Kövess minket!

Trending Now

Neves francia lapba került be a magyar cukrász desszertje

Tudomásunk szerint elsőként került be a neves, francia szakmai cukrász magazinba, a Le journal du pâtissier-be egy magyar cukrász tányérdesszertje. Jakabfi Dávid itthon már évek óta a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakjának számít, de nevét, sőt az általa készített finomságokat lassan az egész világon ismerni fogják.

Borítókép: Jakabfi Dávid és süteményei, fotó: JD Desszertműhely

Jakabfi Dávid két könyvet írt már a cukrászat művészetéről, híres a tányérdesszertjeiről és a macaronkészítést is a csúcsra fejlesztette. A ma már neves cukrász évekkel ezelőtt nagy álmokkal vágott neki a nagyvilágnak. Az út korántsem volt egyszerű, bőven akadtak akadályok, amelyeket sikerrel leküzdött. Kitartása és szorgalma meghozta gyümölcsét, mára hazánk, sőt Európa cukrászvilágának elismert alakjává vált.

A Dessert Lychy Pink, fotó: JD Desszertműhely

Legújabb komoly elismerése, hogy az egyik leghíresebb francia szakmai lap, a Le journal du pâtissier megjelentette az egyik különleges alkotását.

Letarolta Párizst a Dessert Lychy Pink

„Egy anyák napi receptem jelent meg az újságban. A Dessert Lychy Pink egy rózsa, málna és természetesen licsi ízű különleges desszert. Hatalmas öröm, hogy a Le journal du pâtissier méltónak talált erre. Azt hiszem, szakmailag most értem fel a csúcsra” – nyilatkozta Jakabfi Dávid, aki a Capfruit gyümölcspürék gyártójának ajánlását is élvezi az élvonalbeli lapban.

„Nyilván mindig van hova fejlődni, de nekem ez hatalmas visszaigazolás, hogy jó úton járok. Ez az újság nagyon megválogatja, hogy milyen jellegű, milyen minőségű desszerteket mutat be. Már több, nemzetközi szinten is elismert kolléga gratulált a recepthez és a megjelenéshez. Nagyon boldog vagyok, hogy így most én is hozzájárulhattam kis országunk gasztronómiai fejlődéséhez. Bár nem vagyok a lap rendszeres olvasója, de sokszor nézegetem és nagyon sok inspirációt szerzek belőle”

– árulta el a cukrász, akinek sikerére a Magyar Cukrász Ipartestület is rendkívül büszke.

A kitartó munka újabb és újabb gyümölcsöket terem

„Nagyon örülünk minden nemzetközi sikernek, és hála a remek kollégáknak, a magyar cukrászat az utóbbi időben újra felkerült a világtérképre. Megjelent már magyar recept a So Good magazinban, van már fagylaltos világbajnokunk is és lesz magyar döntőse a World Chocolate Masters versenynek. Ezek óriási sikerek, amelyek jót tesznek a szakmánknak, jót tesznek hazánk megítélésének, és ezek a sikeres kollégák lesznek a fiatalabb cukrászgeneráció új példaképei. Jakabfi Dávid alázatos és kitartó munkája mindig újabb és újabb gyümölcsöket terem, ilyen szenvedéllyel érdemes igazán ezt a szakmát űzni. Büszkék vagyunk Dávid sikereire” – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, aki hozzátette azt is, hogy nem ez az első sikere Dávidnak és szerinte nem is az utolsó.

A Le journal du patissier francia gasztromagazin címlapja, fotó: JD Desszertműhely

Le journal du pâtissier 1978 óta a hagyomány és az innováció között próbálja megteremteni az egyensúlyt. A lap immár több, mint 40 éve a minőségi cukrászok munkaeszköze. A magazin minden hónapban közzéteszi a szakmával kapcsolatos híreket, információkat és beszámol a legújabb trendekről is. Nem maradhatnak ki belőle a legjobb péksütemények, fagylaltok, édességek és az éttermi referenciák sem.

Trending Now

Az oroszok szerint eltitkolta az amerikai sajtó Joe Biden mentális állapotát

Ki kell vizsgálni a Joe Biden szellemi állapotával kapcsolatos igazságot eltitkoló amerikai média és politikusok összejátszását – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hivatalban lévő államfője visszalépett attól, hogy a demokrata párt elnökjelöltje legyen.

Közzétéve:

MTI/EPA/The New York Times pool/Erin Schaff

“A következő lépésnek annak kivizsgálásának kellene lennie, hogy miként esküdött össze az amerikai média a politikai körökkel a közvélemény manipulálására az egyik politikai párt érdekében, elhallgatva az igazságot Biden mentális állapotáról”

– hangoztatta a szóvivő.

“Joseph Biden bejelentette, hogy kiszáll az elnökválasztási versenyből. De azt nem tette hozzá, hogy pontosan hová” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az orosz Life hírportának úgy nyilatkozott, hogy Oroszország számára az Ukrajna elleni “különleges hadművelet” céljainak az elérése az elsődleges, nem pedig az amerikai választás eredménye. Azt is mondta, hogy az amerikai választásig négy hónap van hátra, amelyet a Kreml figyelemmel fog kísérni.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának kubai látogatáson tartózkodó alelnöke Havannában újságíróknak azt hangoztatta, hogy Biden, aki az egész világon és saját hazájában is “számos problémát okozott”, felismerve, hogy nem fogják újraválasztani, menekül. Vologyin sürgette az amerikai elnök felelősségre vonását “az Ukrajnában kirobbantott háborúért, az európai államok gazdaságának tönkretételéért, az Oroszország és más országok elleni szankciós politikáért”.
“Véres a keze” – mondta a politikus.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez a Donald Trump volt elnök ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájából 2024. július 14-én

Tovább olvasom

Trending Now

A Microsoft szerint 8,5 millió eszközt érintett a globális informatikai hiba

A CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági cég szoftverfrissítésével összefüggő globális informatikai hiba közel 8,5 millió Microsoft-eszközt érintett – közölte a Microsoft amerikai technológiai óriásvállalat.

Közzétéve:

MTI/EPA/Hou Hvi Jung

“Jelenleg úgy becsüljük, hogy a CrowdStrike frissítése 8,5 millió Windows-eszközt érintett, vagyis az összes Windows-gép kevesebb mint egy százalékát”

– írta a Microsoft saját blogbejegyzésében szombat este.

A CrowdStrike segített egy skálázható megoldás kidolgozásában, amely a Microsoft Azure infrastruktúráját segíti a javítás felgyorsításában – közölte a Microsoft, hozzátéve, hogy a technológiai óriás az Amazon Web Services-szel és a Google Cloud Platformmal is együttműködött a “leghatékonyabb megoldások” kidolgozásában.

A CrowdStrike péntek reggel arról küldött figyelmeztetést ügyfeleinek, hogy a széles körben használt Falcon Sensor szoftver okozta a Microsoft Windows összeomlását és a számítástechnikai zsargonban “kék halálnak” nevezett meghibásodást.

A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érintette. Az amerikai technológiai óriásvállalat a honlapján azt írta, hogy befejezte a hibaelhárítási műveleteket, és valamennyi, korábban érintett Microsoft 365 alkalmazás és szolgáltatás helyreállt.

Az informatikai hiba globális problémát okozott, a légi közlekedés és számos iparág is érintett volt, a bankoktól a médiavállalatokig.

A CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági cég úgy véli, hogy nem biztonsági incidens vagy kibertámadás áll az informatikai hiba mögött, a problémát azonosították, megoldást is találtak rá, s a javítás már folyamatban van.

Borítókép: Várakozó utasok a szingapúri repülőtéren 2024. július 19-én, amikor egyelőre tisztázatlan eredetű informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok, távközlési és médiavállalatok és más nagy rendszerek működését világszerte

Tovább olvasom

Trending Now

Globális informatikai hiba akadályozza repülőterek, vasutak, bankok működését

Informatikai hiba akadályozza repülőterek, légitársaságok, vasutak, bankok, távközlési és médiavállalatok és más nagy rendszerek működését szerte a világban – jelentették péntek délelőtt a nemzetközi hírügynökségek az érintett intézmények közléseit idézve.

Közzétéve:

Pixabay

Egyebek közt fennakadások vannak az összes spanyol repülőtéren, a berlini és az amszterdami repülőtéren, a legnagyobb brit vasúttársaságnál, a brit Sky tévétársaságnál, továbbá számos ausztráliai és új-zélandi vállalatnál.

A felhasználók által jelentett internetkieséseket figyelő DownDectector növekvő kieséseket regisztrált a Visa és az Amazon, valamint a légitársaságok, köztük az American Airlines és a Delta esetében.

A fennakadások pénteken Ausztráliában és Új-Zélandon a médiát, kiskereskedelmet, bankokat, a légitársaságokat és távközlési vállalatokat is érintették.

Ausztrália legnagyobb bankja, a Commonwealth Bank közölte, hogy a szolgáltatás fennakadása miatt egyes ügyfelei nem tudtak pénzt utalni. Az ausztrál Qantas légitársaság és a Sydney repülőtér a járatok késéseiről számolt be. Az ausztrál kormány válságtanácskozást hívott össze.

A brit Sky News tévécsatorna vezérigazgatója, David Rhodes pénteken az X közösségi médián kért elnézést a közönségtől, amiért reggel órákig nem tudtak műsort sugározni.

Egészségügyi illetékesek pénteken szintén az X-en közölték, hogy Nagy-Britanniában nem működik az orvosok által használt egészségügyi előjegyzési rendszer. Németországban legalább két kórházban állt le a számítógépes rendszer.

A Berlin-Brandenburg repülőtér (BER) szóvivője arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy pénteken délelőtt 10 óráig minden járatot le kellett állítaniuk egy technikai probléma miatt. Az utasfelvétel újraindult, de késésekre lehet számítani.

Az edinburgh-i repülőtéren az utasok nem tudták használni az automatikus utasfelvételt, amelyet manuálisan végezték el a légitársaságok alkalmazottai.

A Prágai repülőtér közlése szerint a globális utasfelvételi rendszer fennakadása miatt kell számolni az induló járatok késésével.

A globális technikai probléma az amszterdami Schiphol Repülőteret is érintette a légikikötő szóvivőjének közlése szerint. De az egyelőre nem világos, hogy a fennakadás hány járat érkezésére és indulására volt hatással.

Leálltak a nagy amerikai légitársaságok. Három indiai légitársaság is informatikai zavarokról számolt be.

A Skyguide svájci légiirányító vállalat bejelentette, hogy elővigyázatosságból ideiglenesen 30 százalékkal csökkentette a svájci légiforgalmi kapacitást a globális informatikai hiba miatt. A legnagyobb svájci repülőtér, Zürich bejelentette, hogy további rendelkezésig nem fogad repülőgépeket, bár a már úton lévő gépek leszállhatnak.

A Govia Thameslink, Nagy-Britannia legnagyobb vasúttársasága szintén az egész hálózatot érintő informatikai problémákat jelentett, amelyek figyelmeztetésük szerint járatkimaradásokat is okozhatnak.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma pénteken közölte, hogy a globális informatikai hiba érinti néhány elektronikus rendszerét, ezért azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy amíg a probléma meg nem oldódik, kerüljék a tranzakciókat.

A brit és a német kormány illetékese is úgy nyilatkozott, hogy fennakadásokat nem kibertámadás okozza.

Nem biztonsági incidensről vagy kibertámadásról van szó

A CrowdStrike amerikai kiberbiztonsági cég úgy véli, hogy nem biztonsági incidens vagy kibertámadás áll a pénteken kezdődött globális informatikai hiba mögött, a problémát már azonosították, a javítás folyamatban van.

A meghibásodás a Microsoft 365 alkalmazásokat és szolgáltatásokat érinti, és az amerikai technológiai óriásvállalat is közölte: fokozatosan javítja a problémát.

A Microsoft 365 az X mikroblog portálon azt írta, hogy “dolgozik az érintett forgalom alternatív rendszerek felé történő átirányításán, hogy hatékonyan enyhítsék a hiba hatását”, és “pozitív trendet figyeltek meg a szolgáltatás elérhetőségében”.

George Kurtz, a CrowdStrike vezérigazgatója szintén az X-en közölte, hogy a cég “aktívan együttműködik az érintett felhasználókkal a Windows Hosts fájlok egyetlen tartalmi frissítésében előforduló hiba elhárításában”.

Kurtz szerint nem biztonsági incidens történt. “A problémát azonosították, elszigetelték és folyik a javítása” – írta, hozzátéve, hogy a Mac és Linux rendszerek nincsenek veszélyben.

A New York-i tőzsdén a CrowdStrike részvényei a New York-i tőzsde nyitása előtti kereskedésben 10 százalékot estek.

A CrowdStrike péntek reggel arról küldött figyelmeztetést ügyfeleinek, hogy a széles körben használt Falcon Sensor szoftver okozta a Microsoft Windows összeomlását és a számítástechnikai zsargonban “kék halálnak” nevezett meghibásodást.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom