Kövess minket!

Trending Now

Jelentős befolyásra tettek szert Brüsszelben a techóriások

Egy friss jelentés szerint a befolyásszerzés reményében a Facebook 5,5 millió, a Google 7,5 millió, a Microsoft 5,2 millió, az Apple pedig 3,5 millió eurót költött az EU-ban lobbitevékenységekre az elmúlt években azért, hogy az Európai Bizottság (EB) a techóriások érdekeit figyelembe véve hozza meg döntéseit.

Flickr

Az unió végrehajtó intézményének tisztviselői egyébként többtucatnyi alkalommal egyeztettek a témában a szilícium-völgyi konszernek képviselőivel, azonban úgy tűnik, a civil szervezetek álláspontja kevésbé érdekli a bizottságot – számol be róla a Magyar Nemzet.

A techóriások narratívája ugyan nyilvánosan az új szabályozások támogatását sugallja, ez azonban csak a puha, saját maguk által kialakított szabályokra vonatkozik – nagyjából így összegezhető a belga Corporate Europe Observatory és a német LobbyControl nevű, a lobbicsoportok tevékenységének megfigyelésére szakosodott szervezet frissen közzétett jelentésének konklúziója, amely a szilícium-völgyi technológiai óriásvállalatoknak az európai uniós döntéshozatalra irányuló hatásait vizsgálta. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy

az amerikai vállalatok jelentős befolyásra tettek szert Brüsszelben.

Ez pedig annak köszönhető, hogy jelenleg 612 cég, illetve azokkal együttműködő partner végez lobbitevékenységet az EU digitális szolgáltatásokat és digitális piacokat szabályozni hivatott jogszabálytervezetének befolyására vonatkozóan, éves szinten legalább 97 millió eurót megmozgatva a cél érdekében.

A belga–német jelentés ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

ez egyúttal azt is jelenti, hogy ezzel a technológia vált az EU legnagyobb lobbiszektorává, az amerikai óriáskonszernek érdekérvényesítésre fordított összege ugyanis a gyógyszeripar, a fosszilis tüzelőanyagok és a pénzügyi szektort is nagyságrendekkel lekörözi.

A techóriások ráadásul egyre szélesebb körben finanszíroznak olyan brüsszeli székhelyű agytrösztöket és gazdasági intézményeket is, akiken keresztül közvetetten próbálják meg kiterjeszteni a befolyásukat. Ezzel lényegében kiszervezik a lobbitevékenységet az objektivitás és a kívülállóság homályába burkolózó tudományos központoknak és tanácsadó vállalatoknak, amelyek így bár nem hivatalosan, de a háttérben a nagyvállalatok érdekeit képviselik a bizottság előtt.

Az Euractiv című brüsszeli hírportál ezzel kapcsolatban megkereste az EB-t is, az uniós intézmény azonban kitérő választ adva csak annyit közölt, hogy bárkivel készek találkozni, aki tárgyalni kíván velük,

“az EB ugyanis sem most, sem pedig a későbbiekben nem fogja ellenőrizni azt, hogy ki kér tőlük találkozókat és milyen gyakran”.

Az Euractiv arra is felhívta a figyelmet, hogy a tanulmányban közölt adatok alapján a digitális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok kidolgozása során

az EB tisztviselői 132 egyeztetést folytattak magánvállalkozásokkal és hetven találkozót bonyolítottak le kereskedelmi szervezetekkel, miközben a civil szervezetek mindössze csak 52 hivatalos találkozón vettek részt az uniós intézmény tisztviselőivel.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, az Európai Bizottság által tavaly decemberben bemutatott digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (Digital Services Act, DSA) és digitális piacokról szóló jogszabály (Digital Markets Act, DMA) tervezetett, az unió végrehajtó intézménye által asztalra rakott dokumentumok előtt azonban még nagyon hosszú út áll a hatálybalépésig. Arra ugyanis előbb az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is rá kell majd bólintania, miközben az is nyilvánvaló, hogy a tagállamok már az elején számos kérdésben nem értettek egyet. Például abban, hogy a DSA-nak egyáltalán szabályoznia kell-e a káros, de még legális tartalmakat (például a dezinformációkat) vagy hogy kik vonhatók be a „kapuőr” fogalom ernyője alá – a nézeteltérések pedig egyúttal azt is jelentik, hogy a tisztázásukra szükséges idő csak még hosszabbá teszi a jogszabály elfogadásának idejét, amelyet egyébként a csomagot bemutató Margrethe Vestager digitális ügyekért és versenyjogért felelős EU-biztos is a legjobb esetben minimum két évre saccolt.

Borítókép: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója

Trending Now

A 168 Óra törölte a Márki-Zay és Soros kapcsolatáról írt cikkét

A balliberális lap online írása arról értekezett, hogy a DK szerint Soros György támogatja Márki-Zay Pétert.

Közzétéve:

Borítókép: Márki-Zay Péter, fotó: MTI/Mohai Balázs

“A Demokratikus Koalícióval és az ellenzéki előválasztással foglalkozó cikkünket az alábbi okból távolítottuk el az oldalunkról: bár a cikk készítésekor a tudomásunkra jutott információt két független forrásból is megerősíttettük, a cikk megjelenését követően azonban az érintettek hitelt érdemlően cáfolták a megjelentetett információt. Ennek fényében a cikk közlését haladéktalanul felfüggesztettük. Az érintettektől és olvasóinktól elnézést kérünk

– írta szombat délutáni közleményében a rejtélyes cikkel kapcsolatban a 168 Óra. A cikkre a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy a lap még szombat reggel törölte a DK: Soros György áll Márki-Zay mögött című írását.

A Magyar Nemzet ugyanakkor a Civil Hetes nevű portálra hivatkozva azt is közölte, hogy a 168 Óra az említett cikkben azt állította, hogy a Demokratikus Koalíció megbeszélésén Gyurcsány Ferenc péntek délután a DK szűkebb stábja előtt kijelentette: Soros György állt be Márki-Zay mögé, a hódmezővásárhelyi polgármester ennek köszönheti sikereit.

„Akkor ez most mi? A link már nem él, de magyarázat nuku. Pedig nem ártana tudni, hogy a 168 Óra hülyült meg teljesen, vagy a DK” – összegezte a jelenséget még a 168 Óra közleményének megszületése előtt Facebook-posztjában Hont András publicista.

Tovább olvasom

Trending Now

Filmeket forgat az adóhivatal

Grafikus és nyelvész után ezúttal operatőrt keres a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mint megtudtuk, a szervezet kisfilmeket, animációkat készít, ezeket a világhálón és a közösségi médiafelületeken helyezi majd el.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ért a kisfilmkészítéshez és állami munkára vágyik? Jelentkezzen az adóhivatalhoz operatőrnek! – akár ezzel a szlogennel is hirdethetné legújabb álláspályázatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság honlapján közzétett felhívásból pontosan kiderül, kit is keres a szervezet, és milyen feladatokra.

A teendő világos:

az új munkatárstól elsősorban animációk, kisfilmek, videók készítését várják majd, ezek lehetnek kreatív összeállítások vagy a NAV munkáját bemutató dokumentatív felvételek.

Ráadásul nemcsak stúdiókörnyezetben kell otthonosan mozognia a jelentkezőnek, hanem különféle külső helyszíneken is. Ismernie kell emellett az utómunkálatok sajátos fogásait, a vágás, a feliratozás, a narrációkészítés ugyanúgy elvárás, mint az, hogy a pályázó zenét tudjon illeszteni a felvételekhez.

A majdani munkatárs kiválasztásánál előnyt jelent, ha az állásra pályázó személy esetenként éjszaka vagy hétvégén is hadra fogható, tud angolul, van B kategóriás jogosítványa és – kissé talán meglepő módon – fejlett a humorérzéke.

Amit viszont biztosan elvár a hivatal, az az, hogy

a jelentkezők szakmai jártassággal rendelkezzenek, magas szintű informatikai ismeretekkel bírjanak, munkájukat önállóan végezzék, mégpedig kreatívan, precíz módon és kellő felelősséggel.

A jelentkezési laphoz a szakmai előélet bemutatását, tömör motivációs levelet és az iskolai végzettséget igazoló papírokat kell mellékelni, a dokumentumokat október 20-áig kell eljuttatni az adóhivatalhoz. A munkakör november közepétől már be is tölthető.

De miért akar filmezni a hatóság?

– Az adóhivatal már most is meglehetősen sokféle médiatartalmat kínál az adófizetőknek. Az új munkatárs felvételével ezek minőségén szeretnénk emelni – válaszolta Kis Péter András, a NAV szóvivője a Médiapiac.com által feltett kérdésre. – A modern technika lehetővé teszi – folytatta –, hogy adóügyekben is bemutatóanyagok készüljenek. Videón mutatható meg például, miként kell egy-egy adatlapot, adóbevallást kitölteni.

Emellett a rajtaütéseiről is több kisfilmben adna tájékoztatást a szervezet. – A szabályok ismertetése mellett az is lényeges, hogy az adófizetők pontos képet kapjanak a NAV munkájáról, így értesüljenek egyebek közt arról, hogyan lép fel a hatóság azokkal szemben, akik szándékosan szegik meg a közteherviselési előírásokat – fogalmazott a szóvivő. Ezeken túl a szervezet belső történéseit is szakszerűen dokumentálnák: a sor ez ügyben a különféle kitüntetések átadásától egészen odáig terjedhet, miként trenírozzák a hatóság cigaretta- és drogkereső szolgálati kutyáit.

– Kisfilmjeinket, animációinkat a NAV hivatalos weboldala mellett a közösségi médiában is közzétesszük majd

– jegyezte meg Kis Péter András.

Több hasonló álláshirdetésük is volt már

A szóvivőnél arról is érdeklődtük, hogy – miként azt az álláspályázat elvárásai tartalmazzák – miért előny egy operatőrnél, ha fejlett a humorérzéke. – Célunk, hogy tájékoztassuk az adófizetőket a feladatokról, a lehetőségekről, másrészt bemutassunk munkánkat, eredményeinket. Akármilyen tartalomról legyen is szó, fontos a figyelem felkeltése, és ennek, ha nem is mindig, de adott esetekben a humor lehet a legjobb eszköze – fogalmazott Kis Péter András.

Az utóbbi időben az adóhivatal több hasonló álláshirdetést is feladott. A legnagyobb visszhangot az a tavaly őszi felhívás keltette, amelyben nyelvészt, kommunikációs szakembert keresett a NAV, mégpedig arra, hogy gördülékenyebbé tegyék a szervezet közleményeit, hivatalos tájékoztatóit. A pályázatra meglehetősen sokan jelentkeztek, ketten közülük felvételt is nyertek.

Idén tavasszal grafikust keresett hasonló módon a szervezet, a jelentkezőknek sok más mellett emblémák tervezéséhez, internetes dizájn kialakításához, érmék, emléklapok küllemének megálmodásához is értenie kellett. Azóta ezt az álláshelyet is betöltötték.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Kézikönyv tanároknak: titkolni kell a szülők elől a gyerekek nemi identitását

A tankerület tanárainak nem szabad megosztania a szülőkkel, ha a gyermekük transzneműnek gondolja magát, csak ha ebbe a fiatal beleegyezik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

dokumentumból, melyet a torontói kerületi iskolaszolgálat állított össze, kiderül, hogy a tanárok miként segíthetnek a diákoknak elrejteni a szüleik elől a nemváltásukat, és a nemi átmenetet.

A pedagógusokat arra utasítják, hogy a gyermekek szexualitásáról és identitásáról tudomásukra jutott információkat ne közöljék a szülőkkel amennyiben a diák erre nem ad külön utasítást.

Az irányelveket tartalmazó dokumentum szerint a tanároknak segítenie kell a diákok nemek közötti átmenetét, és az pontosan le van írva, hogy az oktatóknak, és az iskola dolgozóinak hogyan kell kezelnie a diákok magánéletét. Ennek értelmében pedig csak a tanuló kifejezett utasítására lehet elárulni a szülőknek, vagy törvényes képviselőknek, hogy a gyermekük transznemű.

Az iskola dolgozói nem árulhatják el másoknak a tanuló transzneműségét vagy bármilyen identitását kivéve, ha valamilyen oknál fogva különösen nagy szükség van az információra.

Továbbá az irányelv kimondja, hogy ezek a szabályok az óvodás korú gyermekektől az érettségizőkig mindenkire érvényesek. A titokban nemet váltó gyermekek családjával való kommunikációt is szabályoznák.

“Amikor az iskola felveszi a kapcsolatot egy titokban a nemi átmenet folyamatában lévő gyermek családjával, akkor először a diákkal kell konzultálni, hogy meghatározhassa a megfelelő személyes névmást. Erősen javasolt, hogy privát módon kérdezzék meg erről a transznemű személyt a tanév elején, és a válasznak megfelelően utaljanak rá minden kommunikáció során, ami a tanuló szüleivel történik”, áll a dokumentumban

Azok a diákok pedig, akik transzneműnek vallják magukat, kiválaszthatják, hogy melyik mosdót és öltözőt akarják használni, illetve melyik sportcsapat illik legjobban az identitásukhoz. A tanórák során pedig a pedagógusoknak transz-barát tananyagokat kell oktatniuk, a befogadás érdekében – írja a V4NA hírügynökség.

“Az iskola vezetőségének és a dolgozóinak meg kell kérdőjeleznie a nemi sztereotípiákat, és befogadó tartalmakat kell ültetnie minden tantárgy tanítási módszertanába. Az iskolai tantervnek pedig integrálnia kell a transz-tudatosságot és a transzpozitív érdekképviseleti képzéseket a pedagógusok szakmai fejlesztési tervébe. A könyvtárosoknak transz-pozitív könyveket kell beszerezniük és ösztönözniük kell a gyermekeket arra, hogy ezeket olvassák”, olvasható az irányelveket tartalmazó dokumentumban.

Tovább olvasom