Kövess minket!

Trending Now

Berlin hadat üzent a Facebooknak

Példát akarnak mutatni, ezért a kormányzati szervek az év végéig törlik hivatalos oldalaikat a közösségi platformról.

Pixabay

Elvesztette Berlin a türelmét a Facebookkal szemben, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Ulrich Kelber szövetségi adatvédelmi biztos nemrég levelet írt minden kormányzati szervnek, amelyben arra kérte a hivatalvezetőket, hogy az év végéig töröljék az általuk vezetett szervezeti egységek hivatalos oldalait a legnagyobb közösségi platformról. A Tech Crunch nevű amerikai szakportál ezzel kapcsolatban megjegyezte: noha a Kelber irányítása alá tartozó nemzeti adatvédelmi és információszabadság hatóságnak (BfDi) nincs hivatalos Facebook-profilja, rengeteg más szövetségi testület, például a német egészségügyi minisztérium is üzemeltet ilyen oldalakat az állampolgárokkal való kapcsolattartás megkönnyítése érdekében – ismerteti a Magyar Nemzet.

Az egészségügyi minisztérium számára ráadásul különösen fontosnak bizonyult ez a felület a koronavírus-világjárvány alatt; a tárcának jelenleg több mint 760 ezer követője van, azonban úgy tűnik, hogy a Kelber „határozottan javasolt” iránymutatása alapján 2022 januárjától a német kormányzati oldalaknak egy másik csatornát kell találniuk az állampolgárok informálására.

Erre egyébként maga az adatvédelmi biztos is kitért indoklásában, elismerve azt a tényt, hogy a Facebook jelentősen megkönnyíti az állampolgárokkal való kommunikációt – éppen ezért vártak egészen június végéig a súlyos döntés meghozatalával. Kelber mindazonáltal azzal érvelt, hogy

a német szövetségi kormánynak „példát kell mutatnia” az emberek számára, az adatvédelmi törvényeket ugyanis senki, még a legnagyobb közösségi hálózatok mögött álló szilícium-völgyi óriásvállalatok sem kerülhetik meg.

A Facebook azonban nem hajlandó információt megosztani arra vonatkozóan, hogy milyen típusú adatgyűjtést folytat az oldalkezelő felületén. Az adatvédelmi szabályok a magányszemélyek, kormányzati szervek és vállalatok által létrehozott Facebook-oldalakra is vonatkoznak, ez viszont azzal is jár, hogy az üzemeltetők jelenleg nem tudják betartani az EU általános adatvédelmi rendeletének (GDPR) átláthatóságra vonatkozó passzusait.

Így például nem képesek a rendeletben elvárt módon tájékoztatni a Facebook-profilok követőit arról, hogy mi történik az általuk megosztott adatokkal.

A Facebook európai székhelye egyébként – a Google-hez, a Twitterhez és az Apple-hez hasonlóan – Írországban van, a GDPR értelmében tehát a vállalat az ír adatvédelmi hatóság felügyelete alá tartozik. Csakhogy a 27 tagú Európai Unióban több nemzeti adatvédelmi hatóság is régóta panaszkodik Dublinra, mondván: túl sokáig tart, amíg döntés születik a hozzá rendelt problémás ügyekben. Dublin viszont azzal védekezik, hogy a kialakult helyzet óriási terhet ró az ír hatóságokra, hiszen a Facebookhoz tartozó Instagram és a WhatsApp ügyeit, valamint a Twitter, az Apple, a Verizon Media, a microsoftos LinkedIn, sőt még az amerikai Quantcast hirdetési szolgáltató problémás eseteit is nekik kell kezelniük, ennyi munkát pedig képtelenség a jelenleginél gyorsabb ütemben végezni,

az pedig végképp lehetetlen, hogy egyetlen tagállamként magára vállalja a teljes Európai Unió közel 450 millió lakosának, illetve fogyasztójának a védelmét.

A Facebook az oldalakon gyűjtött adatokat egyébként a célzott hirdetésekhez használja fel, a német kormány kezdeményezése ezért már rövid távon is hátrányosan érintheti a techóriás reklámtevékenységét, mivel az oldalak törlésével a gyűjtött információ minősége is romlik. Főleg ha később esetleg maga az Európai Unió is úgy dönt, hogy eltávolítja több száz hivatalos, az állampolgárokkal való kommunikációt elősegítő Facebook-fiókját, a szilícium-völgyi techóriásnak komoly profitkieséssel kellene számolnia az európai piacon.

Így tehát a Facebook vagy változtat üzletpolitikáján, vagy kockáztatja, hogy a német kormány kezdeményezését a többi európai ország is átveheti.

A BfDi honlapján egy kapcsolódó blogbejegyzés is azt a reményt rejti magában, hogy a Facebook megfelelési vákuumában az „adatvédelemnek megfelelő közösségi hálózatok” alakulhatnak ki. „Versenyképes lehetőség nyílhat meg tehát olyan alternatív platformok számára, amelyek a felhasználók jogainak tiszteletben tartása alapján kívánják értékesíteni szolgáltatásaikat” – írta a Tech Crunch.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom