Kövess minket!

Trending Now

Így alakult a honlapok és brandek látogatottsága októberben

A weboldalak belföldi látogatottságának sorrendjében azért nehéz igazságot tenni, mert többféle mutatószám alapján, több szempontból vizsgálhatjuk az eredményeket, és minden mutatószámnak igaza van a maga érvényességi körén belül. Egy olyan, sok szempont alapján többszörösen cizellált világban, mint amilyen a hazai online világ, félrevezető is lehet egyetlen lista felmutatása; a valóságot jobban leképezheti egy többszempontú megközelítés. Az októberben napi átlagos látogatószámok alapján az index.hu, havi összesített látogatószám alapján a 24.hu állt az első helyen. A DKT aktuális elemzésében a toplista harmadik helyén, attól függően, hogy honlapot vagy brandet, napi átlagos vagy havi összesített látogatószámot nézünk, egyaránt állhat az origo.hu, a 24.hu vagy éppen a Blikk. A második helyen – mérési szemponttól függően – előfordult a 24.hu, az index.hu és a blikk.hu is.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A látogatottságmérés eredményeinek bemutatása több dimenzióban, többféle mutatószám alapján történhet. Nézhetjük csak az egyes weboldalak vagy a brandek mutatószámait, mindkettőt tekinthetjük összesített havi szinten vagy éppen a napi átlagokra koncentrálva. Minden esetben különböző mutatószámok segítik az összevetést, ilyen például – más mutatószámok mellett – a gyakran használt egyedi látogatószám (real users) vagy éppen az oldalletöltések (views) száma. Jelen elemzés az egyes weboldalak és brandek napi átlagos és havi összesített látogatószáma alapján történik.

A weboldalak napi átlagos látogatószáma alapján októbert is az index.hu nyerte. Melyet a szeptemberi helyezésén egyet javítva a blikk.hu, majd az elmúlt hónapban egy helyet visszacsúszott 24.hu követ. A napi látogatószám alapján nem változott a helyezése az Origónak, és az nlc-.hu-nak sem – előbbi továbbra is őrzi 4., utóbbi az 5. helyét. Jelenleg 6. a Femina, ami egy hónappal korábban még a 7. helyen állt. Ezt a pozíciót most a Telex foglalja el egy helyezést visszább csúszva. Nyolcadik a ripost.hu, amely két helyet ugrott előre, míg 9. a hvg.hu, amelyik egy helyezést rontott szeptemberhez viszonyítva. A tízes lista utolsó helyén a portfolio.hu áll, 3 helyezést javítva pozícióján.

Ha nem a napi átlagos, hanem a havi összesített látogatószámra koncentrálunk, ahogy tettük ezt egy hónappal ezelőtt, akkor jópár helyen módosul a lista. Ez esetben a 24.hu áll az első, az index.hu a második, és az origo.hu a harmadik helyen, miközben a blikk.hu hátrébb sorolódott a negyedik helyre. Az 5. helyen álló femina.hu-t egy szintén női oldal, az nlc.hu követi. Majd a 7. helyen a portfolio.hu következik, amely a napi átlagos látogatószám alapján egy hónappal korábban éppen csak felfért a tízes listára. Nyolcadik helyen a nosalty.hu, kilencediken a ripost.hu, míg TOP10-es lista utolsó helyén a hvg.hu áll.

De mindkét előbbi lista esetében csak egyes weboldalak helyezését vizsgáltuk. Egy további – 2021. nyara óta –elérhető lehetőség a brand alapú listák vizsgálata. Egy brand-nek számítanak az azonos vagy gyakorlatilag azonos névvel rendelkező oldalak, applikációk és stream-ek, így egy-egy brand vizsgálatakor mindezek forgalmát figyelembe vesszük. Ahogy a weboldalak, úgy a brandek vizsgálata során is választhatunk a havi összesített vagy a napi átlagos látogatószám használata között.

A havi látogatószám alapján készített TOP10-es brandlista pontról pontra megegyezik az egyes brandekhez tartozó honlapok listájával, ugyanúgy a 24/24.hu áll az első és a HVG/hvg.hu a 10. helyen, és közöttük ugyanúgy sorjázik a többi oldal, illetve brand egymás után.

A napi látogatószám vizsgálata a brandek vonatkozásában ugyanakkor kicsit más eredményre vezet, mint a weboldalak esetében. Mind a weboldalak, mind a brandek listáját az Index vezeti – e tekintetben nincs eltérés, viszont második helyre mint brand a 24 lépett, megelőzve ezzel a Blikket. Negyedik helyen mindkét listán az Origo áll. Viszont míg a honlapok közül nlc-hu az 5. helyezés birtokosa, addig a brandek sorában az Időkép áll itt. A napi átlagos látogatószám alapján a tízes brandlista a következőképpen folytatódik: NLC, FEMINA, TELEX, HVG, RIPOST.

A weboldalak és a brandek napi átlagos látógatószáma és a havi összesített látogatószáma négy TOP10-es listát jelent, de a listák közül kettő, a havi látogatószám alapján összeállított weboldal és brandlista most éppen megegyezik. Ugyanakkor a különbségeknek is jó okuk van. A brandek helyezését a weboldalhoz képest például javíthatja egy erős applikáció vagy egy jelentős látogatottságú stream. A havi és a napi átlagos látogatószám alapján kialakított listákon elért helyezéseket pedig jelentősen befolyásolják a használati szokások, például a látogatás gyakorisága. Így nem meglepő, hogy a különböző szempontok alapján felállított listák csak ritkán egyeznek meg tökéletesen, sokkal reálisabb, hogy kisebb-nagyobb eltérések vannak közöttük.

Trending Now

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

Azt írták, hogy a program célja olyan valós körülmények között kigondolt, tesztelt, az érintettekkel közösen kimunkált anyagok létrehozása, amelyek egyszerre illeszkednek a tanmenethez és az iskolások – már eleve digitális – ismeretszerzési szokásaihoz.

A Telekom oktatási programja egy pilot projekttel indul, amelynek keretében egy kiválasztott iskolában a Telekom által fejlesztett újszerű digitális tartalmakat próbálnak ki a tanulók, hogy azután az anyagok a projektet koordináló pedagógus, Polyák-Pásztor Diána, illetve a Kőbányai Szent László Gimnázium diákjainak kreativitására támaszkodva a közös munka során fejlődhessenek tovább.

Olyan digitális tartalmak elkészítése a cél, amelyek illeszkednek a tanmenetbe, ugyanakkor a közösségi média felületeit és a digitális technológiát – például insta filterek, 360 fokos videók, interaktív térképek és grafikák, online kvízek formájában – is integrálják

– jelezték a közleményben.

A tartalomfejlesztésbe szakmai partnerként a Magyartanárok Egyesülete is bekapcsolódik – tették hozzá.

Tovább olvasom

Trending Now

Az EP a digitális platformok szabályozására vonatkozó rendeletjavaslatot fogadott el

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el a digitális platformok szabályozására, a javaslat a jogellenes tartalmak eltávolítását és a dezinformáció megfékezését célozza.

Közzétéve:

Pixabay

A képviselőtestület hivatalos tájékoztatása szerint az EP a rendeletjavaslat 530 szavazattal 78 ellenszavazattal és 80 tartózkodás mellett elfogadott szövegváltozatát tekinti tárgyalási alapnak a tagállamokat képviselő Tanács francia elnökségével tervezett egyeztetéseken.

A digitális szolgáltatásokról szóló rendeletjavaslat a köztes szolgáltatók – elsősorban az online platformok, így például a közösségi média és az online piacterek – felelősségi körét és elszámoltathatóságát határozza meg. A szöveg a jogellenesnek minősülő online termékek, szolgáltatások és tartalmak eltávolítására bejelentési és cselekvési kötelezettséget ír elő, és a fogyasztók jogait védő biztosítékokat vezet be. Az ilyen bejelentést követően a tárhelyszolgáltatóknak – a javaslat szövege szerint – “indokolatlan késedelem nélkül kell cselekedniük, figyelembe véve a bejelentett jogellenes tartalom típusát és az intézkedések sürgősségét”.

A káros, de nem feltétlenül jogellenes tartalmak kezelése és a dezinformáció megfékezése érdekében a tervezett rendeletben olyan rendelkezések is helyet kaptak, amelyek kötelező kockázatértékelést, kockázatcsökkentést és független ellenőrzést írnak elő, illetve átláthatóságot várnak el. Ezek olyan információszűrő algoritmusok, amelyek a felhasználók korábbi vásárlásai vagy értékelései alapján határozzák meg a megjelenített tartalmat vagy termékeket – közölték.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a technológiai óriáscégek gazdasági súlya és társadalmi hatása mindenki számára érzékelhető, hiszen a közösségi média napi szinten befolyásolja a mindennapi életet, a fogyasztási szokásokat.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a digitális buborékból és uralni a technológiát, vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett

– fogalmazott.

Véleménye szerint “megálljt kell parancsolni” annak, hogy az óriásplatformok maguk határozzák meg a játékszabályokat. Csakis a tagállamok mondhatják meg, hogy milyen tartalmak kerüljenek le a platformok felületéről – hangoztatta. Szavai szerint ezt úgy érhető el, ha biztosított az átláthatóság és a számonkérhetőség demokratikus alapértékeinek érvényesülése a digitális térben is.
“Nem engedhetjük meg, hogy a polgárok cenzúra áldozatai legyenek” – zárta közleményét a fideszes képviselő.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Együttműködik a Digitális Jólét Program és a Magyar Bankszövetség

Megállapodásuk a magyar fogyasztók digitális tájékozottságának fejlesztését célozza, a szemléletformálás fókuszában a biztonságos online fizetés, valamint kiemelten a fiatalok és idősebb felhasználók eltérő digitális igényeinek megfelelő támogatása áll – közölték a szervezetek.

Közzétéve:

A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Gál András Levente és Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára írta alá.

Az együttműködő partnerek a megállapodás alapján feltérképezik a jövőbeni szakmai kapcsolódási pontokat, mint

  • a pénzügyi szolgáltatásokat érintő elektronikus folyamatok fejlesztésének előmozdítása,
  • a kiberbiztonsági tudatosság növelése,
  • a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy által megbízhatónak minősített pénzügyi szolgáltatások népszerűsítése.

Mint írták, a pandémiás időszakban jelentős figyelem irányult az online digitális pénzügyi szolgáltatásokra. A nemzetgazdaság és az állampolgárok számára egyaránt kézzelfogható előnyöket biztosítanak az azonnali fizetési rendszerben bevezetett szolgáltatások, az érintésmentes fizetési lehetőségek, továbbá a netbanki-mobilbanki fejlesztések. A könnyen elérhető és népszerű lehetőségek hozzájárulnak a készpénzhasználat arányának csökkentéséhez, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés bővüléséhez és a pénzügyi tudatosság növekedéséhez, valamint a fenntartható pénzügyi rendszer létrejöttéhez – hangsúlyozták.

Gál András Levente a közleményben elmondta: a bankszövetség és a DJP is elkötelezett abban, hogy az olyan kiemelt ágazatokban, mint a digitális pénzügyek, az online bankolás, a felhasználók kiemelkedő minőségű, biztonságos és ügyféligényeket szem előtt tartó szolgáltatásokat érhessenek el. E célt szolgálja a DJP által működtetett Pénzügyi Védjegy, valamint a jövőben további, konkrét célok mentén kidolgozandó közös kezdeményezések.

Általánossá vált az azonnali átutalás használata és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra való nyitottság, csúcsokat döntött a bankkártyás és az online fizetések volumene – fejtette ki Kovács Levente. A legutóbbi jegybanki adatok szerint tavaly a 3. negyedévben 15 százalékkal több, 322 millió bankkártyás vásárlási tranzakció történt Magyarországon az előző negyedévhez képest. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest közel 24 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,1 milliót.

Hozzátette: a digitális átállás 2022-re társadalmi közprogrammá vált, melyben meghatározó szerep jut a gazdaság és a kormányzat minden szereplőjére. A digitális átállásban lépéselőnyt jelent, ha a meghatározó szereplők koordinálják tevékenységüket és együttműködnek. Az egyik következő feladatnak nevezte a PÉNZ7 pénzügyi kultúrafejlesztő eseménysorozatot, 2022. március 7-11. között a magyar általános és középiskolákban, mely során a digitális pénzügyi megoldások hangsúlyos szerepet kapnak.

Tovább olvasom