Kövess minket!

Trending Now

Márki-Zay bár 25 milliót költ Facebook-hirdetésre, így sem jut érdemben felfelé

Újra jelentkezett a Nézőpont Intézet a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző, LikeFight című sorozata. Ezúttal a március 11-17. közötti időszakot elemezték.

Méretes interakciófölénnyel fordul rá a Fidesz a kampány hajrára. Március 15-én lezajlott a politikai tömbök egyik legfontosabb megméretése, és a nemzeti ünnep hetén kiderült, a jobboldal az online térben (lájkokat, megosztásokat, kommenteket nézve) is nagy mértékben előzte a baloldalt – írja a Mandiner oldalán közzétett elemzés.

Dübörög a választási kampány

Április 3. közeledtével egyre inkább a mozgósításé a főszerep. A héten megfigyelhettük, hogy a Fidesz nemcsak a Békemeneten, hanem az online térben is nagyságrendekkel hatékonyabban mozgósította táborát. Márki-Zay Péter a vizsgált időszakban 25 milliós Facebook-számlát hozott össze, de hiába hirdeti meg szinte minden egyes bejegyzését, Orbán Viktort még csak megközelíteni sem tudta interakciószámokban.

Beszédes az is, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester a baloldali háziversenyben sem rendelkezik kiugró eredményekkel, a meghatározó politikusok komolyabb hirdetési ráfordítás nélkül is közel járnak a közös jelölt számaihoz.

Két héttel a választások előtt megugrott mindkét oldal költése

Az elemzés összehasonlította a baloldali kampányeszköz Erősítőt és Ezalányeget a jobboldali Megafonnal, megvizsgálta, mennyit hirdetett egy-egy szereplő, és hogy abból hány interakciót szerzett. A különbség óriási, az alábbi táblázatban látható: a Megafon tízszer hatékonyabb, mint a baloldali kampányeszközök. Az Erősítővel vagy az Ezalényeggel szemben a Megafon véleményvezérei köré valódi, visszatérő közösségek alakultak ki.

Politikusok

Stabil jobboldali győzelmet láthattunk a vizsgált időszakban a politikusok versenyében is. Orbán Viktor ismét magabiztosan előzi a teljes mezőnyt. A jobboldali TOP10-ben országosan ismert politikusokat és a helyi szinteken megerősödött jelölteket is találunk az élbolyban, míg a baloldalon Jámbor András kivételével a hagyományos politikai klientúra uralja a TOP10-es listát.

Márki-Zay Péternek március 15-e jelentette az utolsó kitörési lehetőséget, de ezen a héten sem sikerült lendületet vennie kampányának. A nemzeti ünnepen a baloldali jelölt 70 ezer interakciót tudott összeszedni (csak egy hajszálnyival meghaladva Jakab Pétert), míg aznap Orbán Viktor 200 ezret gyűjtött.

Hivatalos oldalak 

Elsöprő fideszes győzelmet láthatunk a pártok versenyében, de jelentős a Kétfarkú Kutyapárt szereplése is. A párt 6 százalékos interakcióarányával stabil parlamenti helyeket szerezhetne magának, ha lájkokkal lehetne szavazni. Az elemzési sorozat történetében a valaha volt legerősebb hetet zárta ugyanakkor a Fidesz hivatalos oldala: 637 ezer interakciót gyűjtött a összesített baloldal 305 ezer interakciójával szemben.

Választókerületek

Nincs jelentős változás a politika választópolgárokhoz eső legközelebbi szintjén, a választókerületek versenyeit elemezve a kormánypárti jelöltek helyben is előzték baloldali ellenfeleiket: 77 választókerületet hoztak el a 106-ból.

Véleményvezérek

Látványos jobboldali győzelemmel zárult a véleményvezérek versenye is. Az elmúlt héten Rákay Philip nemcsak a majdnem mindig első Deák Dánielt előzte meg, hanem annyi interakciót szerzett, mint Márki-Zay Péter. Ez az eredmény rossz hír lehet a baloldal számára, hiszen jelöltjük így nem Orbán Viktorral vagy a jobboldal vezető politikusaival áll versenyben, hanem a jobboldali véleményvezérekkel.

Trending Now

Idén a Magyar Zene Házában rendezik meg a Brain Bart

A jövőfesztiválra szeptember 29-én és 30-án kerül sor csaknem száz előadó részvételével.

Közzétéve:

Borítókép: Esti kivilágításban a Liget Budapest Projekt keretében épült Magyar Zene Háza a Városligetben, fotó: MTVA/MTI/Jászai Csaba

“A Brain Bar idén sem riad vissza a kényes témáktól, sem a tabuktól vagy a heves vitától. Az emberiség legfontosabb kérdéseit helyezi a fókuszba” – írják a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A 2022-es fesztiválon csaknem száz előadó vesz részt, akik

többek között olyan témákat feszegetnek, mint a nagyvállalatok és az influenszerek manipulatív hatása a Z-generációra, a biztonság fogalmának átalakulása a 21. században, illetve a metaverzum jövője.

A nyolcadik Brain Bar-on résztvesz Deanna Marsigliese, a Pixar művészeti vezetője, az Agymanók és a Toy Story készítője is, aki a filmipar jövőjéről beszél majd.

Dan Breznitz kanadai tudós előadásával az innovációval kapcsolatos népszerű mítoszokat szeretné ledönteni.

Jannisz Varufakisz, Görögország korábbi “motoros-bőrdzsekis” pénzügyminisztere pedig “szenvedélyes beszéddel készül” a kriptovaluták utópiája ellen.

Az eseményen előad Lysandre Follet, a Nike vezető dizájnere, aki a mesterséges intelligencia segítségével tervezi az élsportolók által viselt és a tömegek által szeretett és gyűjtött cipőket.

A közlemény szerint Michiganből utazik a fesztiválra Érdi Péter világhírű magyar agykutató, számos tudományos sikerkönyv szerzője, aki az eldobhatóság után a javítás kultúrájának visszatérését vizionálja a 2020-as évekre.

Emellett először lesznek láthatóak Magyarországon a futurista divattervező, Anouk Wipprecht robotikus ruhakölteményei.

Mint írják,

a közönség ezúttal is aktív szerepet kap a fesztiválon.

A résztvevők akár a színpadon is csatlakozhatnak az előadókhoz, hogy maguk tegyék fel a kérdéseiket vagy vitába szálljanak a vendégekkel.

Az eseményre a https://brainbar.com/ oldalon lehet regisztrálni, a legfrissebb információkat pedig a Facebook-eseményben lehet folyamatosan nyomon követni. A részvétel diákok és tanárok számára ingyenes.

Tovább olvasom

Trending Now

A felsőbb szinteket is elérték a tömeges elbocsátások a Teslánál

A világ egyik leggazdagabb emberének cégénél átálltak a költségcsökkentésre.

Közzétéve:

Flickr

Eddig presztízs volt a Teslánál dolgozni, most a tömeges elbocsátások miatt vált hírhedtté a cég.

Júniustól erőteljes leépítés indult a vállalatnál. Elon Musk azokkal kezdi az elbocsátást, akik a legkésőbb érkeztek a céghez, de a vezetők széke sincs biztonságban

– írja a Business Insider.

Először azokat küldik el, akik néhány hete vagy hónapja érkeztek, illetve létszámstopot is bevezettek, a folyamatban lévő állásajánlatokat visszavonják. A portálnak egy felsővezető is nyilatkozott, aki év eleje óta dolgozott a cégnél, és nagyon meglepődött, amikor felmondtak neki. A Tesla dolgozóinak legalább a tíz százalékától válik meg. 

Még a legfontosabb területen tevékenykedők: a fejlesztőmérnökök, az adatelemzők és a HR-sek sem úszták meg a kirúgási hullámot.

A döntés, hogy ki megy, és ki marad, teljesítményalapon történik a vállalat indoklása szerint, ám ezt az alkalmazottak egyáltalán nem így látják – számol be róla a Világgazdaság. Sőt már egy csoportos per is folyamatban van. A volt munkatársak szerint a Tesla megsértette a szövetségi munkaügyi törvényt azzal, hogy nem adott előzetes értesítést a létszámleépítésről. Nevadában például több száz személynek azonnali hatállyal szüntették meg a jogviszonyát, így egyik napról a másikra maradtak fizetés és biztosítás nélkül, miközben hatvannapos felmondási idő járt volna nekik. Egyesek kommentekben és LinkedIn-bejegyzésekben fakadnak ki sérelmeikről,

volt aki úgy fogalmazott, hogy hatalmas pofont kapott a cégtől.

Muskot nehéz követni, a hónap elején még mindenkit visszarendelt a home office-ból az irodába, hogy produktívabbak legyenek a dolgozók, és kijelentette, hogy a távmunka nem elfogadható számára. Később bejelentette, hogy vissza kell venni a kiadásokból, mert globális gazdasági recessziótól tart.

A világ egyik leggazdagabb emberét egyébként kreatív géniusznak is tartják. A beosztottjai úgy nyilatkoztak róla, hogy maximalista és megszállott, nem hajlandó kompromisszumra. Heti 100 óránál is többet dolgozik, és szenvedélyesen ragaszkodik a találmányaihoz, mintha a saját gyerekei lennének. Úgy tűnik, az embereihez viszont kevésbé kötődik. A Katari Gazdasági Fórumon tett kijelentései alapján a következő három hónap sem telik majd zavartalanul az elbocsátások terén.

Borítókép: Elon Musk

Tovább olvasom

Trending Now

Csökkent az sms-ek és nőtt a mobilhívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma, sőt a beszélgetések hossza is nő – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A rövid szöveges üzenetek (Short Message Service – sms) szerepe azonban nem tűnik el: kiemelt helye van a szolgáltatók ügyfelekkel való kommunikációjában, illetve az online belépési jogosultságok ellenőrzésekor – jelezték.

A közlemény szerint 2018-ban egy átlagos lakossági előfizető havonta 11 sms-t küldött, 2021-ben viszont már csak nyolcat.

Az NMHH kutatásából kiderült, hogy

a számlás előfizetők jóval több sms-t küldenek, mint a feltöltőkártyás előfizetők, előbbiek tavaly havonta 11 darabot, utóbbiak 3 darabot. Ennek az oka valószínűleg az, hogy a számlás előfizetések meghatározott számú vagy akár korlátlan sms küldését teszik lehetővé külön forgalmi díj nélkül.

A hatóság 16 éves és idősebb internetező lakosság körében folytatott kutatása szerint a mobilozók mindössze 7 százaléka küld naponta magáncélból sms-t, negyedük hetente vagy havonta, kétharmaduk viszont ennél ritkábban, esetleg soha nem küld így üzenetet.

Joggal feltételezhető, hogy az sms-ek számának csökkenése összefügg az internetes chatprogramok térhódításával, az NMHH szerint azonban a helyzet ennél összetettebb.

A hatóság elemzésében több változó (nem, kor, chat használat, internet jártasság) együttes hatását vizsgálta. Kiderült, hogy

az internethasználat területén a magukat kezdőnek vagy átlagos tudásúnak gondolók körében a chat jellemzően nem váltotta ki az sms-t, vagyis aki gyakrabban chatel, az kedveli az sms-t is.

Egyúttal arra is rámutattak, hogy a férfiak gyakrabban küldenek sms-t, mint a nők, de ebben nem a személyes üzeneteknek, hanem inkább az ügyintézésnek (például parkolásfizetésnek) van súlya.

Az életkor is hatással van az sms-küldésre, ám a kapcsolat nem lineáris: a fiatalok gyakran sms-eznek (és chatelnek), a 30-50 éves középkorosztály viszont kevesebbet, míg 60 év felett ismét nő az sms-küldés gyakorisága, és ők chat-et kevésbé használnak.

Tovább olvasom