Kövess minket!

Trending Now

Elindult a Magyar Hősök támogatói közösség

Március 31-én teljes funkcionalitásában elindult a Magyar Hősök névre hallgató CSR-platform, amelynek célja, hogy egy helyre gyűjtse az egészségügyi dolgozók megsegítésére irányuló kezdeményezéseket.

Rendszeres hírlevelek, tájékoztató cikkek, közösségimédia-posztok, valamint aktív forgalomterelés – többek között ezekkel az eszközökkel dolgozik azon a múlt hét szerdán indított, március 31-e óta pedig már teljes funkcionalitásában is elérhető Magyar Hősök portál, hogy az egészségügyi dolgozók megsegítésére indult közösségi kezdeményezések hírét országszerte minél több emberhez eljutassa. A Magyar Hősök egy olyan CSR-platform, amely igyekszik összegyűjteni az összes olyan kezdeményezést és akciót, amely a magyar egészségügyi dolgozók támogatását célozza a járvány elleni küzdelemben.

„Felelős és társadalmilag érzékeny kommunikációs ügynökségként sokat gondolkodtunk azon – mi is, és az ügyfeleink is –, hogy mivel tudnánk kivenni a magunk részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. Tudtuk, hogy csak olyasmibe érdemes belekezdenünk, amihez értünk, ezért kommunikációs és digitálismarketing-megoldásokban gondolkodtunk. Így született meg a Magyar Hősök egészségügyi CSR-platform ötlete” – mondta Kondor Anna, a Goodwill Communications ügyvezető partnere.

„Azt láttuk, hogy számtalan jó szándékú kezdeményezés indul a közösségi médiában az egészségügyi dolgozók támogatására, de pont a számosságuk miatt egyre nehezebben érik el hatékonyan a segíteni szándékozó embereket. Rájöttünk, hogy abban tudunk leginkább segíteni, ha a meglévő kezdeményesek hírét az előbbi eszközökkel minél több emberhez juttatjuk el. Ezzel egyben felhívjuk a közvélemény figyelmét az összefogás és a segítségnyújtás fontosságára is. A Magyar Hősök elnevezés pedig adta magát: egyrészt mert tiszteleg az egészségügyi dolgozók heroikus küzdelme előtt, másrészt könnyen megjegyezhető, és egyfajta összetartozást is sugall, amellyel könnyű azonosulni” – tette hozzá Kondor Anna.

A kezdeti ötlet megszületését követően már gyakorlatilag másnap megkezdődött a Magyar Hősök oldal fejlesztése, az arculat megtervezése, és néhány napon belül elindult a portál első változata, valamint a Facebook– és Instagram-felülete. A weboldalon a hírlevél-funkció már a kezdetektől él, alig egyhetes fejlesztés és tesztüzem után március 31-e óta már teljes funkcionalitásában is működik a Magyar Hősök.

A weboldalán háromféle tartalomtípus található meg. Az első a különböző segítő kezdeményezések bemutatására fókuszál, néhány mondatban összefoglalva az adott program lényegét, és természetesen közvetlen linket megosztva az adott kezdeményezés oldalára, hogy az érdeklődők csatlakozhassanak a számukra érdekes vagy releváns akciókhoz. Emellett az oldal, hírkategóriájában, beszámol a különböző cégek vagy hírességek által tett felajánlásokról, támogatásokról, hogy ezáltal is felhívja a vállalati szféra figyelmét az adományozások fontosságára. Illetve nem utolsó sorban felületet is biztosítva a számukra, hogy beszámoljanak a CSR-akcióikról. Végezetül fontos szerepe van az oldalon a különböző edukációs, illetve színesebb tartalmaknak, amelyek elsősorban a lakosság számára igyekeznek könnyebbé tenni a mostani nehéz, lemondással teli időszakot, jó tanácsokkal, tippekkel ellátni az embereket az otthon töltött időre.

„A tartalomgyártás intenzíven zajlik, már harmincnál is több kezdeményezés hírét osztottuk meg az oldalon, és körülbelül hasonló számú hír, illetve informatív tartalom jelent meg” – emelte ki Kondor Anna. A honlapon megtalálható tartalmakról rendszeres hírlevélben is értesülnek a feliratkozók, illetve a Magyar Hősök Facebook- és Instagram-felületein is elérhetők. „Emellett aktív forgalomtereléssel, fizetett posztokkal is igyekszik a kezdeményezések hírét minél több emberhez eljuttatni a portált üzemeltető Goodwill Communications” – hangsúlyozta az ügynökség ügyvezető partnere.

Trending Now

Koltai Lajos Magyarországon szeretne filmet rendezni

Koltai Lajost élő legendaként tartja számon a filmszakma – nemcsak itthon, hanem Hollywoodban is.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Koltai karrierje során olyan sztárokkal forgatott együtt, mint Meryl Streep, Glenn Close, Sean Connery vagy Shirley MacLaine. Az Oscar-díjra jelölt operatőr és filmrendező a Kossuth rádiónak adott exkluzív interjúban mesélt pályája emlékezetes pillanatairól, gyermekkoráról, családjáról és jövőbeli terveiről.

A Kossuth rádió Nagyok című műsorában figyelemre méltó emberekkel és teljesítményekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók minden hétköznap 21.30-tól. A keddi adás vendége Koltai Lajos rendező, operatőr, a Magyar Filmkritikusok díjával, Balázs Béla-díjjal, David di Donatello-díjjal, a legjobb európai operatőrnek járó Európai Filmdíjjal, Magyar Művészetért díjjal és Prima Primissa díjjal kitüntetett Kossuth-díjas érdemes művész és a nemzet művésze volt, aki tagja az Oscar-díjat osztó Amerikai Filmakadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének. Jelölték Oscar-díjra a Maléna című filmért, az Oscar-díjas Mephistonak pedig operatőre volt.

Koltai Lajos – akit a szakmában Sutyinak becéznek – pályája során számos hollywoodi filmsztárral dolgozott együtt, és a forgatások alatt sokukkal nagyon jó kapcsolatot alakított ki. A Kossuth rádió műsorában néhány személyes történetet is megosztott a hallgatókkal.

„Az Este című film kapcsán már javában zajlottak a tárgyalások, a legtöbb szerepre ki voltak választva a színészek, amikor a stúdióvezető – arra hivatkozva, hogy én jó kapcsolatban vagyok a művésznővel – megkért, keressem meg Glenn Close-t, és kérjem meg, játssza el Mrs. Wittenborn szerepét. Az elején ugyan tiltakozott a színésznő, hiszen ez egy elég kis szerep volt, ám végül mégis elvállalta. Azt mondta: „Sutyi, neked megcsinálom” – emlékezett vissza a nemzet művésze, aki hozzátette: nagyon örült, hogy így alakult a dolog, ugyanis senki más nem tudta volna úgy eljátszani a karaktert, ahogyan azt Glenn Close tette.

A Balázs Béla-díjas filmrendező a Nagyokban elismerően szólt a nemrég elhunyt legendás magyar színészőről, Törőcsik Mariról is.

„Törőcsik Mari igazi jó barátom volt, egy rendkívüli tehetség, olyan színésznő, aki minden szerepére teljes odaadással készült. Nemcsak eljátszotta az adott szerepet, hanem teljes valójával jelen volt benne – saját bevallása szerint, ehhez minden alkalommal el kellett veszítenie önmagát. Erre pedig csak a legnagyobbak képesek”

– fogalmazott a Kossuth-díjas érdemes művész.

A beszélgetés során Koltai Lajos mesélt gyermekkoráról, szüleiről és nagyszüleiről is. Kiskorában egyszer Tiszadobnál – ahol nagyanyja lakott, és ahol rengeteg időt töltött – a folyó holtágán besétált a mély vízbe, és mivel nem tudott úszni, majdnem belefulladt.

„Egy idős néni, aki a Tisza-parton áztatta a lábát a vízbe, vette észre, hogy baj van. Odarohant apámhoz és ijedtségében csak annyit tudott mondani neki, hogy „a gyerek”. Apám rögtön a folyóba gázolt, és a piros kantáros fürdőruhámnál fogva, az utolsó pillanatban húzott ki a vízből. Utána sokáig nem is gondoltam a történtekre. Később emlékeztem csak vissza rá, hogy amikor a hullámok összecsaptak a fejem fölött, a kissé zavaros vízen át milyen különleges fényben láttam a partot. Talán mondhatjuk, hogy akkor dőlt el életem hátralévő része” – mondta az egyedi megvilágítási eljárásáról – a róla elnevezett lajosingról – ismert filmszakember, akinek a fényhez való viszonyát nagyban meghatározta ez a gyerekkori élmény.

Koltai Lajos a Magyar Nemzet által szemlézett interjúban elárulta azt is, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy nem maradt az Egyesült Államokban. Habár sokan kérték arra, hogy ott folytassa a munkáját, az életét, ő mégis hazaköltözött Magyarországra és úgy érzi, nagyon jól döntött.

„Semmi kedvem nem lenne visszamenni Amerikába. Ha újra rendezni fogok, és erre megvan minden esély, azt itthon akarom csinálni. De egyelőre nem árulhatok el semmi konkrétabbat, ez maradjon a jövő zenéje”

– tette hozzá sejtelmesen a világhírű magyar rendező.

Tovább olvasom

Trending Now

Több mint 17 ezren töltötték ki a diákújságírók bűnmegelőzési tesztjét

A májusi döntőt bárki követheti majd a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete honlapján.

Közzétéve:

Rekord részvétel mellett zárult le a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt első fordulója, a játékot több mint 17 ezer fiatal töltötte ki sikeresen – közölte szerdán a szervező Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE).

Mint írják, egy felmérés szerint a magyar diákok fele már részese volt iskolai erőszaknak, ezért többek között a tendencia megállítását tűzték ki célul azzal, hogy negyedszer is elindították a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztet.

A teszt abban is segít, hogy a diákok különbséget tudjanak tenni hírek és álhírek között – teszik hozzá, emlékeztetve, hogy az NMHH felmérése szerint a korcsoport 49 százaléka találkozott már álhírrel.

A háromfordulós vetélkedősorozat első online szakaszában 17 348-an vettek részt, és a projekt alatt 450 000 fiatal találkozott a programmal. Idén először a játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatták a tudásukat, és sokan éltek is vele. A tesztet bárki kitölthette, de a nyereményjátékban csak a 14-22 éves kor közöttiek vehetnek részt.

Az online középdöntőben – a legjobb ezer fiatallal – már két ágon folyik tovább a verseny: 14-18, illetve 19-22 éves korosztályokra oszlanak a játékosok, és a döntőket is ebben a két korcsoportban rendezik május közepén. A döntőt a szervezők streamelik, így bárki online követheti azt a szervezet honlapján.

A Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta.

Tovább olvasom

Trending Now

SZFE: oklevelekkel is visszaélhettek

Törvénysértések és mulasztások jellemzik az SZFE előző vezetésének időszakát. Mindez visszaélésekre adott lehetőséget, és ennek a hallgatók ihatják meg a levét.

Közzétéve:

MTI/Mónus Márton

Súlyos hiányosságokat hagyott hátra a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előző vezetése az oktatás területén

értesült a Magyar Nemzet. A lap birtokába került dokumentumok tanúsága szerint

sem az oktatás­szervezést, sem a szigorú számadású iratokat, sem pedig a tanulmányi rendszert nem megfelelően kezelték.

A szigorú számadású iratok nem voltak elzárt helyen, azokhoz bárki hozzáférhetett. A dokumentumokból az is kiderült, ezen iratok selejtezési nyilvántartását is hiányosan vezették. Ez visszaélésre adhat lehetőséget, hiszen ha sem az oklevél elkészítése előtt, sem utána nem rögzítik a nyomtatvány sorszámát, gyakorlatilag bárkinek készíthető ilyen okmány.

Szintén visszaélésre adhat lehetőséget, hogy a szigorú számadású iratok sorszámait számos esetben nem tüntették fel az egyetemek által használt Neptun tanulmányi rendszer adatbázisában, csupán a feldolgozásnál rögzítették ezeket egyenként.

Így nem meglepő, hogy tömegével hiányoznak a kiadott oklevelek nyomtatványsorszámai a Neptunból, holott ez szintén előírás. Mindez azt jelenti, hogy nehezen követhető, ki kapott oklevelet és ki nem. Így egy embernek akár több oklevelet is kiadhattak, akár több szakról is, ami szintén felveti a visszaélések lehetőségét.

Nem volt, aki oklevelet nyomtasson

Az egyik, a lap birtokába került dokumentumból az is kiderül: miután 2020 júliusában felmondott az oklevélkészítő, távozása után az oktatásszervezők és az osztályvezető sem tudott oklevelet nyomtatni. A szabályok szerint a záróvizsgát követően harminc napon belül kell elkészíteni az oklevelet, ezt sorozatosan nem tartották be.

Nem vezették a hallgatók törzslapjait, sőt az erre szolgáló sablont sem rögzítették a Neptunban, pedig az is hivatali előírás. A mulasztásnak súlyos következménye lehet a későbbiekben, ugyanis a törzslap váltja ki a régebben kötelezően vezetett „anyakönyvet”, amely az adott képzésen résztvevő minden adatát és eredményét tartalmazza.

Aggályos adminisztráció

Az SZFE oktatásszervezési osztálya nem készített másolatot az oklevelek mellékleteiről, az úgynevezett a Eupass-iratokról sem, melyeket a végzett hallgatók kapnak az intézménytől, és amely bemutatja, milyen ismeretanyagot sajátítottak el tanulmányaik során. Ezenkívül a mellékletekről másolat sem készült, és azokat irattározni is elmulasztották, pedig kötelező.

Ha a diák elveszíti ezen melléklet másolatát, amit kapott, akkor az nem pótolható. A Neptunban újabb eredeti példányt kell létrehozni, újabb sorszámmal, így az adminisztráció aggályossá válik.

További hiányosságként rögzítik a dokumentumok, hogy a 2020. nyári záróvizsgák után a külföldi diákoknak kiállított és elpostázott oklevelek nem arra a képzésre szólnak, amelyet a hallgatók valójában elvégeztek. A tavaly tavasszal végzett évfolyam egy részének okleveleit nem másolták le, így az oktatásszervezési osztály novemberben nem tudta megmondani, hogy ki kapott oklevelet a nyári záróvizsgák után. Ráadásul nem vagy többször hiányosan tárolták, irattározták a végzett hallgatók okiratait.

Oktatói mulasztások

Az is előfordult, hogy az oktatásszervezők rögzítették a tanulmányi rendszerben a hallgatók érdemjegyeinek zömét, pedig a felsőoktatási törvény szerint ez az oktatók kötelező feladata. Mint kiderült, az oktatók többsége nem is használta a Neptun felületét, előfordult, hogy a rendszerbe való két belépésük között egy év is eltelt.

Több esetben nem vagy csak papíralapon rögzítették azokat a tanórákat, melyekről a baloldali sajtó azt állította, hogy azokat szabálysze­rűen, dokumentumokkal igazoltan tartották meg.

Akkreditációs okokból az sem szabályos, hogy olyan szakvezetőket és tárgyfelelős oktatókat is feltüntettek a Neptunban, akik hivatalosan nem is voltak főállásúak az intézményben.
Ráadásul nem vezették a tanárok személyi anyagainak nyilvántartását sem, amelyet az Oktatási Hivatal közhiteles adatbázisnak tekint, így ebben is súlyos szabálysértést követett el az SZFE előző vezetése.

A lap birtokába került dokumentumok arra is rámutatnak, több oktatásszervező sem vezetett nyilvántartást a hallgatói befizetésekről, így felmerül annak veszélye, hogy az adott diák nem iratkozhat be a következő szemeszterre. Olyan súlyos hiba is előfordult, hogy a hallgatónak a záróvizsga időpontjának beállítása után rögzítették az érdemjegyét. Az is megesett, hogy a tanulónak nem volt meg az előírt kreditszáma, nem kaphatott oklevelet, mégis engedték záróvizsgázni.

A dokumentumok szerint a fent említett hiányosságok és mulasztások miatt számos hallgató szenvedhet hátrányt egyetemi évei alatt, de akár a diplomázása után is.

Borítókép: Résztvevők a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án

Tovább olvasom