Kövess minket!

Trending Now

Hogyan hozták ki a vírushelyzetből a legjobbat Kínában a nagy márkák?

Kínában már a végéhez közeledik a járvány miatt kialakult vészhelyzet, a legtöbb nagyvárosban az élet elkezdett visszaállni a megszokott kerékvágásba. Ez azzal is együtt jár, hogy az ország területén működő vállalatok eljutottak abba a fázisba, amikor levonhatják a rövidtávú következtetéseket a kampányok hatékonyságával kapcsolatban. A következőkben néhány szemléletes példa következik, amik ötletet adhatnak akár a hazai márkák számára is a karantén idején folyó kampányokhoz.

A világjárvány jelentősen megváltoztatja a fogyasztói magatartást, a médiafogyasztást és a szociális platformok használatát. Ez megköveteli a márkáktól, hogy felülvizsgálják viszonyukat saját fogyasztói bázisukkal. A Gartner nemrégiben kiadott kutatása alapján a WARC szakmai portál azt állítja, hogy számos vezető márkáról már viszonylag biztonságosan megállapítható, sikeresen alkalmazkodott ezekhez a változó körülményekhez.

A koronavírus miatt bevezetett karantén idején a Kínai Népköztársaságban az emberek teljes napjuk 20%-t szentelték valamilyen online cselekvésnek. A közösségi hálózatokon folytatott tevékenységek, beszélgetés, különböző tartalmak megosztása továbbra is a fogyasztók kedvenc időtöltéseinek számítanak, de a mobiljátékokkal eltöltött idő is jelentősen növekedett (2020. január és február között 44% -kal). A rövid videók megtekintésére, valamint hírek és egyéb információk olvasására fordított idő 14-14%-kal nőtt.

Michael Norris, a sanghaji AgencyChina szaktanácsadó ügyökség kutatási és stratégiai menedzserének elmondása alapján az ügynökségeket valósággal elárasztották az ügyfelek kérései a karantén időszaka alatt. Mivel mindenki otthonába kényszerült és hatalmassá vált az igény a digitális szolgáltatásokra, a monotonitást megtörő aktivitásokat kínáló lehetőségekre és a szórakozás mindenféle formájára, a vállalatok minden igyekezetükkel azon voltak, hogy saját termékeiket és szolgáltatásaikat kínálva ki tudják szolgálni a kínai fogyasztó vágyait.

Érdekesség, hogy bár a bőrápolási termékek iránti kereslet 30%-kal csökkent az utóbbi időszakban 2019-hez képest, a bőrápolással kapcsolatos videók nézésével eltöltött idő 300%-ot emelkedett. Sokan arra használják idejüket, hogy ismert vloggerek és influenszerek anyagait nézik, tájékozódnak a különböző termékekről és ezért Mr. Norris véleménye alapján a vészhelyzet elmúltával sokkal tapasztaltabban választanak majd terméket maguknak. Az olyan Kínában jelenlévő globális cégek, mint a Make Up Forever és a Johnson&Johnson elsők között figyeltek fel a kínai karanténgazdaságban tapasztalt jelenségekre és így tapasztalataikat képesek lesznek felhasználni azokban az országokban, ahol csak most tetőzik a válság.

Éjszakai élet, otthon

Az éjszakai élet megcsappanásával az Absolut Vodka rendezvényszervező vállalata, az Absolut Nights új módszerek után kellett nézzen, hogy a népszerű szeszesitalt eljuttassa a fogyasztókhoz. A cél eléréséhez ők is a videós formátumot választották.

Egy ismert videózásra használt mobil applikáción, a Douyin-en keresztül (ami a világszerte egyre meghatározóbb TikTok megfelelője) olyan élő partyt indítottak, amivel a bulizni vágyók széles rétegeit képesek voltak megszólítani. A zenét két, Sanghaj szubkulturális zenei színterének ismert DJ-je, Michael Cignarale és Mau Mau szolgáltatta. Az esemény lényege az volt, hogy a zenét hallgató, otthonukban táncoló emberek egyetlen kattintással rendelhettek egy üveg Absolut Vodkát vagy küldhettek „borravalót” a DJ-nek.

Utóbbi cselekedetnek egyébként Kínában nagy hagyománya van, az emberek gyakran küldenek egymásnak pénzt, illetve a különböző kampányok részeként a chat alkalmazásokon gyakran küldenek maguk a márkák is kisebb összegeket (többnyire párszáz forintnyi értékben) a fogyasztóiknak, amit jellegzetes, piros borítékkal jelölnek (a fizikai világban is ilyen borítékokban szokás pénzt ajándékozni pl. a rokonoknak ünnepekkor).

Az Absolut Vodka azért kérte fel DJ Cignarale-t, mert az előadó már a koronavírus kitörésének egy korábbi szakaszában is indított hasonló programot a Douyin-en. Mivel a Medusa rendezvénysorozatnak otthont adó Elevator klub kénytelen volt bezárni, a buli rezidens DJ-je új megoldás után kellett hogy nézzen. Emiatt indította el „Mossátok meg az átkozott kezeiteket” online követhető élő műsorát, mely felkeltette a szeszesital forgalmazó figyelmét is.

Pekingben és Guangzhouban a bezárásra ítélt koktélbárok kezdtek el italokat kézbesíteni, hogy csökkenthessék veszteségeiket és kiszolgálják karanténban lévő vevőik igényeit. Az alapvetően mexikói ételeket árusító Bandidos a boldog órákban kapható, akciós árú margaritákat kezdte el az interneten árulni, míg az Evening Starnard és a Hope and Sezame jazz bár többféle alkoholt kínáló saját platformot hoztak létre.

A Global Health Now adatai alapján a virtuális bulik, a magány és a bezártság okozta depresszió növekedett alkoholfogyasztáshoz vezethet, így az Absolut és a többi szeszesitalt árusító vállalat szolgáltatásaira növekedhet az igény a jövőben. Ez azonban kevésbé jó hír az emberek és az amúgy is túlterhelt egészségügy számára. A fokozott alkoholbevitel csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát és kedvező feltételeket nyújt (minden más betegség mellett) a COVID-19 következményeként fellépő súlyos tüdőgyulladás kialakulásához is.

Segítségnyújtás és hírnév

Szerencsére elmondható, hogy nem csak az alkohollal kapcsolatos szolgáltatások iránt nőtt a kereslet, hanem az egészséges tevékenységek iránt is.

A Nike kínai marketingesei is gyorsan reagáltak a kihívásra, a Nike Training Club applikáció és a Douyin is hamar megtelt a márka által létrehozott tartalmakkal, amik azt mutatták be, hogyan lehet hatékonyan sportolni otthon, illetve hogyan lehet ennek érdekében felhasználni bármilyen a nézők keze ügyében lévő tárgyat – például vizesüvegeket – súlyzónak.

A Gartner szerint ezek a kampányok képesek voltak enyhíteni az emberek aggodalmain és az elszigeteltség érzésén, amit a karanténhelyzet okozott. Sok márka a szolidaritás és a remény üzeneteit terjesztette a közösségi médiában és voltak akik közülük is kiemelkedve gyakorlati hozzájárulást is nyújtottak a vírus elleni küzdelemhez, például adományokat vagy orvosi eszközöket küldtek a frontvonalban élők támogatására, és felhívásaikkal igyekeztek a fogyasztóikat is erre biztatni.

A hírességek, márkanagykövetek vagy kulcsfontosságú véleményvezérek szintén arra ösztönözték az embereket, hogy maradjanak pozitívak, például rövidfilmekkel vagy dalokkal. Az Estée Lauder Kína egyik legnépszerűbb közösségi platformján, a Weibo-n indította el „We Win Win This Fight” hashtag kampányát. A hírességek a hashtaggel megjelölt biztató videoüzeneteket osztotta meg, melyeket több mint 61 millió alkalommal nézték meg a kínai felhasználók, és amelyek 328 000 beszélgetést váltottak ki.

A Harvard Business Review számos pozitív példát felsorol, melyekről a nyugati vállalatok is példát vehetnek. Rengeteg ember munkahelyét mentette meg az a művelet, mely során 40 étterem alakította át működését, hogy megfelelhessenek a válság okozta helyzetnek, majd a felszabadult munkaerőt az Alibaba egyik leányvállalatának, a Hema „újkerekedelmi” szolgáltatónak kölcsönözték ki, hiszen a vállalat a korábbi létszám mellett nem lett volna képes teljesíteni a megnövekedett kereskedelmi igényeket.

Szintén pozitív a Huazhu hotellánc példája. A Huazhu 6000 hotelt üzemeltet Kína 400 városában, így jelentőst kihívást okozott számukra a munkaerő lépéseinek összehangolása. A szállodaüzemeltetők úgy oldották fel a problémát, hogy létrehoztak egy krízismenedzsment csoportot, amelynek kizárólagos feladata az volt, hogy naponta ülésezzenek és hozzanak olyan konkrét döntéseket, amik segítenek abban, hogy a munkavállalók a legalsóbb szinteken is megértsék a nekik dedikált feladatokat és képessé váljanak végrehajtani azokat. Ennek érdekében egy saját, belső felhasználású applikációt is létrehoztak Huatong névvel, mely minden nap frissült és segítette az eligazodást.

A Lin Qingxuan kozmetikai vállalat a válság következtében arra kényszerült, hogy üzletei 40%-t bezárja. Annak érdekében, hogy mérsékeljék a bevételkiesést és segítsenek munkavállalóikon, a vállalat több mint száz kozmetikai tanácsadóját képezte át influenszerekké, akik ezáltal képessé váltak a termékek online értékesítésére.

Kínai különlegesség

A példákat sokáig lehetne még sorolni, hiszen rengeteg kreatív megoldás született, melyeknek köszönhetően számos globális és kínai cég sikeresen átvészelte a válság kínai piacot sújtó hullámát. Fontos megemlíteni, hogy Kína logisztikai és pénzügyi rendszere nagy mértékben különbözik a Nyugaton látottaktól. A központi kormányzat irányítása minden privát vállalatra kiterjed, ami segíti az összehangolt, gyors reakciót.

Az olyan alkalmazásoknak köszönhetően, mint a Wechat vagy az Alipay a kínai felhasználók bármilyen termékért vagy szolgáltatásért azonnal képesek fizetni, akár úgy hogy üzenetben küldenek pénzt, akár QR kód segítségével egyetlen kattintással. Másrészt a kínai logisztikai rendszer igen fejlett, a magas kiépítettségű infrastruktúra és a rendkívül sokféle szállítási forma (a biciklis futároktól kezdve a hajózáson és drónokon át a gyorsvonatokig) lehetővé teszi, hogy óriási mennyiségű termék jusson el rendeltetési helyére akár egyetlen nap alatt is. Ezek a viszonyok erős támaszt nyújtanak a márkák alkalmazkodási stratégiájának és nagy előnyt jelentenek a kínai gazdaság számára, de talán éppen ezért hasznos tanulmányozni őket és a jövőben a lehetőségekhez képest példát venni róluk.

Trending Now

Online előadást tartottak a cancel culture áldozatai

A diákoknak és az oktatóknak is tartanak antirasszista képzéseket, ahol a fehér-ellenes narratíva áll a középpontban.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A tanárokat és a diákokat is igyekeznek érzékenyíteni az Egyesült Államokban, különböző képzésekkel a sokszínűségről, az antirasszizmusról és a fehér-ellenességről. Ennek egyik legutóbbi állomása a Floridai Egyetemen volt, ahol nemrég a hallgatóknak tartottak tréninget. Az előadásról az egyik diák küldött képeket a The College Fix oldalának.

A tréningen különböző feladatok voltak, ahol például meg kellett határozni a méltányosság és az igazságosság fogalmát, és elmagyarázták a diákoknak a kiváltságosság fogalmát is.

De voltak olyanok is, ahol egy szituációt írtak le a szervezők, majd a résztvevőknek azt kellett eldönteniük, hogy mi a helyes válasz az adott helyzetre.

Az egyik ilyen szituáció egy fehér bőrű férfiról, Tanner-ről szól, aki egy mexikói, salsa és sombrero témájú bulit akart tartani. Az egyik ismerőse, Luca azonban mérges lett ennek hallatán, mert szerinte ez sértő a mexikói kultúrára és viccet csinál belőle Tanner, ami miatt szólt is neki. A kérdés ezzel kapcsolatban az volt, hogy mit csináljon Tanner, mi a helyes reakció?

A válaszok között szerepel az, hogy Tanner megszakítja a kapcsolatot Lucával, és azt mondja róla, hogy nagyon érzékeny. A másik válaszlehetőség az, hogy Tanner meghallgatja Luca gondját, de arra kéri, hogy legyen kevésbé mérges, amikor vele beszél erről. A harmadik válasz szerint Tanner-nek meg kellene köszönnie, hogy az ismerőse szólt neki, mert neki eszébe sem jutott, hogy problémás lehet a parti. Eszerint Tanner azt is elmondja, hogy többet fog tanulni a kulturális kisajátításról, és nem fog többet ilyen hibát elkövetni. A beszámolók szerint a helyes válasz az utóbbi volt. 

A képzésen videókat is mutattak a diákoknak, és arra hívták fel a figyelmüket, hogy nem helyes azt mondani, hogy „Minden élet számít” (All Lives Matter). Ez a szervezők szerint ahhoz hasonlítható, mint amikor a tűzoltók kimennek egy égő házhoz, de nem azt kezdik el oltani, hanem a szemben lévő, ép épületet, mondván, hogy mindegyik ház számít.

Az a hallgató, aki megmutatta a The College Fix-nek a képzés anyagait, úgy érzi, hogy őt félrevezette az egyetem. A tréning ugyanis úgy volt beharangozva, mintha az kötelező lenne, ez azonban nem így van, aki nem végzi el a kurzus, nem kap semmiféle büntetést. Ő csupán egy üzenetet kapott, hogy túllépte a határidőt a tréning esetében, mivel nem végezte még el azt, így kiderült számára, hogy bár mindenki azt hiszi, kötelező a kurzus, egyáltalán nem az.

Mindeközben antirasszista képzésen vehettek részt a Tulane Egyetem tanárai is áprilisban. Ennek a célja az volt, hogy a résztvevők antirasszistává váljanak, megértsék, hogy működik az elnyomás, és hogy olyan közösséget építsenek, amelyik fellép a rasszizmus ellen. Az eseményen a leírás szerint részt vett az aktivista Ibram X. Kendi, aki több könyvet is írt már az antirasszista felfogásról. Neki az egyik könyvét ajándékba is adták az első 500 jelentkezőnek a program szerint.

De olyan esemény is volt nemrég, ahol éppen a mainstream baloldali ideológiával mentek szembe a szervezők és olyan előadókat hívtak meg, akik a cancel culture áldozatai lettek. Az esemény a Yale Egyetemen zajlott online térben, az egyik előadó Abigail Shrier volt, a másik pedig Ryan Anderson.

Mindkét meghívott vendég a transzneműségről és annak veszélyes ideológiájáról írt könyvet, amelyet aztán egyes oldalak levettek a listájukról vagy cenzúráztak – írja a V4NA Hírügynökség.

Abigail Shrier szerint a mostani generációnak, akik a cancel culture közepette nőnek fel, kell egy kis optimizmus. Tudniuk kell, hogy szembe mehetnek egyes elvekkel, ideológiákkal és nem baj, ha nem értenek egyet velük.

Az írónő szerint ráadásul az amerikai társadalom nem is annyira megosztott, mint azt sokan gondolják. A probléma valójában egy apró, szélsőbaloldali aktivistákból álló kisebbséggel van, akik a közösségi médián keresztül hibáztatnak másokat.

Ryan Anderson arról beszélt az előadáson, hogy lehet, hogy ők tévednek a műveikben, de erre nem az a megoldás, hogy megpróbálják eltörölni a könyveiket, és levenni a listákról. Sokkal inkább értelmes vitát kell indítani ilyen esetekben. A szerző szerint senkinek nem szabad hagynia, hogy megfélemlítsék és hallgatásra kényszerítsék.

Tovább olvasom

Trending Now

Idén sem lesz Sziget fesztivál

Európa egyik legnagyobb fesztiválja, amely Magyarország legfontosabb turisztikai rendezvénye, 2022-ben nagy visszatérést tervez.

Közzétéve:

MTI/Mónus Márton

“Sajnos lejárt az idő, döntenünk kellett az idei Szigetről. Szomorú szívvel, de felmérve a felelősségünket, látva a bizonytalanságok sokaságát, akár az utazás, a szállások, a vendéglátás és a védettségi igazolások hazai és nemzetközi szerepe terén, arra az elhatározásra jutottunk, hogy mostantól inkább a jövő évi Szigetre készülünk” – közölte Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

A szervezők tervei szerint 2022-re a hosszú szünet utáni nagy visszatéréshez méltó rendezvényekkel készülnek.

Kádár Tamás elmondta, hogy a két fesztiválmentes év a szervezők, a rendezvényekhez kapcsolódó cégek és dolgozók életét nagyon megnehezítette, az iparág rengeteg szereplőjét, a zenészektől a vendéglátósokon át a technikai alvállalkozókig szinte ellehetetlenítette.

Az ország két másik nagy könnyűzenei rendezvényét, a soproni Telekom VOLT-ot és zamárdi Balaton Soundot sem rendezik meg idén, ezek szervezői már március közepén bejelentették ezt.

A nagy koncerteket és fesztiválokat sorra mondják le szerte Európában, emellett a nemzetközi turnék is elmaradnak a bizonytalanság miatt.

Borítókép: Közönség a finn Alma (Alma-Sofia Miettinen) énekes-dalszerző koncertjén a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 13-án

Tovább olvasom

Trending Now

A korábbi német klasszis is úgy járt, mint Petry Zsolt

Egy rasszista üzenet miatt távoznia kellett a német labdarúgó-bajnokságban szereplő Hertha BSC felügyelő bizottságából Jens Lehmann korábbi német válogatott kapusnak.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Az egyesület befektetőjének, Lars Windhorstnak az egyik szóvivője szerdán közölte, hogy a Windhorst által irányított cég felbontotta az 51 éves szakemberrel kötött tanácsadói szerződést, ezzel Lehmann a Herthánál elfoglalt pozíciójából is távozott. A 61-szeres válogatott exfutballista egy évvel ezelőtt Jürgen Klinsmann helyére érkezett Windhorst cégéhez, és ezzel a berlini klub felügyelő bizottságába.

Az ügy előzménye, hogy a Sky televízió szakértőjeként dolgozó, 12-szeres német válogatott Dennis Aogo az Instagramon megosztott egy Whatsapp-üzenetet, amelyben Lehmann rá utalva azt írta: „Dennis a ti fekete emberetek, hogy meglegyen a kvóta?”

Lehmann később a Twitteren bocsánatot kért az üzenet miatt, de a helyzetén ez már nem változtatott.

„A Hertha BSC távol tartja magát a rasszizmus minden formájától, az ilyen kijelentések pedig egyáltalán nem felelnek meg azoknak az értékeknek, amelyekért klubunk kiáll és aktívan kampányol”
 –  kommentálta a történteket Werner Gegenbauer, a Hertha elnöke.

A Dárdai Pál vezetőedző által irányított Hertha BSC a Bundesligában a kiesés elkerüléséért küzd – írja a Nemzeti Sport.

Mint ismert, korábban Petry Zsolt kapusedzőt politikai véleménye miatt menesztették a Herthától.

Tovább olvasom