Kövess minket!

Trending Now

Boros Bánk Levente: a baloldal üzeneteivel nem lehet választást nyerni

– A választási vereség egyik legfontosabb üzenete, hogy ilyen jelöltekkel és ilyen üzenetekkel, amelyekkel a baloldal kommunikált, nem lehet választást nyerni – jelentette ki Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója a Republikon Intézet által szervezett, „Fogvatartott nyilvánosság – A média szerepe a választásokon” című rendezvényen. A résztvevők szerint a baloldali sajtó széttöredezett volt a kampány során, míg a kormánypártok kommunikációja egységet mutatott.

Borítókép: Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója egy korábbi rendezvényen, fotó: MTI/Bruzák Noémi

“Az ellenzéki politikus a választási kampányban azt akarta, hogy megnyerje az aktuális lájkversenyt, és ennek megfelelően a saját politikai gettónyelvén megfogalmazott tartalmakat pörgetett” – vélekedett Böcskei Balázs a Republikon Intézet által szervezett, „Fogvatartott nyilvánosság – A média szerepe a választásokon” című szerdai rendezvényen. Az Idea Intézet kutatási igazgatója szerint az országgyűlési választási kampány során a kormánypártok médiapolitizálást, míg a baloldali pártok médiatevékenységet folytattak – számolt be róla a Magyar Nemzet.

– Míg a jobboldal azt nézte, hogy mit akar elmondani saját politikájáról, addig a baloldal azt, hogy hogyan kerülhet címlapra

– tette hozzá.

Murányi András, a Párbeszéd nevű törpepárt kommunikációs igazgatója úgy vélte, több tényező befolyásolta a 2022-es országgyűlési választások eredményét. Az első tényező a kormánypártok egységes kommunikációja volt. Az ellenzék sajtója – amelyet az igazgató inkább független sajtónak hívott, megjegyezve, hogy gondolkodásuk a baloldalhoz közelít – ezzel szemben képtelen volt az egységre.

„Egy-egy üzenet különféle megközelítésből látott napvilágot. Az ellenzéknek nem volt monolitikus fegyvere” 

– fejtette ki. Murányi András szerint a következő tényező az volt, hogy a baloldalnak nem volt igazi ajánlata a kampányban. Mint mondta, azzal, hogy a pártok összefogtak, megértették a választók akaratát, ám amikor a hatpárti koalíció Márki-Zay Péterrel bővült, „akkor az a munka, amit addig beletettek, ment a kukába.”

Nem lehet így választást nyerni

– A választási vereség egyik legfontosabb üzenete, hogy ilyen jelöltekkel és ilyen üzenetekkel, amelyekkel a baloldal kommunikált, nem lehet választást nyerni – jegyezte meg Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója. Elmondta: kutatásaik azt mutatják, hogy kiegyenlített a verseny a kormányellenes és a kormánypárti sajtó között. Kiemelte azonban, hogy a legtöbb ellenzéki médium nyereséget termel.

“Ha a semmiből létrehoznak egy Telex nevű szerkesztőséget több mint száz fővel, háromszáz-ötszáz milliós induló tőkével, akkor már nem mondható az, hogy nem lehet Magyarországon ellenzéki sajtót írni, csinálni vagy akár létrehozni. Értem azt, amit hallgatunk 12 éve, hogy a Fidesz elnyomja a sajtót, de a számok nem ezt mutatják”

– magyarázta. A politológus emlékeztetett: a magyar jobboldal húsz éven keresztül ámulattal figyelte, hogy a baloldali sajtó milyen koordináltan működik. – Ehhez próbált meg felnőni a politikai jobboldal. Medgyessy Pétert szokás ilyenkor idézni, aki azt mondta, hogy ha Orbán Viktornak szüksége van tévére, akkor vegyen magának – mondta. Boros Bánk Levente szerint a baloldalnak pártsajtója van, s látható, hogy egy-egy sajtóorgánumhoz melyik párt köthető.

“Viszont önzők voltak, s ezeket nem dobták be a közösbe. Egyébként is, az általuk kommunikált üzenetekkel bármilyen koordináltak lettek volna, akkor is bukás lett volna a vége. Esetleg ennél kisebb mértékű”

– zárta gondolatait az elemző.

Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa arról beszélt, hogy szerinte a választási eredményeket elemezve nem pusztán a médiarendszerre kell koncentrálni, hanem érdemes a politikusok teljesítményét egyenként is megvizsgálni.

Trending Now

Álhíreket terjeszt a baloldal a közösségi médiában és sms-eken keresztül

Az üzenetekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy pénzüket, megtakarításaikat minél előbb vegyék ki a pénzintézetekből. Az ügyben rendőrségi eljárás indult.

Közzétéve:

Jelentős mennyiségű sms-t szétküldve próbálnak rémhíreket terjeszteni a magyar ügyfelek körében – írja a Magyar Nemzet.

– Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert „a gazemberek ellopják” – olvasható az SMS-ben.

Varju László DK-s politikus péntek délutánra lényegében a most terjedő SMS-ekével egybevágó címmel hirdetett sajtótájékoztatót, ami azt a gyanút erősíti, hogy a dollárbaloldal áll az akció mögött.

Az üzenetek hasonló körben terjednek, mint az országgyűlési választásokat megelőzően, a dollárbaloldal kampányát támogató SMS-dömping idején. Mivel a mostani SMS-eket hasonló kör kapja, nem zárható ki, hogy az akciót most is ugyanannak az illegálisan beszerzett adatbázisnak a segítségével hajtják végre az elkövetők.  

A Magyar Nemzet információi szerint a rendőrség rémhírterjesztés miatt azonnal nyomozást rendelt el.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közleményben reagált a történtekre.

“Az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a dollárbaloldal a közösségi médiában, továbbá sms-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket.

Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított.

Jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt” – írta Kocsis Máté a közösségi oldalán.

Borítókép: Varju László

Tovább olvasom

Trending Now

M4 Sport-Az Év sportolója Gála 2022 – Megkezdődött a szavazás

Pénteken megkezdődött az internetes szavazás 2022 legjobb sportolóira – a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai 65. alkalommal voksolhatnak.

Közzétéve:

MTI/Illyés Tibor

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke az M1 aktuális csatornán ismertette a listákat. A szövetség elnöksége öt kategóriában tízes jelöltlistákat állított össze, a szavazás december 30-ig tart. Ekkor jelentik be, hogy kategóriánként kik kerültek be az első háromba.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 2023. január 9-én, hétfőn, új helyszínen, a budapesti Operaházban rendezi meg az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála 2022 díjátadót. A műsor 19.30-tól látható majd az M4 Sporton.

Szöllősi György emlékeztetett rá, hogy 2022-ben páratlan sportsikerek születtek. A férfiaknál például van a jelöltek között olimpiai bajnok és több olyan világbajnok, aki olimpiai számban diadalmaskodott.
Az MSÚSZ harmadszor díjazza az Év sportpillanatát, az m4sport.hu oldalon található, a szövetség és a sportcsatorna szakértői által összeállított listára a szurkolók szavazhatnak december 30-án, pénteken 10 óráig. A szűkített hármas lista alapján viszont már felkért szakemberek döntenek a nyertesről. Az Év szabadidős sporteseménye-díjra pályázni december 20-ig lehet, a győztesekről az MSÚSZ elnöksége határoz, miként arról is, hogy ki kapja majd Az Év e-sportolója-díjat.

A fogyatékos sportolóknál három kategóriában hirdetnek győztest. A jelöltek listáját a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze, a végső sorrendről az MPB által felkért szakemberek, szakírók döntenek. Egy fogyatékos sportolókkal foglalkozó edző, Pruzsina István bekerült az Év edzője-díj jelöltjei közé.

Borítókép: Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án

Tovább olvasom

Trending Now

MNMSZ: A profitéhség nem indokolhatja az erőszakot és a megalázást

Közleményben adott hangot megdöbbenésének a Magyar Nemzeti Médiaszövetség az RTL kereskedelmi csatorna Való világ című műsorában tapasztaltak miatt.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Az újságírószervezet kommünikéjében nehezményezi, hogy az RTL nemcsak hogy nem tartott önvizsgálatot a bő egy hónapja történt eset után, amikor egyik műsorának műsorvezetői élő adásban aláztak meg egy kolumbiai kisfiút, hanem még fokozta is ezt, amikor élőben közvetítették az egyik műsoruk szereplőjével szemben elkövetett erőszakot.

Azt írják:

„A Való Világ elnevezésű vállaltan pornográf és alpári műsorszámban az egyik szereplő fizikailag és verbálisan is bántalmazta a másikat.”

Megjegyzik, a történtek miatt egy volt szereplő, aki egy videómegosztón reklámozta az adást, szerződést is bontott a csatornával.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) rámutat: bár az RTL – nyilvánvalóan jogászai tanácsára – az esetre reagálva az erőszak minden formáját elítélte, mégis aggodalomra ad okot, hogy a csatorna közleménye hozzátette: „a műsor és a műsorsugárzás jellege miatt” a villában zajló eseményekre nincs teljes ráhatása a készítőknek.

„A műsorkészítés és -szolgáltatás világos felelősségi rend alapján működő műfaj. Egy adott műsorszámnak, bármilyen platformon fusson is, kell, hogy legyen szerkesztője, felelős szerkesztője, egy csatornának pedig programigazgatója, sőt, vezérigazgatója is, akik mind felelősek a sugárzott tartalomért. Ha egy műsorszolgáltató társaság maga ismeri el, hogy nem tudja befolyásolni, milyen tartalmakat közvetít, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy azokért felelősséget vállalni nem tud, vagyis alkalmatlan a feladata ellátására”

– hangsúlyozza az ügy kapcsán az MNMSZ.

Az RTL nem először tesz szert jelentős bevételre emberek megalázásából – emlékeztet az újságírók közleménye, megjegyezve, hogy a nézettség- és pénzhajhászás mára alapvető morális határokat lépett át.

„Az egész újságírószakma nevében követeljük, hogy ezúttal ne ússzák meg egy bocsánatkéréssel és némi érzékenyítő tréninggel, hanem nevezzék meg és büntessék meg a felelősöket”

– szólít fel az MNMSZ, és arra kéri a műsor szerkesztőit, hogy álljanak ellen a pénzmogulok által mozgatott vezetői elvárásoknak, és „ne agresszióból, szennyből és kínból építsék fel a műsoraikat”. Az MNMSZ egyúttal felszólítja a Magyar Újságírók Szövetségét is, hogy „amennyiben még újságírószervezetnek tartja magát, haladéktalanul indítson etikai vizsgálatot az ügyben”.

Tovább olvasom