Kövess minket!

Trending Now

Német tudósok: hagyjanak fel a genderideológia által sulykolt adások készítésével

Nyílt levélben szólította fel a német közmédiát és az azt felügyelő testületeket három biológus és egy közigazgatási jogász.

Borítóképünkön a német közszolgálati televízió, a ZDF logója, fotó: Pixabay

„Hagyjanak fel a genderideológia által sulykolt adások készítésével, amelyek teljességgel ellentmondanak az újságírás alapvető szabályainak és a közmédia szerkesztési alapelveinek” – szólította fel elsősorban az ARD és a ZDF televíziós csatornákat a Die Welt német napilap véleményrovatában megjelent nyílt levelében három biológus és egy közigazgatási jogász.

“Azt kérdeztük magunktól: hogyan történhet meg ez? Miért hagyják figyelmen kívül a biológiai tényeket?”

– tették fel a kérdést a Magyar Nemzet által ismertetett cikkben a szerzők, akik értetlenül állnak a különböző ellenőrző szervek hibái, mulasztásai előtt.

A szakértők szúrópróbaszerűen végzett vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy a közmédia műsorkészítési és műsorszerkesztési gyakorlata hamis ténymegállapításokat, tendenciózus tudósításokat, csúsztatásokat tartalmaz, valamint újradefiniál már jelentéssel rendelkező fogalmakat. Levelükben azt is megemlítették, hogy számos műsorban „megkérdőjelezhető hitelességű szakértőket” szólaltatnak meg „a toleranciára hivatkozva”. Szintén nem egyszeri esetként rótták fel, hogy tudományos alapot nélkülöző műsorokat sugároznak, amelyek nem tartalmazzák a tudomány mai állása szerinti megközelítést, valamint nélkülözik a kritikai élű kérdéseket.

“Az eredmény egy cáfolható, hamis állításokon alapuló, torz valóságkép”

– írták a szakértők.

A szerzők arra szólították fel a közmédiát, hogy a biológiai tények és a tudományos eredmények tekintetében kizárólag a valóságot mutassák be. Problémásnak tartják ugyanis, hogy a szülők abban a tudatban engedik nézni a közszolgálati médiát, hogy a gyermeküket semmi baj nem érheti. Ez a vélelem azonban nem is állhatna messzebb a valóságtól, hiszen gyermekműsornak álcázva súlyosan erőszakosnak minősülő tartalmakat sugároznak, teljességgel relativizálják a nemek binaritását, az elsődleges és a másodlagos nemi szervek eltávolításáról és hormonális beavatkozásokról szóló információkat tesznek közzé a pubertáskor küszöbén járó, tehát olyan gyerekek számára, akik esetében a nemi érés folyamata még nem zárult le.

Az ilyen jellegű beavatkozások súlyos, visszafordíthatatlan mentális és fizikai következményeiről azonban már nem szólnak, vagy csupán futólag említik őket a tévéműsorok.

A szerzők szerint tarthatatlan, hogy az adófizetők befizetéseiből fenntartott intézmények a rájuk vonatkozó legalapvetőbb szabályokat is semmibe veszik. A német szövetségi kormány tervei szerint hamarosan bemondásra, orvosi szakvélemény és a szülők beleegyezése nélkül dönthetnek a fiatalok arról, hogy nemet szeretnének változtatni, a közmédia láthatóan részt kíván vállalni a törvény áterőltetéséből. Ezért látták szükségesnek megfogalmazni a tiltakozásukat, amit mintegy 120 természettudós, orvos, pszichológus és tanár mellett az LGB Alliance nevű érdekvédelmi szervezet is támogat.  

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom