Kövess minket!

Trending Now

Folytatást kap a Sanditon

A #savesanditon és a #sanditon­sisterhood Twitter-cunamijának ­köszönhetően az eredetileg 2019 őszén bemutatott, majd hamar elkaszált Jane Austen-adaptáció – nálunk nemrég a Duna TV vetítette – mégis folytatást kap, mindjárt két évadot.

Általánosan elismert igazság, hogy Andrew Davies a brit kosztümös adaptációk keresztapja, és ha előáll egy sorozattal, azt rögtön sikeresnek tekintik a ­stúdiók. A Jane Austen befejezetlen művéből készült 2019-es Sanditon azonban nem élt meg olyan egyértelmű sikert, mint a 1995-ös Büszkeség és balítélet vagy a 2008-as Értelem és érzelem. Pedig az írónő neve az elmúlt harminc évben a biztos kedvencek közé tartozott. Mindegy, hogy a klasszikus regények kerülnek képernyőre, modernizálják őket vagy zombikkal, esetleg krimivel keverik a történeteket, a rajongók sorakozni fognak.

Így számolt a brit ITV is, mikor 2019-ben bemutatta Jane Austen befejezetlen regényének nyolcrészes sorozatváltozatát. A Sanditonból mind­össze 11 fejezet készült el négy hónappal az írónő halála előtt. Irodalomtörténészek egyetértenek, hogy rendkívül érdekes fejezetekről van szó, Hannah Greig, a York Egyetem oktatója szerint „mintha egy másfajta Austen-regény lenne”.

A történet magja legalább olyan mély pszichológiával dolgozik, mint az Emma, van olyan sziporkázóan szellemes, mint a Büszkeség és balítélet és olyan morálisan érzékeny, mint a Mansfieldi kastély. Karakterei különböznek a hat befejezett műben megszokott galoppozó vidéki nemesektől, üzletemberek, akik maguk szeretnének boldogulni.

Mindössze a sorozat első részének fele dolgozza fel az írónő fejezeteit, a további hét és fél rész Andrew ­Davies gyámkodása alatt készült. Davies azonban hiába számít az Austen-regények mesterének, a Sanditon esetében azok a részek messze jobban sikerültek, amelyeket nem ő írt. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy a sorozatot végül elkaszálta az ITV. A rajongók azonban nem nyugodtak, mivel Davies úgy fejezte be a nyolc részt, hogy megfosztotta a nézőket az egyetlen dologtól, ami Austen világában biztos: a happy endtől.

Létrehozták a #savesanditon és a #sanditonsisterhood hashtageket és folyamatosan tweeteltek a különböző streamingszolgáltatóknak. Az Amazon Prime tavaly reagált is a felhívásra, de valódi előrelépés nem történt.

Szep­temberben egy művész kétszer is megrajzolta kedvenc sorozatának szereplőit a somerseti tengerparton, feltéve a kérdést: ki fogja megvédeni Sanditont? A választ az ITV és a BBC közös streamingplatformja, a BritBox adta meg, amely május 6-án bejelentette, nem is egy, hanem mindjárt két évadot rendelt a sorozatból.

Bár Davies részt fog venni a készítésben, de az új részeket főként az első évad sikeresebb részeit jegyző Justin Young írja majd. Mivel Theo James bejelentette, hogy nem tér vissza a sorozat főhőseként, kérdés, az új írásmód mennyire tudja majd szem előtt tartani az austeni örökséget. Az első évadban volt erős, önálló hősnő, jóképű, arrogáns főhős, a gunyorosan ábrázolt mellékszereplők, kiváló fényképezés, illetve a részletgazdag kosztümök és helyszínek, sok esetben mégis az volt a néző érzése, hogy az írók túl sokat akartak, de keveset fogtak. Charlotte Heywood (Rose Williams) és Sidney Parker (Theo James) Elizabeth és Darcy szerű szerelmi szálán túl ugyanis kapunk örökségért való többszereplős csatát, társadalmi beilleszkedési nehézségeket és felemelkedési problémákat, hipochondriát és apa-fiú drámát.

Bár a színészek egytől egyig kiválóak – Rose Williamst a legjobb drámai színésznő díjára is jelölték szerepéért a Brit Televíziós Díjon –, a sok altörténet túlságosan elnyújtja a sorozatot. Austen regényeinek egyik nagy előnye, hogy nem túl hosszúak, szinte filmszerűen pörögnek, a Sanditon esetében azonban bőven találni üresjáratokat – írja a Magyar Nemzet, ahol a teljes cikk olvasható!

Trending Now

Pride hónap: ismét érzékenyítik a gyerekeket a mesecsatornák

A Nickelodeon videójában szerepel a Black Lives Matter mozgalom és egy drag queen is.

Közzétéve:

Borítóképünk képkocka a Nickelodeon egyik Pride hónapi videójából

A Nickelodeon tévécsatorna egy baloldali aktivistát és drag queent, Nina Westet is alkalmazta a reklámok elkészítéséhez – írja a V4NA hírügynökség.

A Pride Song című videóban a meleg büszkeség zászlajának színeit magyarázza el egy dalban a drag queen. A most elkészült kisfilm nem az egyetlen, amelyet a gyermekek érzékenyítésére készítettek az elmúlt időszakban. A kék nyomok című gyermekműsor szerkesztői Nina Westtel közösen készítettek egy videót, amelyben a nem bináris mesehősök a drag queennel közösen énekelnek a meleg büszkeségről egy Pride felvonuláson.

A videóban a családok típusairól is énekelnek, beleértve a transznemű, a meleg és a nem bináris szülős családokat.

A videó az első három napban csaknem 164 ezer megtekintést kapott a Youtube-on, de a hozzászólás lehetőségét eltávolították alóla.

A Nickelodeon csatornán már korábban is megjelentek olyan filmek, amelyek által érzékenyíteni akarták a gyermekeket, de máskor nem ennyire nyilvánvalóan tették ezt, hanem beleillesztették az “oktatóanyagot” egy rajzfilmbe.

Ebben a filmrészletben az látható, hogy az ábécé sorolása közben többször is megjelenik egy P betű, amelyet a szivárvány színeivel és a transzneműség kék-fehér-rózsaszínjével rajzoltak meg.

A Cartoon Network a közösségi oldalán kívánt boldog Pride-ot

A Nickelodeon mellett a Cartoon Network is támogatja a gyermekek érzékenyítését, egy Instagram-bejegyzésben kívántak boldog Pride hónapot minden Lmbtq+ családnak. Emellett készítettek egy videót, amelyben a San Diego-i Pride nagykövete, Jax mutatja meg magát, és beszél egy kicsit a másságról, illetve a személyes tapasztalatairól is.

Tovább olvasom

Trending Now

A Wish piacterét vizsgálja a magyar versenyhatóság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Wish online piactere működési gyakorlatának vizsgálatára, ugyanis a népszerű webáruház ár- és kedvezményfeltüntetési rendszere vélhetően tisztességtelen.

Közzétéve:

Flickr

A versenyhatóság vizsgálatot indított az amerikai Wish webáruház európai működtetőjével, a holland ContextLogic B.V-vel szemben. A GVH ugyanis azt valószínűsíti, hogy a Magyarországon is jelentős számú felhasználóval rendelkező e-kereskedelmi platform akciótartási gyakorlata a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközik – közölte a hatóság.

A Wish az eladókat és a fogyasztókat összekötő, online piactérként működik, és hazánkban is népszerű: egy tavalyi felmérés alapján a magyar fogyasztók harmadik legkedveltebb külföldi webáruháza. A nemzeti versenyhatóság szerint azonban az üzemeltető feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal jár el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során.

A GVH gyanúja szerint bizonyos árak feltehetően valótlanok a piactéren, azaz a termékek az adott áron ténylegesen nem vásárolhatóak meg a platformon; egyes, jelentős kedvezménnyel kínált termékek eredeti árait pedig a webáruház korábban vélhetően sosem alkalmazta. Szintén megtévesztőek lehetnek a visszaszámláló órával párosuló, néhány percig kedvezményt ígérő „azonnali ajánlatok” – ugyanis a fogyasztókat sürgető határidő lejárta valószínűleg semmilyen tényleges hatással nincs sem termék árára, sem az elérhetőségére.

A vizsgálat emellett kitér egyes, hangsúlyosan megjelenő termékjellemzők megalapozottságára is (pl. kiemelten feltüntetett, magas karátszám az esetenként néhány száz forintos ékszereknél).

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Máté Bence természetfotóssal beszélgetett podcastjában Áder János

A természetfotózásról és természeti értékeinkről szólt az eszmecsere a köztársasági elnök Kék bolygó című sorozatában.

Közzétéve:

Borítóképünkön Máté Bence természetfotós, forrás: MTI/Balogh Zoltán

Máté Bencét már 17 évesen az év ifjú természetfotósává választották, 2010-ben pedig az év természetfotósa lett felnőtt kategóriában, amit a természetfotózás Oscar-díjának tartanak – vezette fel a beszélgetést az államfő.

A természetfotós elmondta: kezdetben lakóhelye élővilágának felfedezése volt a célja, később pedig az, hogy bejárhassa a világot, és lássa, más vidékeken milyen természeti értékek vannak. Máté Bence

a természet bonyolult rendszerét csodavilágként jellemezte, amelynek feltérképezése kikapcsolódás is, azáltal, hogy kiszakad az urbanizált világból.

A természetfotós hangsúlyozta: a természetben is demokrácia van, egyes fajok lekövetik a változásokat – például egy túlszaporodást -, a monokultúrás gazdálkodás azonban nagy veszélyt jelent.

Itt tudja meghallgatni a beszélgetést:

A köztársasági elnök a mezőgazdasági termelés és a biológiai sokszínűség kapcsolatára példaként hozta a göttingeni egyetem felmérését, amely megmutatta, hogy a hagyományos termelési formáknál egy viszonylag jól működő piramist lehetett látni az emlősöktől egészen a legapróbb rovarokig. A monokultúrás termelés megjelenésével viszont alig marad olyan élőlény, amely megtalálja saját életfeltételeit – tette hozzá.

Az emberi beavatkozásokról Máté Bence úgy vélte, ha bármelyik fajnak lenne esélye ugyanazt tenni, mint az embernek, akkor valószínűleg meg is tenné.

Azonban ha nem használjuk megfelelően a tudásunkat, az előbb a többi élőlény, majd saját magunk kárára válik – tette hozzá.

“Ezért nagyobb az ember felelőssége más élőlényeknél”

– figyelmeztetett Áder János.

Máté Bence beszélt Costa Rica-i, afrikai, oroszországi, norvégiai élményeiről, és arról, hogy egy tanyán lakik, ahol közel tíz hektáron végzett élőhely-rekonstrukciót; jégmadárfészkeket is kialakított, most pedig denevérodúkat készít.

Kidolgozott egy detektívüveg mögül történő állatmegfigyelési módszert, amely nem zavarja az élővilágot, mégis teljes panoráma nyílik az ember elé.

Elmondta: az aktív Magyarországért felelős kormánybiztossággal közösen terveznek egy Madárszínház nevű rendszert, ahonnan akár egy 30 fős iskolai osztály is természetes élőhelyén figyelheti meg a madarakat, valamint egy méter mélyen a vízi élővilágot.

Tovább olvasom