Kövess minket!

Trending Now

Nyílt levelet küldött a CNN műsorvezetőjének Orbán Balázs

A magyar miniszterelnök politikai igazgatója szerint Dr. Fareed Zakaria műsorában valótlan állításokkal kritizálta Magyarországot. Végül az amerikai média nevében Tucker Carlson, a Fox News riportere kért bocsánatot.

Borítóképünkön Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Balázs a közösségi oldalán angolul és magyarul is közzétett levelében azt javasolta az Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédét és hazánkat a műsorában valótlan állításokkal támadó Dr. Fareed Zakariának, hogy “ahelyett, hogy ilyen nehéz időkben megalapozatlan vádakra hivatkozva kioktatnánk és kritizálnánk egymást, egyesítsük erőinket nyugati civilizációnk megőrzéséért és jobbá tételéért”.

A magyar miniszterelnök politikai igazgatójának végül Tucker Carlson adott megszólalási lehetőséget, hogy kifejthesse álláspontját. A Fox News csatorna riportere, miután műsorában levetítette a CNN kifogásolt összeállítását, megdöbbenésének adott hangot amiatt, ahogyan hazánkat ábrázolta ez a riport, és az amerikai média nevében bocsánatot kért miatta.

A beszélgetés során a riporter többek között azt kérdezte Orbán Balázstól: „Annyi időt töltenek azzal, hogy utálnak titeket [magyarokat]… Mit gondolsz, miért?”

Az Orbán Balázzsal készült interjút itt tudja meghallgatni:

A Fox News műsorát, azon belül a Magyarországról szóló és a CNN összeállítását is bemutató részt pedig itt, a 26. perctől láthatja:

A magyar politikus leszögezte, hogy a magyar kormány politikája a józan észen alapul, majd kifejtette: a globális elit azóta tartja nyomás alatt Magyarországot, amióta az 2015-ben nemet mondott az illegális bevándorlásra és határkerítést épített. Hozzátette, a médiából érkező vádak politikailag motiváltak, de az emberek elég bölcsek ahhoz, hogy lássák, mi a jó az országuknak.

Az Orbán Balázs által Fareed Zakariának írt nyílt levelet változtatás nélkül az alábbiakban mi is közöljük:

“Tisztelt Dr. Zakaria!

Nagy érdeklődéssel néztem meg Orbán Viktor miniszterelnök úr tusnádfürdői beszédéről szóló műsorát. Mindig megtiszteltetés számunkra, ha Európa szívében lévő országunk bármilyen figyelmet kap a világhírű szakértőktől és kommentátoroktól. Ugyanakkor az Ön legutóbbi műsora sajnos csak egy további bizonyítéka a liberális média erőfeszítéseinek, hogy téves információkat terjesszen hazánkról.

Mindig nagy bátorságra vall egy másik országot saját történelméről leckéztetni. Nekem soha nem lenne merszem sarkosan nyilatkozni az amerikai Függetlenségi Háborúról, a Polgárháborúról vagy az amerikai történelem más mérföldköveiről. De megértem, hogy Önök miért teszik mindig ezt: hiszen az Önök felfogása szerint az Egyesült Államok egy szuperhatalom, míg Magyarország csupán akkora, mint Indiana állam, így az Önök nézőpontjából igenis sok értelme van annak, amit tesznek.

Ugyanakkor azt állítani, hogy Orbán miniszterelnök úr „tiszta magyar fajról” beszélt, egyértelmű hazugság. Ő beszédében pont arra világított rá, hogy mi, magyarok különböző népek keveredéséből jöttünk létre, amelyet a „hungaro-pannon szósz” forrasztott össze egy nemzetté, egy multietnikus közösségben. A magyar nemzet csak úgy élhette túl az elmúlt ezer évet, hogy integrálta a Kárpát-medencében és környékén élő más népeket. Ezekkel a népekkel az kötött össze bennünket, hogy ők is készek voltak átvenni a szokásainkat, megtanulni a nyelvünket, felvenni a vallásunkat, és így közösen tudtuk támogatni, erősíteni és építeni azt a zsidó-keresztény kultúrát, amelyen a nyugati civilizáció nyugszik. Ezek azok az értékek, amelyeket a mai napig védelmezünk, és ezért utasítja el kormányunk a tömeges migrációt is. Ezt kizárólag kulturális és civilizációs, és soha nem biológiai vagy faji alapon tesszük.

Amikor Ön Magyarország másfél évszázados török megszállásáról beszélt, pontosan Orbán miniszterelnök úr érveit támasztotta alá: az iszlám civilizáció ugyanis évezredek óta próbál Európa felé terjeszkedni, és a mi felelősségünk a kereszténység keleti határainak védelme.

Az Ön inszinuációja, miszerint Orbán miniszterelnök úr állítólag antiszemita, egy olyan hamis vád, amelyet határozottan vissza kell utasítsak. Magyarország Kormánya zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal és antiszemitizmussal szemben, és ez politikánk egyik sarokköve volt az elmúlt tizenkét évben is.

A zsidó közösség számára ma Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, ahol szabadon és nyilvánosan gyakorolhatják vallásukat és szokásaikat – mindenféle félelemérzet nélkül; ezt sajnos már számos nyugat-európai országról sem mondhatjuk el. A zsidó vallási közösségek több tízmillió dollár állami támogatásban részesülnek, és Izrael hazánk egyik legfontosabb partnere és szövetségese a világpolitika színpadán. Migrációellenes álláspontunk pedig további, hosszú távú védelmet biztosít zsidó honfitársaink számára.

Végezetül: örömmel és meglepetéssel láttam, hogy New York egyik leghíresebb médiaszemélyisége ennyire szorosan követi Orbán miniszterelnök úr és tanácsadói munkakapcsolatát. Viszont hasonlóan a korábbi csúsztatásokhoz a történet második felével Ön ismét adós maradt: mire a műsora adásba került, Hegedüs Zsuzsanna nyilvánosan is kijelentette, hogy az elmúlt húsz évben egyszer sem látta semmilyen jelét, hogy a miniszterelnök úr rasszista vagy antiszemita lenne. Ugyanakkor leszögezte: büszke a miniszterelnökére, aki a jövőben is számíthat a munkájára.

Dr. Zakaria, hálás vagyok Önnek, hogy ismertségével támogat minket abban, hogy munkánkat világszerte megismerjék, de azt kívánom, hogy a jövőben ezt pontosabban és egyenesebben tegye. Mivel nyelvünket kevesen értik a világban, Magyarországról elsősorban az Önhöz hasonló riportereken keresztül jutnak el a világhoz a hírek, ezért az Ön szavai igenis számítanak.

Mi kis ország vagyunk, amely büszke a történelmére és nemzeti identitására, amely védi és oltalmazza szabadságát és nemzeti szuverenitását. Földrajzi helyzetünknél fogva nem tudunk ideológiai alapú külpolitikát folytatni. Pragmatikus nemzet vagyunk kellő józan ésszel megáldva, amely elutasítja a progresszív ideológiákat. Munka- és nem segélyalapú társadalmat szeretnénk. Ellenezzük az adóemeléseket, a tömeges migrációt és nyitott határokat, de hiszünk a családban és a családtámogatásokban, amelyek segítenek leküzdeni a negatív demográfiai folyamatokat. Szabadságszerető nép vagyunk, amely kész harcolni a számára kedves és fontos értékekért. Megértem, hogy miért nem tetszik ez a baloldalnak, de ha Ön mégsem ért egyet velünk, akkor sokkal inkább beszélgetnünk és vitatkoznunk kellene ahelyett, hogy fake newst terjesztünk egymásról a nagy nyilvánosság előtt. Őszintén hiszem, hogy a viták viszik előre közös ügyeinket, és csak együtt juthatunk közelebb az igazsághoz. Ezért örömmel folytatom ezt a beszélgetést Önnel a jövőben, akár személyesen is.

Addig is azt javaslom, hogy ezekben a zavaros időkben egymás alaptalan vádakra hivatkozó leckéztetése helyett inkább közös erővel próbáljuk meg leküzdeni a nyugati civilizáció előtt álló kihívásokat, mert biztos vagyok benne, hogy valójában mind a kettőnknek ez a célja.

Üdvözlettel,
Orbán Balázs”

Trending Now

Döntött az uniós bíróság, fontos ítélet született a Google ügyében

A keresőmotor működtetője köteles törölni találati listájából egyes linkeket, ha valaki bebizonyítja, hogy az ott található információk, vagy azok jelentős része nyilvánvalóan valótlan – ezt mondta ki csütörtökön az Európai Unió bírósága. A luxembourgi testület alaposan körbejárta a kérdést, részleteiben megszabva, kit milyen kötelezettség terhel.

Közzétéve:

Újabb olyan ügyben hozott ma ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága, amelyben a Google piaci gyakorlata, magatartása adta az ügy lényegét. Történt ugyanis, hogy egy honlap, amely a gazdasági és a társadalmi életben előforduló csalások ellen próbál fellépni, személyes adatokat közölt egy pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselőiről. A weboldalon ezek mellett megjelentek olyan állítások is, amelyek megkérdőjelezték a cég befektetési politikáját és üzleti modelljének komolyságát. A cégvezetők megkeresték a Google-t azt kérve, hogy egyes linkeket távolítson el keresőfelületének találatai közül. Ezenkívül azt is szerették volna elérni, hogy a Google a miniatűr előnézeti képek, másképpen thumbnails formájában megjelenített, őket ábrázoló fényképeket is törölje a nevük alapján végzett képkeresés találati listájáról. A techóriás azonban mindennek nem tett eleget, mivel úgy vélte: az érintettek nem bizonyították, hogy az adott oldalon szereplő állítások nem valósak.

Valótlan? Törölni!

A cégvezetők perre mentek a Google-lel, a német szövetségi bíróság azonban döntés helyett inkább az uniós előírások értelmezését kérte az Európai Unió bíróságától. Ezt ma Luxembourg meg is adta, mégpedig – összefoglalva – így:

a keresőmotor működtetője köteles törölni egyes linkeket, ha a kérelmező bizonyítja, hogy az információk nyilvánvalóan valótlanok. A bizonyítéknak nem kell a weboldal szerkesztőjével szemben hozott bírósági határozatból származnia.

De lássuk a részleteket! Ítéletében az uniós bíróság emlékeztet arra, hogy a személyes adatok védelméhez való jog nem abszolút, azt az arányosság elvével összhangban, a társadalomban betöltött szerepének megfelelően kell figyelembe venni, egyensúlyban más alapvető jogokkal. Az érintettet így nem illeti meg a törléshez való jog, ha az adatok nyilvánossá tétele segíti például a tájékozódás szabadságához való jog érvényre jutását. Igen ám, de a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szempontjait nem lehet figyelembe venni akkor, ha valaki olyan linket szeretne töröltetni, amelynek tartalma legalább részben valótlannak bizonyul.

Mit kell tennie a sérelmet szenvedőnek?

A bíróság megszabta, mit kell tennie annak, aki töröltetni szeretne egy linket a keresőoldal találatai közül. Egyfelől bizonyítania kell, hogy az információk, vagy azok nem csekély jelentőségű része nyilvánvalóan valótlan. Az érintett azonban csupán azoknak a bizonyítékoknak az előterjesztésére köteles, amelyek felkutatása tőle észszerűen elvárható. Nem írható elő tehát – főszabályként –, hogy az illető már a per előtt a weboldal szerkesztőjével szemben hozott bírósági határozatot mutasson be.

Mit kell tennie a szolgáltatónak?

A luxembourgi bírák a keresőmotor működtetőjének kötelezettségeit, feladatait is meghatározták. Először is vizsgálódnia kell, s figyelembe kell vennie a fennálló jogok és érdekek összességét, valamint az adott ügy valamennyi körülményét. A keresőmotor működtetője arra azonban nem kötelezhető, hogy aktív szerepet játsszon a törlési kérelemben alá nem támasztott tények felkutatásában, tisztázásában. Másképpen:

ha az érintett releváns és elegendő bizonyítékot terjeszt elő, olyat, amely alkalmas a kérelme alátámasztására, és egyértelművé teszi, hogy a töröltetni kívánt linken elérhető információk nyilvánvalóan valótlanok, a keresőoldal működtetője köteles helyt adni a linkek közüli törlés iránti kérelemnek. Különösen igaz ez akkor, ha az érintett személy bírósági határozatot mutat be.

Ám ha a kérelmező bizonyítékai nem elégségesek, vagyis azok alapján nem tűnik nyilvánvalónak a linken elérhető közlések valótlansága, a keresőmotor működtetője bírósági határozat hiányában nem köteles eleget tenni a kérelemnek. De az uniós bíróság megköveteli a keresőoldaltól, hogy felhívja az internetfelhasználók figyelmét arra, ha valamely link tartalma kapcsán hatósági vagy bírósági eljárás folyik.

Miniatűr

Ami pedig a thumbnails-t illeti. A bíróság úgy látta: amikor a keresőmotor-működtetőhöz olyan kérelem érkezik, hogy törölje a miniatűr előnézeti képként megjelenített fényképekre mutató linkeket, akkor meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó fényképek közlése szükséges-e az internetfelhasználók tájékozódásához.

Mint arról korábban a Médiapiac.com beszámolt, a Google magatartásával kapcsolatban valóságos ügydömping alakult ki az utóbbi időben az uniós bíróságon. S egyáltalán nem mindegy, hogy az uniós perhalmaz végül milyen eredménnyel zárul, a következmények akár idehaza is érzékelhetők lehetnek.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Megjelent a Kézi-könyv, amely bemutatja a magyar kézilabdázás történetét

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kiadásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent a “Kézi-könyv”, a magyar kézilabdázás történetét 1926-tól bemutató exkluzív kiadvány, amely fotók, statisztikák és sztorik segítségével kalauzol végig a sportág múltján a jelenig.

Közzétéve:

Magyar Kézilabda Szövetség

Hiánypótló mű született, amit már régóta megérdemel a kézilabdás társadalom. Jó egyben látni a sportág történetét. Ha létezne a kézilabdának időkapszulája, az érmek, a neves játékosok mezei mellett ez is helyet kapna benne

– hangsúlyozta Novák András, az MKSZ operatív igazgatója a Ballai Attila és Liszkay Gábor Levente által írt és szerkesztett könyv szerdai bemutatóján.

Ballai Attila arról beszélt, hogy 15-20 éve, amikor először kérték föl egy ilyen könyv megírására, azt mondta, ezt nem lehet megcsinálni, különösen nem egyedül.

Szerzőtársa, Liszkay Gábor a gondolatmenetet folytatva elmondta, hogy induláskor még most is kétségeik voltak, de “nagyon jó volt bíbelődni” a könyvvel. Kiemelte, hogy bár ketten vannak feltüntetve szerzőként, ez egy csapatmunka eredménye. Az alkotók meséltek a sportágban megélt személyes élményeikről és arról is, hogy a technika segítségével ma már könnyebb volt archív anyagokat felkutatniuk, mint évtizedekkel ezelőtt lett volna.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke méltatta a Nagy Béla programot, melynek keretében ez az alapmű is megszületett.

Az eseményen Szöllősi György és Novák András megújította a két fél közötti együttműködési szerződést, melynek értelmében az MSÚSZ a Csillag Imre Ösztöndíjprogram keretében a külföldi sporteseményeken dolgozó újságíró kollégák munkáját segíti. Az MKSZ újabb hárommillió forinttal támogatja a programot.

A keménykötésű, 580 oldalas kiadványban megtalálható a sportág legnagyobb egyéniségeinek, edzőinek és játékosainak portréja – például Mocsai Lajosé, Nagy Lászlóé, Radulovics Bojánáé, Sterbinszky Amáliáé -, a magyar kézilabdázás 30 felejthetetlen mérkőzésének krónikája, a szövetségi kapitányok listája, a strandkézilabdázás, versenyrendezések története, továbbá statisztikák és infografikák.

A könyv csütörtöktől a Magyar Kézilabda Szövetség shopjában (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 76.) kapható, és megrendelhető a handballshop.hu oldalon 10 990 forintos áron.

Borítókép: A szerzők, Liszkay Gábor Levente és Ballai Attila

Tovább olvasom

Trending Now

Pár órára letaszította a trónról Elon Muskot a Louis Vutton divatcég tulajdonosa

Néhány óráig a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton anyavállalata, az LVMH divatcég vezetője lépett első helyre a Forbes világ leggazdagabb embereinek listáján, letaszítva Elon Muskot a trónról.

Közzétéve:

MTI/EPA/Ian Langsdon

A 73 éves francia üzletember nettó vagyona a szerda reggeli állapotok szerint 185,8 milliárd dollár volt, amely alig 400 millió dollárral haladta meg Musk vagyonát, aki a Tesla járműipari cég mellett a Space X űripari vállalat alapítója és nemrég 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twitter mikroblogot

– írta a CNET.

A Forbes honlapján megtalálható vagyonlistát ötpercenként frissítik az aktuális részvényárfolyamok mozgását követve.

A szerda esti állapot szerint azonban Elon Musk visszavette az első helyet 185,2 milliárd dollárral, amely 500 millió dollárral több Arnault aktuális vagyonánál.

Az 51 éves amerikai üzletember – aki tavasszal lépett a Forbes-lista csúcsára, megelőzve az Amazon.com alapítóját, Jeff Bezost – több tízmilliárd dollárt vesztett a Tesla részvényeinek csökkenésével az elmúlt fél évben.

Bezos a negyedik helyre szorult vissza a rangsorban 111,7 milliárd dollárral, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán az energiaiparban üzleti érdekeltségekkel rendelkező indiai Gautam Adani állt, akinek nettó vagyonát 134,8 milliárd dollárra becsülik.

Borítókép: Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, az LVMH vezérigazgatója beszámol a 2018. évi eredményről a vállalatcsoport párizsi székházában 2019. január 29-én

Tovább olvasom