Kövess minket!

Trending Now

Hogyan kezeli a krízist egy programozást oktató iskolahálózat?

Dr. Breuer Anitával, a Logiscool alapítójával beszélgettünk arról, milyen súlyos kihívásokkal szembesül egy oktatási franchise a jelenlegi krízisben.

Hogyan gyűrűzött be a vírus, mit láttak a járvány elején a külföldi partnereken keresztül?

Mivel a Logiscool iskolák sok országban vannak jelen, köztük Ázsiában is, így a kinti partnereken keresztül első kézből követhettük nyomon, hogyan alakul világviszonylatban a járvány. Az első jelzés februárban érkezett a Taiwan-i iskolánkból. Az ottani Logiscool éppen akkor nyitott meg, és egyik napról a másikra azt láttuk, hogy maszkban vesznek részt a nyílt napokon a gyerekek. Szingapúrban hasonló volt a helyzet. Tudtuk, hogy csak idő kérdése, hogy Európát is elérje ajárvány.

Mik voltak eddig a legnagyobb kihívások, amik a koronavírus járvány miatt alakultak ki?

Az első időszak volt a legnagyobb kihívás. Itt álltunk a tavaszi kurzusidőszak kezdetén, több nemzetközi partnerünk szerette volna elindítani az első kurzusait. Majd alig száradt meg a festék az új tantermeik falán, elkezdődtek a kijárási korlátozások. Világviszonylatban több tízezer diákunk van, az ő biztonságuk volt számunkra is az első. Egyértelmű volt, hogy át kell állnunk az online oktatásra. A külföldi partnereink miatt volt egy kis előnyünk: már azelőtt láttuk, hogy iskolabezárásokhoz fog vezetni a járvány, mielőtt ez Magyarországon is bekövetkezett volna. Így ahogy tudtuk, elkezdtük az online oktatásunk kifejlesztését, aminek köszönhetően összesen csak egy hét szünetet kellett tartanunk.

Hogy ment végbe az online átállás?

Az oktatási módszerünk lényege, hogy már az első pillanattól sikerélményt ad a gyerekeknek, fejlesztve a logikai gondolkodásukat és a problémamegoldó képességüket, valamint növelve az önbizalmukat. Mindennek eddig fontos része volt a személyes oktatás, ahol az oktató azonnal tud reagálni a diákjaink kérdéseire, megvan a közvetlen, azonnali interakció. A kihívás az volt, hogyan emelhető át mindez a virtuális térbe. Végül a már meglévő online platformunk, a My.Logiscool fejlesztése lett a kulcs. Ez a platform eddig is létezett, de nem az órák megtartására, hanem közösségépítésre használtuk. A diákok a My.Logiscool-on láthatják a társaik által megosztott projekteket, kvízeket tölthetnek ki, játszhatnak, vagy akár saját projektjeiket fejleszthetik tovább. Az iskolák bezárásával ez a repertoár villámgyorsan ki kellett, hogy bővüljön. Annak érdekében, hogy az összes iskolánkba folytatódhasson az oktatás világszerte, 1200 oktatóvideót készítettünk el és tettünk elérhetővé alig néhány nap alatt. A diákjaink így most már online csatlakozhatnak a saját órájukhoz, megnézve az adott hétre létrehozott oktatóvideót. A tanárokkal és csoporttársaikkal is ugyanezen a felületen tudnak kommunikálni, így, ha személyesen nem is, de a virtuális térben megmaradnak a kapcsolatok. Mindezt egy biztonságos, zárt rendszerben.

Hogyan reagáltak a szülők?

Az átálláskor komoly feladat hárult az iskolavezetőkre: az e-mailes értesítés mellett minden szülőt egyenként is megkerestek. Ez a lépés nagyon fontosnak bizonyult. Sok szülő jelezte vissza, hogy ebben a bizonytalan helyzetben sokat jelentett számukra a személyes tájékoztatás. Mivel tudtuk, hogy a gépparkunk most jó ideig használaton kívül lesz, a személyes kapcsolatfelvételkor azt is felmértük, hogy mely családoknak van szükségük laptopra. Ennek köszönhetően a Logicool laptopok most is dolgoznak, csak éppen kiküldetésben, otthon a diákjainknál.

Miért nem volt eddig online oktatás a Logiscool-ban? Nem furcsa ez egy programozást tanító iskolahálózatnál?

Igen, ez elsőre ellentmondásnak tűnhet. De mi hiszünk abban, hogy a gyerekek hosszú távú oktatásához kell a személyes jelenlét. Az oktató gyorsabban tud reagálni, több felé tud egyszerre figyelni. Már a gyerekek viselkedésén látja, hogy aznap fáradtak, vagy éppen, hogy túl energikusak, és ehhez mérten tudja alakítani az óra struktúráját. Fontos, hogy a közös alkotás élménye a diákjaink számára garantált legyen. A helyzet úgy hozta, hogy mindezt át kell vinnünk az online térbe. Ebben látjuk a lehetőséget, de mivel gyerekekről van szó, így nagyon tudatosan és nagyon jól átgondolva haladunk lépésről-lépésre, építve a diákjaink és a szülők visszajelzéseire. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk.

Mit gondol, az oktatásra általánosságban nézve lesz-e pozitív hozadéka a jelenlegi helyzetnek?

Nem könnyű ez a helyzet, a diákokat, szülőket és a tanárokat is kihívások elé állítja. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a közoktatásban is lesz pozitívuma. Sok pedagógus most tanulja, hogyan lehet okosan használni különböző digitális eszközöket, új tartalmak készülnek, más megvilágítást kap az oktatás. Ez akár hosszú távon is a mindennapok része maradhat. Fontos, hogy a tanárok is otthonosan mozogjanak abban az online térben, amiben a gyerekek a mindennapjaikat töltik. Ha a digitális eszközöket, lehetőségeket megtanulják jól használni, jobban el tudnak érni a diákokhoz. Minden tiszteletem a pedagógusoké és a szülőké, tudom, hogy ez nem egy könnyű feladat.

És mit tanult eddig a Logiscool?

Bízunk abban, hogy hosszú távon is be tudjuk építeni azt az online oktatási megoldást, amit lefejlesztettünk. És új innovációkkal is készülünk. Az áprilisban induló Logiscool LIVE! online programozási kurzusoknál végre azokat a gyerekeket és fiatalokat (7-18 év között) is el tudjuk érni, akiknek a Logiscool iskolák eddig túl messze voltak, és ezért nem tudtak részt venni a programozás oktatásban. Ez egy nagyon fontos lépés a számunkra mind magyar, mind nemzetközi szinten.

Trending Now

Vádat emeltek Angliában Kevin Spacey ellen

A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész ellen szexuális támadások gyanúja fogalmazódott meg.

Közzétéve:

Borítókép: Kevin Spacey kétszeres Oscar-díjas amerikai színész meghallgatáson vesz részt a Massachusetts állambeli Nantucket kerületi bíróságán 2019. június 3-án, fotó: MTI/AP/Steven Senne

Az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) különleges bűnügyekre szakosodott ügyosztályának tájékoztatása szerint Spacey-t három férfi ellen elkövetett négyrendbeli szexuális támadással vádolják, a vádpontok a 2005 és 2013 közötti időszakot fogják át. A CPS hivatalos közleménye szerint a vádemelés a londoni rendőrség által összegyűjtött bizonyítékok mérlegelése alapján történt.

Spacey ellen már 2017 novemberében is érkezett bejelentés a londoni rendőrséghez.

A Scotland Yard annak idején nevek említése nélkül csak annyit közölt, hogy a külön parancsnokság alatt működő, elsősorban gyermekek elleni visszaélések és szexuális bűncselekmények felderítésére szakosodott ügyosztálya – Child Abuse and Sexual Offences Command – kezdte meg a vizsgálatot a bejelentés ügyében.

Az angol-walesi főügyészség csütörtöki tájékoztatásából nem derül ki, hogy az öt évvel ezelőtti bejelentés is szerepel-e a vádemelés alapját képező felételezett bűncselekmények között.

A 62 éves Spacey 2004 és 2015 között a híres londoni Old Vic színház művészeti igazgatója volt, és e tevékenységéért távozásának évében II. Erzsébet királynő tiszteletbeli lovagi címben részesítette.

Tovább olvasom

Trending Now

Az orosz művészek bojkottja ellen emelt szót egy ukrán rendező

Szergej Loznyica ukrán rendező az orosz művészek bojkottja ellen emelt szót az Ukrajna elleni szerinte “pusztító” orosz invázió ellenére a 75. cannes-i fesztiválon.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A világ egyig legjelentősebb filmes találkozóján visszatérő vendégnek számító Szergej Loznyica – a 2014-ben forgatott Maidan és a 2018-as Donyecki-történetek rendezője – ezúttal a második világháborúban a szövetségesek által lerombolt német városokról forgatott egy dokumentumfilmet (The Natural History of Destruction), amelyet versenyen kívül mutattak be.

A rendezőt márciusban kizárta tagjai közül az Ukrán Filmakadémia, mert nem értett egyet az orosz művészek szisztematikus félreállításával. Loznyica szerint “groteszk” kijelenteni, hogy kik a jók, és kik a rosszak.

“Ez a hozzáállás embertelen. Hogyan határozható meg, hogy mi az, hogy orosz? Valakit az útlevele, az állampolgársága miatt tekintünk orosznak? Vagy az etnikuma miatt? Ez bizonytalan terep” – fogalmazott a rendező Cannes-ban.

“Határozott meggyőződésem, hogy az embereket a megnyilatkozásaik, az egyéni tetteik alapján kell megítélni, nem pedig az útlevelük szerint. Minden egyéni esetet a saját helyén kell kezelni” – tette hozzá.

Szergej Loznyica azért szólalt meg ismét a kérdésben, mert egyes ukrán filmesek valamennyi orosz filmre nemzetközi bojkottot kértek a 75. cannes-i fesztiválon, beleértve Kirill Szerebrennyikov alkotásait. A kormánykritikus orosz rendező legújabb filmje, a Csajkovszkij felesége című történelmi dráma a hivatalos programban versenyez az Arany Pálmáért. Bár az orosz rendező a filmje bemutatóján nyilvánosan elítélte az Ukrajna elleni háborút, többen szóvá tették, hogy az alkotás finanszírozásához Roman Abramovics orosz oligarchától is támogatást kapott.

“Mindig rákérdeznek Roman Abramovics szerepére, aki a filmet finanszírozó egyik alap részvényese. Abramovics nagyon sokat segíti a kortárs művészeti projekteket, a civil szervezeteket. Részt vett az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalásokon is” – mondta az orosz rendező Cannes-ban.

“Teljesen megértem, miért mondják (az ukránok), amit mondanak, hiszen szörnyű helyzetben vannak (…) de az orosz kultúra eltüntetése hatalmas tévedés lenne, és örülök, hogy a cannes-i fesztivál a jó megoldást választotta” – hangsúlyozta Kirill Szerebrennyikov.

A világ egyik legjelentősebb filmes mustrája idén nem fogad orosz delegációt, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy vagy újságíró megjelenne a fesztiválon, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik. A kitiltás azonban nem vonatkozik a kormánykritikus orosz művészekre.

Tovább olvasom

Trending Now

New York utolsó fizetős telefonfülkéjét is eltávolították

Véget ért egy korszak az amerikai nagyvárosban: hétfőn leszerelték a metropolisz utolsó közterületi fizetős készülékét, amely a 7. sugárúton állt.

Közzétéve:

Borítókép: A New York-i Brooklyn híd gyalogjárója és a város felhőkarcolói, fotó: MTI/EPA/Alba Vigaray

A telefonfülkék felszámolása a mobiltelefonok előretörése után, 2015-ben kezdődött New Yorkban. A helyüket a LinkNYC technológia vette át, amely egy digitális hirdetőtáblához hasonlít, és ingyenes, nagysebességű WiFi-t kínál New York utcáin.

A LinkNYC telepítése óta több mint 10 millió előfizetővel több mint 3 milliárd WiFi kapcsolatot bonyolított le. A digitális táblákon reklámhirdetések, művészeti alkotások és egyéb helyi információk is megjelennek. A LinkNYC hamarosan 5G lefedettséget biztosít New Yorkban – számolt be róla a CBS online híradása.

Az utolsó utcai telefonfülkét hétfőn daruval távolították el a manhattani 7. sugárútról.

A 745 7th Avenue előtt álló régi telefonfülkét a New York-i Városi Múzeumba szállítják, ahol az Analog City (Analóg város) című új kiállításon látható viszont.

A kiállítás a számítógépek előtti városi életre tekint vissza.

Közterületeken több utcai telefonfülke nem maradt, de a LinkNYC tájékoztatása szerint magánterületen továbbra is maradhatott belőlük néhány New Yorkban.

Tovább olvasom