Kövess minket!

Trending Now

Az unalommal küzd a hírmédia, miközben az emberek a kiutat keresik

A hírfogyasztók egyre kevesebb koronavírushoz kapcsolódó tartalmat fogyasztanak. Ez nem csak a hirdetőknek okoz fejtörést, de a különböző szabályozó szerveknek is, hiszen a zajban nehezebb tényszerű információkat, utasításokat közölni.

Mi is írtunk arról, hogy milyen online tanfolyamokat lehet elvégezni a karantén idején vagy hogy hogyan lehet hatékonyan dolgozni a vírus miatt kényszerből kiszabott home office-ban. Arról is jelent meg cikkünk, hogy mit okoz a talán soha nem látott fake news áradat, ami a különböző gyógymódokról szól és hogyan lehet felvenni ez ellen a harcot. Amire azonban senki nem készült fel (legalábbis tudatosan), az magának a koronavírus témának a pusztító hatása az emberek együttműködési hajlamára.

A Nielsen adataiból látszik, hogy bár a televízió kiemelt médiummá vált a járványügyi vészhelyzet bejelentését követően a médiafogyasztók körében, az elmúlt 2-3 hétben ez a trend megfordult – nem csak hazánkban de a többi vizsgált európai országban is. Bár a tavalyi azonos időszakhoz képest most is jóval több TV-t néznek az emberek – valószínűleg a koronavírus-hírekkel kapcsolatos információ-cunaminak köszönhetően – a számok kezdenek visszatérni a normál értékekhez. Magyarországon a TV-s tartalomfogyasztás emelkedése az év 13. hetében tetőzött, amikor a tavaly tavaszi adatokhoz képest majdnem 15%-t ugrott a mutató. Innentől kezdve az egy főre jutó átlagos TV előtt töltött idő csökkent és jelen cikk írásának pillanatában már csak 5%-kal tér el a megszokottól.

A hanyatláshoz az is hozzájárulhat, hogy a kezdeti időszakban rengeteg márka próbálta egyszerre meglovagolni a vírus által kiváltott óriási információéhséget, amiből a fogyasztóknak igen hamar elegük lett. Éppen ezért akadnak már olyan médiumok is, amelyek blokkolják a pandémiával kapcsolatos hirdetéseket, kizárva ezzel a hirdetők egy részét a felületről.

Az unalom a Facebookon is meglátszik: egyre többen igyekeznek visszatérni a megszokott tartalmakhoz és vannak olyanok is, akik tudatosan kerülik a koronavírussal kapcsolatos híreket. Valószínűleg ebbe a típusba tartoznak például a „Koronavírus-bejegyzés mentes szolnoki csoport” tagjai is. Az admin a következő lényegre törő leírással látta el a vírusposztoktól megcsömörlött szolnokiak gyűjtőhelyét: „Minden, ami Szolnok és semmi, ami koronavírus”.

Nem csak a hírek kezdenek unalmassá válni, hanem a karantén is

A közel két hónapnyi félig-meddig önkéntes izoláció lassan kikezdi a társadalmat nem csak Magyarországon, de a világ összes kevésbé kollektivista módon szerveződő társadalmában is. Az emberek egyre kevésbé tudják lekötni saját figyelmüket (különösen a vírusról szóló hírekkel telített média világában). Ez az elsőre jelentéktelennek tűnő dolog sajnos hosszú távú kockázatot is rejt magában.

Azok az emberek, akik eddig aktív közösségi életet éltek, egyes kutatások szerint sokkal könnyebb nyúlnak az alkoholhoz vagy éppen drogokhoz ebben az időszakban. Az ingerszegény lakásokban – főként a városi lakhelyeken, ahol még kert sincs, rövid úton el lehet jutni ahhoz a felfedezéshez, hogy a stresszt és rossz kedvet leggyorsabban a kívülről bevitt szerekkel lehet elnyomni.

A megnövekedett alkoholfogyasztást csak fokozza, hogy sokan még mindig úgy gondolják, egy pohár pálinka – vagy éppen ízlés szerint gyomorkeserű, kisüveges alkoholok de akár az egyébként halálosan mérgező metilalkohol is – segíthet az egészség megőrzésében. A WHO éppen ebből a célból kifolyólag adta ki azt a listát, ami az alkohollal és az egészséggel kapcsolatos tudnivalókat gyűjti egybe.

Az egészségügyi világszervezet szakértői komolyan aggódnak amiatt, hogy a fokozott alkoholbevitel ront a járványügyi helyzeten és ennek okán ajánlásokat is tettek a törvények szigorítására vonatkozóan. Ezzel azonban több probléma is akad. Egyrészt az ajánlásokat nem kötelező betartani és a világszervezet nem hozhat olyan rendeletet vagy törvényt, ami bármely államra nézve kötelező érvényű lenne, másrészt egyáltalán nem is biztos, hogy ez lenne a járható út.

Az amerikai Pennsylvaniában Tom Wolf kormányzó elrendelte az állami italboltok bezárását – de ez ahhoz vezetett, hogy a vásárlók valósággal megrohamozták és kifosztották a kiskereskedelmi egységeket még a korlátozás életbelépése előtt. Három hétre rá megalakult egy olyan online platform, amely lehetővé tette az online alkoholvásárlást, de ez kicsivel a start után összeomlott a hatalmas kereslet miatt. Nem látva más megoldást, az emberek többsége ezután a határokat átlépve próbálta meg feltölteni az italosszekrényt, más államokban vásárolt portékával.

A frusztráció itthon is érzékelhető és az alkoholfogyasztás csak egy a bezártság okozta problémák közül. A hosszú távolságtartás megviseli az idős embereket, azokat akik egyedül vagy bántalmazó kapcsolatban élnek. Igaz, már most sem mindenki marad otthon, de még mindig van olyan réteg, aki fél a megfertőződéstől (mert például krónikus beteg) és inkább a magányt választja. A HáziPatika szerint az emberek 68%-a érzi úgy, hogy nincs a kezében az irányítás. A napfény, a levegő és a mozgás hiánya szintén fokozza a frusztrációt. Ezen a sűrűbb online vagy telefonos kapcsolattartás képes enyhíteni – már akinek van erre lehetősége –, de a személyes találkozást nem lehet hosszú távon ezekkel az eszközökkel helyettesíteni.

A megemelkedett ingerküszöb nem segít a vészhelyzetben

Az, hogy ilyen hosszú elzártság során valaki a bizonytalanság és fenyegetettség érzése mellett szorongást tapasztal, nem meglepő. Abban pedig önmagában semmi rossz nem lenne, hogy az emberek többsége – ezzel is enyhítve a negatív érzéseket – visszatér a megszokott kerékvágásba és inkább frissen sütött kenyerekről készült képek vagy macskás mémek megosztására használja a Facebookot. A vírushírekkel kapcsolatban kialakult immunitás azonban nem kedvez a különböző rendeletekkel kapcsolatos közlemények, a helyzetet tisztázó leírások és általában a tényszerű információk terjedésének.

Az unalom, a frusztráció okozta figyelemhiány és az önfeledt szórakozás utáni vágyakozás a legtöbb hirdető számára is nagy kihívást jelent. Májusra várhatóan mindenki csak legyinteni fog, ha egy újabb márka tűnik fel a segítő szerepében egy IGTV vagy YouTube videóban. Ez a helyzet nem túl biztató, tekintve hogy előrejelzi egy olyan időszak kezdetét, amikor éppen a releváns tartalom értéke zuhan a mélybe. Ezzel egyidőben pedig olyan űr keletkezik amit részben a szenzációhajhász weboldalak töltenek be. Míg a legjobb minőségű tartalmak kategóriáját általában éppen a semleges, visszafogott címmel rendelkező hírek teszik ki, a többsoros, nagybetűs címekkel ellátott, kamuoldalakról származó, figyelemfelkeltő képekkel tűzdelt álinformációk kevésbé olvadnak bele a szürkén hömpölygő tartalmak folyamába. Éppen ezért ezekre ugyanolyan mennyiségben kattintanak a fogyasztók. A frusztráció és a túl sok információ miatt az emberek önhibájukon kívül válnak egyre engedetlenebbé és nehezebben irányíthatóvá, ami a közösség és az állam szempontjából is igen kedvezőtlen hatás. Nem lehet megjósolni például, hogy milyen esélyekkel lehetne otthon tartani a lakosságot egy esetleges második hullám kialakulása esetén.

Trending Now

Így segíthetik az időseket a fiatalabbak az online térben

Időseknek szóló digitális tartalmakat ajánl, valamint mobilkészüléket és mobilinternet-csomagot is segít választani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Netre fel! kampányának részeként a Szupersegítő-program, amely egyben arra motiválja a fiatalokat, hogy segítsenek az arra nyitott hatvan feletti rokonaiknak, ismerőseiknek eligazodni a digitális eszközök használatában.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A médiahatóság csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fiatalok világnapjára (augusztus 12.) az NMHH összegyűjtött néhány olyan digitális megoldást, amelyet az idősebbeknek is érdemes lehet megtanulni. Ezek beüzemeléséhez (azaz a telepítéséhez, a regisztrációhoz és az első használathoz) érdemes fiatalabb hozzátartozóik segítségét kérni, hosszú távon azonban megkönnyítheti a mindennapi életet.

Az alkalmazások között említik a Magyar Posta iCsekk alkalmazását. Mobilra vagy tabletre letöltve csak a csekken látható QR-kódra kell irányítani a kamerát és máris kártyás fizetéssé alakítja a csekkbefizetést.

A kártyaadatokat megadva már csak jóvá kell hagyni a tranzakciót és a csekket be is fizettük. Telepítés után érdemes regisztrálni a kártyaadatokat, így a jövőbeni használatok alkalmával nem kell az összes bankkártyaadatot újra és újra felvinni. Fizetés után pedig hasznos, ha megjelöljük a csekken, hogy azt már befizettük.

A Google térképkeresője segít például a menetrendek alapján kiszámolni, hogyan jutunk el a leggyorsabban és legegyszerűbben egy kiválasztott helyre, de ismeri az intézmények és üzletek nyitvatartási idejét, így akár azt is megtudhatjuk, érdemes-e még elindulni.

A kedvenc helyeinket, útvonalainkat megjelölhetjük és elmenthetjük, így akár egy kattintással előhívhatjuk és megnézhetjük, mikor indul a következő busz, troli vagy villamos, mikor kell útnak indulnunk és mikor érkezünk meg. Android készülékekre a Google térkép, Apple eszközökre az Apple Maps a leggyakoribb, a fővárosban tömegközlekedőknek azonban hasznos lehet a BKK BudapestGO alkalmazása is, amely szintén letölthető Android- és Apple-verzióban is, és nemcsak útvonaltervezésre, de jegy- és bérletvásárlásra is használható – írták.

A meteorológiai alkalmazásokkal bárhol, bármikor megnézhető az adott város, régió időjárása; az Ország Meteorológiai Szolgálat Meteora nevű applikációja mellett az Időkép és a Köpönyeg alkalmazás is kiváló – közölte az NMHH.

Aki szeretné megtudni egy-egy növény nevét, annak nélkülözhetetlen segítség lesz a PlantNet növényhatározó alkalmazás, amely egy fotó alapján azonosítja be a növényt. Az alkalmazás két irányba is segít: feltöltött képeinkből ugyanis egy nemzetközi tudóscsoport vizsgálja az egyes növényfajok elterjedtségét. A haladók megpróbálhatják ugyanezt madarakkal is; a Merlin Bird ID madárfotókkal és madárdalokkal is remekül dolgozik Android és Apple készülékeken is – hívták fel a figyelmet.

Az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása egyszerre küldi el a segélyhívást és a pontos helyét is. A helymeghatározó funkció abban is segít, hogy megtudjuk, merre található a legközelebbi defibrillátor, rendelőintézet és gyógyszertár.

Az NMHH idősebbek mobilinternet-használatát segítő tematikus oldalán, a netrefel.hu címen más alkalmazásokat is ajánlanak a nyelvtanulástól a fitneszig.

Tovább olvasom

Trending Now

Hamarosan kiderül, melyik feltörekvő zenekart támogatja a Petőfi Rádió

A Fülesbagoly Tehetségkutató utolsó fordulóját szeptember 10-én rendezik meg Martonvásáron. A nagyszabású könnyűzenei versenyen fesztiválfellépéseket és sajtómegjelenéseket is lehet nyerni: a Petőfi Rádióban is bemutatkozási lehetőséget kap a legjobbnak ítélt előadó vagy zenekar.

Közzétéve:

Hatodik alkalommal rendezik meg Martonvásáron a Fülesbagoly Tehetségkutatót szeptember 10-én, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, ahol közel 30 nyereményt adnak át a szervezők. A díjak között szerepel televíziós- és fesztivál fellépési lehetőség, rádiós játszás, arculattervezés, de akár egy házistúdió kiépítésével is gazdagabbak lehetnek az ifjú könnyűzenei tehetségek. 

A magyar zene elkötelezett támogatójaként a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is részt vett a többfordulós verseny zsűrizésében, valamint különleges nyereményt is felajánlott. A Petőfi Rádió saját különdíjat oszt ki, amellyel a feltörekvő előadó vagy zenekar országos ismertséghez juthat. A rádió zenei szerkesztősége kiválaszt a három döntős dala közül egyet, amelynek előadóit bemutatja, és a szerzeményt rotációban játssza

A Fülesbagoly Tehetségkutató számos kísérőprogrammal egészül ki Martonvásáron. A zenei verseny teljes ideje alatt a Hangszert a kézbe! kiállításon csaknem 120 hangszert lehet kipróbálni. A tehetségkutató után Szeder ad koncertet, majd DJ Bebe pörgeti az elmúlt 20 év magyar alternatív és rockzene slágereit.

A verseny eredményéről a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV is beszámol majd, a legfrissebb hírek a csatornák közösségi oldalain érhetők el.

Tovább olvasom

Trending Now

Így hatott a gazdasági helyzet változása a híroldalak forgalmára

A DKT aktuális elemzése bemutatja a híroldalak aggregált látogatottságának változását januártól júliusig, reflektálva a gazdasági helyzet és ezzel összefüggésben a gazdasági intézkedések látogatottságnövelő hatására, de emellett a szokásos havi toplistákat is tartalmazza, amelyek révén mind a napi átlagos, mind a havi összesített látogatószám alapján áttekinthető az egyes weboldalak és brandek júliusi pozíciója.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A DKT elemzéseiben visszatérő elem a híroldalak látogatottságának vizsgálata, főleg azért, mert az ilyen tematikájú oldalak dominálják a látogatottsági toplistákat. Idén már két alkalommal, a februári és a márciusi látogatottsági adatok bemutatása során is kitértünk erre a szegmensre az orosz-ukrán háború kitörése, majd a magyarországi parlamenti választások kampányának hatásaira reflektálva. Most, az általában „uborkaszezonnak” számító nyári hónapokban az orosz-ukrán háború és az arra adott reakciók begyűrűző hatásai, valamint a részben ezekkel összefüggésben hozott kormányzati, alapvetően gazdasági intézkedések hatásait kerestük a híroldalak látogatottságában. Jól látható, hogy a magukat híroldalként (is) definiáló weblapok átlagos összesített napi látogatószáma (real user) jelentősen, 2,8 millió látogatóról 3 millió látogatóra nőtt. Ennél csak a parlamenti választásokat megelőző hónapban volt egy nagyon picit magasabb a híroldalak látogatottsága.

A híréhség növekedésének bemutatása után következzenek a szokásos havi toplisták.

A napi átlagos egyedi látogatószám (real user) alapján kialakított TOP10-es listát a weboldalak esetében változatlanul a blikk.hu vezeti, de a második-negyedik helyen sem történt változás, az Indexet az Origo, majd a 24.hu követi. Az ötödik helyre a portfolio.hu került nyolc helyet javítva júniusi helyezésén (feltehetően nem függetlenül a megnövekedett gazdasági információ-igénytől). A hatodik jelenleg változatlanul az nlc.hu. Míg a hetedik helyen az Időkép oldala található, amely az elmúlt hónapokban az ötödik és hetedik hely között mozgott. A nyolcadik helyre a Telex került három helyet előre lépve. A tízes listát júliusban a ripost.hu és a borsonline zárta.

Ha nem site, hanem brand alapon állítjuk össze a napi átlagos látogatószámmal mért toplistát, akkor azt láthatjuk, hogy az első két helyezett helyet cserélt (nem először az elmúlt hónapokban). A brand-listán az első helyen az Index áll, míg a másodikon a Blikk. Harmadik helyen mindkét listán az Origóval találkozhatunk, míg a negyediken az 24-gyel. Innentől viszont némileg megváltozik a sorrend a weboldalakhoz képest: az ötödik helyen az Időkép, a hatodikon a Telex, a hetediken a Portfolió, míg a nyolcadikon az NLC áll. Viszont a tízes brandlistát ugyanúgy a Ripost, majd a Borsonline zárja, mint a weboldalak sorát.

A havi összesített egyedi látogatószám alapján készített toplista első helyét – júniushoz képest egyet előre lépve – a blikk.hu foglalta el júliusban. Második helyen most a 24.hu áll – a két oldal között hónapról hónapra változik a felállás, kerülgetik egymást, de trendről nem beszélhetünk. Az Index és az Origo is helyet cserélt: az index.hu most a harmadik helyet foglalhatta el, míg a negyedik helyen az origo.hu áll. Eközben őrzi ötödik helyét a femina.hu. Hatodik a portfolio.hu hat helyet előre lépve. Sorban utána következik az nlc.hu, a ripost.hu és a borsonline.hu, míg a tízes listát most a promotions.hu zárja.

A brandek havi látogatószám alapján összeállított toplistája általában megfelel a brandekhez tartozó (fő) weblapok listájának. Többnyire ez a helyzet most is, kivéve az első két helyet. Míg a weboldalak listán első a blikk.hu és második a 24.hu, addig a brandek listáján éppen fordított a helyzet. Innentől kezdve viszont megegyezik az egyes brandek helye a toplistán a weboldalak helyezésével a harmadik helyezett Indextől a tizedik helyezett Promotions-ig bezárólag.

Az adatok értelmezése során most is érdemes figyelembe venni, hogy a látogatottsági toplisták gyakran és könnyen változnak egyik hónapról a másikra, amelyik oldalnak vagy brand-nek most romlott a pozíciója, annak akár már a következő hónapban javulhat.

Tovább olvasom