelyet szeptemberben készítettek 3000 háztartás megkérdezésével, és amelynek részleteit szerdán közölték az MTI-vel.

Ahogy írják, ezek között a modellek között megtalálhatók a teljes egészében hirdetési bevételből finanszírozott és az ugyancsak maximálisan a fogyasztó által támogatott megoldások is, valamint a két véglet közötti hibrid formák.

Jelezték, hogy a tévékészülék mellett egyre több alternatív, a különböző médiatartalmak lejátszására alkalmas eszköz jelenik meg, mint például a laptopok, okostelefonok és tabletek. Azonban még így is kijelenthető, hogy a tévékészülék a mozgóképes tartalomfogyasztás első számú eszköze.     

Akár a tévécsatornákon éppen sugárzott adások megtekintéséről, akár a streaming-szolgáltatóktól “letölthető” tartalmakról beszélünk, a tévékészülék hegemóniája egyelőre megkérdőjelezhetetlen

– állapították meg a felmérésben.

A további eszközök, mint például a laptopok, számítógépek, okostelefonok vagy tabletek jelentősége valamelyest felértékelődik, amikor előfizetéses streaming-szolgáltatókon keresztül elérhető tartalmak lejátszásáról van szó, azonban a tévékészülékek vezető pozíciójához még ezen tartalmak esetében sem férhet kétség – írták.

Kiderült, hogy tíz háztartásból kilenc televíziókészüléken keresztül is követi az éppen sugárzott műsorokat, de még az egyéb fizetős vagy ingyenes tartalmak esetében is több mint 80 százalékos szerephez jutnak a tévékészülékek, amelyeket általában előnyben részesítik a férfiak, a nagyobb, kiskorú gyermekeket is nevelő családok, illetve a jobb anyagi körülmények között élő háztartások.

A kutatás egyik kulcskérdése volt, hogy a nemlineáris tévézés, azaz a korábban rögzített, tévé- vagy streaming-szolgáltatón keresztül kölcsönzött, illetve interneten akár díjmentesen elérhető tartalmak megtekintése a tévénézésre fordított összes időn belüli aránya milyen mértékben közelítette meg a hagyományos tévézését. Vagyis amikor a családok, háztartások a televízióadók által éppen adásban lévő tartalmakat tekintenek meg (lineáris tévézés).

A felmérés azt is vizsgálta, milyen irányban folytatódik ez a tendencia a közeljövőben a válaszadók előrejelzése szerint: családjuk a jövőben a lineáris tévézést vagy a nemlineáris tartalmakat részesítik előnyben.

Kiderült, hogy

a kiskorút is nevelő családok, a nagyobb méretű háztartások, a magasabban képzettek és a kedvezőbb anyagi körülmények között élők tévézési szokásaiban nagyobb súllyal jelenik meg a nemlineáris tévézés.

Megállapították, hogy kedvez a nemlineáris tévézés gyakoriságának a lakáson belüli fejlett, az ilyen típusú médiafogyasztást lehetővé tevő technikai infrastruktúra, vagyis az a tény, hogy a háztartás rendelkezik wifi-vel, vezetékes internettel.

A “lekérhető” tartalmak időbeli aránya a családi tévézésen belül jelenleg már több mint 40 százalékos, azonban ezeknek a közelmúltban megfigyelhető térhódításának tendenciája a jelenlegi gazdasági környezet hatására minden jel szerint lelassul, hovatovább meg is állhat egy időre – írták az elemzésben.

Megállapították, hogy csak minden tizedik háztartásból szorulhat ki a hagyományos tévézés, miközben a magyar háztartások körülbelül egyharmada teljesen elzárkózik a jellemzően fizetős, lekérhető tartalmak fogyasztásától.

A hagyományos tévézés ugyanakkor megmarad a “szerényebb” pénzügyi körülmények között élő családokban, továbbá a kisebb háztartásokban.

A gyermekek jelenléte kedvezhet a fizetős tartalmaknak, míg a hagyományos tévézés a továbbiakban is jellemzőbb lesz az idősebb és kisebb méretű háztartásokra

– szögezték le.

Az új kutatás alátámasztja, hogy a sorozatnézés a legfőbb vonzerő, amely háttérbe szoríthatja a hagyományos tévézést. Éppen azok a tartalomtípusok szerepelnek előkelő helyen a kívánságlistán a már streaming-előfizetők körében, amelyeknél a “maratoni sorozatnézés” lehetősége sokat ad a tévénézés élményéhez. Ezért nem véletlen, hogy a nemlineáris szolgáltatásokat élvezők főleg a sorozatok, az akció-, kaland- és horrorfilmek vagy a fantasy-k, sci-fik iránti vágyból fizettek elő.

Tovább olvasom

Trending Now

Kiss Norbert az Év magyar autóversenyzője az Autósport és Formula Magazin szavazásán

A Révész Racing 37 éves szombathelyi pilótája 2020 után nyerte el újra a díjat, és végzett a szaklap által összeállított, legjobb 50 magyar versenyzőt tartalmazó lista élén.

Közzétéve:

Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője egy győzelme után a Hungaroringen 2022 nyarán, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiss Norbert az idén a címét megvédve nyerte meg negyedik Eb-címét a kamionosok között, ezzel a szakági örökranglista második helyére lépett elő.

Az Autósport és Formula Magazin tájékoztatása szerint a rangsorban – melyet a szaklap és magazin szerzői szakértők bevonásával készítettek el – a rali Európa-bajnokságon (ERC) értékelésen kívül, de kiemelkedően jó tempóban versenyző Csomós Miklós végzett másodikként, a harmadik hely pedig a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonjában összetett negyedik Michelisz Norberté lett. A szerkesztők az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is megválasztották az év legjobb hazai női versenyzőjét, junior pilótáját, valamint legjobb csapatát.

A teljes 50 fős lista – a nemzetközi és magyarországi versenysorozatok mostani idényének összefoglalójával együtt – a magazin által készített Autósport Évkönyv 2022 című kiadványban található meg, melynek előszavát és köszöntőjét Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, valamint a kilencszeres Le Mans-i győztes Tom Kristensen írta.

A Forma–1 rajongóinak szóló Száguldás és Cirkusz címet viselő kötet szintén megjelenik, ez az idei F1-es szezont foglalja össze. A szerkesztőség utazó riporterének, a szinte minden F1-es futam helyszínéről tudósító Mészáros Sándornak a beszámolói alapján a hétvégék hangulatába, a bokszutcai pletykák rejtelmeibe, és a háttérben zajló folyamatok összefüggéseibe nyerhetnek bepillantást az olvasók, akik a kötetben megtalálják a kétszeres világbajnok Max Verstappen köszöntőjét, valamint Günther Steinernek, a Haas csapatfőnöknek az előszavát is.

Mindkét könyv csütörtöktől vásárolható meg a könyvesboltokban, valamint már megrendelhető a formula.hu webshopjában.

Tovább olvasom