Kövess minket!

Trending Now

Nyílt levelet küldött a CNN műsorvezetőjének Orbán Balázs

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint Dr. Fareed Zakaria műsorában valótlan állításokkal kritizálta Magyarországot. Végül az amerikai média nevében Tucker Carlson, a Fox News riportere kért bocsánatot.

Borítóképünkön Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Balázs a közösségi oldalán angolul és magyarul is közzétett levelében azt javasolta az Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédét és hazánkat a műsorában valótlan állításokkal támadó Dr. Fareed Zakariának, hogy “ahelyett, hogy ilyen nehéz időkben megalapozatlan vádakra hivatkozva kioktatnánk és kritizálnánk egymást, egyesítsük erőinket nyugati civilizációnk megőrzéséért és jobbá tételéért”.

A magyar miniszterelnök politikai igazgatójának végül Tucker Carlson adott megszólalási lehetőséget, hogy kifejthesse álláspontját. A Fox News csatorna riportere, miután műsorában levetítette a CNN kifogásolt összeállítását, megdöbbenésének adott hangot amiatt, ahogyan hazánkat ábrázolta ez a riport, és az amerikai média nevében bocsánatot kért miatta.

A beszélgetés során a riporter többek között azt kérdezte Orbán Balázstól: „Annyi időt töltenek azzal, hogy utálnak titeket [magyarokat]… Mit gondolsz, miért?”

Az Orbán Balázzsal készült interjút itt tudja meghallgatni:

A Fox News műsorát, azon belül a Magyarországról szóló és a CNN összeállítását is bemutató részt pedig itt, a 26. perctől láthatja:

A magyar politikus leszögezte, hogy a magyar kormány politikája a józan észen alapul, majd kifejtette: a globális elit azóta tartja nyomás alatt Magyarországot, amióta az 2015-ben nemet mondott az illegális bevándorlásra és határkerítést épített. Hozzátette, a médiából érkező vádak politikailag motiváltak, de az emberek elég bölcsek ahhoz, hogy lássák, mi a jó az országuknak.

Az Orbán Balázs által Fareed Zakariának írt nyílt levelet változtatás nélkül az alábbiakban mi is közöljük:

“Tisztelt Dr. Zakaria!

Nagy érdeklődéssel néztem meg Orbán Viktor miniszterelnök úr tusnádfürdői beszédéről szóló műsorát. Mindig megtiszteltetés számunkra, ha Európa szívében lévő országunk bármilyen figyelmet kap a világhírű szakértőktől és kommentátoroktól. Ugyanakkor az Ön legutóbbi műsora sajnos csak egy további bizonyítéka a liberális média erőfeszítéseinek, hogy téves információkat terjesszen hazánkról.

Mindig nagy bátorságra vall egy másik országot saját történelméről leckéztetni. Nekem soha nem lenne merszem sarkosan nyilatkozni az amerikai Függetlenségi Háborúról, a Polgárháborúról vagy az amerikai történelem más mérföldköveiről. De megértem, hogy Önök miért teszik mindig ezt: hiszen az Önök felfogása szerint az Egyesült Államok egy szuperhatalom, míg Magyarország csupán akkora, mint Indiana állam, így az Önök nézőpontjából igenis sok értelme van annak, amit tesznek.

Ugyanakkor azt állítani, hogy Orbán miniszterelnök úr „tiszta magyar fajról” beszélt, egyértelmű hazugság. Ő beszédében pont arra világított rá, hogy mi, magyarok különböző népek keveredéséből jöttünk létre, amelyet a „hungaro-pannon szósz” forrasztott össze egy nemzetté, egy multietnikus közösségben. A magyar nemzet csak úgy élhette túl az elmúlt ezer évet, hogy integrálta a Kárpát-medencében és környékén élő más népeket. Ezekkel a népekkel az kötött össze bennünket, hogy ők is készek voltak átvenni a szokásainkat, megtanulni a nyelvünket, felvenni a vallásunkat, és így közösen tudtuk támogatni, erősíteni és építeni azt a zsidó-keresztény kultúrát, amelyen a nyugati civilizáció nyugszik. Ezek azok az értékek, amelyeket a mai napig védelmezünk, és ezért utasítja el kormányunk a tömeges migrációt is. Ezt kizárólag kulturális és civilizációs, és soha nem biológiai vagy faji alapon tesszük.

Amikor Ön Magyarország másfél évszázados török megszállásáról beszélt, pontosan Orbán miniszterelnök úr érveit támasztotta alá: az iszlám civilizáció ugyanis évezredek óta próbál Európa felé terjeszkedni, és a mi felelősségünk a kereszténység keleti határainak védelme.

Az Ön inszinuációja, miszerint Orbán miniszterelnök úr állítólag antiszemita, egy olyan hamis vád, amelyet határozottan vissza kell utasítsak. Magyarország Kormánya zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben, és ez politikánk egyik sarokköve volt az elmúlt tizenkét évben is.

A zsidó közösség számára ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, ahol szabadon és nyilvánosan gyakorolhatják vallásukat és szokásaikat – mindenféle félelemérzet nélkül; ezt sajnos már számos nyugat-európai országról sem mondhatjuk el. A zsidó vallási közösségek több tízmillió dollár állami támogatásban részesülnek, és Izrael hazánk egyik legfontosabb partnere és szövetségese a világpolitika színpadán. Migrációellenes álláspontunk pedig további, hosszú távú védelmet biztosít zsidó honfitársaink számára.

Végezetül: örömmel és meglepetéssel láttam, hogy New York egyik leghíresebb médiaszemélyisége ennyire szorosan követi Orbán miniszterelnök úr és tanácsadói munkakapcsolatát. Viszont hasonlóan a korábbi csúsztatásokhoz a történet második felével Ön ismét adós maradt: mire a műsora adásba került, Hegedüs Zsuzsanna nyilvánosan is kijelentette, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem látta semmilyen jelét, hogy a miniszterelnök úr rasszista vagy antiszemita lenne. Ugyanakkor leszögezte: büszke a miniszterelnökére, aki a jövőben is számíthat a munkájára.

Dr. Zakaria, hálás vagyok Önnek, hogy ismertségével támogat minket abban, hogy munkánkat világszerte megismerjék, de azt kívánom, hogy a jövőben ezt pontosabban és egyenesebben tegye. Mivel nyelvünket kevesen értik a világban, Magyarországról elsősorban az Önhöz hasonló riportereken keresztül jutnak el a világhoz a hírek, ezért az Ön szavai igenis számítanak.

Mi kis ország vagyunk, amely büszke a történelmére és nemzeti identitására, amely védi és oltalmazza szabadságát és nemzeti szuverenitását. Földrajzi helyzetünknél fogva nem tudunk ideológiai alapú külpolitikát folytatni. Pragmatikus nemzet vagyunk kellő józan ésszel megáldva, amely elutasítja a progresszív ideológiákat. Munka- és nem segélyalapú társadalmat szeretnénk. Ellenezzük az adóemeléseket, a tömeges migrációt és nyitott határokat, de hiszünk a családban és a családtámogatásokban, amelyek segítenek leküzdeni a negatív demográfiai folyamatokat. Szabadságszerető nép vagyunk, amely kész harcolni a számára kedves és fontos értékekért. Megértem, hogy miért nem tetszik ez a baloldalnak, de ha Ön mégsem ért egyet velünk, akkor sokkal inkább beszélgetnünk és vitatkoznunk kellene ahelyett, hogy fake newst terjesztünk egymásról a nagy nyilvánosság előtt. Őszintén hiszem, hogy a viták viszik előre közös ügyeinket, és csak együtt juthatunk közelebb az igazsághoz. Ezért örömmel folytatom ezt a beszélgetést Önnel a jövőben, akár személyesen is.

Addig is azt javaslom, hogy ezekben a zavaros időkben egymás alaptalan vádakra hivatkozó leckéztetése helyett inkább közös erővel próbáljuk meg leküzdeni a nyugati civilizáció előtt álló kihívásokat, mert biztos vagyok benne, hogy valójában mind a kettőnknek ez a célja.

Üdvözlettel,
Orbán Balázs”

Trending Now

Gazdasági konferenciát tart az ötvenöt éves Világgazdaság

Október 2-án jubileumi gazdasági konferenciával várják az érdeklődőket.

Közzétéve:

MTI/Soós Lajos

A Világgazdaság, vagyis a vg.hu mindig is a magyar és a világgazdaságról, üzleti életről tájékoztatott, most pedig öt és fél évtizedes fennállása alkalmából egész napos, rangos konferenciát rendez. A hiteles szakmai múlt kötelez

olvasható a honlapon.

A megjelenteket Szajlai Csaba főszerkesztő köszönti, majd Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki egyben a rendezvény fővédnöke, Eljött a fordulat ideje címmel tartja meg nyitóelőadását.

A nap folyamán szó esik a világgazdasági kihívásokról Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének előadásában. Tőkebefektetés, a növekedés alapja címmel Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök vezérigazgató tart ismertetőt, Barna Zsolt, a Magyar Bankholding (MBH) elnöke pedig az új nagybankot, az MHB-t mutatja be.

Nem maradhat ki a sorból az energiapiac meghatározó szereplője, a MOL sem, a vállalat képviseletében Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgató beszél, témája: transzformáció az energiaiparban. A kkv-szektor támogatása nemzetgazdasági prioritás – erről Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója beszél. Az ebéd után tovább bővül a programválaszték, három kerekasztal-beszélgetés fog egyszerre zajlani – írják. 

Regisztrálni itt lehet, ahol a részletes programlista is megtalálható.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójának átadásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban 2023. július 3-án

Tovább olvasom

Trending Now

Tízévesektől vár segítséget az adóhivatal

De egyetemisták is jelentkezhetnek. Kétmillió a tét.

Közzétéve:

A fiatalok körében népszerűsítené az adózást, az adófizetést a magyar adóhivatal, s mivel elsősorban a tinédzserek alkotják a célcsoportot, így a hatóság elsősorban tinédzserektől vár megoldást. Ráadásul nem ingyen.

Mit gondol és mit tud a jövő nemzedéke a közterhekről? – teszi fel a kérdést legújabb kampányának bemutató szövegében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kétmillió a tét

– Pályázatot hirdettünk Megosztod? címmel. Ebben 10 és 23 év közötti, nappali tagozatos diákoktól várunk olyan pályamunkákat, amelyek arra adnak választ, mit jelent az adófizetés, az adózás a fiataloknak. Azt reméljük, a munkák bemutatják majd, hogy a közös terhek viselése milyen szerepet játszik a modern társadalomban és gazdaságban – mondta a Médiapiac.com érdeklődésére a NAV szóvivője. Kis Péter András megjegyezte: összesen kétmillió forint a tét, a hivatal ennyit szán a legjobb munkák díjazására.

A fiatalok mindenféle műfajban próbálkozhatnak. A rajztól, a képtől, a kollázstól kezdve a TikTok-videón és az Ista-sztorin keresztül az online játékig, a rajzfilmig és a mobilappig minden szóba jöhet.

– A lényeg az ötlet, de nem mellékes a kivitelezés sem – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve: különböző kategóriákat határoztak meg, így például egy tízéves iskolás rajza nem feltétlenül egy programozó egyetemista munkájával versenyzik majd.

Két hónap a határidőig

A hatóság egészen november 30-ig várja a pályaműveket, amelyek elbírálását egy népszerű youtuber is segíti. A kategóriák legjobbjaira értékes, műszaki és médiaeszközökre váltható vásárlási utalványok várnak, de az az iskola is komoly díjra számíthat, ahonnan a legtöbben pályáznak. A pályázat valamennyi részlete megtalálható a www.adotudatossagipalyazat.hu honlapon, illetve a NAV Facebook-, Instagram- és TikTok-oldalán is.

Nem ma kezdték

A NAV régebb óta igyekszik adóügyi kérdésekkel, hírekkel megtalálni a fiatalokat. Mint arról a Médiapiac korábban beszámolt, a hatóság videós tartalmak készítésébe fogott, amelyeket a fiatalok kedvelt médiafelületein terjeszt.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Meg tudjuk-e különböztetni az igazi szerzők dalait az MI kreálta számoktól?

Az Artisjus kísérletében, amely ennek kiderítésére vállalkozott, bárki részt vehet október 8-ig, a dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A közönség, valamint a zeneszerzők, szövegírók és zenei producerek körében már el is készült a felmérés arról, miként viszonyulnak a mesterséges intelligencia (MI) használatához a zenében – közölte a szerzői jogi egyesület szerdán az MTI-vel.

A dokumentum megállapítja: a magyar dalszerzők széles köre nyitott az MI-re. A kérdőívet kitöltő zenei alkotók 19 százaléka már kipróbált legalább egyszer valamilyen mesterséges intelligencia alapú programot, köztük többségben vannak a zenei producerek (49 százalékuk használt már ilyet).

A szövegíróknak eddig csak 15 százaléka hívta segítségül a mesterséges intelligenciát az alkotáshoz, a ChatGPT berobbanásának dacára. Ugyanakkor

a szerzők többsége egyelőre nem használná az MI-eszközöket az alkotói folyamatokban, mivel a kreatív alkotást maguknak tartanák meg. Emellett azt gondolják, az önkifejezés csak emberi munkával lehet hiteles (64 százalék), és jó dalt szívvel-lélekkel lehet írni (45 százalék).

A dalszerzéshez kapcsolódó egyéb feladatokat viszont szívesen “kiszervezik” az MI-nek a hazai dalszerzők, hogy több idejük maradjon a kreatív folyamatokra. A többség (66 százalék) támaszkodna a mesterséges intelligencia segítségére: a legtöbben a zenei utómunkában dolgoztatnák (29 százalék), és igénybe vennék a marketinganyagok előállításában (28 százalék), a lemezborító megtervezésében (27 százalék) is.

A felmérésben résztvevők 25 százaléka tartja lehetségesnek, hogy az MI-megoldások felvehetik a versenyt az igazi dalszerzők munkájával, de alig 8 százalék fél attól, hogy a jövőben elveszítheti a munkalehetőségét az MI térnyerése miatt.

“A zeneiparban az egyik legnagyobb fejtörést a kizárólag mesterséges intelligencia által létrehozott termékek okozzák. Az MI képtelen értékelhető tartalmat generálni anélkül, hogy előtte az emberiség zenei kultúrkincsét megemésztette volna, ugyanakkor egy-egy konkrét mű felhasználását nem lehet beazonosítani ezekben az esetekben. E probléma megoldásán dolgozunk európai és globális ernyőszervezeteinkkel közösen, nem csak szakértői, döntéshozói szinten is”

– idézte Szinger Andrást, az Artisjus főigazgatóját a közlemény.

A közönségkutatás szerint a magyarok többsége (59 százalék) ugyan kíváncsi az MI által írt zenére, de az így válaszolók harmada jelentősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tetszik-e neki. A lakosság 13 százaléka elvből elutasítja és kifejezetten nem szeretne MI által generált dalokat hallgatni. Az ellenérzések között szerepel, hogy nincs ember a dal mögött, és ez a tudat zavarná őket.

Összességében megállapítható, hogy

a közönség egyszerre kíváncsi és bizalmatlan.

A legnagyobb arányban a tizenéves korosztály vélekedik így – minden harmadik fiatalnak ellenérzései vannak az MI által készített dalokkal kapcsolatban -, míg a harmincas éveikben járók 19 százaléka, az ötveneseknek pedig 16 százaléka ért velük egyet.

A magyarok fele lát rá esélyt, hogy ki tudná szúrni az MI-t a dalokban. Hogy mindez kiderüljön, az Artisjus kísérletre vállalkozott: egy hús-vér dalszerző páros szerzeménye “küzd meg” egy részben és egy teljesen MI által írt dallal. Vajon, ha a dalszerzést gép végzi, de az elkészült művet egy zenekar játssza el, akkor még felismerhető a mesterséges intelligencia “kéznyoma”? A kísérlethez bárki csatlakozhat, és beküldheti tippjét a kösziadalt.hu oldalon a dalszerzők napjáig, azaz október 8-ig.

Mi is az a dalszerzők napja?

A dalszerzők napját 2018-ban az Artisjus Egyesület hívta életre, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött zajló alkotómunkára és az alkotókra. A kiválasztott nap azért van októberben, mert 1965-ben ebben a hónapban, a kultikus Bosch klubban játszottak először közönség előtt magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát, az Illés-együttes előadásában. A dalszerzők napja idei mottója: a dalszerző az első, ezzel az emberi dalszerzők elsődleges szerepére hívják fel a figyelmet a generatív mesterséges intelligenciával szemben.

Tovább olvasom