Kövess minket!

Trending Now

Nézőbarát formátumot találtak ki a pandémia idejére

A nemzetközi cirkuszi szakma is méltatta az online előadássorozatot.

A Zsoké lovasszám a Dinasztiák című előadás bemutatóján, forrás: MTI / Balogh Zoltán

A sportközvetítések technikai megoldásait is alkalmazó, interaktív, online előadásokat kínál az érdeklődőknek a Fővárosi Nagycirkusz, ami a pandémia idején jelentős – és Európában egyedülálló segítséget jelent az artistáknak is. Az állami támogatásból létrejött produkciósorozat legalább április 18-ig tart, és Fekete Péter államtitkár, a  Fővárosi Nagycirkusz igazgatója várakozása szerint legalább 10 ezren tekintik meg az előadásokat. 

Míg Európa cirkuszai zárva tartanak a pandémia miatt, addig Magyarországon a Fővárosi Nagycirkusz áthidalta ezt a problémát és az online térbe vitte át az artistákat foglalkoztató előadásokat. A február 13-a óta futó, Dinasztiák elnevezésű élő műsorsorozattal kapcsolatban Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója a Médiapiacnak elmondta: a bemutató estéjén

Eugene Chaplintól kezdve Lolita Lipinskán, a Rigai Cirkusz igazgatóján keresztül egészen az ausztrál kollégákig dicsérő üzenetekben méltatták, hogy Magyarország a jelenlegi körülmények között is produkciót hoz létre, és az online térben ad munkát az artistaművészeknek.

 Normális körülmények között az utazó cirkuszok március 15-én elindulnak, ám úgy tűnik, hogy most erre nem lesz lehetőség a járványhelyzet miatt. Bár az egyes online előadásokat megtekintő pár száz néző nem pótolja azt, amikor napi három előadáson 1400 ember ül bent a nézőtéren, mégis rendkívül fontos minden egyes fellépés, minden gyakorlási lehetőség és minden egyes óra, amelyet az artista a manézsban tölthet. A Fővárosi Nagycirkusz állami támogatásából finanszírozott program április 18-ig folytatódik az eredeti tervek szerint, ám már most fontolgatjuk annak meghosszabbítását, amennyiben a koronavírus-járvány miatti korlátozások tovább lesznek érvényben – fejtette ki Fekete Péter. Az igazgató elmondta: eredetileg egyféle műsort terveztek, de

miután látták, hogy három műsornyi artista van Magyarországon, kéthetenkénti rotációban újabb és újabb artistákat hívtak be, így több mint 70 artistacsoportnak, műsorszámnak adtak lehetőséget.

Reményeik szerint a program végéig legalább 10 ezren tekintik meg az előadást.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) ajándékot ad át Richter József Kossuth- és Jászai Mari-díjas artistaművésznek 70. születésnapja alkalmából a Fővárosi Nagycirkuszban 2021. február 13-án
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Az államtitkár újdonságként említette az előadások interaktív jellegét.  Bejátsszuk az artistáknak a nézők visszajelzéseit, akik a monitoron a chat rovatban fejezhetik ki tetszésüket, például a taps jelezésére is lehetőség van. Ez fontos a produkció résztvevőinek, akik így érezhetik, hogy nem a semminek játszanak. Emellett a nézők egymással is tudnak kommunikálni – fogalmazott Fekete Péter, hozzátéve:

a közvetítést éleményszerűbbé teszi az a 6-8 kamera, amelyeket a cirkusz különböző pontjain – például a kupolában  helyeztek el, és amelyek segítségével a produkciót mindig a legérdekesebb, legkifejezőbb perspektívából tudják megmutatni. Ráadásul  folytatta – a sportközvetítésekhez hasonlóan a lassítva is visszajátsszák a lélegzetelállító jeleneteket, például amikor a két artista 10 méter magasban, ugrás közben elkapja egymás kezét. 

A háromhetente megújuló műsorban közel nyolcvan artistaművész, nyolc táncművész, valamint a Fővárosi Nagycirkusz állandó zenekara és technikai személyzete vesz részt. A produkciókban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható, így a levegő-, zsonglőr-, akrobata-, gyorsöltöző-, erőemelő-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj-, ló- és kutyaszámok mutatják be.

Kárpáti András

Trending Now

Minden elemében megújult az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult, felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerdán sajtótájékoztatón.

Közzétéve:

Borítókép: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezõ, a Nemzeti Színház fõigazgatója. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott eseményen bemutatták a színházi képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését.

“Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez” – sorolta Szarka Gábor.

Vidnyánszky Attila, az Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak, minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes-tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlanak, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzésekben. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

“Több hallgatót vettünk fel, mint az a korábbiakban volt. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel” – mondta Szarka Gábor az MTI-nek nyilatkozva.

“A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, együtt, egy helyszínen színházi és filmes emberek tökéletes körülmények között taníthatják a szükséges szakmai ismereteket” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedik egy nyári akadémia keretén belül. Arról is beszámolt, hogy szeptemberben mesterkurzust tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Tovább olvasom

Trending Now

A Petőfi bemutatja: zenés tábortűz a Balaton-parton Járai Márkkal

A 10 nap Strandról sem maradhat el a Strand fesztiválok egyik legmeghittebb zenei programja, a tábortűz, amely házigazdája és szervezője idén is Járai Márk lesz. A helyszín partnere a Petőfi Rádió, amely különös figyelmet fordít a fiatal és a befutott zenészekre egyaránt. A részletekről a Halott Pénz énekese az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorában mesélt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az élvonalbeli magyar zenészek idén is a tábortűz mellett adják elő kedvenc dalaikat a Balaton-parton. A 10 nap Strand rendezvényen Járai Márk vezényletével valósulnak meg az unikális produkciók: nincs színpad, a közönség az énekesekkel együtt üli körbe a lobogó tüzet, akik kötetlenül, közösen éneklik el a legnépszerűbb hazai slágereket. A Petőfi Rádió égisze alatt megvalósuló program igazi zenei csemegéket ígér, olyan átdolgozásokat, amelyek a nagyszínpadokon korábban sosem voltak hallhatók. A Halott Pénz énekese olyan tehetséges előadókat toborozott, akiktől nem áll távol a mezítlábas örömzenélés: egy szál gitárral adják elő az újrahangszerelt dalaikat – derült ki az Én Vagyok Itt! legutóbbi adásából.

„Bár ma már nagy közönség előtt játszhatunk, sosem felejtem el, hogy annak idején az én pályafutásom is úgy indult, hogy bárokban játszottam körülbelül két embernek, fogyasztásért cserébe. Mindkettőnek más hangulata van, de nem tudom különválasztani, mert a szívem csücske mindkét koncerttípus. Harmadik éve szavazott nekem bizalmat a Strand, bízom benne, hogy azon túl, hogy a zenei élet legjavával szórakozhat a tábortűz mellett a közönség, jó alkalom lesz arra is, hogy nagyobb közönség előtt mutatkozhassanak be a még kevésbé ismert előadók” – fogalmazott Járai Márk, aki Lolának részletesen beszélt a várható zenei repertoárról.

A fellépők között lesz Szakács Gergő, a Follow the Flow-ból, Ian O’Sullivan a Mongooz & the Magnetből, Szivák Zsolt a Cloud 9+-ból, Henri Gonzo a Fran Palermóból, Kama, a Mary PopKidsből, Bérczesi Robi a Hiperkarmából, de érkezik Takács Vilkó és Lugosi Dani párosa, valamint a Carson Coma zenészei, és természetesen Járai Márkot is hallhatja majd a közönség – derült ki az M2 Petőfi TV műsorából. A további részletek az Én Vagyok Itt! idézett adásából megismerhetők.

A 10 nap Strand szervezői ebben az évben is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra a Tábortűz helyszínen. A https://strandfesztival.com/tabortuz-jelentkezes oldalon augusztus 13-ig várják a jelentkezőket.

Tovább olvasom

Trending Now

Indul a Fóti Filmstúdió fejlesztése

Heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai a Fóti Filmstúdióban – tájékoztatta hétfőn a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A tájékoztató szerint a minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében a Fóti Filmstúdió gyártó bázisa kapacitása csaknem ötszeresére bővül, a fejlesztés előkészítési munkái másfél éve tartanak.

Az NFI közlése szerint a stúdiókompluxum fejlesztésében épülő négy új filmstúdió további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 670 négyzetméter állhat majd a produkciók rendelkezésére, négy műteremből 2-2 pedig összenyitható, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel, valamint irodaépülettel, éttermi épületekkel, és raktárkapacitással is bővül a telephely. Sor kerül a meglévő épületek energetikai rendszere, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is.

Mint írják, az átfogó munkálatoknak köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2023 vége.

“A magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és jelentős gazdasági tényezőként komoly hasznot hoz az országnak” – hívja fel a figyelmet az NFI tájékoztatójában Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI elnöke.

Mint mondta, a streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és 2017 óta meghaladják az évi 100 milliárd forintot.

“A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi” – összegezte Káel Csaba.

Tovább olvasom