Kövess minket!

Trending Now

LikeFight: a karácsonyi hajrát is a jobboldal nyerte

A baloldal számára kedvezőtlen közvélemény-kutatások után az online-számaik sem állnak jól: a jobboldal majd kétharmaddal tarolt a karácsonyi hajrában.

Grafika: Mandiner

A 2021-es politikai szezon a karácsony megérkeztével véget ért. Az évet nagy hajrával és minden fronton látványos győzelemmel zárja a Fidesz, míg a baloldal és Márki-Zay Péter kampánya egyszerűen nem tud elindulni, hétről hétre mérhetően apad a baloldali tábor lelkesedése.

Újra jelentkezik a LikeFight, a közösségi médiát mint közéleti harcteret elemző sorozat, a Mandiner, ezúttal a 2021. december 17. és december 23. közötti időszakot vizsgálta.

Novák Katalinon nem fogtak a támadások (hogy miért ő az ideális köztársaságielnök-jelölt a baloldal számára is, arról itt olvashat), Orbán Viktor pedig az új profilképével letarolta a Facebookot.

Politikusok

 A LikeFight-sorozatunk kezdete óta megszokott, hogy a politikusok versenye a leginkább kiegyenlített harcmező a Facebookon: ebben a versenyszámban nyert itt már a baloldal is és a jobboldal is. Az utóbbi hetekben azonban valami megváltozott: hétről hétre egyre nagyobb és nagyobb különbséggel vezet a jobboldal.

Az elmúlt heti összkép pedig kifejezetten beszédes: a jobboldal által megszerzett interakciók aránya hajszálnyira van a 2/3-os fölénytől, amire eddig még nem volt példa.

A baloldal gyengélkedése szorosan összefügghet Márki-Zay Péter kommunikációs stílusával és a személyes elutasítottságának immár közvéleménykutatásokban is látható mértékével. Jobboldalon Orbán Viktor személye továbbra is felfelé húzza a politikusok mezőnyét, de a baloldalon Márki-Zay Péter továbbra sem tud ilyen hatást kifejteni. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének még a baloldali politikusok körében sem sikerült nyernie, pedig hétről hétre egyre több hirdetést vásárol.

Márki-Zay Péter a héten bekövetkezett sajnálatos balesetéről többször is posztolt, ezek a bejegyzések sok együttérző interakciót begyűjtöttek, összesen 32 ezret.

Ez azért fontos, mert a maradék 73 ezer interakció érkezett csupán politikai üzenetekre, és ez még soha nem volt ilyen alacsony. A baloldalon uralkodó pesszimista hangulat már Karácsony Gergely, Jakab Péter vagy éppen Szabó Tímea romló teljesítményén is láthatóvá vált.

A héten a legnagyobb menetelést Novák Katalin hajtotta végre. Jelölésével kapcsolatban a fideszes Facebook-oldalakon sok bejegyzés készült, ezek pedig magas interakciószámokat generáltak. A Facebook-lájkok alapján az látszik, hogy a jobboldali tábor nagyon elégedett a döntéssel. A frissen megnevezett köztársasági elnök-jelöltet a baloldali politikusok kórusban támadták bejegyzéseikben, az interakciószámok elemzéséből viszont az derült ki, hogy ezek a posztok semmivel sem teljesítettek jobban az átlagos baloldali politikusi posztoknál.

A jelölésből tehát a baloldal nem tudott olyan kampánytémát faragni, amely bemozgatta volna a táborukat.

Hivatalos oldalak

Azt már megszokhattuk, hogy a pártok versenyét a jobboldal rendre megnyeri, ez ezen a héten sem volt másképp. A Fidesz és a KDNP az interakciók 55 százalékát szerezte meg, így a baloldal összesítve is alulmaradt velük szemben.

Egyes Facebook-szakértők gyakran hangoztatják, hogy az interakciószámok valójában csupán a hirdetések mennyiségétől függnek. Erre jó cáfolat az, ami ezen a héten a pártok Facebook-oldalai között alakult. A Fidesz és a KDNP oldala már rég nem hirdet, mégis nagy mértékben nyerte a jobboldal az interakcióversenyt a baloldali pártokkal szemben. Úgy látszik, minden decemberi számsorban, a klasszikus, közvélemény-kutatási mérésekben és az online mérésekben is komoly lemaradásban van Márki-Zay Péter és a baloldal.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom