Kövess minket!

Trending Now

Felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe

Mára már a szakhatóság a panasz benyújtásától a határozat meghozataláig teljes mértékben elektronikus úton folytatja munkáját.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az internetes és csomagküldő értékesítés felülmúlta az 1000 milliárd forintot tavaly a járvány hatására, ezzel párhuzamosan pedig felértékelődött a digitális fogyasztóvédelem szerepe – mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára online sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte: az ITM “nem kullog az események után”, az elmúlt 5 évben jelentős eredményeket ért el az online kereskedelem fogyasztóvédelmének területén.

A 15 ezer forint és 500 ezer forint közötti bírságsávot 200 ezer forint és 2 millió forint közöttire növelték

– idézte fel példaként. Azt is hozzátette, hogy az ismételt ellenőrzések eredményeként a korábbi 50 százalékos jogsértési arány az idén 15-20 százalékra csökkent.

A tárca továbbá létrehozott egy internetes adatbázist, ahol – a jogsertowebaruhazak.kormany.hu weboldalon – a fogyasztók előzetesen tájékozódhatnak az internetes áruházakról – emlékeztetett jelezve, hogy

valamivel több mint 500 webáruház szerepel a feketelistán.

Keszthelyi Nikoletta elmondta azt is, hogy tavaly a járvány hatására megnőtt a visszaélések száma az online térben, ezért a szokásos 600-800 webáruház ellenőrzése mellett még 750 internetes boltot megvizsgáltak.

A termékbiztonsági ellenőrzések számát a 2017-es 22 ezerről több mint ezerszeresése, 27 millióra növelték 2020-ra

– mutatott rá a helyettes államtitkár megjegyezve, hogy a kiugró növekedés a vámhatárokon történő helyszíni ellenőrzéseknek köszönhető.

A vállalkozásoknak sokkal több információval kell ellátniuk a fogyasztókat az online felületeken, továbbá az adatainkkal való fizetést követően – úgynevezett ingyenes szolgáltatásoknál – is el lehet állni a “vásárlástól” 14 napon belül – emelte ki a jövő évtől életbe lépő újdonságok közül a szakpolitikus.

Keszthelyi Nikoletta felhívta a figyelmet arra, hogy törekvéseiket hasznosan támogatta a 2016-ban indított projektjük a fogyasztóvédelmi feladatok elektronizálására, amelynek eredményeképpen

mára már a szakhatóság a panasz benyújtásától a határozat meghozataláig teljes mértékben elektronikus úton folytatja munkáját.

A vásárlók elektronikus úton a fogyasztovedelem.kormany.hu oldalon nyújthatják be panaszaikat, ugyanitt e-kereskedelmi kisokost is találnak az online vásárlás során felmerülő jellemző problémákról – ismertette a helyettes államtitkár, aki ezen túl beszélt a november óta futó mozgóképes kampányukról és a fogyasztóvédelem Youtube-csatornáján követhető podcastepizódjaikról is.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 2016-2021 közötti fogyasztóvédelmi digitalizációs projekt 1,7 milliárd forintos, száz százalékos uniós támogatásból valósult meg.

Beszélt arról is, hogy a projektet június végén zárják le, de már előkészítették a munkafolyamatok második fázisát is a következő uniós költségvetési ciklusra.

A projektgazda és konzorciumvezető szerepét betöltő KIFÜ 2006-ban jött létre, 500 embert foglalkoztat, mérlegfőösszege 30 milliárd forint – tájékoztatott a szervezet elnöke jelezve, hogy az ügynökség az ITM háttérintézménye.

Trending Now

Akció indul a vezetés közben mobilozók kiszűrésére

Egyhetes közlekedésbiztonsági akciót tart a rendőrség szeptember 15-től – közölte internetes oldalán az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Közzétéve:

A szerdán megjelent közleményben azt írták, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) szeptember 16. és 22. között “Focus on the road” elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozik.

Magyarország egész területén

elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon használatát ellenőrzik majd, de nagy hangsúlyt kap az ellenőrzés során a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységek kiszűrése is.

A magyar rendőrség a ROADPOL Safety Days (ROADPOL Közlekedésbiztonsági Napok) baleset-megelőzési programjához jövő héten kedden közúti ellenőrzéssel, baleset-megelőzési előadásokkal, és gyermekeknek is szóló foglalkozásokkal csatlakozik. Az európai program kitűzött célja, hogy ne történjen halálos baleset a közutakon.

Tovább olvasom

Trending Now

Átadták a Junior Prima Díjakat színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész, Rujder Vivien, Mentes Júlia Virginia, Bordás Roland, Gyöngyösi Zoltán és Rózsa Krisztián színművész, valamint Leblanc Gergely balettművész vette át az idén a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Mónus Márton

A tizennegyedik alkalommal átadott díjjal, amely pénzjutalommal is jár, azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A díjat az idén Rujder Vivien, a budapesti Katona József Színház, Mentes Júlia Virginia, a Thália Színház, Bordás Roland, a Nemzeti Színház, Gyöngyösi Zoltán, a Vígszínház és Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, valamint Leblanc Gergely balettművész, a Magyar Nemzeti Balett principálja, érdemes művész vehette át.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója a keddi budapesti díjátadó ünnepségen felidézte: az idei díjazottakat a zsűri több mint hatvan jelölt közül választotta ki. Az utánpótlás kifogyhatatlan, hiszen a zsűri minden évben több elismerést szeretne átadni – tette hozzá.

Mint fogalmazott, a tizennegyedik alkalommal átadott elismerés eddigi díjazottjai a magyar kulturális élet meghatározó szereplőivé váltak. Mint mondta, biztos abban, hogy a mostani díjazottak neve is sokszor szerepel majd a színlapokon és a mozivásznon, a következő évtizedek színház- és filmművészetét őt fogják befolyásolni.

A díjazottak közül Leblanc Gergely balettművész kiemelte, hogy a legjobbkor érkezett az életébe ez az elismerés, hiszen az elmúlt másfél év nehéz időszak volt a művészek számára.

A Takarékbank felkérésére színházak, szakmai és érdekképviseleti szervezetek 62 jelöltet állítottak az idén.

Közülük választotta ki az öttagú zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója – azt a hat fiatal tehetséget, aki elnyerte a Junior Prima címet.

A kétmillió forinttal járó színház- és filmművészeti Junior Prima Díjat az idén elismert művészekkel együtt már 101 fiatal magyar tehetség kapta meg.

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek a zene, a Docler Holding a népművészet, a KAVOSZ a sajtó, a Takarékbank pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

Tovább olvasom

Trending Now

Felmatricázott mozdony népszerűsíti a Toldi animációs filmet

Felmatricázott mozdony népszerűsíti a Toldi animációs sorozatot, amely szeptember 19-től a Duna Televízióban látható.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Toldi Miklós az erő és a kitartás, a nemzeti büszkeség megtestesítője, ezért fontos, hogy a MÁV-csoport is megjelenítheti az alakját – mondta Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a felmatricázott mozdony sajtóbemutatóján Budapesten.

Hozzátette: Toldi hírét felmatricázott TRAXX mozdonnyal viszik Magyarországon és külhonban, ezzel is hozzájárulva a film népszerűsítéséhez, emléket állítva Arany Jánosnak és Jankovics Marcellnak.

A mozdony havonta 25 ezer kilométert fog megtenni Budapesttől Szombathelyen és Győrön át Szolnok, Békéscsaba, Miskolc és Sátoraljaújhely felé, emellett Romániába is közlekedni fog – fűzte hozzá Homolya Róbert.

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a magyar közmédia történetében mérföldkő a Toldi. Hozzátette: Jankovics Marcellnek ez volt az utolsó munkája.

A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült az Arany János-emlékévhez kapcsolódva az MTVA pályázatának keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatásból a Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll.

Jankovics Marcell (1941-2021) utolsó rendezését a Duna Televízió közönsége láthatja először szeptember 19-től – ismertette a részleteket a vezérigazgató.

Az egyes énekek részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg. A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap este nézheti majd a Duna Televízióban 19 óra 40 perctől, első alkalommal három, majd öt héten át két-két rész lesz látható.

Tovább olvasom