Kövess minket!

Trending Now

Folytatódik Toroczkai László Facebook elleni pere

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke még 2019-ben kérelmezte, hogy fizessen százmillió forint kártérítést a Facebook, mivel indoklás nélkül törölték a közösségi oldalát.

MTI/Vajda János

A Szegedi Törvényszék közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem hozott ítéletet, az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki. Danyi Richárd személyiségi jogokkal, sajtó- és médiajogi ügyekkel kapcsolatos jogérvényesítési eljárásokkal foglalkozó ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta: a felperes (jelen esetben Toroczkai László) benyújtott keresetlevelére az alperes (Facebook Ireland Limited) egy úgynevezett érdemi ellenkérelem formájában reagálhat. “Általános esetben mindent, amit nem vitat az alperes, a felperesi keresetben foglaltaknak megfelelően fogadják el, és mindent, amivel nem ért egyet, érdemi ellenkérelem formájában vagy a nyilvános tárgyaláson kell kifejteni.

Azonban a Facebookra a maximális negyven nap fellebbezési lehetőség elszalasztásával bírósági meghagyást bocsátottak ki.

Jogorvoslati lehetőség

“A bírósági meghagyást arra a helyzetre alkották, hogy ha az alperes érdemben nem bocsátkozik perbe, vagyis nem nyújt be érdemi ellenkérelmet vagy nem jelenik meg a tárgyaláson, akkor a felperesi keresetlevéllel egyenlően kell megállapítani az ítéletet. Bírósági meghagyásnak nevezik tehát, amikor az alperes reakciója híján el kell hogy fogadja a bíróság a felperesi követeléseket” – fejtette ki Danyi Richárd.

Az alperesnek, vagyis a Facebooknak még ebben az esetben is van lehetősége jogorvoslatra, amellyel élt is a Facebook, mert mint a Szegedi Törvényszék közleményéből kiderül, a vállalat „igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van”.

Ritka precedens

Az ügynek jelen állás szerint bármilyen kimenetele lehet, ugyanis hasonló precedens nagyon ritka, sőt egy ekkora sérelemdíj követelése kifejezetten kirívó a magyar jogban – mondta el Danyi Richárd, aki szerint egy átlagos peres eljárásban kettőtől ötmillió forintig szoktak sérelemdíjat ítélni.

“A sérelemdíjnak van egyfajta retorzív, vagyis büntető jellege, ami egy speciális visszatartó erő a hasonló jogsértésektől, és ez ugyan nincsen sem jogszabályban, sem bírói ítéletben kimondva, de logikusnak tűnhet, hogy ahhoz, hogy a büntető jelleg érvényesülni tudjon, az alperes pénztárcájához kell szabni a megítélhető sérelemdíjat. Ha egy természetes személynek egy-két millió forintot kellene fizetnie egy hasonló súlyú személyiségi jogsértésért, a Facebookkal szembeni százmillió forint arányosnak tűnik” – tette hozzá Danyi Richárd.

Kérdéses a végrehajtás

Arról nem is beszélve, hogy Toroczkai László azt is sérelmezte, hogy amióta a Facebook törölte az oldalát, mindenféle figyelmeztetések jelennek meg a törlés előtt publikált posztokban a neve mellett azzal, hogy ő veszélyes személy. Danyi Richárd ügyvéd szerint ha ez azt a látszatot kelti, mintha Toroczkai bűnöző lenne, akkor már beszélhetünk becsületsértésről vagy a jó hírnév megsértéséről, vagyis ha több jogcímen indítottak személyiségi jogi pert, az is indokolhatja a sérelemdíj nagyságát.

“Az első fok mint eljárási szakasz szokott lenni a leghosszabb, és bár az új perrendtartás óta jelentősen csökkent a peres időtartam, a gyakorlat alapján elmondható, hogy a másodfokú határozathozatal fél-háromnegyed éves időtartam alatt szokott lezajlani” – avatott be a részletekbe Danyi Richárd.

Az ügyvéd elmondása szerint ez az idő növekedhet, ha ténylegesen kiszabnak jogerősen valamilyen büntetést a Facebookra, ugyanis ennek végrehajtása egy érdekes kérdés. “Nem tudni, hogy az európai hatóságok útján, a dublini központon keresztül vagy milyen egyéb módokon tudnák végrehajtani az ítéletet” – tette hozzá.

A Facebook a Telex megkeresésére úgy nyilatkozott, mivel ez egy folyamatban lévő ügy, a Facebook nem kívánja azt kommentálni, egyúttal hozzátették, a veszélyes személyekre és szervezetekre vonatkozó szabályozásuk alapján távolították el Toroczkai profilját.


Virtuális feketelista

Nem Toroczkai László letiltása az egyetlen eset, amikor a Facebook cenzúrát alkalmazott a neki nem tetsző tartalmakkal szemben. Az elmúlt években szerte a világon számos jobboldali politikus, véleményvezér és internetes hírportál került a virtuális feketelistára, amiért a liberális kánonnal megegyező vélemények ellen emelt szót. A legnagyobb közösségi oldalak idehaza sem tűrik az ellenvéleményt: egyebek mellett Varga Juditot, Kovács Zoltánt, a Vasárnap.hu-t, számos jobboldali közéleti szereplő Instagram-oldalát, valamint Magyarország kormányának Twitter-oldalát is megpróbálták már elhallgattatni. Idén februárban a Facebook letiltotta a Hetek közéleti hetilap házasság intézményéről szóló lapszámának, valamint a lap előfizetésének elérhetőségét is.

Borítókép: Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom