Kövess minket!

Trending Now

Facebook: Jobboldali véleményvezérek az élen, Márki-Zay csak a hátrányát növelte

Múlt héten tovább nyílt az olló a jobboldal és a baloldal között a legnépszerűbb közösségi platformon: a Fidesz előretörése minden fronton nőtt, Márki-Zay Péter és a baloldal pedig hiába próbálkozik bármivel is, a lemaradásuk egyre jelentősebb.

Forrás: mandiner.hu

Ezúttal a december 10. és december 16. közötti időszakot elemezte a Mandiner LikeFight sorozata. Aligha meglepetés, hogy legfrissebb eredményeik egyaránt szoros korrelációt mutatnak a kiszivárgott baloldali, valamint a Századvég által közölt klasszikus közvéleménykutatási adatokkal. A facebookos interakciószámok sem szolgálnak jó hírekkel a baloldal számára.

Emlékeztetőül: a napokban Márki-Zay Péterre nézve roppant kellemetlen közvélemény-kutatási adatok jelentek meg a 444.hu-n, amiből kiderült, hogy a Fidesz 14 százalékkal vezet az összefogott baloldallal szemben. A kiszivárgott kutatás csupán megerősíti azt a két hónapja tartó trendet, amelyet a közösségi média interakciószámait elemezve a LikeFight sorozat olvasói már megismerhettek.

Az elmúlt hetekben a baloldal részéről több kísérlet is történt a politikai ingerküszöb áttörésére,

gondoljunk csak a Völner-ügyben felépített kommunikációs offenzívára, vagy az új népszavazási kezdeményezésekre. Csakhogy ezek nem segítettek a baloldalnak abban, hogy szereplőik bármely fronton több lájkhoz, megosztáshoz jussanak. E kísérletek az interneten mindeddig érdektelenségbe fulladtak.

Forrás: mandiner.hu

Politikusok

Ezzel szemben Orbán Viktor tovább növelte interakciószámait, átlépve a negyedmilliós lélektani határt is a héten. Megállíthatatlannak tűnik a második helyet megszerző Szijjártó Péter is, talán az ő esete a legjobb példa arra, hogy a követőtáborok mennyire meghálálják a rendszeres, aktív jelenlétet a Facebookon. Varga Juditot az elmúlt két hétben számos baloldali politikus és médiatermék támadta, de ezek meg sem ingatták előkelő helyét a politikusi versenyben – ellentétben mondjuk Karácsony Gergellyel, akit a Városháza körül kialakult korrupciós botrányok látványosan visszavetették az interakciólistán.

Forrás: mandiner.hu

A jobboldali blokkon belül az érdekes mozgások nem az élvonalban, sokkal inkább a középmezőnyben történnek: az országosan talán kevésbé ismert KDNP-s Aradszki András is bekerült a legjobban szereplő politikusok közé. A képviselő nemcsak saját munkájáról számol be, hanem a patikamérlegen kimért posztok helyett olyasféle nemzeti mémoldalként is használja saját oldalát, ahol rendkívül lelkes tábort gyűjtött maga köré.

A baloldal összteljesítménye csökkent, s azon belül továbbra sem tudott az élre törni Márki-Zay Péter, hiába költ sokkal többet, mint bármely más baloldali politikus.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezen a héten kevesebb interakciót tudott szerezni, mint a múlt héten,

pedig csapata ma már láthatóan több erőfeszítést tesz bele a bejegyzésekbe, ám mindez nem vezetett nagyobb sikerhez. Sőt.

Forrás: maninder.hu

Hivatalos oldalak

Meggyőző jobboldali fölény alakult ki a hivatalos oldalaknál is. A kormány és a Fidesz a szokásos módon vezeti a listát. A KDNP pedig előzte az LMP-t, a Momentumot és a Párbeszédet is. 

A hivatalos oldalak tekintetében a Fidesz és a baloldal stratégiája talán ezen a héten tért el leginkább egymástól: míg a Kormány és a Fidesz oldalai előkelő helyen szerepeltetik Orbán Viktort, addig a baloldali pártok majdnem egyet sem posztolnak Márki-Zay Péterről. Talán ez már a mérések konzekvenciáit levonó döntések miatt alakulhatott így, a baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis nem hozza a lájkokat.

Forrás: mandiner.hu

Véleményvezérek

A Megafon véleményvezéreinek és a hagyományos jobboldali mémoldalaknak a kétharmad körüli eredményükkel, illetve trendszerű erősödésükkel eddig sem volt okuk panaszkodni, azonban a 71 százalék felett „bezsebelt” legújabb interakciószám egyértelműen a baloldali kampánygépezet megroppanását jelzi.

A baloldalon eltűnt a lelkesedés, és még a posztok száma is visszaesett.

A jobboldal egyáltalán nem engedett az év végi hangulat csábításának, szünet nélkül terítik üzeneteiket és sorban állítják elő a tartalmakat.

Érdekes jelenség, hogy míg a baloldali pártok még az egységes szlogent és kampányszíneket sem választották ki, addig a jobboldalon még a mémoldalak és véleményvezérek is egyből lecsapnak az összes baloldali bakira. A legnagyobb baloldali mémoldalak visszaesésével olyan kisebb oldalak is ismét a TOP10-be kerültek, mint Antsi vagy Ponciusz Pilátusz.

A megcsappant interakciószámok jól jelzik, hogy bár a DK-s oldalak mindent elkövettek, hogy megkedveltessék Márki-Zay Pétert a baloldali törzsbázissal, az elégedetlen kommentek számának növekedése és az egyre fogyatkozó megosztások, lájkok száma komoly kihívást jelentenek Márki-Zay Péter és a komplett baloldal számára.

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom