Kövess minket!

Trending Now

Korlátozza az LMBTQ termékek vásárlását az Amazon

A kormányzat nyomására a vállalat ezentúl korlátozni fogja az LMBTQ-témákkal kapcsolatos termékeket és keresési eredményeket az országban.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Szankciókkal fenyegette meg a vállalatot a kormány, ezért az Amazon korlátozta az Egyesült Arab Emírségekben az LMBTQ-témákkal kapcsolatos termékeket és keresési eredményeket a weboldalán.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya július elsejéig adott határidőt az Amazonnak, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és tüntesse el a weboldaláról a szexuális kisebbségekhez kapcsolódó tartalmakat. Az azonban nem volt egyértelmű, hogy a kormány milyen szankciókkal sújtaná a weboldalt.

Az Egyesült Arab Emírségekben a homoszexualitás bűncselekménynek számít, akit szexuális kisebbséghez tartozónak ítélnek, azt pénzbírsággal és börtönbüntetéssel sújtják.

Az Amazon most arra utasította az érintett termékekkel foglalkozó csapatát, hogy távolítson el egyes terméklistákat, a vállalat keresési funkcióját kezelő csapatnak pedig több mint 150 kulcsszó találatait kellett elrejtenie. Ezen keresőszavak között szerepelnek az LGBTQ, Pride, closeted gay, trans flag, queer bross, melltartó leszbikusoknak és az LGBTQ iPhone-tok is. Számos konkrét könyvet is betiltottak, köztük Nagata Kabi My Lesbian Experience With Loneliness című könyvét, Maia Kobabe Gender Queer: A Memoir című kötetét és a Gay Bad Feminist című könyvet.

Az Amazon szóvivője a New York Timesnak elmondta, hogy “vállalkozásként továbbra is elkötelezettek vagyunk a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás mellett, és úgy gondoljuk, hogy az LMBTQ+ emberek jogait védeni kell. De mivel az Amazon áruházai világszerte elérhetőek, nekünk is be kell tartanunk minden ország helyi törvényeit és előírásait, ahol működünk”.

Az elmúlt években egyébként számos, a gender-ideológiát terjesztő nagyvállalat tett engedményeket a homoszexualitást kriminalizáló államok kormányainak, a Netflix műsorokat tett elérhetetlenné Szaúd-Arábiában vagy bizonyos jeleneteket cenzúrázott olyan országokban, mint Vietnám.

Az Amazon alkalmazottjai – a korábbi radikális LMBTQ-párti megnyilvánulásuk ellenére – mostanáig nem fejezték ki nemtetszésüket az új intézkedéssel szemben. Korábban bizonyos, állításuk szerint nem elég befogadó könyvek árusítása ellen magukat halottnak tettetve tiltakoztak. Amint arról a V4NA már korábban beszámolt, az Amazon alkalmazottainak egy csoportja megzavarta a vállalat Pride-rendezvényét, tiltakozva az ellen, hogy a cég továbbra is árulja a szerintük transzellenes könyveket. A megmozduláson körülbelül 30 munkavállaló vett részt, akik lefeküdtek a földre és a transz közösség lobogóival takarták le magukat. A résztvevők a No Hate at Amazon nevű szervezet tagjai, akik azt követelték hogy a vállalat hagyjon fel azon könyvek eladásával, amelyek nekik nem tetszenek.

Az Amazon köztes megoldással reagált a botrányra.

“Vállalatként erősen hiszünk a sokszínűségben, a méltányosságban és a befogadásban. Könyvkereskedőként azonban úgy döntöttünk, hogy a nézőpontok széles skáláját kínáljuk”

– mondta az Amazon szóvivője, aki hozzátette, hogy a vállalat tiszteletben tartja alkalmazottai véleménynyilvánításhoz való jogát. Ezután a tiltakozás résztvevői közül többen elhagyták a vállalatot, mert szerintük nem megfelelő könyveket árusít a cég. Egyikük azonban kifejezetten a vezetőség válasza miatt mondott fel.

Nem ez volt az első akciója a vállalat LMBTQ-közösségének, korábban a No Hate at Amazon csoport ugyanis egy petíciót indított, amelyben a tagok azt követelték, hogy a vállalat állítsa le az olyan gyerekkönyvek értékesítését, amelyek nem támogatják az LMBTQ népszerűsítését. Azt is követelték, hogy a vállalat hozzon létre egy felügyeleti testületet, amely lehetővé tenné a munkavállalók számára, hogy demokratikusan határozzák meg, milyen tartalmakat szabad értékesíteni az oldalon – írja a V4NA hírügynökség.

Trending Now

Zenelicencelési lehetőséget kapnak a youtuberek

Egy összegben kifizetős és bevételmegosztásos opció is a rendelkezésükre áll majd.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A YouTube-ra komolyabban videókat készítők egyik általános nyűgét a zenei aláfestések jelentik, a döntő többségük a szolgáltatás saját zenetárában vagy más forrásokban keres jogdíj fizetése nélkül használható számokat, ezért is csendülnek fel gyakran ugyanazok a dallamok a tartalmaikban.

Ez nem kapzsiságból van így, a youtuberek oroszlánrésze számára vállalhatatlanul drága a zenék licencelése, plusz félnek a folyamat bonyolultságától és a YouTube szerzői jogi rendszerével való összeakadástól.

A problémák megoldása érdekében most a YouTube maga indít közvetlen zenelicencelési lehetőséget számukra, a rendszer idén elsőként az USA-ban debütál, majd jövőre globálisan elérhetővé válik. A youtuberek kétféle konstrukció közül választhatnak, klasszikus módon lerendezhetik egy összegben előre a licencdíjat, vagy bevételmegosztás mellett is dönthetnek, azaz a videóikból származó bevételből részesülnek a jogtulajok – írta az Origo.hu.

A monetizált csatornával rendelkező youtuberek alapvetően a videóikból származó bevétel 55%-át tarthatják meg, a bevételmegosztásos zenelicencelést választva ebből jön le a jogtulajok díja: egy fizetős dalt felhasználva 27,5%-ra, míg kettőt is igénybe véve 18,3%-ra esik a teljes bevételből kapott részesedésük.

Ez nem hangzik bizalomgerjesztően, főleg miután a YouTube által kiutalt bevételük után még adózniuk is kell, de persze eldönthetik majd a videósok, hogy számukra minek van értelme.

A YouTube szerint több százezer dal lesz a fizetős zenetárában, azonban a Billboard értesülései szerint egyetlen nagy zenekiadó sincs a jelenlegi partnerei között. Emiatt közismert előadók slágerei jó eséllyel nem lesznek licencelhetőek a cégtől, bár az érintett dalok gigászi jogdíjai miatt ennek valószínűleg nincs gyakorlati jelentősége, amúgy sem tellene Taylor Swift vagy a Metallica dalaira.

Tovább olvasom

Trending Now

Népszerű lett a „hogyan hagyjuk el Oroszországot” kifejezés a Google-keresésekben

Putyin beszédét megelőzően már rengetegen kerestek rá a kifejezésre.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Vlagyimir Putyin elnök országos beszédét megelőzően megugrott az ország elhagyásának módjára vonatkozó Google-keresések száma – írja a Newsweek.

Az ország elhagyására vonatkozó Google-kérdések moszkvai idő szerint 18 órakor érték el a csúcsot, miután kedden korábban meredek emelkedést tapasztaltak. A hírportál szerint Oroszország keleti, Kínával határos részén fekvő Habarovszki terület lakói különösen érdeklődtek a távozás iránt – olvasható a Mandiner cikkében.

Tovább olvasom

Trending Now

Brad Pitt először mutatkozott be szobrászként

A kétszeres Oscar-díjas és háromszoros Golden Globe-díjas 58 éves amerikai színész először mutatta be alkotásait egy finnországi kiállításon – írta a The Guardian online kiadása kedden.

Közzétéve:

Borítókép: Brad Pitt amerikai színész, fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman

A színész Nick Cave ausztrál zenész és Thomas Houseago brit szobrász társaságában jelent meg a hétvégén az északi állam harmadik legnagyobb városában, Tamperében, hogy leleplezze első nyilvános művészeti kiállítását a finn Sara Hildén Művészeti Múzeumban.

Pitt szobrait és Cave kerámiasorozatát Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként láthatja a közönség – közölte az intézmény.

“Nicknek és nekem új világ ez, ahová először lépünk be. Egyszerűen jó érzés”

– hangoztatta Pitt a finn Yle állami televíziónak a megnyitón. A kiállításon kilenc alkotása látható, köztük egy “lövöldözést ábrázoló” gipszöntvény és egy sor házalakú szilikonszobor, amelyeket különböző kaliberű lövedékekkel lőttek át.

Pitt a megnyitón elmondta, hogy a szobrászat számára önreflexió.

“Arról szól, hogy kapcsolataimban hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes”

– fogalmazott, hozzátette, hogy

a műveket a “radikális önleltár” hívta életre, “hogy durván őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam”.

A színész azután kezdett kerámiával foglalkozni, hogy elvált Angelina Jolie-tól: 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i műtermében. A GQ, férfiaknak szánt amerikai havilapnak augusztusban azt nyilatkozta, hogy

mindezt nem művészetnek, hanem egy “magánszámnak, nagyon csendes, nagyon kézzel fogható sportnak” tekinti.

Pitt megjelenése váratlanul érte a finneket, mivel részvételét előzetesen nem jelentették be. Sarianne Soikkonen főkurátor “izgalmasnak és csodálatosnak” nevezte a sztár felbukkanását az Agence France-Presse francia hírügynökségnek. Hozzátette, a világjárvány és Houseago életében történtek hatására döntött úgy a művész, hogy barátait is bevonja első finnországi kiállításába.

Nick Cave ausztrál rockzenész, dalszerző és énekes festészetet tanult a melbourne-i a Caulfield Institute Of Technology Art and Design szakon, mielőtt a zenével kezdett foglalkozni. A kiállításon tizenhét kézzel festett kerámiafigurája látható, amelyek “az ördög életét ábrázolják 17 stációban”, utalva a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére, amelyeknek gyűjtője.

Tovább olvasom