Kövess minket!

Trending Now

Egyre több amerikai kívánkozik ki a véleménybuborékból

Gladden Pappin szerint az USA-ban is megfontolandó lenne bevezetni a magyar családpolitika egyes elemeit.

Gladden Pappin az MCC konferenciáján, fotó: Gyurkovits Tamás/MCC

Bár a polarizáció egyre mélyebben áthatja az amerikai médiumokat, a pártpolitikán túlnyúló kérdéseket tárgyaló orgánumok iránt is egyre erősödik az igény. Ezt példázza a hat éve alapított American Affairs nevű periodika is, amely az elmúlt időszakban háttérbe szorult közpolitikai kérdések tárgyalásával, nemzetközileg elismert, neves szerzők értekezéseivel, valamint popkulturális anyagokkal igyekszik megteremteni egyfajta intellektuális konszenzust. Minderről Gladden Pappin, a lap főszerkesztő-helyettese, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatója beszélt a Médiapiacnak az MCC által szervezett nemzetközi konferencián.

– A médiakonferencián az ön által moderált szekció témája részben az volt, hogy fennmaradhat-e a nyomtatott sajtó. Már a kérdésfelvetés mutatja, hogy a print lapok bajban vannak, ám ön például egy olyan, néhány éve indított periodikánál főszerkesztő-helyettes, amely nyomtatott formában is megjelenik. Nem bánták meg, hogy az American Affairs nem csak online portálként működik?

– Nem, hiszen pénzügyileg is sikeresen működött ez a modell az elmúlt hat évben. A világszerte – így például Budapesten is – árusított print lap példányszáma a kezdeti ötezerről tízezer fölé nőtt, amit csak a pandémia akasztott meg egy ideig. Az online felületen pedig háromszázezer és egymillió közötti fő olvas egy-egy lapszámot, ami nemcsak ahhoz képest számít elég jónak, hogy a periodika anyagai jellemzően nem könnyűek, különböző elméleti kérdéseket járnak körül.

– Valóban, az átlagos hírfogyasztónak nem sokat mond például Slavoj Žižek filozófus neve, aki ugyancsak írt az American Affairsbe.

– Mivel rendszeresen publikálnak a lapba olyan nemzetközileg is elismert szerzők, mint Wofgang Streeck szociológus, vagy Patrick Deneen és Adrian Vermeule közgazdász szaktekintélyek, úgy tűnik, hogy tényleg sikerül megszólítani a szofisztikáltabb témák iránt érdeklődő közönséget. Az évente megjelenő négy lapszám mindegyike tizenkettő-tizennégy hosszabb cikket vagy értekezést tartalmaz, és általában ezek közül legalább egy írás nagyon nagyot megy, rendkívül jó eredményeket hoz.

– Az ön által említett szerzők nézetei meglehetősen távol állnak egymástól, akár a legmegosztóbb politikai kérdésekben is. Volt arra példa, hogy hasonló indokkal valaki visszamondta a felkérést?

– Szerencsére nem, bár a periodika indulásakor volt, hogy egy-egy szerző meglepődött azon, hogy rajta kívül még ki írt ugyanabba a lapszámba. De ezek inkább vicces történetek, valójában senki nem csinált ebből ügyet.

– Azért nem kevés kockázat lehetett abban, hogy szembemennek azzal a mai trenddel, hogy a különböző orgánumok jellemzően egy jól körülhatárolható ideológiai keretben mozognak.

– Tényleg erősödik a polarizáció a médiumok túlnyomó többségében, amelyek egyre inkább véleménybuborékokként működnek, ám az olvasók egy részében pont, hogy kiegyensúlyozottabb tartalmú fórumok iránt kelt igényt. Bár az American Affairs összességében inkább húz a konzervatív értékek felé, a lap alapkoncepciója olyan témák tárgyalása, amelyek túlnyúlnak a pártpolitikai kereteken. Így például a republikánus jobboldalon évekig háttérbe szorultak a kereskedelmet érintő és az iparpolitikai kérdések, míg a demokraták egyebek mellett a migráció kérdéskörét hanyagolták el. Szerencsére Washingtonban is egyre több olyan fiatal politikus van, akik egyfajta intellektuális konszenzust szeretnének megteremteni.

– Emellett, gondolom, az is inkább az olvasótáboruk egységét erősíti, hogy rendszeresen közölnek politikamentes, popkulturális anyagokat.

– Igen, azt tapasztaltuk, hogy az ilyen cikkek és tanulmányok valóban jelentősen hozzájárulnak az American Affairs népszerűségéhez. Például Adam Adatto Sandelnek a Breaking Bad című sorozatról készült gondolatébresztő írását is rendkívül sokan olvasták.

– A magyar közéletből milyen aktuális témát emelne ki, amelyet az amerikai olvasóközönségüknek is érdemesnek tart bemutatni?

– Azt hiszem, a magyar családpolitikát választanám, hiszen amerikai szemmel – elsősorban konzervatív nézőpontból – furcsának tűnik, hogy az állam stratégiai célként tűzi ki a népességnövekedés biztosítását és jelentős támogatással ösztönzi a gyermekvállalást és számos egyéb anyagi eszközzel segíti a családokat. Mindezt fontos, pozitív példának tekintjük, amelynek egyes elemeit a tengerentúlon is megfontolandó lenne bevezetni.

Kárpáti András

Az MCC médiakonferenciájának egy másik előadójával, Ralf Schuler német újságíróval, a Bild korábbi szerkesztőjével készült interjúnkat IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

A konferenciáról szóló tudósításainkat pedig IDE, IDE, IDE és IDE kattintva találja meg.

Trending Now

Vádat emeltek Evan Gershkovich amerikai újságíró ellen Oroszországban

A hatóság szerint kémkedett, 20 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.

Közzétéve:

A kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai városi bíróságon tartott meghallgatásán 2023. június 22-én, fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Jóváhagyta és beterjesztette a szverdlovszki régió bíróságához a vádiratot a kémkedéssel vádolt Evan Gershkovich amerikai újságíró ügyében az orosz főügyészség – közölte Andrej Ivanov, a hatóság szóvivője csütörtökön Moszkvában újságírókkal.

„A nyomozás megállapította és dokumentálta, hogy a The Wall Street Journal című napilap amerikai újságírója, Evan Gershkovich a CIA (az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség) megbízásából 2023 márciusában Szverdlovszk megyében titkos információkat gyűjtött az Uralvagonzavod Kutatási és Termelési Komplexum Rt. védelmi vállalat tevékenységéről a haditechnikai eszközök gyártása és javítása terén”

– mondta Ivanov.

A nyomozás megállapította, hogy törvénysértő tevékenységét Gershkovich gondos konspirációs intézkedések mellett folytatta. Az előzetes vizsgálatot az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati osztálya végezte.

Evan Gershkovichot 2023. március végén Jekatyerinburgban vették őrizetbe. Az FSZB szerint megpróbált titkos információkat szerezni az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről. Ha bebizonyosodik a vád, 20 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.
Az újságíró nem ismeri el vétkességét. Az amerikai kormányzat többször követelte szabadon bocsátását.

Tovább olvasom

Trending Now

Hat embert ítéltek el egy holland bűnügyi újságíró meggyilkolása miatti perben

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában.

Közzétéve:

2020. szeptember 28-án Maastrichtban készített kép Peter R. de Vries holland újságíróról, akit 2021. július 6-án este Amszterdamban többször is meglőttek, fotó: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn

Egy amszterdami bíróság szerdán hat embert ítélt el – közülük hármat 28, illetve 26 éves fegyházbüntetésre – az ismert bűnügyi újságíró, Peter R. de Vries három évvel ezelőtti meggyilkolása miatt – közölte az MTI brüsszeli tudósítója.

Az újságírót 2021 júliusában lőtték fejbe Amszterdam központjában, és tíz nappal később belehalt a sebesülésébe. Az ügyészség szerint De Vriest azért gyilkolták meg, mert Ridouan Taghi holland–marokkói drogbáró és bűnbandája elleni per koronatanújának tanácsadójaként tevékenykedett. A koronatanú Nabil B. testvére és ügyvédje is gyilkosság áldozata lett korábban. Taghit – aki tagadta, hogy köze lenne az újságíró megöléséhez – az év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.

A bíróság Delano G.-t, Kamil E.-t és Krystian M.-t ítélte el a gyilkosság elkövetésért, ők 28 évet kaptak, míg bűntársaik 10, illetve 14 éves börtönbüntetést.

Az ügyészség szerint Delano G. oltotta ki De Vries életét, őt Kamil E. fuvarozta a gyilkosság helyszínére, míg a merényletet Krystian M. szervezte meg.

„A bűncselekmény jellege és a végrehajtás módja azt mutatja, hogy előre kitervelték. Mindhárman tisztában voltak azzal, hogy mire készülnek, és mindegyiküknek fontos szerepe volt a terv végrehajtásában”

– közölte a bíróság.

A bírák két gyanúsítottat felmentettek, mivel az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy a bűnszervezethez tartoztak.

Az ügyészség eredetileg életfogytiglani börtönbüntetést kért a három fő gyanúsítottra, de a bíróság elutasította, mivel korábban nem ítélték el őket emberölésért vagy gyilkosságért.

A holland jogrendszer lehetővé teszi mind az ügyészek, mind a vádlottak számára, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A fellebbezést az ítélet kihirdetését követő 14 napon belül kell benyújtani.

Tovább olvasom

Trending Now

Átadták Az Utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Nem csak az ágazat magyarországi szereplőit díjazták, hanem a külhoniakat is.

Közzétéve:

Az Utazó magazin idei díjazottjainak csoportképe, fotó: Azutazo.hu

Átadták Az Utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy az idegenforgalom a nemzetgazdaság egy erős húzóágazata, amelyben ugyan volt egy töréspont, de azt már nagyrészt kiheverte.

Az államtitkár úgy vélte, az ágazat teljesítménye idén kiugróan jó lesz, ami kihat azokra is, akik utaztatással foglalkoznak, szállásadó tevékenységet végeznek vagy éttermet üzemeltetnek.

Magyarországon és a Kárpát-medence térségeiben működő turisztikai szolgáltatók is vannak a díjazottak között – ismertette Potápi Árpád János, aki

örömét fejezte ki, hogy a nemzeti összetartozást ebből a szempontból is meg tudják erősíteni.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke elmondta, hogy minden díjazott kiemelkedik valamiben, ezért érdemes tanulni tőlük.

A szezon alakulását főként Budapesten bizakodóan értékelte, egyebek mellett azért, mert a magyar repülőtér az első negyedévben már magasabb forgalmat ért el, mint a Covid előtti csúcsidőszakban. „Ha nem történik az életünkben semmi váratlan, akkor a külföldi vendégéjszakák száma megdöntheti a 2019-es csúcsot” – fogalmazott a szakember.

Potápi Árpád János, Flesch Tamás és Érsek M. Zoltán, Az Utazó magazin főszerkesztője közösen adta át a díjazottaknak az okleveleket.

Íme a magyarországi díjazottak

Az év üzleti szállodája a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, Az év kutyabarát szállodája a Dráva Hotel Thermal Resort, Az év wellness szállodája az Ensana Thermal Aqua Health Spa Hotel lett. Az év családbarát szállodája címet a Hotel Kapitány Sümeg, Az év felnőttbarát szállodája címet a Minaro Hotel Tokaj, Az év konferencia szállodája címet a Novotel Budapest Centrum képviselője vehette át. Az év zöld szállodája Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa, Az év szálloda üzemeltetője a Zeina Hotels Budapest lett.

Az év vidéki étterme a győri Belga Étterem és Söröző, Az év szállodai étterme a Yellow Bistro & Bar, Az év magyaros étterme a Lajosmizsén található Tanyacsárda, Az év budapesti étterme a Rosenstein lett. Az év utazási irodája a Z(s)eppelin, Az év víziparkja az Aquaticum (Debrecen), Az év gyógyfürdője a HungaroSpa Aquapark (Hajdúszoboszló), Az év wellness fürdője a Gyulai Várfürdő, Az év turisztikai városa Győr, Az év Lounge & Bárja a White Raven Skybar & Lounge, Az év tranzit szállodája az Airport Hotel Budapest, Az év légitársasága a Wizz Air lett. Az év turisztikai személyiségének járó díjat Klemm Balázs vehette át.

Íme a határon túli díjazottak

Az év vajdasági magyar étterme a Huszárlángos (Szabadka), Az év vajdasági magyar szálláshelye a Royal Hotel (Zenta), Az év erdélyi szálláshelye a Gyilkostó Hotel, Az év erdélyi magyar étterme a Kicsi Gomba lett. Az év felvidéki magyar szálláshelye a St. Peter Vini (Komáromszentpéter), Az év felvidéki magyar étterme a Csölle Pepo Halászcsárda (Lég), Az év muravidéki magyar étterme a Hancsik Falusi Turizmus (Dobronak), Az év muravidéki magyar szálláshelye a Domonkosfai Porta (Domonkosfa), Az év horvátországi magyar szálláshelye a Kollár Pincészet, Az év horvátországi magyar étterme pedig a Darócz Étterem lett.

Tovább olvasom