Kövess minket!

Trending Now

Miért fontos a jó CRM, és hogyan lehet jól választani a tökéletes kommunikációhoz?

A koronavírus által meghatározott időszakban a fogyasztói szokások megváltoznak, egyre magasabb az online vásárlások aránya. Amint egy vállalkozás növekedésnek indul, az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer (CRM) bevezetése egyre szükségesebbé válik ahhoz, hogy az ügyféladatokat és kommunikációt rendszerezni tudja az ügyfélszolgálat.

A CRM egyúttal marketingeszközként is funkcionálhat, sőt egyes szolgáltatások esetében szinte már komplex vállalatirányítási rendszerekről beszélhetünk. Éppen ezért, CRM rendszert érdemes hosszú távra választani, úgy hogy ahhoz a későbbi igényeknek megfelelően bármikor hozzáépíthetőek legyenek a kapcsolódó eszközök.

Nem számít, milyen méretű cégről van szó, a megfelelő CRM szoftver segít a versenyképességének megőrzésében azáltal, hogy lehetővé teszi:

  • az ügyfelekkel folytatott interakciók minden formájának nyomonkövetését,
  • az értékesítés és a marketingerőfeszítések kiértékelését,
  • erős kapcsolat fenntartását a meglévő ügyfelekkel,
  • további termékek és szolgáltatások eladását,
  • az értékesítési és marketing csapatok közötti kommunikáció javítását,
  • új ügyfelek keresését és megtartását.

A magyar piacon is található a legtöbb igényt lefedő CRM szolgáltatás, amiket egy egyszerű Google kereséssel bárki megtalálhat. Éppen ezért ez a cikk a kiválasztással kapcsolatos témákra szorítkozik.

A legnagyobb hiba, amelyet a CRM rendszerről döntő vállalkozások elkövetnek, az, hogy végignézik, melyik szolgáltató milyen funkciókat ad egy adott összegért, ahelyett, hogy saját szükségleteikre és üzleti prioritásokra koncentrálnának.

A böngészés és összehasonlítás előtt érdemes az alábbi kérdéseket átgondolni: Melyek a legjobban működő folyamatok a vállalkozásunkban, és min szeretnénk javítani a CRM rendszerrel? Milyen operatív folyamat és munkafolyamat hiányzik, amit hozzá kell adnunk a meglévő munkához? Ki és milyen céllal fogja használni a CRM-et? Hány felhasználóra van szükségünk? Milyen más szoftvert akarunk integrálni a CRM rendszerbe? Mi a költségvetésünk?

SaaS rendszer vagy saját CRM?

A felhő alapú (szoftver-szolgáltatásként szolgáltatásként / SaaS) megoldással nincs szükség szerverre vagy műszaki szakértelemre a vállalkozás részéről, ami nagy előnyt jelenthet. Elég egyszerűen belépni a szolgáltató oldalán található fiókba és azonnal elérhetővé válnak az adatok.

A rendszer hátránya, hogy ha akadozik az internetszolgáltatás, vagy bármilyen okból kifolyólag nem tud kommunikálni a két fél, akkor az adatokhoz való hozzáférés is meghiúsul. Emellett, ha ilyen rendszert szeretnénk választani, fontos hogy előre tájékozódjunk, hogyan tudjuk kinyerni belőle az információkat – arra az esetre, ha később váltani szeretnénk.

A helyszíni megoldás esetében a vállalat maga rendelkezik a CRM rendszer felett, ami a saját szerverén fut. Ez ugyanúgy lehet teljesen saját (ritkább esetben) és előfizetéses rendszerben működő (gyakoribb). Mivel a karbantartás erőforrás- és szakértelemigényes, ez azoknak a cégeknek ajánlott, akik rendelkeznek saját informatikai csoporttal. Be kell szerezni továbbá a szükséges hardveres és szoftveres elemeket, valamint magasabb előzetes költségekkel kell számolni.

Szolgáltatások és funkciók

Minden vállalkozás ügyfélköre és dinamikája egyedi, ezért a megfelelő CRM kiválasztása előtt érdemes átgondolni nemcsak a saját igényeket, de a jövőbeli terveket is.

A vállalkozás növekedésével a CRM-re is szükség lesz. Ezért kell biztosítania, hogy a választott CRM-megoldás könnyen frissíthető a következő kifinomultabb verzióra.

Egy másik dolog, amelyet emlékezni kell arra, hogy a CRM szoftverek nagyon gyakran olyan funkciókkal vannak ellátva, amelyeknek sokféle vállalkozás számára vonzónak kell lenniük. De miért fizetne a nem szükséges vagy nem használt funkciókért?

A Software Advice szerint az első CRM-vásárlók gyakran túlbecsülik azokat a funkciókat, amelyekre valójában nincs is szükségük, így érdemes végigvenni, hogy vajon minden csengőnek és sípnak lesz-e funkciója ha a rendszer működésbe lép. Ezt az értékelést közösen kell elvégeznie a vezetőknek és a felhasználóknak. Ez vonatkozik a vállalkozás felhasználói számára is. Talán a különféle felhasználóknak különféle felhasználói tervekre van szükségük. Ezért az értékesítési osztályoknak szükség lehet egy fejlett értékesítési készlettel rendelkező CRM-re és arra, hogy CRM-t használhassák mobil eszközükön; míg a kommunikációs csapatnak csak a marketinggel kapcsolatos funkciókat kell használnia.

Integrálhatóság

Ez az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, a CRM kiválasztásánál. A CRM-et nem azért használja egy vállalkozás, hogy különböző munkarendszerek gyűjteményének egy kis eleme legyen, hanem azért hogy segítsen racionalizálni az üzleti tevékenységet. Ezért kiemelten fontos hogy a rendszer képes legyen kommunikálni a már meglévő adatbázisokkal és szoftverekkel.

Kipróbálási lehetőség

A legtöbb CRM szolgáltató lehetőséget ad arra, hogy ügyfeleik megismerkedjenek a rendszer használatával. Ez történhet ingyenes próbaverzióval de gyakran az online kurzusok és a videóhívás is szerepel a lehetőségek között, ahogyan az élő termékbemutató is.

A komoly döntés meghozatalához ezenkívül érdemes több tesztet végezni egyszerre, aminek segítségével könnyebben kidomboríthatóak a hiányosságok és erősségek az egyes szolgáltatások esetében.

Iparágspecifikus választás

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott CRM rendszert milyen iparágakban tevékenykedő vállalatok használják és az ő igényeik miben hasonlítanak vagy különböznek a saját vállalkozásétól. Ennek a kérdéskörnek a megvizsgálása ráadásul az összes többi megválaszolásában is nagy segítséget jelenthet.

Képzés és konfigurálhatóság

A CRM rendszernek ki kell egészítenie az üzleti vállalkozást, és tükröznie kell az értékesítési folyamatot, a marketing stratégiát, az ügyfélszolgálati tevékenységeket, a kapcsolatfelvételi rutinokat. Ezért olyan rendszert érdemes választani, amely könnyen konfigurálható.

A képzés a CRM zökkenőmentes átvételének egyik legfontosabb tényezője. Ennek folyamatos, felhasználó-specifikus gyakorlati élménynek kell lennie, hogy mindenki tudja, hogyan kell használni a szoftvert hatékonyságának növelése érdekében.

Csoportos, egyéni vagy szerepkör-alapú CRM-képzés nem csak azt mutatja, hogyan működik a rendszer, hanem azt is, hogy mi és hogyan van összekapcsolva, és hogy a felhasználó hogyan járul hozzá az általános szervezeti munkafolyamathoz. A képzés valójában elősegíti, hogy a társaság együtt dolgozzon ugyanazon cél elérése érdekében.

Felhasználóbarát felület és élmény

A CRM rendszer kiválasztásának egyik legfontosabb kritériuma az, hogy hogyan érzik magukat és mit tapasztalnak a használata során a felhasználók. Segíti őket? Intuitív? Vagy van valami, ami irritálja vagy lelassítja a munkájukat?

Ennek kiderítéséhez például meg lehet kérni az eladót, hogy mutassa meg, hány kattintásra van szükség egy adott feladat elvégzéséhez. Mennyire hatékony a felület? A gombok egyértelműen vannak jelölve? Logikus a cselekvés folyamata? Tehát nem elég egyszerűen csak a funkciókra koncentrálni és azt figyelni, hogy egy feladat végrehajtható-e, hanem is fontos, hogy milyen gördülékenyen működik a végrehajtás.

A SuperOffice kutatása szerint ez a látszatnál sokkal fontosabb szempont. A felmérés egyik kérdése a következő: “Mit gondolsz fontosnak egy új CRM-megoldás kiválasztásakor?”. Több mint 1000 válasz alapján a kilátások 86% -a megemlíti a felhasználóbarátságot mint az új rendszer kiválasztásának legfontosabb tényezőjét!

Trending Now

Legtöbben biztonságukat és egészségüket féltik az internethasználattól

A koronavírus-járvány alatt jelentősen megnőtt az otthoni internethasználat, aminek egészségükre és a személyes adataik biztonságára kifejtett hatása miatt aggódnak leginkább az emberek – mutat rá az EY a legfrissebb nemzetközi kutatásában.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az EY nemzetközi tanácsadónak az MTI által ismertetett kutatása 17 500 háztartás bevonásával készült.

Az internet szigorú szabályozását a megkérdezettek közel fele támogatja

– mutat rá Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője a közleményben. Hozzátette: a cégeknek biztosítaniuk kell, hogy meg tudják védeni ügyfeleik adatait a hekkerektől és megfelelően használják fel a rájuk bízott személyes információkat. Aki ezt nem tudja garantálni, attól a jövőben könnyen elpárolhatnak a vevői – mondta a szakember

A kutatás szerint

a járvány hatására az emberek csaknem fele egyre többet internetezik otthonról.

A kijárási korlátozások alatt számos olyan felhasználó indított videóhívásokat (25 százalék), használt egészségügyi szolgáltatásokat (20 százalék), valamint vett részt online oktatásban (18 százalék) a lakásából, akikre ez korábban nem volt jellemző.

A világhálón töltött idő emelkedésével a felhasználók tudatosabbá is váltak.

Ma már sokkal jobban tartanak az emberek az internetezés egészségügyi hatásaitól (41 százalék), mint a veszélyhelyzet előtt, és kifejezetten óvatosak (39 százalék), ha online kell megosztaniuk személyes adataikat. A megkérdezettek majdnem fele kevesebbszer használná okostelefonját és negyedük az előfizetett streaming-szolgáltatásai számát csökkentené.

A válaszadók 42 százaléka szerint már jelenleg is túl sokat költ tartalomra, míg az otthonok több mint felében (53 százalék) különösen fontos, hogy minél kevesebbet fizessenek ki kommunikációs szolgáltatásokra – közölte az EY.

Tovább olvasom

Trending Now

Nagy felháborodást keltett a Washington Post videója

Éles kritikákat kapott az elmúlt napokban a Washington Post című amerikai napilap, mert a múlt hét végén internetes oldalán olyan videót tett közzé, amelyben a megszólalók arra ösztönzik a fehér embereket, hogy alakítsanak “fehér felelősségi csoportokat”, és éljék át a “mély szégyen időszakát” – számolt be a Fox News.

Közzétéve:

Flickr

A lap The New Normal (Az új normalitás) című podcast-sorozatának legújabb része a “Mi a fehér faji identitás és miért fontos?” címmel jelent meg.

A videóban mentálhigiénés szakértők, pszichológusok és írók fejtik ki véleményüket arról, hogy “hogyan kell a fehér embereknek megérteniük a fehérségüket és a fehér felsőbbrendűség előnyeit”. A megszólalók szerint a “fehérség megértésének” általuk javasolt egyik módjának részét képezi a “fehér felelősségi csoportba” való belépés vagy annak létrehozása.

Resmaa Menakem pszichológiai szakíró arról beszélt, hogy “a fehér emberek körében nem létezik antirasszista kultúra”. Menakem szerint a csak fehér emberekből álló felelősségi csoportoknak “éveken keresztül össze kellene gyűlniük, hogy egy egymással összehangolt közösséget tudjanak kialakítani”. A lelki megrázkódtatásokra szakosodott Ilyse Kennedy szakértő szerint a fehér embereknek “mély szégyenkezésre van szükségük a fehérségük miatt és azért, hogy beismerjék az őseik által okozott károkat”.

A videóban egy oklahomai nő arról beszélt: nem számít, hogy valaki mennyi munkát fektet abba, hogy antirasszista legyen, a fehér felelősségnek “valójában soha nincs vége”. Úgy fogalmazott: “Nem számít, mennyit dolgozol rajta, még több munka vár rád”.

A videó nagy felháborodást keltett a közösségi médiában is. A Twitteren sokan bírálták a podcast-adást, amelyben – mint fogalmaztak – a szereplők nyilvánvaló támadást indítottak a fehér emberek ellen. Volt, aki azt írta: “Ez egy nagyon furcsa álvallásos törekvés, amely valószínűleg többet árt, mint használ”.

Borítókép: a Washington Post szerkesztőségének épülete

Tovább olvasom

Trending Now

A Disney is a gyerekeket érzékenyíti a Pride hónap alkalmából

Június 27-re olyan online műsort készítenek, amelynek az egyik házigazdája Nina West drag queen lesz. De a tervek szerint Breki, a béka is beugrik, hogy támogassa az LMBTQ közösséget, valamint fel akarják hívni a figyelmet egy olyan civil szervezetre is, amely a legkülönfélébb szexuális kisebbségekhez tartozó fiatalok iskolai “zaklatása” elleni harcot tűzte a zászlajára.

Közzétéve:

Borítókép: Nina West már régóta együttműködik a Diesney-vel, képünkön a Jégvarázs 2. animációs film bemutatóján 2019 őszén, fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

A YouTube és a Facebook mellett a Disney+ is közvetíti június 27-én a “This is Me: Pride Celebration Spetacular” című show-t az LMBTQ-mozgalom tiszteletére. A program keretében zenés előadást tartanak majd, amelyben ikonikus filmek és sorozatok dalait gondolják újra LMBTQ-szemszögből – hívta fel a figyelmet a V4NA hírügynökség arra, hogy Disney sem marad ki az LMBTQ-propagandát folytató gyerekcsatornák sorából.

Az est házigazdája Nina West drag queen lesz, aki korábban a Nickelodeonon is szerepelt a Pride hónap alkalmából. A rendező Ann Marie Pace, akinek célja, hogy “színesebbé tegye a történeteket és teret adjon olyan kisebbségeknek, akiknek korábban nem volt lehetőségük ilyen mesékben szerepelni”.

“A Disney+-on hiszünk az inkluzív történetmesélés erejében, amely összehoz és inspirál minket. Elkötelezettek vagyunk az LMBTQ-alkotók és -tehetségek kiemelt támogatása mellett, ezenfelül pedig támogatjuk, hogy olyan platformot hozzunk létre, amely emlékezteti az embereket arra, hogy minél hangosabban álljanak ki ezen különleges esemény mellett” – mondta Joe Earley a Disney+ marketing- és tartalmi kurátorának vezetője.

A Disney Music Group és a Disney Pride Employe Resource Group együttműködése révén megvalósuló show munkacsoportja túlnyomórészt az LMBTQ közösség tagjaiból áll.

A koncert emellett felhívja a figyelmet a GLSEN nevű nonprofit szervezetre, amelyet a The Walt Disney Company kiemelten támogat. Céljuk, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozó diákok olyan iskolai környezetben tudjanak tanulni, ahol “nem kell tartaniuk sem a megfélemlítéstől, sem a zaklatástól”.

Tovább olvasom