Kövess minket!

Trending Now

Nem csak a Netflix gyengül

A korábban a szinte vég nélkül emelkedő, már-már lufinak tűnő részvényárfolyamokat produkáló kedvenc tőzsdei szektorok egymás után eresztenek le. Ennek egyik jó példája, hogy a Netflixtől felhasználókat elhódító konkurensek papírjai is gyengülnek.

Pixabay

Nagyjából tíz éve, hogy a 2009 eleje óta tartó tőzsdei emelkedő trendben kialakultak a kedvenc, vezető szektorok, amelyek azóta tartósan felülteljesítettek a részvénypiac egészéhez képest. A szélessávú internetezéshez kapcsolódóan immár lehetővé vált a bárki által feltölthető és megnézhető videók mellett a szerzői jogokkal rendelkező, korábban csak tévében, moziban vagy DVD-n megtekinthető filmek, sorozatok online megtekintése korlátlanul, havonta egy-két mozijegy áráért. 

A szektorban a Netflix volt az úttörő, első helyét igen sokáig meg is tartotta, és részvényárfolyama tavaly őszre olyan magasra emelkedett, hogy maga a cég már 300 milliárd dollárt ért.

Időközben a Disney is felzárkózott, és bár a cégnek csak egy tevékenysége a sok közül a streamingszolgáltatás, a cég összértéke 290 milliárd dollár lett – ismerteti a Magyar Nemzet.

A piacvezető Netflix árfolyama végül csökkenni kezdett, majd idén a folyamat felgyorsult, és eddig értékének kétharmadát vesztette el.

Az első negyedéves eredmény megjelenése után úgy tűnt, hogy ennek oka a cég növekedésének megtorpanása, az ügyfélállomány stagnálása. Ugyanakkor a járvány idején erre már számítottak az elemzők, hisz akkor jelentős volt az előre hozott fogyasztás, vagyis sokan előfizettek a szolgáltatásra azok közül, akik még csak tervezgették ezt, és később hozták volna meg a döntést. Egyúttal a konkurencia is felfutott, de most a szektor összes cégének gyengélkedik a részvénye.

A Disney év eleje óta harminc százalékot veszített értéből, az HBO-t üzemeltető Warner Bros. Discovery papírja pedig húsz százalékot esett azóta, hogy áprilisban a Warner Media és a Discovery összeolvadásából létrejött cég papírjaival kereskedni lehet.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy a viszonylag új iparág konszolidációja zajlik az új szektorokat kezdetben általában jellemző eufória múlásával. A befektetők most megpróbálják beárazni, hogy az immár egészséges versenyben, amikor az ügyfelekért küzdelem zajlik, az egyes cégek milyen fenntartható nyereséget tudnak kihozni a streamingszolgáltatásból. 

Természetesen más a helyzet a Netflixnél, amelynek ez a kizárólagos tevékenysége, és más a régebbi médiacégeknél, melyek a technika fejlődéséhez és az igényekhez alkalmazkodva egyéb tevékenységeik mellett felfuttatják az üzletágat, így a Netflix esetében nagyobbak is az áringadozások.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a jegybanki eszközvásárlási programok erősen felhajtották általában is a részvényárfolyamokat, de most kivezették őket, így óhatatlanul lezajlott egy erős korrekció, különösen a felkapott szektorok papírjaiban.

Borítókép: Illusztráció

Trending Now

Ezek a készülékek taszíthatják le a trónról a prémium okostelefonokat

A Samsung arra számít, hogy néhány éven belül a legfelső kategóriában már több hajtogatható telefon fogy majd, mint hagyományos. Ehhez viszont valószínűleg csökkennie kell az árnak is, legalább a hagyományos prémium készülékek szintjére.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Samsung az egyik elsők között vágott bele a hajtogatható telefonok gyártásába, és azóta is az élen járnak. Éppen nem olyan rég mutatkozott be a Galaxy Z Fold4 és Galaxy Flip4, amik nagyon szépen mutatják, hogy erre a generációra már beérett a technológia, érdemes komolyan foglalkozni vele.

Ráadásul úgy tűnik, hogy hamarosan már több fogyhat belőlük, mint a hagyományos prémium telefonokból.

Itt a prémium szót muszáj hangsúlyozni, hiszen a hajtogatható készülékek továbbra is nagyon drágák, azonban a Samsung mobilos üzletágának vezetője, Roh Tae-moon szerint ebben a kategóriában nagy sikerre számítanak, és egyaránt szeretnének elhódítani vásárlókat az Apple-től és az egyre inkább erősödő Xiaomitól is.

De ez még semmi! Roh Tae-moon szerint 2025-re a prémium szegmens több mint 50 százalékát uralhatják majd az összehajtható telefonok, a vezető tehát arra számít, hogy aki drága telefont szeretne vásárolni, az már eleve ebben a kategóriában nézelődik majd – írta cikkében az Origó.

Tovább olvasom

Trending Now

Rákényszeríti a genderideológiát műsorvezetőire a német közmédia? (videó)

A műsorvezető véletlenül lebuktathatta a műsorszolgáltatót.

Közzétéve:

Arcpirító jelenet zajlott le a ZDF német közszolgálati csatorna egyik műsorában – írja a V4NA hírügynökség. Andrea Kiewel, a csatorna műsorvezetője egy felkonferálás során látszólag feszülten ügyelt arra, hogy az újfajta genderőrületnek megfelelően használja a különböző névmásokat és kifejezéseket. Egy néző azonban kizökkenthette a műsorvezetőt, amikor odaszólt a tévésnek, mire a nő így válaszolt:

“Ne pofázzon, muszáj!”

Bár a mainzi székhelyű közszolgálati műsorszolgáltató egymásnak ellentmondó kijelentésekkel megpróbálja letagadni a tagadhatatlant, a közönség számára ez egyértelmű jele annak, hogy a Kiewelhez hasonló műsorvezetőket a csatorna arra kényszeríti, hogy a kamera előtt az újfajta nézetek szerint beszéljenek. Kiewel arckifejezése és gesztusai nem arra utalnak, hogy ezt önként teszi – kommentálja az esetet a Junge Freiheit című lap.

“Aki a ZDF-nek dolgozik, annak muszáj behódolnia a genderideológiának. Nagyszerű, hogy Andrea Kiewel ezt nyíltan bevallja” – írja a közösségi oldalán némi gúnnyal Hugo Müller-Vogg neves publicista.

“A ZDF hülyének tartja a nézőit, és továbbra is tagadja, hogy rákényszeríti az emberekre a genderideológiát – bár ezt most Andrea Kiewel be is bizonyította” – állítja egy kommentelő.

A műsorvezető egyébként később elnézést kért a kínos szituációért – ami felveti a kérdést, hogy miért kér elnézést olyan miatt, amit a csatorna szerint nem is követett el.

Tovább olvasom

Trending Now

Élőben tudósít az augusztus 20-i ünnepségről a közmédia

A díszesemények közvetítésével és tematikus műsorkínálattal készül a közmédia az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepére.

Közzétéve:

Borítókép: Keresztet mintázó fényjáték a Duna felett, az Országház elõtt Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kora reggeltől késő estig, a képernyők előtt is együtt ünnepelhet az ország augusztus 20-án, szombaton: idén is élőben tudósít az M1 aktuális csatorna, a Duna és a Kossuth Rádió az állami ünnepségekről. A budapesti főhelyszínek mellett számos vidéki településről is bejelentkeznek majd a csatornák – az M5 és a Kossuth Rádió stábja a Debreceni Virágkarneválra is ellátogat.

Dunareggel 8 órától közvetíti a Szent István-napi Díszünnepséget a budapesti Kossuth térről; Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjeinek nyilvános eskütételével. A folytatásban megtekinthető lesz a Magyar Honvédség Légi Parádéja, a Magyar Szent István Rend kitüntetésének ünnepélyes átadója, valamint a Szent István-bazilikában tartandó ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet.

Az ünnepi tűzijátékot este 9 órától a Duna is közvetíti. A „Tűz és fények játéka” műsort látványos és monumentális drónshow, illetve fényfestés – az Országház, a Nemzeti Galéria valamint a Gellért-hegy felületén – egészíti ki, amely a Margit hídtól a Szabadság hídig nyújt majd lenyűgöző élményt a közönségnek. A tűzijátékkal egy időben az M5 kulturális csatornán Szörényi Levente és Bródy János kultikus rockoperája, az István, a király lesz látható.

A közmédia csatornáinak teljes programkínálata elérhető a mediaklikk.hu oldalon, a Műsorújság menüpontban!

Tovább olvasom