Kövess minket!

Trending Now

Elnézőbb lehet a Versenyhivatal a létfontosságú eszközök gyártóival szemben

Az Európai Versenyhatóságok Hálózata közös közleménye értelmében bizonyos létfontosságú eszközöket előállító ágazatok adott esetben könnyítésekre, vagy hatósági engedményekre számíthatnak.

Az európai versenyjog még különleges gazdasági helyzetekben is csak nagyon indokolt esetben enged eltérést a szigorú megközelítéstől, ami a versenykorlátozó magatartások minden formáját tiltja, hogy ezzel segítse elő az európai közös piac fejlődését és egységesítését.

A koronavírus (COVID-19) okozta világjárvány azonban ezen a téren is tudott újat mutatni: az Európai Versenyhatóságok Hálózata (European Competition Network – ECN), melynek a magyar versenyhatóság, a GVH is tagja, közös közleménye értelmében bizonyos létfontosságú eszközöket előállító ágazatok – mint pl. a gumikesztyű, szájmaszk, egyéb egészségügyi termékek – adott esetben könnyítésekre, vagy hatósági engedményekre számíthatnak a versenyjogi szabályok alkalmazása során. A CERHAHEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda szakértőinek segítségével tekintjük át röviden a legfontosabb újdonságokat:

Az ECN elfogadja, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel az érintett létfontosságú termékek esetében szükséges lehet független vállalkozások koordinációjára annak érdekében, hogy azok minden fogyasztóhoz eljuthassanak. Elegendő, ha arra gondolunk, micsoda kiemelt közérdek fűződik most ahhoz, hogy minden szájmaszkokat gyártó vállalkozás megfelelő alapanyaghoz juthasson, hogy a termelés minél több helyen folytatódni tudjon (normál versenykörülmények között az alapanyagok elosztása kartellnek minősülhetne).

Az ECN jelen helyzetben – csak és kizárólag a járványveszély elmúltáig – nem avatkozik közbe a szükséges, arányos és időben korlátott koordináció esetén, mivel az esetleges versenykorlátozások társadalmi haszna – így a közlemény – messze fölülmúlja az azzal okozott gazdasági károkat.

Az ECN tag hatóságok – kivételes jelleggel, teljességgel eltérve az eddigi gyakorlatuktól – biztosítják annak a lehetőségét, hogy a szóban forgó vállalkozások, amennyiben bizonytalanok magatartásuk jogszerűségét illetőleg, informális kérdésekkel fordulhassanak a versenyhatóságok felé, akik felvilágosítást adnak a tervezett kooperáció megengedhetőségét illetően.

Mindazonáltal az ECN közleményében hangsúlyozza, hogy kiemelt figyelmet tervez fordítani arra ezekben a nehéz időkben, hogy a létfontosságú termékek (szájmaszk, kézfertőtlenítő stb.) versenyképes árakon álljanak a fogyasztók rendelkezésére. Ennek érdekében az európai versenyhatóságok mindent meg fognak tenni az ezen termékeket érintő áremelő hatású kartellek, vagy erőfölényes vállalkozások esetén a túlzó, monopol árazás megakadályozására. Ez utóbbi ellen az ECN közleménye azt ajánlja ezen termék gyártóinak, hogy maximum árakat javasoljanak termékeik disztribútorainak, amely megakadályozhatja az ilyen típusú visszaéléseket.

„Ezekben a vészterhes időkben csábító lehet megkerülni bizonyos versenyszabályokat, azonban még a hatóságok engedékenyebb hozzáállása sem ad alapot kőkemény versenykorlátozásokra (kartellek, erőfölénnyel visszaélés). Éppen ezért minél hatékonyabban, de mellette jogszerűen kell alkalmazkodni a kihívásokhoz és megtalálni a megengedhető együttműködési formát” – mondja dr. Polauf Tamás, a CERHA HEMPEL partnere.

Trending Now

Mick Jagger új számmal ünnepel – videó!

Az Eazy Sleazy című, kedden megjelent pandémiás rockhimnuszban arról énekel, hogyan viselte a karanténidőszakot.

Közzétéve:

MTI/EPA/ANSA/Claudio Onorati

Mick Jagger néhány hete írta az új számot, amelyen a Foo Fighters gitárosával, Dave Grohllal dolgozott együtt, aki Los Angelesből szállt be a munkába.

Jagger meg is köszönte neki, hogy gitárosként és dobosként is közreműködött.

Öröm volt a közös munka – hangsúlyozta. Három hónap után hétfőn nyitottak ki a vendéglátóhelyek A 77 éves sztár szatirikus hangvételű dala arról szól, hogy végre kiléphetett a karanténból, ahol a túl sok tévézés már “lobotomizálta” az agyát, és ez a szabadulás optimizmussal tölti el. A refrén pedig azt ígéri, hogy “megszökünk a börtönfalak közül” és “a földi élvezetek édenkertjébe jutunk”.

Háromhónapos lezárás után hétfőn Nagy-Britanniában kinyitottak a boltok és a vendéglátóhelyek is kiszolgálhatták teraszaikon a vendégeket – írja az Origo.

Tovább olvasom

Trending Now

Varga Judit az átláthatóságot és a jogállamot kérné számon

Az átláthatóságot és a jogállamot kell számon kérni a techóriásokon, amelyek egy jelenleg ellenőrizhetetlen “pszeudojogrendszert” igyekeznek kiépíteni – mondta az igazságügyi miniszter a XXI. Század Intézet Facebook-oldalán kedden közvetített beszélgetésen.

Közzétéve:

MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Judit úgy fogalmazott, “ha nem tudjuk mi uralni a techóriások cselekedeteit, akkor ők fogják uralni a mi életünket”. “Valójában minket belekényszerítenek egy buborékba”, a kérdés pedig az, hogy az “orrunknál fogva vezetett emberekké válunk-e, akik már egy mosógépet se tudnak megvenni anélkül, hogy a techóriás ne mondaná meg, hogy melyik a jó” – fejtette ki a miniszter.

Hangsúlyozta, a techóriások úgy hivatkoznak közösségi elveikre, hogy azokról nem lehet tudni, miként fogadták el és “kényszerítették” a fogyasztókra, továbbá azok megfeleltethetőek-e a jogállami elveknek.

“Nagyon nagy a baj” – jelentette ki a tárcavezető, aki szerint erre a józan ész az egyetlen válasz, vagyis nem szabad mindent elhinni, ami az online térben történik, és ki kell tudni tekinteni a valóságba.

Varga Judit beszélt arról is: konzervatív beállítottságúként nem érzett késztetést arra, hogy a közösségi platformokon minden nap megszólaljon, de a liberális és baloldali ellenfelei olyan aktívan használják ezeket a felületeket, hogy nem akar lemaradni.

A techóriások mindenkit hozzászoktatnak “ehhez a szerhez”, hogy aztán rajta keresztül tudják befolyásolni társadalmak véleményét – tette hozzá.

A beszélgetést itt tudja megtekinteni:

Az igazságügyi miniszter szerint aggasztó, hogy a Facebook milyen módon próbálja csökkenteni a politikai tartalmat a felületein, és kíváncsi – tette hozzá -, hogyan biztosítják majd ezalatt az egyenlő elbánást és a kettős mérce kizárását.

Kiemelte,

Magyarország megvárja a készülő uniós szabályozást és utána dolgozza ki a terület nemzeti szabályait.

Varga Judit úgy vélekedett, jó az az irány, amelyet az Európai Bizottság képvisel az általános jogállamisági garanciákról, jogorvoslati eljárásokról és a joghatóság létrehozásáról.

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter

Tovább olvasom

Trending Now

Megújult a vállalkozókat segítő információs portál

Olyan rendszert fejlesztettek, amely nemcsak összegyűjti az elérhető információkat, hanem a vállalkozásoknak közvetlenül fel is ajánlja a rájuk vonatkozókat.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Az oldalon a hazai vállalkozások pár kattintással személyre szabottan tudják megtalálni a rendelkezésükre álló állami támogatásokat, fejlesztési lehetőségeket – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden online sajtótájékoztatón.

György László kiemelte, most, hogy Magyarországon a beoltottak száma elérte a 3 milliót, és “küszöbön áll a gazdaság teljes újraindítása”, a kormány azért dolgozik, hogy segítse a vállalkozások talpra állását, és eszközt adjon a kezükbe a fejlesztéseikhez. Ezt szolgálja a Vállalkozói információs portál (Vali) megújítása is.

Az államtitkár szerint korábban a vállalkozóknak, a könyvelőknek, a pályázatíróknak akár több napra is szükségük volt a megfelelő hitelek kiválasztására és az aktuális pályázatok összegyűjtésére. A vállalkozókat segítő portál átalakításával

most olyan rendszert fejlesztettek, amely nemcsak összegyűjti az elérhető hiteleket, támogatásokat, pályázatokat, képzési lehetőségeket, hanem a vállalkozásoknak közvetlenül fel is ajánlja a rájuk vonatkozókat.

Ez azért lehetséges, mert a rendszer a vállalkozások nyilvánosan elérhető adataiból dolgozik, így a portál a cég nevének beírása után az adott vállalkozás földrajzi elhelyezkedése, mérete, tevékenységi köre alapján megmutatja a cég számára elérhető, többségében államilag támogatott szolgáltatásokat, fejlesztési lehetőségeket – ismertette az államtitkár.

György László felidézte, hogy a Vali elődjét egy éve a veszélyhelyzet kihirdetését követően hozták létre. A járvány alatt több mint 100 ezren kattintottak az oldalra, hogy tájékozódjanak az aktuális kormányzati intézkedésekről.

A vállalkozások eddig a gazdaságvédelemmel összefüggésben, mostantól viszont már a gazdaság újranyitásáról találhatnak az oldalon információkat

– hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár arra biztatta a vállalkozókat, hogy regisztráljanak a megújult portálra, és “ha információra van szükségük, kérdezzék Valit!”

Tovább olvasom