Kövess minket!

Trending Now

Hogyan kezeli a krízist egy programozást oktató iskolahálózat?

Dr. Breuer Anitával, a Logiscool alapítójával beszélgettünk arról, milyen súlyos kihívásokkal szembesül egy oktatási franchise a jelenlegi krízisben.

Hogyan gyűrűzött be a vírus, mit láttak a járvány elején a külföldi partnereken keresztül?

Mivel a Logiscool iskolák sok országban vannak jelen, köztük Ázsiában is, így a kinti partnereken keresztül első kézből követhettük nyomon, hogyan alakul világviszonylatban a járvány. Az első jelzés februárban érkezett a Taiwan-i iskolánkból. Az ottani Logiscool éppen akkor nyitott meg, és egyik napról a másikra azt láttuk, hogy maszkban vesznek részt a nyílt napokon a gyerekek. Szingapúrban hasonló volt a helyzet. Tudtuk, hogy csak idő kérdése, hogy Európát is elérje ajárvány.

Mik voltak eddig a legnagyobb kihívások, amik a koronavírus járvány miatt alakultak ki?

Az első időszak volt a legnagyobb kihívás. Itt álltunk a tavaszi kurzusidőszak kezdetén, több nemzetközi partnerünk szerette volna elindítani az első kurzusait. Majd alig száradt meg a festék az új tantermeik falán, elkezdődtek a kijárási korlátozások. Világviszonylatban több tízezer diákunk van, az ő biztonságuk volt számunkra is az első. Egyértelmű volt, hogy át kell állnunk az online oktatásra. A külföldi partnereink miatt volt egy kis előnyünk: már azelőtt láttuk, hogy iskolabezárásokhoz fog vezetni a járvány, mielőtt ez Magyarországon is bekövetkezett volna. Így ahogy tudtuk, elkezdtük az online oktatásunk kifejlesztését, aminek köszönhetően összesen csak egy hét szünetet kellett tartanunk.

Hogy ment végbe az online átállás?

Az oktatási módszerünk lényege, hogy már az első pillanattól sikerélményt ad a gyerekeknek, fejlesztve a logikai gondolkodásukat és a problémamegoldó képességüket, valamint növelve az önbizalmukat. Mindennek eddig fontos része volt a személyes oktatás, ahol az oktató azonnal tud reagálni a diákjaink kérdéseire, megvan a közvetlen, azonnali interakció. A kihívás az volt, hogyan emelhető át mindez a virtuális térbe. Végül a már meglévő online platformunk, a My.Logiscool fejlesztése lett a kulcs. Ez a platform eddig is létezett, de nem az órák megtartására, hanem közösségépítésre használtuk. A diákok a My.Logiscool-on láthatják a társaik által megosztott projekteket, kvízeket tölthetnek ki, játszhatnak, vagy akár saját projektjeiket fejleszthetik tovább. Az iskolák bezárásával ez a repertoár villámgyorsan ki kellett, hogy bővüljön. Annak érdekében, hogy az összes iskolánkba folytatódhasson az oktatás világszerte, 1200 oktatóvideót készítettünk el és tettünk elérhetővé alig néhány nap alatt. A diákjaink így most már online csatlakozhatnak a saját órájukhoz, megnézve az adott hétre létrehozott oktatóvideót. A tanárokkal és csoporttársaikkal is ugyanezen a felületen tudnak kommunikálni, így, ha személyesen nem is, de a virtuális térben megmaradnak a kapcsolatok. Mindezt egy biztonságos, zárt rendszerben.

Hogyan reagáltak a szülők?

Az átálláskor komoly feladat hárult az iskolavezetőkre: az e-mailes értesítés mellett minden szülőt egyenként is megkerestek. Ez a lépés nagyon fontosnak bizonyult. Sok szülő jelezte vissza, hogy ebben a bizonytalan helyzetben sokat jelentett számukra a személyes tájékoztatás. Mivel tudtuk, hogy a gépparkunk most jó ideig használaton kívül lesz, a személyes kapcsolatfelvételkor azt is felmértük, hogy mely családoknak van szükségük laptopra. Ennek köszönhetően a Logicool laptopok most is dolgoznak, csak éppen kiküldetésben, otthon a diákjainknál.

Miért nem volt eddig online oktatás a Logiscool-ban? Nem furcsa ez egy programozást tanító iskolahálózatnál?

Igen, ez elsőre ellentmondásnak tűnhet. De mi hiszünk abban, hogy a gyerekek hosszú távú oktatásához kell a személyes jelenlét. Az oktató gyorsabban tud reagálni, több felé tud egyszerre figyelni. Már a gyerekek viselkedésén látja, hogy aznap fáradtak, vagy éppen, hogy túl energikusak, és ehhez mérten tudja alakítani az óra struktúráját. Fontos, hogy a közös alkotás élménye a diákjaink számára garantált legyen. A helyzet úgy hozta, hogy mindezt át kell vinnünk az online térbe. Ebben látjuk a lehetőséget, de mivel gyerekekről van szó, így nagyon tudatosan és nagyon jól átgondolva haladunk lépésről-lépésre, építve a diákjaink és a szülők visszajelzéseire. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

Mit gondol, az oktatásra általánosságban nézve lesz-e pozitív hozadéka a jelenlegi helyzetnek?

Nem könnyű ez a helyzet, a diákokat, szülőket és a tanárokat is kihívások elé állítja. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a közoktatásban is lesz pozitívuma. Sok pedagógus most tanulja, hogyan lehet okosan használni különböző digitális eszközöket, új tartalmak készülnek, más megvilágítást kap az oktatás. Ez akár hosszú távon is a mindennapok része maradhat. Fontos, hogy a tanárok is otthonosan mozogjanak abban az online térben, amiben a gyerekek a mindennapjaikat töltik. Ha a digitális eszközöket, lehetőségeket megtanulják jól használni, jobban el tudnak érni a diákokhoz. Minden tiszteletem a pedagógusoké és a szülőké, tudom, hogy ez nem egy könnyű feladat.

És mit tanult eddig a Logiscool?

Bízunk abban, hogy hosszú távon is be tudjuk építeni azt az online oktatási megoldást, amit lefejlesztettünk. És új innovációkkal is készülünk. Az áprilisban induló Logiscool LIVE! online programozási kurzusoknál végre azokat a gyerekeket és fiatalokat (7-18 év között) is el tudjuk érni, akiknek a Logiscool iskolák eddig túl messze voltak, és ezért nem tudtak részt venni a programozás oktatásban. Ez egy nagyon fontos lépés a számunkra mind magyar, mind nemzetközi szinten.

Trending Now

Filmeket forgat az adóhivatal

Grafikus és nyelvész után ezúttal operatőrt keres a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Mint megtudtuk, a szervezet kisfilmeket, animációkat készít, ezeket a világhálón és a közösségi médiafelületeken helyezi majd el.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ért a kisfilmkészítéshez és állami munkára vágyik? Jelentkezzen az adóhivatalhoz operatőrnek! – akár ezzel a szlogennel is hirdethetné legújabb álláspályázatát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság honlapján közzétett felhívásból pontosan kiderül, kit is keres a szervezet, és milyen feladatokra.

A teendő világos:

az új munkatárstól elsősorban animációk, kisfilmek, videók készítését várják majd, ezek lehetnek kreatív összeállítások vagy a NAV munkáját bemutató dokumentatív felvételek.

Ráadásul nemcsak stúdiókörnyezetben kell otthonosan mozognia a jelentkezőnek, hanem különféle külső helyszíneken is. Ismernie kell emellett az utómunkálatok sajátos fogásait, a vágás, a feliratozás, a narrációkészítés ugyanúgy elvárás, mint az, hogy a pályázó zenét tudjon illeszteni a felvételekhez.

A majdani munkatárs kiválasztásánál előnyt jelent, ha az állásra pályázó személy esetenként éjszaka vagy hétvégén is hadra fogható, tud angolul, van B kategóriás jogosítványa és – kissé talán meglepő módon – fejlett a humorérzéke.

Amit viszont biztosan elvár a hivatal, az az, hogy

a jelentkezők szakmai jártassággal rendelkezzenek, magas szintű informatikai ismeretekkel bírjanak, munkájukat önállóan végezzék, mégpedig kreatívan, precíz módon és kellő felelősséggel.

A jelentkezési laphoz a szakmai előélet bemutatását, tömör motivációs levelet és az iskolai végzettséget igazoló papírokat kell mellékelni, a dokumentumokat október 20-áig kell eljuttatni az adóhivatalhoz. A munkakör november közepétől már be is tölthető.

De miért akar filmezni a hatóság?

– Az adóhivatal már most is meglehetősen sokféle médiatartalmat kínál az adófizetőknek. Az új munkatárs felvételével ezek minőségén szeretnénk emelni – válaszolta Kis Péter András, a NAV szóvivője a Médiapiac.com által feltett kérdésre. – A modern technika lehetővé teszi – folytatta –, hogy adóügyekben is bemutatóanyagok készüljenek. Videón mutatható meg például, miként kell egy-egy adatlapot, adóbevallást kitölteni.

Emellett a rajtaütéseiről is több kisfilmben adna tájékoztatást a szervezet. – A szabályok ismertetése mellett az is lényeges, hogy az adófizetők pontos képet kapjanak a NAV munkájáról, így értesüljenek egyebek közt arról, hogyan lép fel a hatóság azokkal szemben, akik szándékosan szegik meg a közteherviselési előírásokat – fogalmazott a szóvivő. Ezeken túl a szervezet belső történéseit is szakszerűen dokumentálnák: a sor ez ügyben a különféle kitüntetések átadásától egészen odáig terjedhet, miként trenírozzák a hatóság cigaretta- és drogkereső szolgálati kutyáit.

– Kisfilmjeinket, animációinkat a NAV hivatalos weboldala mellett a közösségi médiában is közzétesszük majd

– jegyezte meg Kis Péter András.

Több hasonló álláshirdetésük is volt már

A szóvivőnél arról is érdeklődtük, hogy – miként azt az álláspályázat elvárásai tartalmazzák – miért előny egy operatőrnél, ha fejlett a humorérzéke. – Célunk, hogy tájékoztassuk az adófizetőket a feladatokról, a lehetőségekről, másrészt bemutassunk munkánkat, eredményeinket. Akármilyen tartalomról legyen is szó, fontos a figyelem felkeltése, és ennek, ha nem is mindig, de adott esetekben a humor lehet a legjobb eszköze – fogalmazott Kis Péter András.

Az utóbbi időben az adóhivatal több hasonló álláshirdetést is feladott. A legnagyobb visszhangot az a tavaly őszi felhívás keltette, amelyben nyelvészt, kommunikációs szakembert keresett a NAV, mégpedig arra, hogy gördülékenyebbé tegyék a szervezet közleményeit, hivatalos tájékoztatóit. A pályázatra meglehetősen sokan jelentkeztek, ketten közülük felvételt is nyertek.

Idén tavasszal grafikust keresett hasonló módon a szervezet, a jelentkezőknek sok más mellett emblémák tervezéséhez, internetes dizájn kialakításához, érmék, emléklapok küllemének megálmodásához is értenie kellett. Azóta ezt az álláshelyet is betöltötték.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom

Trending Now

Kézikönyv tanároknak: titkolni kell a szülők elől a gyerekek nemi identitását

A tankerület tanárainak nem szabad megosztania a szülőkkel, ha a gyermekük transzneműnek gondolja magát, csak ha ebbe a fiatal beleegyezik.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

dokumentumból, melyet a torontói kerületi iskolaszolgálat állított össze, kiderül, hogy a tanárok miként segíthetnek a diákoknak elrejteni a szüleik elől a nemváltásukat, és a nemi átmenetet.

A pedagógusokat arra utasítják, hogy a gyermekek szexualitásáról és identitásáról tudomásukra jutott információkat ne közöljék a szülőkkel amennyiben a diák erre nem ad külön utasítást.

Az irányelveket tartalmazó dokumentum szerint a tanároknak segítenie kell a diákok nemek közötti átmenetét, és az pontosan le van írva, hogy az oktatóknak, és az iskola dolgozóinak hogyan kell kezelnie a diákok magánéletét. Ennek értelmében pedig csak a tanuló kifejezett utasítására lehet elárulni a szülőknek, vagy törvényes képviselőknek, hogy a gyermekük transznemű.

Az iskola dolgozói nem árulhatják el másoknak a tanuló transzneműségét vagy bármilyen identitását kivéve, ha valamilyen oknál fogva különösen nagy szükség van az információra.

Továbbá az irányelv kimondja, hogy ezek a szabályok az óvodás korú gyermekektől az érettségizőkig mindenkire érvényesek. A titokban nemet váltó gyermekek családjával való kommunikációt is szabályoznák.

“Amikor az iskola felveszi a kapcsolatot egy titokban a nemi átmenet folyamatában lévő gyermek családjával, akkor először a diákkal kell konzultálni, hogy meghatározhassa a megfelelő személyes névmást. Erősen javasolt, hogy privát módon kérdezzék meg erről a transznemű személyt a tanév elején, és a válasznak megfelelően utaljanak rá minden kommunikáció során, ami a tanuló szüleivel történik”, áll a dokumentumban

Azok a diákok pedig, akik transzneműnek vallják magukat, kiválaszthatják, hogy melyik mosdót és öltözőt akarják használni, illetve melyik sportcsapat illik legjobban az identitásukhoz. A tanórák során pedig a pedagógusoknak transz-barát tananyagokat kell oktatniuk, a befogadás érdekében – írja a V4NA hírügynökség.

“Az iskola vezetőségének és a dolgozóinak meg kell kérdőjeleznie a nemi sztereotípiákat, és befogadó tartalmakat kell ültetnie minden tantárgy tanítási módszertanába. Az iskolai tantervnek pedig integrálnia kell a transz-tudatosságot és a transzpozitív érdekképviseleti képzéseket a pedagógusok szakmai fejlesztési tervébe. A könyvtárosoknak transz-pozitív könyveket kell beszerezniük és ösztönözniük kell a gyermekeket arra, hogy ezeket olvassák”, olvasható az irányelveket tartalmazó dokumentumban.

Tovább olvasom

Trending Now

Már az amerikai zászló sem elég jó a The New York Times szerint

A lap új zászlókat készíttetett az Egyesült Államok számára, amelyek többek között az ország bukását és az eredeti értékektől való eltávolodást jelképezik.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A The New York Times, az amerikai zászló újratervezésére irányuló projekt keretében hat új zászlómintát készíttetett grafikusokkal és művészekkel, amelyek állításuk szerint tükrözik az Egyesült Államokat – hívta fel a figyelmet a bizarr kezdeményezésre a V4NA hírügynökség.

Az amerikai lap felhívása, bejelentése így szólt olvasóihoz:

“Az amerikai zászló a nemzeti ikonográfia egyik erőteljes darabja, azonban a kialakítása gyakran változott az 1900-as évek elejéig. Mi lenne, ha ma újra átalakítanánk? Művészeket és grafikusokat kértünk fel, hogy próbálják megújítani ezt a jelképet. Egyesek funkcionális terveket, mások művészi megjelenítéseket készítettek el, amelyek Amerikát képviselik.”

Andrew Kuo művész négy különböző színű téglalapból állította össze zászlóját. A művész szerint a bal fölső sarokban elhelyezett téglalap függőlegesen futó piros és fehér csíkjai a múltat, illetve a jövőt, míg a jobb fölső sárga, a bal alsó kék és a jobb alsó zöld téglalap a szisztematikus rasszizmust, a kiaknázatlan potenciált és a bolygóról való gondoskodást jelképezi.

Egy másik, mozaikszerű elképzelés több zászlót is egyesít, magába foglalja a régi amerikai zászlót, de a Black Lives Matter mozgalom jelképeit és az LMBTQ-mozgalom színeit is. Emellett az Istenben való bizalmat és az amerikai felemelkedésben való reményt is jelképezi – legalábbis a készítő szerint.

Mások már túlléptek az Egyesült Államok felemelkedésében való reménykedésen, és azt vizionálják, hogy Amerika megadja magát a bukásnak, elveszti a hatalmát, illetve túllép azokon az eszméken, amelyeket egykoron még védett, az amerikai álom ezzel pedig megszűnik létezni. Ezt jelképezi a szürke alapon fehér csillagokat megjelenítő zászló.

Sarah Nir, a Times újságírója korábban azt írta az amerikai zászlóról, hogy “ami egykor egyesítő szimbólum volt, végül is minden állam zászlajában van csillag, az most egyesek számára egyre idegenebb, a csíkok pedig a töréseket jelölik azon emberek között, akik letérdelnek a csillagfoszlányos zászló alatt, és akik szerint a zászlóhoz való hűség egyfajta sértés”.

Tovább olvasom