Kövess minket!

Trending Now

LikeFight: Magabiztosan vezet a Fidesz a Facebookon

Változatlanul magabiztosan vezet a Fidesz, képtelen lendületet venni a baloldali kampány. Itt a Mandiner sorozatának tizenegyedik része.

Borítókép: mandiner.hu

Likefight című sorozatának legújabb részében a január 21-27. közötti időszakot vizsgálta a Mandiner a politikusok és véleményformálók posztjaihoz kapcsolódó Facebook-interakciók szempontjából. Az elemzésből kiderült, hogy bő két hónappal a választás előtt a baloldalnak most sem sikerült változtatnia az erőviszonyokon.

Annak ellenére, hogy erőteljesen hirdet,

Márki-Zay Péter mégis 15 ezerrel kevesebb interakciót szerzett az egy héttel ezelőtti teljesítményéhez képest,

ez összefüggésben lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltjének a kommunikációs stílusával. Márki-Zay a héten több olyan élő videót is közzétett, amelyben megosztó megjegyzések is elhangzottak (például egy alkalommal szitokszóként használta a fogyatékos kifejezést). Az ilyen elkerülhető hibák tematizálták az egész hetet.

Ezzel szemben

a jobboldalon a fegyelmezettség és a rendezettség határozza meg az online jelenlétet.

A Megafon véleményvezérei néhány óra leforgása alatt reagálnak az új politikai eseményekre, és még az eddiginél is gyorsabban kialakították az értelmezési keretet. Jó példa volt erre, hogy Márki-Zay Péter jóformán még be sem fejezte a szokásos vasárnap esti élő adását, de a fogyatékossággal élőket sértő kijelentései már tucatnyi bejegyzésben és videóban indulhattak terjedésnek a közösségi médiában, így a baloldali kampánystábnak esélye sem maradt megmagyarázni a vállalhatatlan kijelentéseket.

A jobboldali politikusoknak sem volt oka a panaszra, a fagyos politikai környezetben is növelni tudták interakciószámaikat, a kormánypártok pedig 1,9 százalékkal 57,6 százalékra javították győzelmi arányukat az egyesült baloldal felett, ráadásul mindezt ismételten egyetlen fillér hirdetési költség nélkül érték el.

Politikusok

Jobboldali győzelemmel zárult az elmúlt hét a politikusok versenyében, azonban érdemes néhány érdekes folyamatra rápillantani.

Bár az újabb botrányok nem tettek jót Márki-Zay Péternek, a baloldali politikusok TOP10-es listája összesítve 45 ezerrel több interakciót tartalmaz, mint egy héttel korábban. Márki-Zay mínusz 15 ezres zuhanása mellett igencsak beszédes Gyurcsány Ferenc jelentős (+67 ezer interakciós) növekedése is.

Az interakciók eloszlásából az látszik, hogy Márki-Zay Péter nem tudja a netes térben sem megteremteni az egységet, és a baloldali támogatók köszönik szépen, jól érzik magukat a régi baloldali politikusok online közösségeiben.

A jobboldali politikusok TOP10-es listáján kevés változás történt. A dobogó rendszeres szereplői: Orbán Viktor, Varga Judit és Szijjártó Péter fáradhatatlanul termelik az interakciókat, felfelé húzzák a jobboldalt.

A héten bekerült a TOP10-be Nagy István agrárminiszter és Dömötör Csaba is, utóbbi nagy sikereket arat rövid, frappáns szembesítő videóival. Kiesett a TOP10-ből viszont Kocsis Máté, akinek szókimondó, harcos vagy éppen humoros bejegyzéseit amúgy előszeretettel szokták osztani a jobboldaliak.

Hivatalos oldalak

Egy hét alatt 55,7 százalékról 57,6 százalékra növelte előnyét a Fidesz és a KDNP. Az 1,9 százalékos növekedés már csak azért is figyelemreméltó, mert ismét hirdetési ráfordítás nélkül érték el az eredményt. A tartalmak minőségét is elemezve az látszik, hogy a Jobbikon kívül egyáltalán nem látható energiabefektetés ezen a területen a baloldalon.

A kormány Facebook-oldala ezúttal is jól szerepelt: láthatóan egyre többet foglalkoznak a kormányzati eredmények bemutatásával és az oltások felvételére is rendszeresen biztatják a követőiket.

Véleményvezérek

Ezen a fronton a baloldali blokk jelentős, 39 ezer interakciós zuhanást könyvelhetett el múlt héthez képest, ráadásul a 10-es listából a DK-közelinek tekinthető szereplők viszik a pálmát: nélkülük ezen a fronton már összeomlott volna a baloldal.

Ha kicsit tágabb kitekintést teszünk, és nem csak a Facebook világát elemezzük, az látható, hogy azok a lifestyle influenszerek, akik az előválasztási kampányban előszeretettel kampányoltak, most mintha kifejezetten kerülnék a politikai témákat. A jelenség magyarázata talán az lehet, hogy Karácsonynak szívesen tolták a szekerét, de Márki-Zay stílusát túl megosztónak gondolják.

A megafonos „iskola” ismét elfoglalta a jobboldali oszlop első két helyét: a szinte örök első Deák Dániel mellett Bohár Dániel nyakában csilloghat a képzeletbeli ezüstérem, Rákay Philip pedig ismét javított egyet a helyezésén egy hét alatt.

Tovább növelte népszerűségét a Konverzió, illetve a megafonos újonc, Korondy Tamás ismét bekerült a TOP10-be.

Trending Now

Bayer Zsolt: mindenkinek kezd elmenni az esze

Az orosz–ukrán konfliktus és annak következményei is szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadzáró adásában, melynek vendégei ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Réz András filmesztéta, író voltak.

Közzétéve:

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás/MTVA/Youtube

A hirado.hu szemléje szerint Lánczi Tamás a február 24-én kezdődött háború témájával indította a beszélgetést, és arról kérdezte vendégeit, hogy szerintük 5–10 év múlva hogyan fogunk visszatekinteni az eseményekre.

Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint

egy trendforduló zajlik, valami olyan, ami 2001. szeptember 11-én kezdődött a World Trade Center elleni terrortámadással.

A Szovjetunió összeomlása és 2001 között volt egy kegyelmi állapot, és 9/11 után nem tudtuk, merre fordul a világ.

Fodor Gábor szerint a háborúval is hasonló a helyzet, egy többpólusú világrend alakul ki és alapvetően változik meg a nagyhatalmak egymáshoz való viszonya és Európa képe is.

Bayer Zsolt író, publicista elmondta, hogy

nem elsősorban az orosz–ukrán konfliktustól tart, hanem azoktól a folyamatoktól, amelyek azóta zajlanak.

Mindenkinek kezd „elmenni az esze” a balti államok „kardot rántanak”, a volt észt belügyminiszter arról beszél, hogy a NATO elveszi Kalinyigrádot Oroszországtól, és a norvégok nem engedik át a Spitzbergákon élő oroszoknak szánt szállítmányokat. Három hónappal ezelőtt a publicista egyáltalán nem gondolta, hogy ez a helyzet eszkalálódni fog.

Réz András filmesztéta, író is úgy látja, hogy

a világ a feje tetejére állt, és nem tartja kizártnak, hogy ez a háború 10 év múlva is tartani fog, csak „belemosódik a káoszba”.

Ugyan szerinte nem világfordító esemény ez a háború, hiszen 2014 óta tart és a világ hatalmai nem foglalkoztak azzal, hogy ez milyen irányba fog haladni.

Réz András úgy véli, hogy a világot nem érdekelte, mi zajlik Ukrajnában az elmúlt években, a nagyhatalmak pedig pusztán azzal törődtek, hogy a konfliktus nyerteseiként jöjjenek ki az ügyből. A jelenlegi amerikai elnök fia ott volt, tudniuk kellett, hogy mi történik, folyamatos volt a konfliktus, ami átalakult valami mássá, de annak célját nem látja.

Fodor Gábor szerint az ikertornyok leomlása is szimbolikus esemény volt, és ilyen jelentőségű szimbolikus eseményekre van szükség ahhoz, hogy lássuk a terrorizmus létét, ami ugyan korábban is volt, de ekkor vált igazán láthatóvá.

Réz András úgy gondolja, hogy érdekviszonyok vannak ebben az egészben, és kevésbé fontosak az efféle szimbolikus események, az számít, ki a nyertes és ki a vesztes.

Bayer Zsolt szerint is trendforduló van, és

ha tíz év múlva visszanézünk, akkor azt fogjuk látni, hogy újra hidegháború van, a Kelet és a Nyugat ismét szembekerül egymással.

„A kutya is mindig a jólétben vész meg”, szerinte a nyugati világgal most pontosan ez a helyzet. Idáig nem kellett volna eljutni, lehetett volna egy „win-win” helyzet is, de „elcsesztük”.

Borítókép: kivágás a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadzáró adásából

Tovább olvasom

Trending Now

Ennyit keresnek a legjobban fizetett CEO-k

Ők a kétszáz legjobban fizetett vezetők.

Közzétéve:

Pixabay

Százmillió dollár felett kerestek, és átlagosan 330 millió dollárt vittek haza tavaly az amerikai vezérigazgatók 

– írja a Business Insider az Equilar tanácsadó cég tanulmánya alapján, amely összesítette a kétszáz legjobban fizetett CEO listáját. A rekordösszegek az első tizenkét igazgató juttatásait tükrözik.

A rangsor élén Jeff Green, a The Trade Desk vezetője szerepel, kiugróan magas, 835 millió dolláros jövedelmével. 

A felmérés szerint 2021-ben jobb évük volt a vezérigazgatóknak, mint a pandémia előtt. A vezetői javadalmazás majdnem a teljes fizetés harmadával, 27 százalékkal növekedett: 25,3 millió dollárról 2021-re 32,1 millió dollárra – írja a Világgazdaság.

Női CEO is bejutott a top ötbe, Sue Nabi, a Coty vezérigazgatója az egyetlen, aki felkerült a szűkített listára.

A legjobban fizetett vezérigazgatók

 1. Jeff Green, The Trade Desk (digitális marketing), 835 millió dollár
 2. Zig Serafin, Qualtrics (szoftvercég), 541 milló dollár
 3. Peter M. Kern, Expedia (turizmus), 296 millió dollár
 4. Ariel Emanuel, Endeavour (média), 295 millió dollár
 5. Sue Nabi, Coty (szépségipar), 284 millió dollár
 6. David Zaslav, Warner Bros. Discovery (filmipar), 247 millió dollár
 7. David Baszucki, Roblox (videójáték), 233 millió dollár
 8. Andrew Jassy, Amazon (kereskedelem), 213 millió dollár
 9. G. Mike Mikan, Bright Health Group (egészségbiztosítás), 181 millió dollár
 10. Patrick Gelsinger, Intel (csipgyártás), 178 millió dollár
 11. William McDermott, ServiceNow (szoftvercég), 166 millió dollár
 12. Eric Wu, Opendoor (ingatlan), 112 millió dollár

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

18 hete nem volt telitalálat a Hatoslottón

A Hatoslottó történetének ötödik leghosszabb halmozódási időszaka 1,88 milliárd forintot hozhat egyedüli nyertesének a vasárnapi sorsoláson.

Közzétéve:

Szerencsejáték Zrt.

A játékkedv továbbra sem csökken: a 18. héten 10 százalékkal nőtt az eladott szelvények száma a legutóbbi, február 20-án kihúzott jackpot óta, így már közel 32 millió alapjátékot adtak fel a játékosok.

Összességében ötödik, egy nyertes tekintetében a harmadik legnagyobb nyeremény várja azt a szerencsés játékost, aki most vasárnap egymaga viszi el a Hatoslottó főnyereményét – ismerteti a Szerencsejáték Zrt. közleménye.

A közel 2 milliárdos jackpot láthatóan lázban tartja a játékosokat, hiszen míg a korábbi telitalálatot követő héten átlagosan 2,5 mezőt (alapjátékot) töltöttek ki a szerencsevadászok szelvényenként, a múlt héten ez már átlagosan 3 mezőre bővült – sőt vasárnap közel 3,5 mezőt szelvényenként. További érdekesség, hogy

az elmúlt 18 hét alatt hétszer húzták ki a 32-es, hatszor a 44-es, ötször a 6-os, 28-as, 37-es számot, míg négyszer a 8-ast, 12-est, 21-est, 42-est. Ezzel szemben továbbra sem húzták ki egyszer sem a 20-as, 23-as, 26-os, és 33-as számokat.

A nyertes játékosnak a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a nemzeti lottótársaságnál.

A 100 millió forintot meghaladó nyeremények esetére a társaság külön telefonszámot, úgynevezett nagynyertes-vonalat tart fenn, amely a www.szerencsejatek.hu oldalon és az értékesítőhelyeken is megtalálható. A nyertes játékos telefonon történő jelentkezése során a lottótársaság feddhetetlen munkatársának az elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, valóban a nyertes van a vonal túloldalán.

Ezután kerülhet sor a személyes találkozásra, melynek keretében leadásra kerül az eredeti szelvény, és megvizsgálják annak érvényességét. Amennyiben a beazonosítás sikeres, a személyes adatok egyeztetését követően megkezdődhet a kifizetési eljárás. A nyertesnek Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom