Kövess minket!

Trending Now

Így hódit teret a szórakoztatva tanítás, azaz az edutainment az oktatásban

Ezzel a módszerrel bővíthetők eredményesen a Z generáció ismeretei.

A digitális generációk tanulási stratégiái és ezzel párhuzamosan az eredményes oktatásuk új módszereket és a hagyományostól eltérő eszközöket igényel. Kutatási eredmények már feltárták, hogy a digitalizáció hatására a gyerekek idegrendszerének működése átalakul. Másképp gondolkodnak, másképp keresik és szintetizálják az információkat, aminek következtében más agyi területeik fejlődnek erősebben, mint szüleik esetében. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint ez nem feltétlenül gond, ugyanakkor a digitális generációk hatékony oktatása új feladatok elé állítja a pedagógusokat és a társadalmat. A kihívásra adott válaszként hazánkban és a nemzetközi gyakorlatban egyre nagyobb teret hódít a „szórakoztatva tanulás”, azaz az edutainment módszere. A tapasztalatok alapján a játékokba ágyazott ismereteket gyorsabban sajátítják el a diákok, és a megtanultakat hosszabb távra raktározza el a memóriájuk.

Átalakuló gondolkodás


A nevelés alapvetése évezredek óta az, hogy az idősebb generációk tapasztaltabb tagjai adják át tudásukat, élettapasztalatukat, értékrendjüket a fiatalabb generáció tagjainak. Ennek jogossága az átlagember számára is egyértelmű mindaddig, míg a nevelés alapját képező értékek alapvetően nem vagy csekély mértékben változnak egy emberöltő során. Mit tegyünk viszont akkor, amikor a környezet olyan mértékben és olyan gyorsan változik, hogy az idősebb generáció tanulási és életvezetési stratégiáját nem tudja vagy nem akarja elfogadni a fiatal társadalom? Hogyan lehet eredményessé tenni a megváltozott körülmények között a pénzügyi nevelés hosszan tartó folyamatát

Ma hat különböző generáció él egymás mellett. E generációknak össze kellene fogniuk a társadalom hatékony működése érdekében, de a különbségek már olyan mélyek, hogy az együttműködés néha küzdelmessé válik. Baby-boomer, X, illetve Y generációs tanárok nevelik a Z és Alfa generáció szülötteit. Értékrendjük, gondolatviláguk, motivációik olyan mértékben eltérnek, hogy a hagyományos, hosszú távra tervező, az egyéni teljesítményt előtérbe helyező oktatási módszerek hatékonysága mára sokszor megkérdőjeleződik.

A digitalizálódott világ szó szerint „újrahuzalozza” a digitális generációk agyát. Az írott-olvasott szöveg elemzése háttérbe szorul, a képi és audiovizuális tartalmak felértékelődnek, az elemző olvasást felváltja az információkereső olvasás. Az elmélyült elemzésnél fontosabbá válik a gyors, problémaközpontú gondolkodás, a stratégiaalkotás helyett pedig a(z) (meg)érzéseken alapuló kockázatvállalás kerül előtérbe.

Mindezen változásokból sokszor a felnőttek és a pedagógusok csak annyit érzékelnek, hogy a diákok nem motiváltak eléggé a tanulásra. Elsőként az üzleti világ reagált a fiatalok változó viselkedésére, de szerencsére egyre több iskola is felismeri, hogy a digitális generációk oktatásához, tanulási motivációik fokozásához új szemléletre, egyben új oktatási tartalmakra van szükség.

Mivel és hogyan motiválható a tanulásra a Z és Alfa generációs diák?


Daniel H. Pink modern motiváció elmélete szerint az emberiség történelmének kezdetekor a túlélés mint motiváció bőven elég volt az egyén és a faj fennmaradásához. Ahogy a társadalmak egyre összetettebbé váltak, szükség volt egy új rendszerre. Az úgynevezett Motiváció 2.0, azaz a jutalmak és büntetések „operációs rendszere” évezredeken keresztül és rendkívül mélyen beivódott a legtöbb kultúrába. Egyre több kutatás mutat azonban rá, hogy a külső motiváció helyett érdemes a belső meggyőződésre, a mindenkiben megbúvó belső motiváció kiaknázására helyezni a hangsúlyt.

A digitális generációk nagyon gyorsan hozzájutnak az információhoz, már készen kaptak olyan javakat, amelyekért az előző generációk küzdöttek. Nem küzdeni akarnak, hanem boldogan élni. A tanárnak így a belső motivációt kell életre keltenie, s nemcsak a jutalmak és büntetés rendszerében gondolkodnia. Ebben a helyzetben hatékony megoldás lehet a tanulás élménnyé alakítása, a tanulás egyes elemeinek szórakoztató játékká formálása, az edutainment.

A legjobb eredmények a játékosítás során azokban az esetekben mutatkoznak, amikor az azonnali visszajelzések mellett – egy jól körülhatárolt cél érdekében – folyamatos tanulási erőfeszítésre van szükség. A játékosítás a motiváció szinten tartásával éppen ezt a folyamatosságot tudja erősíteni, így a diákok az élethosszig tartó tanulásra is könnyebben rávehetőek. Nincs olyan módszer, amely minden diáknak megfelel, de a játékos eszközök alkalmazása a digitális generáció jelentős részét emeli át a passzív unalomból a konstruktív aktivitásba és segíti teljesítménye javításában. A gamifikáció alkalmazása persze nem célja, hanem egyik eszköze kell legyen az eredményes oktatásnak.

Eredményes gyakorlatok a pénzügyi nevelésben


Az edutainment az oktatás folyamatának érdekessé tételét célozza olyan oktatási eszközök és tartalmak létrehozásával, melyek használata során a diák szórakozva szerez új ismereteket és képességeket. Az új nevelési módszerek az ismeretátadáson kívül az értékelés során is hatékony motivációs eszköztárat alkalmaznak. A hagyományos osztályzási rendszer és az átlagok alkalmazása helyett ilyenkor a diák teljesítménye pontokkal, rangokkal, kitüntetésekkel értékelhető. A pontszerzés során pedig még egy gyengébb teljesítmény mellett is azt érezheti a tanuló, hogy ha kevés ponttal is, de mégis közelebb jutott céljához. Vagyis: kudarcélmény helyett azt látja, hogy van értelme „dolgozni”, aktívnak lenni.

A pénzügyi nevelésben már számos külföldi és hazai jó példát találhatunk a játékosításra. Igen hasznos, népszerű angol nyelvű alkalmazás például a www.mint.com oldalon található családi költségvetéstervező, mely akár a nyelvoktatás és a pénzügyi nevelés hatékony összekapcsolását is eredményezheti. A hazai példák közül az egyik legfrissebb alkalmazás a Magyar Nemzeti Bank legújabb fejlesztése, a Digitális Diákszéf, amely elsősorban az általános iskolás diákok megtakarításokkal kapcsolatos attitűdjeit formálja játékosan. Szintén az általános iskolások pénzügyi edukációját szolgálja a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett Pénzügyi Hősképző applikáció, amely az edutainment széles tárházát felvonultató komplex program. A Küldetések a pénz világában című akkreditált tankönyv kerettörténetére épülő alkalmazás segítségével pénzügyi kihívások, a gyakorlati életből vett pénzügyi problémák megoldásán keresztül a gyerekek játszva megszerzett tapasztalatok mellett összegyűjtött pontjaikból jutalmakra, ajándékokra és egyben sikerélményre tehetnek szert.

A középiskolásoknak szóló Iránytű a pénzügyekhez című tankönyv és animációkkal is színesített e-learning változatának népszerűsége is a gyakorlatorientáltságnak köszönhető. A hagyományos oktatás rendszerébe könnyen illeszkedő, de „életszagú” tankönyvek tudásanyagát egyéni és csapatjátékok, izgalmas tesztek és mobilapplikációk egészítik ki. A szórakozva tanulás komplex rendszere így járul hozzá, hogy a Z és Alfa generációk pénzügyi nevelése is a diákok tanulási igényéhez alkalmazkodóan modern, és egyben hatékony lehessen.

A cikk szerzői: Hergár Eszter, az MNB igazgatója és Benáth Julianna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója

Trending Now

Minden elemében megújult az SZFE

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult, felújítottuk az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, technikai fejlesztés indult, sikeres felvételi időszak zajlott – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerdán sajtótájékoztatón.

Közzétéve:

Borítókép: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezõ, a Nemzeti Színház fõigazgatója. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben tartott eseményen bemutatták a színházi képzések fejlesztésére közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését.

“Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt, de nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét. A mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, stúdiótechnikai berendezések kerülnek az SZFE-hez” – sorolta Szarka Gábor.

Vidnyánszky Attila, az Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak, minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes-tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlanak, a vizsgaelőadások helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az SZFE-n, amelyen összesen 463 diák vesz részt a képzésekben. A legnépszerűbb a színészképzés, itt hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

“Több hallgatót vettünk fel, mint az a korábbiakban volt. A modellváltás előtti, régi SZFE-ről az események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben passziválódtak a diákok, vagyis nem hagyták abba az iskolát, de a félévük nem aktív, felfüggesztették a képzést valamilyen okból. A ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de felvettünk hozzávetőlegesen harminc oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, kiegészülve a drámainstruktorral és a bábszínésszel” – mondta Szarka Gábor az MTI-nek nyilatkozva.

“A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg, együtt, egy helyszínen színházi és filmes emberek tökéletes körülmények között taníthatják a szükséges szakmai ismereteket” – fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedik egy nyári akadémia keretén belül. Arról is beszámolt, hogy szeptemberben mesterkurzust tart az SZFE-n a világhírű orosz színházi alkotó, rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Tovább olvasom

Trending Now

A Petőfi bemutatja: zenés tábortűz a Balaton-parton Járai Márkkal

A 10 nap Strandról sem maradhat el a Strand fesztiválok egyik legmeghittebb zenei programja, a tábortűz, amely házigazdája és szervezője idén is Járai Márk lesz. A helyszín partnere a Petőfi Rádió, amely különös figyelmet fordít a fiatal és a befutott zenészekre egyaránt. A részletekről a Halott Pénz énekese az M2 Petőfi TV Én Vagyok Itt! című műsorában mesélt.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az élvonalbeli magyar zenészek idén is a tábortűz mellett adják elő kedvenc dalaikat a Balaton-parton. A 10 nap Strand rendezvényen Járai Márk vezényletével valósulnak meg az unikális produkciók: nincs színpad, a közönség az énekesekkel együtt üli körbe a lobogó tüzet, akik kötetlenül, közösen éneklik el a legnépszerűbb hazai slágereket. A Petőfi Rádió égisze alatt megvalósuló program igazi zenei csemegéket ígér, olyan átdolgozásokat, amelyek a nagyszínpadokon korábban sosem voltak hallhatók. A Halott Pénz énekese olyan tehetséges előadókat toborozott, akiktől nem áll távol a mezítlábas örömzenélés: egy szál gitárral adják elő az újrahangszerelt dalaikat – derült ki az Én Vagyok Itt! legutóbbi adásából.

„Bár ma már nagy közönség előtt játszhatunk, sosem felejtem el, hogy annak idején az én pályafutásom is úgy indult, hogy bárokban játszottam körülbelül két embernek, fogyasztásért cserébe. Mindkettőnek más hangulata van, de nem tudom különválasztani, mert a szívem csücske mindkét koncerttípus. Harmadik éve szavazott nekem bizalmat a Strand, bízom benne, hogy azon túl, hogy a zenei élet legjavával szórakozhat a tábortűz mellett a közönség, jó alkalom lesz arra is, hogy nagyobb közönség előtt mutatkozhassanak be a még kevésbé ismert előadók” – fogalmazott Járai Márk, aki Lolának részletesen beszélt a várható zenei repertoárról.

A fellépők között lesz Szakács Gergő, a Follow the Flow-ból, Ian O’Sullivan a Mongooz & the Magnetből, Szivák Zsolt a Cloud 9+-ból, Henri Gonzo a Fran Palermóból, Kama, a Mary PopKidsből, Bérczesi Robi a Hiperkarmából, de érkezik Takács Vilkó és Lugosi Dani párosa, valamint a Carson Coma zenészei, és természetesen Járai Márkot is hallhatja majd a közönség – derült ki az M2 Petőfi TV műsorából. A további részletek az Én Vagyok Itt! idézett adásából megismerhetők.

A 10 nap Strand szervezői ebben az évben is lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra a Tábortűz helyszínen. A https://strandfesztival.com/tabortuz-jelentkezes oldalon augusztus 13-ig várják a jelentkezőket.

Tovább olvasom

Trending Now

Indul a Fóti Filmstúdió fejlesztése

Heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai a Fóti Filmstúdióban – tájékoztatta hétfőn a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A tájékoztató szerint a minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében a Fóti Filmstúdió gyártó bázisa kapacitása csaknem ötszeresére bővül, a fejlesztés előkészítési munkái másfél éve tartanak.

Az NFI közlése szerint a stúdiókompluxum fejlesztésében épülő négy új filmstúdió további 10 ezer négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 670 négyzetméter állhat majd a produkciók rendelkezésére, négy műteremből 2-2 pedig összenyitható, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

Reprezentatív fogadóépület is épül 40 férőhelyes vetítővel, valamint irodaépülettel, éttermi épületekkel, és raktárkapacitással is bővül a telephely. Sor kerül a meglévő épületek energetikai rendszere, a belső út- és közműhálózat felújítására és fejlesztésére is.

Mint írják, az átfogó munkálatoknak köszönhetően a fóti stúdiókomplexum nemzetközi és hazai viszonylatban is meghatározó eleme lesz a filmgyártásnak és üzemeltetési költségei gazdaságosabbá válnak. A kivitelezési munkálatok több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2023 vége.

“A magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és jelentős gazdasági tényezőként komoly hasznot hoz az országnak” – hívja fel a figyelmet az NFI tájékoztatójában Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI elnöke.

Mint mondta, a streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, és 2017 óta meghaladják az évi 100 milliárd forintot.

“A hazai filmipar kapacitásának bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi piaci környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi” – összegezte Káel Csaba.

Tovább olvasom