Kövess minket!

Trending Now

Nem tesz közzé több marhahúsos receptet a gasztrooldal

A fenntarthatóság és a klímavédelem jegyében nem fog több marhahúsos receptet közzé tenni egy gasztronómiai oldal. Elmondásuk szerint a döntésük nem marha-ellenes, hanem bolygó-párti.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezentúl nem fognak közzé tenni marhahúsos recepteket, tippeket az Epicurious nevű gasztronómiai oldalon. A döntésre azért jutottak, mert egy fenntarthatóbb irányba akarják terelni a főzést, ehhez pedig az kell, hogy ne egyenek az emberek marhahúst. A weblap szerint az üvegházhatású gázkibocsátások 15 százalékáért a haszonállatok tartása a felelős, és ennek az aránynak a 61 százaléka a marhákhoz kötődik.

Az Epicurious közleménye szerint most sokan azt hihetik, hogy ők bosszú hadjáratot indítottak a marhák ellen, vagy azok ellen, akik fogyasztanak marhahúst. Ezt azonban tagadják, és döntésüket azzal magyarázzák, hogy annak inkább bolygó-párti jellege van, nem pedig marha-ellenes.

A weblap arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonképpen az egész élelmiszer-rendszerrel van gond a Földön, ami miatt már szinte egyik választás sem tökéletes.

A gasztronómiai oldal egyébként már egy éve nem tett közzé marhahúsos recepteket, helyette inkább vegetáriánus vagy alternatív hússal készült ételeket ajánlottak az olvasóiknak. Az adataik szerint pedig a közönség jól fogadta ezt a változást, és örültek az alternatíváknak.

A közlemény szerint nagyobb teret és hangot kell adni a fenntartható főzésnek, és foglalkozni kell a klímaváltozással.

Az Epicurious efelé úgy akar lépni, hogy nem publikál több marhahúsos receptet, és a döntésük mellett büszkén kiállnak. Ugyanakkor azt is tisztázták, hogy azok a marhahúsos receptek, amiket korábban közzétettek, továbbra is elérhetőek maradnak, csupán a jövőre vonatkozik a lépésük.

A klímaváltozás közepette egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ételek, és sokan hagyják el a húsokat azért, mert az ipari méretű állattartás szennyezi a környezetet. Nemrég az Extinction Rebellion (XR) egyik klímaaktivistája annak érdekében indított petíciót az angliai Brighton and Hove városi tanácsánál, hogy az iskolákban hetente két nap növényi alapú ételt kapjanak a gyerekek. Alison Plaumer egyben azért is kampányol, hogy a tanács eseményein a koronavírus-járvány után csak növényi alapú ételeket szolgáljanak fel. Az aktivista szerint egyébként az lenne a legjobb megoldás, ha mindenki átállna a növényi alapú étrendre – írja a V4NA Hírügynökség.

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom