Kövess minket!

Trending Now

Idén tavasszal már kevesebb időt töltöttünk a TV előtt

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján 2021 második negyedévében naponta átlagosan 4 óra 41 percet töltöttünk a tévékészülékek előtt: a nők közel 5 órát, míg a férfiak 4 óra 23 percet.

Pixabay

A teljes népesség körében a napi tévénézési idő 10 perccel volt kevesebb 2020-hoz képest, és bizonyos mértékű csökkenés minden korcsoportban megfigyelhető

– közölte az adatszolgáltató és elemző vállalat.

A 18-49 évesek 3 óra 33 percet tévéztek, ami 11 perces csökkenést jelent tavalyhoz képest, az 50 év felettieknél 7 perccel mérséklődött, de még így is közel 7 órát tett ki a tévénézési idő. A 4-17 éveseknél volt a legnagyobb csökkenés: naponta átlagosan 2 óra 44 percet töltöttek a képernyők előtt, ami 33 perccel kevesebb mint 2020 második negyedévében. Fontos azonban megjegyezni, hogy

a tévénézési idő csökkenése feltehetően összefügg a Covid helyzet enyhülésével, ugyanakkor mindegyik korcsoport esetében magasabbak maradtak az értékek a Covid előtti, 2019-es szinthez képest.

A napi átlagos tévénézési idő életkor és iskolázottság szerint meglehetősen széles skálán mozog: 2021. április – július közötti időszakban ezúttal is

a 15-29 éves korosztály tévézett a legkevesebbet – átlagosan 2 óra 29 percet, míg a legintenzívebb tévénézők jellemzően a 60 év felettiek voltak, akik naponta átlagosan 7 óra 14 percet töltöttek a képernyők előtt.

Iskolázottság szempontjából az általános trendeknek megfelelően a diplomások tévéztek a legkevesebbet – 4 óra 4 percet – és az ő esetükben nem igazán beszélhetünk csökkenésről. Nemek tekintetében ezúttal is a hölgyek tévéztek átlag felett: közel 5 órát töltöttek a képernyők előtt, míg a férfiak ehhez képest 36 perccel kevesebbet.

Az időeltolásos tévénézésre (Time-shifted Viewing, TSV) alkalmas készülékek, eszközök egyre inkább elterjednek, de jellemzően továbbra is a sugárzással egy időben szeretünk tévézni, míg az időeltolásos tévézés aránya évek óta stabilnak mondható.

A teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 2%-át, átlagosan 6 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására (sugárzástól számított 7 napon belül) 2021 második negyedévében. A TSV aránya a 4-17 éveseknél volt a legmagasabb: az átlagos napi tévénézési idejükhöz 3%-ot tett hozzá, de a 18-49 éveseknél is hasonló arányt, 2,4%-ot, míg az 50 felettieknél 1,7%-ot képviselt a késleltetett, sugárzással nem egyidejű tévés tartalom fogyasztása.

Így alakult a nézettség a 4 évnél idősebb népesség körében

A tévére szánt időnk 38,1%-át fordítottuk a sokféle nézői igényt kielégítő, és legtöbb csatornát (24 db a sorozat csatornák nélkül, a vizsgált 119 csatornából ) magában foglaló „általános szórakoztató” csatorna csoportra, mely naponta átlagosan 4,8 millió nézőt ért el, és egy átlagos néző 3 óra 11 percet el is töltött ott. A műsoridejük legalább felében különböző sorozatokat kínáló „sorozat csatornák” a tévénézési idő 9,2 százalékát képviselték, és naponta átlagosan közel 2,1 millió nézőt értek el, akik átlagosan 1 óra 47 percet szántak a nézésükre.

A filmcsatornák a napi tévénézési idő 11 százalékát fedték le, naponta átlagosan közel 2,7 millió nézőhöz jutottak el, és az egy nézőre jutó idő 1 óra 38 perc volt, ami nagyjából megfelel egy átlagos film hosszának.

A hírcsatornák együttesen 7,5%-os közönségarányt mondhattak magukénak, enyhe csökkenést jelent az egy évvel korábbi értéhez képest. Napi átlagos elérésük közel 2,2 millió fő volt, és az elért nézők naponta átlagosan 1 óra 22 percet szántak a hírcsatornák műsorainak megtekintésére.

A gyerekcsatornák a tévénézési idő 5,1%-át tették ki, napi elérésük 1,3 millió fő volt, és az elért nézők naponta átlagosan 1 óra 33 percet fordítottak rájuk, ami 25 perces csökkenést jelent 2020 második negyedéhez képest.

A sportcsatornák közönségaránya 5,1% volt az idei második negyedévben, amely a tavaly mért érték 2,5-szerese, naponta átlagosan 1,5 millió nézőt értek el, félmillióval többet, mint 2020-ban, és egy átlagos néző 73 percet szánt rájuk, ami 23 perces növekmény tavalyhoz képest. Mindez részben összefügg azzal, hogy a Labdarúgó EB időszaka érintette a második negyedév végét, de javított a helyzeten az a tény is, hogy a Covid enyhülésével egyéb sportműsorok is visszatérhettek a képernyőre, melyek a tavalyi „kényszerpihenő” miatt elmaradtak.

A DVD/videó/videójáték kategóriát, idegennyelvű csatornákat, illetve minden egyéb képernyőhasználatot magában foglaló „Egyéb” gyűjtőkategória a tévénézési idő 12,5%-át képviselte az idei második negyedévben, ami 1,5%-os növekedést jelent tavalyhoz képest. Naponta átlagosan közel 4,5 millió fő töltött el legalább 1 percet ezen kategória tartalmával: ez mintegy 280 ezerrel több nézőt jelent, mint egy évvel korábban, akik közül egy fő átlagosan 1 óra 7 percet fordított rá, ami megfelel a 2020-ban mért értéknek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az értékek, arányok az egyes korosztályok, illetve nemek tekintetében akár jelentős mértékben is eltérhetnek, eltolódhatnak.

Ezeket a műsorokat néztük a legszívesebben

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően, de a szokásos trendek szerint alakultak – jegyzi meg a Nielsen.

A többségében sorozatokat magában foglaló, “nem zenés fikció” kategóriájába sorolt műsorok a teljes műsorkínálat 27,1%-át képviselték, míg a tévénézési időnkből 28,3%-ban részesedtek.

A vizsgált időszakban a mozifilmek műsoridőből való részesedése 9,4% volt, ugyanakkor a műsorfogyasztásból ezúttal is magasabb arányt – 14,5%-ot képviseltek.

A “hírek, aktuálpolitika, gazdaság” tematika az általános trendeknek megfelelően 3,6%-ot tett ki a műsoridőből, míg a tévénézési időnkből jóval többet – 10,5%-ot – szántunk a hírműsorokra.

A sportműsorok a sugárzási időből 8,1%-ban részesedtek, míg a műsorfogyasztás 6,2%-át képviselték, ami a tavalyi részesedésük (2,4%) közel háromszorosa.

Ez a növekedés részben az igen népszerű Labdarúgó EB közvetítéseinek is köszönhető, de egyéb sportműsorok is visszatérhettek a képernyőkre, melyek tavaly a vírushelyzet miatt elmaradtak, vagy csak mérsékeltebb formában és mennyiségben voltak láthatók.

Az ismeretterjesztő műsorok sugárzási időből való részesedése 9,7% volt, ami nagyságrendileg megegyezik a TV-ben sugárzott mozifilmek arányával, fogyasztási arányuk azonban csak 4,6% volt.

A nagyrészt kereskedelmi reklámokat és műsorajánlókat tömörítő “Egyéb” kategória stabilan a műsoridő közel egynegyedét képviselte (24,2%), és a műsorfogyasztásunk minden ötödik percét reklámok, illetve promók megtekintésével töltöttük (20,7%), mely azt is jelenti, hogy

a TV fikciók után ez a második legtöbbet fogyasztott műsorkategória, megelőzve minden más műfajt: mozifilmeket, hírműsorokat, szórakoztató műsorokat, ismeretterjesztőket.

Jelentősen nőtt a sugárzott reklámok száma

A sugárzott reklámok száma az utóbbi években dinamikusan növekedett, és ez a trend az idei évben tovább folytatódott. 2021. április – július között naponta átlagosan 39 325 db reklámfilm került adásba a Nielsen által szpotszinten vizsgált csatornákon, amely 12 101 db reklámfilmmel több 2020 második negyedévéhez képest, megközelítve ezzel a Covid előtti 2019-es mennyiséget.

Egy fő naponta átlagosan 33 percnyi tévéreklámot látott 2021 második negyedévében, ami napi 135 db reklámfilmnek felelt meg. Mindez 12 perces növekedést és 35 db reklámfilmmel többet jelentett 2020 azonos időszakához képest, és mindössze 1 perccel kevesebb időt, ugyanakkor 3 reklámfilmmel többet 2019-hez képest.

A különböző termékosztályok nézettség (GRP) szerinti hirdetési rangsorának élén az élelmiszerkereskedelem és az egyéb kereskedelem termékosztálya áll, őket követik a fájdalomcsillapítók és az egyéb gyógyhatású készítmények, továbbá a hipermarketek és a sör termékosztályának televíziós hirdetései a 2021 második negyedéves, teljes népességre vonatkozó összes GRP alapján.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Mégsem lehet összevissza írogatni az interneten? – a Google-t érintő fontos ítélet születhet

A napokban újabb állomásához érkezik az a perdömping, amely a Google főszereplésével zajlik az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságán. A kérdés ezúttal lényegében az: valóban mindent elbír-e az internet, ha pedig nem, hol húzódnak a határok, s ezek kire milyen kötelezettséget rónak.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Keress rá az interneten! – mondják egyre többen, ha olyan kérdéssel fordulnak hozzájuk, amelyre fejből nem tudják a választ. Sokan pedig meg is fogadják a tanácsot, és – úgymond – rá is keresnek, mégpedig legtöbbször a Google keresőprogramjának segítségével, a listába rendezett találatok közül pedig kedvükre válogathatnak. Az utóbbi időben éppen ez, vagyis a találatok megjelenítése és sorba állítása adta, adja az egyik legérdekesebb – s talán az egyik legnagyobb horderejű – ügycsoportot az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságán. Az ide sorolható esetek között szerepelnek átfogó, versenyjogi természetű jogviták, de egészen hétköznapi történetek is.

Mit ír rólam az internet?

Az utóbbi kategóriába sorolható az a német ügy, amelyben – a napirend szerint – a héten hirdet ítéletet az uniós bírói testület. A jogeset összefoglalva arról szól, hogy egy honlap, amely a gazdasági és a társadalmi életben előforduló csalások ellen próbál fellépni, személyes adatokat közölt egy pénzügyi vállalkozás vezető tisztségviselőiről. A weboldalon ezek mellett megjelentek olyan állítások is, amelyek megkérdőjelezték a cég befektetési politikáját és üzleti modelljének komolyságát. A cégvezetők megkeresték a Google-t azt kérve, hogy az adott weblap linkjét távolítsa el a keresőfelület találatai közül. A techóriás azonban megtagadta a kérés teljesítését, mivel úgy vélte, az érintettek nem bizonyították, hogy az adott oldalon szereplő állítások nem valósak, vagyis azt, hogy e tartalmak közzétételével az említett weboldal üzemeltetője jogsértést követett el.

A cégvezetők erre perre mentek a Google-lel, a német szövetségi bíróság azonban nem döntötte el az ügyet, inkább az uniós előírások értelmezését kérte az Európai Unió bíróságától. A német ítélkező fórum Luxembourgba címzett kérdéseiben lényegében azt tudakolta, hogy a Google mit tehet és mit nem akkor, ha valaki azt kéri, távolítson el egy linket a találati listájáról. Adott esetben a világcég megkövetelheti-e, hogy az érintett igazolja: az eltávolítani kívánt tartalom sérti a jogait? A helyzetet bonyolítja, hogy a személyes adatok védelme mellett figyelemmel kell lenni a véleménynyilvánítás szabadságára ugyanúgy, mint a tájékozódáshoz való jogra.

Ez lenne a megoldás?

Az ügyben áprilisban fejtette ki álláspontját a luxembourgi fórum mellett működő egyik jogi szakember. Giovanni Pitruzzella főtanácsnok szerint a jogi megoldás több elemből áll. Először is az érintettnek be kell nyújtania valamilyen bizonyítékot, amely arra utal, hogy a törölni kívánt tartalmak valótlanságot állítanak róla. E kötelezettség azonban csak akkor terheli az illetőt, ha a bizonyíték előterjesztése nem lehetetlen, de legalábbis nem rendkívül nehézkes. A keresőmotor működtetőjének pedig – esetünkben a Google-nek – a főtanácsnok jogértelmezése szerint több feladata adódik. Egyrészt amennyire lehet, ellenőriznie kell, hogy a szóban forgó közlések valóban pontatlanok-e, másrészt fel kell vennie a kapcsolatot annak a weboldalnak a szerkesztőjével, amely a kritizált tartalmat közzétette. Ráadásul, ha fennáll a veszélye annak, hogy a panasz tevőjét helyrehozhatatlan kár éri, a keresőprogram üzemeltetője ideiglenesen törölheti találati listájáról a kétes tartalmú honlapot, vagy jelezheti, hogy vitás a szóban forgó linken elérhető egyes információk valóságtartalma.

Ítélet csütörtökön születhet. A bíróságot nem köti a főtanácsnok jogértelmezése, az esetek többségében azonban a végső ítélet sokban egyezni szokott a főtanácsnok indítványával.

Ki hova kattint?

Ha már uniós perek: érdemes felidézni, hogy adatvédelmi kérdések mellett versenyjogi kételyek is övezik Európában a Google gyakorlatát. Sőt, kételynél többről van szó. Ehhez tudni kell, hogy a Google piacvezető a keresőmotorok piacán, másképpen mondva a világon sokan, Európában pedig a döntő többség a Google termékét használja, ha ki akar keresni valamit az interneten. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy a találati listában a Google keresője hova helyez egy-egy honlapot. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a felhasználók még az asztali gépeken is 95 százalékban kattintanak az első oldalon látható tíz helyre sorolt találat valamelyikére. A sorrend olyannyira meghatározó, hogy az összes kattintás körülbelül 35 százaléka jut a legelső linkre, miközben a lista második oldalának vezető helyén látható találat már csak a kattintások egyetlen százalékát kapja. A mobil eszközök esetében a kisebb méretű képernyők miatt e hatás még nyilvánvalóbban jelentkezik. Ezeket az adatokat vette alapul eljárásaiban az Európai Bíróság.

Több mint háromezer milliárd forint

Merthogy Brüsszel valóságos ügydömpinget zúdított a Google-re. Az Európai Bizottság az utóbbi időben versenyjogi szabálytalanságok miatt háromszor bírságolta meg a világcéget, a büntetések együttes összege 8,25 milliárd eurót, vagyis átszámítva több mint háromezer milliárd forintot tett ki. A Google persze nem hagyta annyiban a dolgot – ez az összeg talán már a techóriásnak is sok volt –, és megtámadta a bizottsági határozatokat az Európai Unió luxembourgi bíróságán.

Mint azt a Mediapiac.com az Európai Bíróság sajtóosztályának magyar munkatársától megtudta, a háromból két ügyben már ítélet született. Lehóczki Balázs közlése szerint az egyikben – tavaly novemberben – az Európai Bíróság fenntartva a 2,42 milliárd eurós büntetést azt mondta ki, hogy a Google visszaélt piaci erőfölényével, amikor keresőjében a cég előkelőbb helyen jelenítette meg, vagyis a találati listán előbbre tette saját ár-összehasonlító szolgáltatását a többiekénél, ezzel pedig akadályozta a fogyasztókért folyó versenyt. A második eljárás amiatt indult, mert az Európai Bizottság 4,34 milliárd eurós bírsággal sújtotta a techcéget az Android mobileszközökkel kapcsolatos, a Google-keresőmotor erőfölényének megerősítését szolgáló megoldások miatt. Az uniós bíróság idén szeptemberben határozott az ügyben, nagyrészt elutasítva a Google keresetét, ugyanakkor mintegy 200 millió euróval csökkentette a cégre kiszabott bírságot.

A harmadik eljárásról Lehóczki Balázs elmondta: a perben, amely egy hozzávetőleg másfél milliárd eurós bírság miatt vette kezdetét, jövőre születhet ítélet. Ebben az ügyben az a kérdés, hogy visszaélésszerűek-e azok a módszerek, amelyeket a Google az online reklámtevékenységeknél alkalmazott.

Magyar hatás

Az uniós ügyeknek idehaza is lehet jelentőségük, a Gazdasági Versenyhivatal több ügyben is vizsgálódik.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Médiapiac

Nemzetközi versenyen nyert a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Kategóriája győztese lett a Magyar Rádió Gyermekkórusa az Adventi és Karácsonyi Zenék Nemzetközi Fesztiváljának kórusversenyén, így arany minősítésben részesült. A kórust Dinyés Soma vezető karnagy vezényelte. A Pozsonyban megrendezett versenyen öt ország kilenc kórusa indult.

Közzétéve:

Borítókép: Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetõ karnagya 2021. július 9-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Öt ország kilenc kórusa közül bizonyult a legjobbnak a Magyar Rádió Gyermekkórusa – Dinyés Soma vezető karnagy vezényletével – a pozsonyi nemzetközi adventi kórusversenyen. Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Lettország versenyzőit december 1-4. között értékelték. A fináléban, a 16 éves korosztály kategóriájában arany minősítéssel ismerték el az MTVA fenntartásában működő Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként a Magyar Rádió Gyermekkórusát.

A versenyen minden kórusnak egy 15 perces műsort kellett előadnia. A Magyar Rádió Gyermekkórusának műsora Kodály Zoltán jól ismert Adventi Énekén kívül angol és magyar karácsonyi dalokból adott válogatást, Bárdos Lajos, Philip Stopford és Thomas Morley műveit is felhasználva. A versenyt Pozsony egyik legszebb koncerttermében, a Prímási palota tükörtermében rendezték meg, de a kórus fellépett a fesztivál nyitókoncertjén is, a Klarisszák templomában. A 45 fős kórus Dinyés Soma vezetésével két koncerten és a versenyen énekelhetett.

A Magyar Rádió Gyermekkórusát legközelebb december 11-én, a Budapest Music Centerben láthatjuk, adventi hangversenyükön hallhatóak lesznek majd a versenyen elénekelt művek is. Az előadáson vezényelnek Dinyés Soma, valamint Walter Judit és Vargáné Körber Katalin.

Tovább olvasom

Trending Now

Rekord részvételi aránnyal zárult a magyar népszámlálás (x)

Hirdetés. Lezárult a népszámlálás Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal adatai egyértelműen sikerről, rekordról árulkodnak. A lakosság 96 százaléka részt vett az október 1. és november 28. között zajló adatfelvételben, ez pedig nemzetközi összevetésben is kiemelkedő arány. Bár az információk feldolgozását, rendszerezését most kezdte meg a hivatal, a népszámlálás már az adatok összegyűjtésének időszakában rámutatott a társadalmunk egyes jellemző vonásaira, szokásainak változására. Folytatás tíz év múlva, de egészen másként!

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: KSH

November 28-án lezárult a 2022-es magyarországi népszámlálás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hozzá is látott az adatok feldolgozásához, ám néhány fontos információ már most rendelkezésre áll. Például az, hogy a népszámlálás október közepéig tartó online szakasza kifejezetten sikeres volt, hiszen ebben a periódusban 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be. A hivatal az internetes szakaszt az eredetileg tervezett záráshoz, október 16-ához képest három nappal meghosszabbította, mégpedig azért, hogy mindenki, aki kényelmesen online adná meg adatait, megtehesse azt.

Az online kitöltés egyébként összességében hazai rekordot hozott: a legutóbbi népszámláláskor, egy évtizeddel harmadennyi kérdőív érkezett be az interneten keresztül. A jelenség azzal együtt is figyelemre méltó, hogy 2011-ben még egészen más volt a digitalizáció lakossági elterjedtsége.

Az internetes kitöltési periódust a népszámlálásnak az a része követte, amikor a számlálóbiztosok személyesen keresték fel azokat, akik addig nem válaszoltak a kérdésekre. Október közepe és november vége között, a számlálóbiztosi szakasz és a pótösszeírás alatt további 2,2 millió kérdőív érkezett be, vagyis összességében 9,2 millió személy adata áll rendelkezésre. Tehát a teljes népesség 96 százaléka részt vett a népszámlálásban.

Megváltozott az élet

A KSH-nál érdekes tapasztalatok gyűltek össze a mostani népszámláláskor. Az talán kevésbé meglepő, hogy az online kitöltésre rendelkezésre álló időszak utolsó napjaiban hatalmas volt az érdeklődés, rengetegen hagyták az utolsó pillanatra az egyébként kötelező adatszolgáltatást. Október 16-án, vasárnap például egy nap alatt egymillió személy adata futott be a KSH-hoz.

A népszámlálási kérdőív kitöltése tableten
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Említésre méltó mozzanatok a számlálóbiztosok munkája kapcsán is akadtak. A tapasztalat szerint a szakembereknek több ok miatt sem volt könnyű dolguk. A lakosság sok esetben nehezen tett különbséget az önkéntes közvélemény-kutatások és a KSH kötelező népszámlálási adatgyűjtése között. Mindeközben a hétköznapi élet is megváltozott: az emberek, különösen a fiatalok a korábbinál kevesebbet vannak otthon, nehezebb őket megtalálni a lakóhelyükön. A családokat is egyre ritkábban lehet alkalmas időben keresni. A számlálóbiztosok munkája tehát több szempont miatt is elismerésre méltó, és persze a lakosságot is köszönet illeti a támogató hozzáállás és nagyarányú részvétel miatt. A népszámlálás gördülékeny lebonyolításához elengedhetetlen volt a helyi szervezést és koordinációt végző jegyzők és felülvizsgálók tevékenysége is.

De mire is kellenek a válaszok?

Ez a hatalmas adatgyűjtés természetesen nem volt öncélú. A statisztikai hivatal az adatokat feldolgozza, a nemzeti adatvagyon részévé váló adatbázisból pedig fontos következtetéseket vonhatnak le az állam és a gazdaság szereplői. Lássunk néhány példát! Egy kormányzati, közigazgatási előterjesztés megalapozottságához pontos társadalmi-szociális adatokra van szükség. Ezek megbízhatóan állíthatók elő a mostani népszámláláskor megadott állampolgári válaszokból. De gyakori az is, hogy egy cég fordul a KSH-hoz, s arra kíváncsi, hogy abban a városban, amelyben üzemet szeretne alapítani, van-e kellő munkaerő. Miként fontos gazdasági mutatók, például az egy főre jutó GDP meghatározásához is a népszámlálás eredménye jelenti majd az alapot. Emellett a tudomány is értékes alapanyaghoz juthat. Fontos ugyanakkor, hogy a népszámlálás adatbázisa csak statisztikai célra használható fel, tehát semmilyen hatósági eljárás alapja nem lehet.

A Központi Statisztikai Hivatal székháza a fővárosban
Fotó: KSH

Az adatokat szigorúan védett adatbázisban tárolják és titkosítva kezelik, azokat még a statisztikai hivatal munkatársai közül is csak kevesen – azok, akiknek kifejezetten ez a munkájuk – ismerhetik meg. Az eredményeket csak összesített formában hozzák nyilvánosságra, azokat semmilyen módon nem lehet összekötni a válaszadók személyével.

Hatalmas jelentőségű újítás

A népszámlálás adatgyűjtési időszakának lezárultával új periódus indult, az adatfeldolgozásé. A KSH kiszűri a logikai ellentmondásokat, a nyilvánvalóan téves válaszokat. Emellett a duplikációkat is megszüntetik, és pótolják a hiányzó adatokat. A KSH hivatalos állami adatbázisokat tekint át, s azok alapján korrigál. Ez pedig komoly jelentőségű újdonság: az idei az első olyan népszámlálás, amikor a statisztikai hivatal ilyen kiterjedt jogosultságot kapott az adatok pontosításához. Ez pedig azért is kulcsfontosságú, mert a következő, tíz év múlva esedékes népszámlálást már adminisztratív úton tartják meg. Vagyis úgy, hogy a KSH a hivatalos adatbázisokból dolgozik majd, az emberek tömeges, kampányszerű megkérdezésére nem lesz már szükség. Ehhez persze komoly informatikai fejlesztések kellenek, az egyes állami hatóságok ugyanis saját feladatuk elvégzéséhez gyűjtik az adatokat, és jelenleg ilyen logika mentén is rendszerezik, tárolják azokat. A következő népszámlálást tehát a lakosság nem is igen veszi majd észre: leginkább csak annyit lát majd, hogy a KSH közzéteszi a főbb népszámlálási adatokat és azok következtetéseit.

Erre egyébként az idei népszámlálást illetően is hamarosan sor kerül: amint a statisztikai hivatal elkészül a feldolgozással, publikálja a 2022-es népszámlálás első eredményeit. Mégpedig várhatóan 2023 első negyedévében.

Tovább olvasom