Kövess minket!

Trending Now

Megnyílt a 93. Ünnepi Könyvhét Budapesten

Százhetvenhat pavilonban száznyolcvankét kiadó köteteivel nyílt meg csütörtökön a Vörösmarty téren a 93. Ünnepi Könyvhét, amely vasárnapig a fővárosban a Duna-korzón és több nagyvárosban várja az érdeklődőket.

A borítóképen az esõ elõl fóliával eltakart standnál válogat a könyvek között egy érdeklõdõ a 93. Ünnepi Könyvhéten a Vörösmarty téren. Fotó: MTI/Mónus Márton

“A természeti egyenlőség elve embertani állandóm. A termékeny talaj alfája és omegája nem én vagyok, hanem a közönséges földigiliszta léte” – hangsúlyozta Nádas Péter Kossuth-díjas író, aki az Ünnepi Könyvhét megnyitó beszédét tartotta. Beszédében a földigiliszták veszélyes életével szemléltette az ember és a természet kapcsolatát.

Megjegyezte: az embernek az ember a legnagyobb természetes ellensége. “Így aztán nála tényleg nem él csodálatosabb lény e földtekén. Ha valamit mások szétszednek, földig rombolnak és meggyaláznak, ő felépíti: romvárost, jogot. Ő persze mindig saját maga, a mások is” – mondta Nádas Péter.

A természeti képekben bővelkedő beszédében kitért az általa épített madáretetőre, amelyet a kertben élő harkály folyton szétszed, ezért mindig újra kell építenie. Mint fogalmazott, hosszú élete során neki is sokszor kellett mindent újrakezdenie.

Beszédét azzal zárta: “Így hát irodalmi dizőzként belesuttogom a mikrofonba: ne veszítsétek el a bizodalmat, nem tudom miben, de elveszíteni sem éri meg”.

A 93. Ünnepi Könyvhét négy napja alatt több mint hatvan könyvbemutató, mintegy ezer de

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy bár a járvány és a háború okozta szorongás és válság hatással van az emberek hétköznapjain túl például a könyvkiadásra is, a 93. Ünnepi könyvhétre mégis rekordszámú könyvstandot tudtak felállítani. Hangsúlyozta, hogy a könyv, az irodalom szerepe és a jelentősége változatlan.Idén pedig a rendezvény egy új közösségi térrel is bővült, a Duna-korzón ugyanis zsibongó várja a legkisebbeket. 

A Szép magyar könyv díjátadóján Révész Emese művészettörténész, egyetemi docens, a zsűri tagja beszédében kiemelte, hogy az Ünnepi könyvhét az irodalmat, a tudományt és a szöveget ünnepli. Elmondta, hogy komoly csapatmunka áll a könyv születése mögött, többek között grafikusok, tipográfusok, nyomdászok dolgoznak egy-egy kiadványon, majd hozzátette: a könyv mint tárgy mérete, vastagsága, borítója meghatározza a hozzá való viszonyunkat is.

Ezt követően a díjak átadása és a laudációk következtek.

Novák Katalin köztársasági elnök a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítvány Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából című kiadványának adományozott különdíjat. Orbán Viktor miniszterelnök különdíját a Scolar Kiadó Csodás Magyarország – Csavargások a régmúlt időkben című kiadványa kapta.

Karácsony Gergely Budapest főpolgármester különdíját Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből című kötet érdemelte ki. A Zsidó örökség – Vidéki zsidó hitközösségek Magyarországon című kötet, mely a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kiadványa, a Magyar Tudományos Akadémia különdíjában részesült. A Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért felelős államtitkársága három különdíjat adományozott, melyet az Utisz Grafikai Kiadó Virágnak világa, világnak virága, a Gutenberg Kiadó Darázsolás, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza személyesen – Alternatív életrajz című kötetek kaptak. A Tamás László-emlékdíjat a Magvető Kiadónál megjelent Ó, rinocérosz című könyv tipográfusa, kötés- és borítóterveztője, Farkas Anna kapta. A Szépirodalmi művek kategória győztese Demény Péter Isten szótagolva című alkotása lett. A szakkönyvek terén a Zsugorodó városok címmel, a TERC Könyvkiadónál napvilágot látott könyv jeleskedett.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna/Kosztolányi – Trianon 100 kötete pedig a Múzeumi művészeti könyvek között bizonyult a legjobbnak. A Művészeti könyvek kategóriában a Bookart Kiadó, az Iskola Alapítvány Kiadó Tíz év című kiadványa nyert díjat.

Az Elmúlt Jelen – A romániai magyarok története és a kommunizmustól a rendszerváltásig című kötet az Ismeretterjesztő könyvek kategória díjat érdemelte ki. A Gyermek és Ifjúsági Könyvek kategória díjazottja Jakabovics Tibor Szerintemazegész című kötetéért, ami az Equibrilyum kiadónál jelent meg. Az Év illusztrátora kategória nyertese Herbszt László lett, aki az elismerést a Csimota Kiadó gondozásában megjelent, Milbacher Róbert A nagy kanizsár összeesküvés című munkájának illusztrációjáért érdemelte ki.

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom