Kövess minket!

Trending Now

Cenzúrázták a futónőt, mert nem akar transzneműekkel versenyezni

A transz nők, akik férfinak születtek, előnybe kerülnek férfias izomzatuk miatt a sportversenyeken a biológiai nőkkel szemben. Erről írt nyilvános hozzászólást Connecticut egyik legjobb női futója, az USA Today azonban törölte hozzászólását.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A transznemű sportolók nők közötti versenyeztetésének engedélyezését számos sportoló elítélte már. Véleményüket általában azzal indokolják, hogy a versenyeken így olyanok is részt vehetnek, akiknek a fizikai felépítése nyilvánvalóan férfias.

Legutóbb Chelsea Mitchell, Connecticut egyik női futója szólalt fel a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés ellen – hívja fel a figyelmet az esetre a V4NA hírügynökség. Az USA Today egyik fórumán tartott nyilvános beszélgetés keretében megosztott véleménye azonban sok kritikát kapott, ezért a szerkesztők eltávolították, amit a lány írt, azzal az indoklással, hogy nyelvezete nem felel meg az irányelveknek. A szerkesztők még bocsánatot is kértek azért, hogy későn távolították el a szöveget, amelyben Mitchell a férfi jelzővel illeti a transznemű sportolókat.

Chelsea Mitchellt az amerikai atlétika egyik ígéretességének tartják, számos rekordot állított fel államában. Megnyerte az összes futamot, amelyen elindult, egészen addig, amíg két transzszexuális sportoló versenyezni nem kezdett, akik az új szabályozás szerint nőként azonosíthatják magukat a versenyeken. Ezek a transznemű nők pedig megnyerték az összes állami és iskolai versenyt, amelyen elindultak.

“Kénytelen voltam férfi testű sportolókkal futni” – írta hozzászólásában Chelsea Mitchell. Röviddel ezután az USA Today szerkesztősége közbelépett, és eltávolították a sportoló összes olyan bejegyzését, amelyben szerepel a férfi vagy a férfias szó.

A szerkesztő ezek után annyit írt ki a fórumra: “Ezt a blokkot frissítettük, hogy tükrözze az USA Today szabványait és irányelveit. Sajnáljuk, hogy visszaélő nyelvezetet használtak.”

Pedig a tények is alátámasztják, hogy amióta a két transznemű sportoló elkezdett a nők között versenyezni, azóta Chelsea Mitchell és az összes többi biológiailag nőnemű sportoló csak harmadik helyezéseket érhetett el.

“Valahányszor kijutunk a pályára, már a verseny kezdete előtt tudjuk az eredményeket. Az igazságtalanság nem múlik el attól, hogy egyesek hisznek a biológiailag férfi sportolók női nemi identitásában”

– mondta Alanna Smith, az egyik lány, aki Chelsea Mitchellel együtt versenyzik.

Az Egyesült Államokban a sporteredmények fontos előnyökhöz juttatják az eredményes sportolókat. “Amikor a főiskolák megnézték a rekordjaimat, nem azt látták, hogy én vagyok a leggyorsabb lány Connecticutban, hanem csak a második és harmadik helyezettet” – mondta Mitchell.

Az esettel kapcsolatban Giorgia Meloni is tiltakozását fejezte ki, azt írta a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében, hogy “Chelsea Mitchell volt a leggyorsabb lány Conneticutban, egészen addig, amíg a többi sportolóhoz hasonlóan kénytelen volt versenyezni két transznemű sportolóval is, akik férfinak születtek, és ennek köszönhetően az izomzatukkal le tudtak győzni minden nőt”. Az olasz konzervatív politikus hozzátette, hogy “a tisztességtelen verseny miatt Chelsea elvesztett négy állami bajnoki címet, két New England-díjat és számos más dobogós helyezést, és bár próbált tiltakozni, de még a bejegyzéseit is cenzúrázták”. “Hogyan lehet nem észrevenni a nők ilyen fajta hátrányos megkülönböztetését? Hogyan lehetséges az, hogy senki nem mond semmit?” – tette fel a kérdést Giorgia Meloni.

A USA Today hírportálhoz hasonlóan egy osztrák újság is cenzúrázta egy biológus véleményét, amiért az szembement a genderideológiával. Rudolf Öller biológus és publicista a Vorarlberger Nachrichten hasábjain szerette volna leírni véleményét, amely szerint csak két biológiai nem létezik, a férfi és a nő. A nyilatkozatot nem engedték közzétenni az újságban, illetve a rovat íróját határozatlan időre szabadságra küldték.

Trending Now

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

Azt írták, hogy a program célja olyan valós körülmények között kigondolt, tesztelt, az érintettekkel közösen kimunkált anyagok létrehozása, amelyek egyszerre illeszkednek a tanmenethez és az iskolások – már eleve digitális – ismeretszerzési szokásaihoz.

A Telekom oktatási programja egy pilot projekttel indul, amelynek keretében egy kiválasztott iskolában a Telekom által fejlesztett újszerű digitális tartalmakat próbálnak ki a tanulók, hogy azután az anyagok a projektet koordináló pedagógus, Polyák-Pásztor Diána, illetve a Kőbányai Szent László Gimnázium diákjainak kreativitására támaszkodva a közös munka során fejlődhessenek tovább.

Olyan digitális tartalmak elkészítése a cél, amelyek illeszkednek a tanmenetbe, ugyanakkor a közösségi média felületeit és a digitális technológiát – például insta filterek, 360 fokos videók, interaktív térképek és grafikák, online kvízek formájában – is integrálják

– jelezték a közleményben.

A tartalomfejlesztésbe szakmai partnerként a Magyartanárok Egyesülete is bekapcsolódik – tették hozzá.

Tovább olvasom

Trending Now

Az EP a digitális platformok szabályozására vonatkozó rendeletjavaslatot fogadott el

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el a digitális platformok szabályozására, a javaslat a jogellenes tartalmak eltávolítását és a dezinformáció megfékezését célozza.

Közzétéve:

Pixabay

A képviselőtestület hivatalos tájékoztatása szerint az EP a rendeletjavaslat 530 szavazattal 78 ellenszavazattal és 80 tartózkodás mellett elfogadott szövegváltozatát tekinti tárgyalási alapnak a tagállamokat képviselő Tanács francia elnökségével tervezett egyeztetéseken.

A digitális szolgáltatásokról szóló rendeletjavaslat a köztes szolgáltatók – elsősorban az online platformok, így például a közösségi média és az online piacterek – felelősségi körét és elszámoltathatóságát határozza meg. A szöveg a jogellenesnek minősülő online termékek, szolgáltatások és tartalmak eltávolítására bejelentési és cselekvési kötelezettséget ír elő, és a fogyasztók jogait védő biztosítékokat vezet be. Az ilyen bejelentést követően a tárhelyszolgáltatóknak – a javaslat szövege szerint – “indokolatlan késedelem nélkül kell cselekedniük, figyelembe véve a bejelentett jogellenes tartalom típusát és az intézkedések sürgősségét”.

A káros, de nem feltétlenül jogellenes tartalmak kezelése és a dezinformáció megfékezése érdekében a tervezett rendeletben olyan rendelkezések is helyet kaptak, amelyek kötelező kockázatértékelést, kockázatcsökkentést és független ellenőrzést írnak elő, illetve átláthatóságot várnak el. Ezek olyan információszűrő algoritmusok, amelyek a felhasználók korábbi vásárlásai vagy értékelései alapján határozzák meg a megjelenített tartalmat vagy termékeket – közölték.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a technológiai óriáscégek gazdasági súlya és társadalmi hatása mindenki számára érzékelhető, hiszen a közösségi média napi szinten befolyásolja a mindennapi életet, a fogyasztási szokásokat.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a digitális buborékból és uralni a technológiát, vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett

– fogalmazott.

Véleménye szerint “megálljt kell parancsolni” annak, hogy az óriásplatformok maguk határozzák meg a játékszabályokat. Csakis a tagállamok mondhatják meg, hogy milyen tartalmak kerüljenek le a platformok felületéről – hangoztatta. Szavai szerint ezt úgy érhető el, ha biztosított az átláthatóság és a számonkérhetőség demokratikus alapértékeinek érvényesülése a digitális térben is.
“Nem engedhetjük meg, hogy a polgárok cenzúra áldozatai legyenek” – zárta közleményét a fideszes képviselő.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Együttműködik a Digitális Jólét Program és a Magyar Bankszövetség

Megállapodásuk a magyar fogyasztók digitális tájékozottságának fejlesztését célozza, a szemléletformálás fókuszában a biztonságos online fizetés, valamint kiemelten a fiatalok és idősebb felhasználók eltérő digitális igényeinek megfelelő támogatása áll – közölték a szervezetek.

Közzétéve:

A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Gál András Levente és Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára írta alá.

Az együttműködő partnerek a megállapodás alapján feltérképezik a jövőbeni szakmai kapcsolódási pontokat, mint

  • a pénzügyi szolgáltatásokat érintő elektronikus folyamatok fejlesztésének előmozdítása,
  • a kiberbiztonsági tudatosság növelése,
  • a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy által megbízhatónak minősített pénzügyi szolgáltatások népszerűsítése.

Mint írták, a pandémiás időszakban jelentős figyelem irányult az online digitális pénzügyi szolgáltatásokra. A nemzetgazdaság és az állampolgárok számára egyaránt kézzelfogható előnyöket biztosítanak az azonnali fizetési rendszerben bevezetett szolgáltatások, az érintésmentes fizetési lehetőségek, továbbá a netbanki-mobilbanki fejlesztések. A könnyen elérhető és népszerű lehetőségek hozzájárulnak a készpénzhasználat arányának csökkentéséhez, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés bővüléséhez és a pénzügyi tudatosság növekedéséhez, valamint a fenntartható pénzügyi rendszer létrejöttéhez – hangsúlyozták.

Gál András Levente a közleményben elmondta: a bankszövetség és a DJP is elkötelezett abban, hogy az olyan kiemelt ágazatokban, mint a digitális pénzügyek, az online bankolás, a felhasználók kiemelkedő minőségű, biztonságos és ügyféligényeket szem előtt tartó szolgáltatásokat érhessenek el. E célt szolgálja a DJP által működtetett Pénzügyi Védjegy, valamint a jövőben további, konkrét célok mentén kidolgozandó közös kezdeményezések.

Általánossá vált az azonnali átutalás használata és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra való nyitottság, csúcsokat döntött a bankkártyás és az online fizetések volumene – fejtette ki Kovács Levente. A legutóbbi jegybanki adatok szerint tavaly a 3. negyedévben 15 százalékkal több, 322 millió bankkártyás vásárlási tranzakció történt Magyarországon az előző negyedévhez képest. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest közel 24 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,1 milliót.

Hozzátette: a digitális átállás 2022-re társadalmi közprogrammá vált, melyben meghatározó szerep jut a gazdaság és a kormányzat minden szereplőjére. A digitális átállásban lépéselőnyt jelent, ha a meghatározó szereplők koordinálják tevékenységüket és együttműködnek. Az egyik következő feladatnak nevezte a PÉNZ7 pénzügyi kultúrafejlesztő eseménysorozatot, 2022. március 7-11. között a magyar általános és középiskolákban, mely során a digitális pénzügyi megoldások hangsúlyos szerepet kapnak.

Tovább olvasom