Kövess minket!

Trending Now

Az Európa Tanács a muszlim fejkendőt népszerűsítő kampányba kezdett

Rendkívül sokan felháborodtak azon a kampányon, mely a sokszínűséget és a hidzsáb viselésének szabadságát hirdeti. A kampányt az Európa Tanács indította és támogatói között szerepel az Európai Unió is. Több politikus szerint ez nem más, mint az európai értékek, gyökerek és a civilizáció megtagadása.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Nagy felháborodást keltett az a kampány, mely során az Európa Tanács (amely nem azonos a hasonló elnevezésű Európai Tanáccsal) és a We Can For Human Rights Speech nevű emberi jogi szervezet a sokszínűség jegyében népszerűsíti a muszlim fejkendőt, mondván, mindenkinek jogában áll, hogy szabadon viselje a hidzsábot.

A kampányt népszerűsítő plakátokon azt hirdetik, hogy a szépség a sokféleségben, a szabadság pedig a hidzsábban rejlik. Emellett arra szólítanak fel, hogy ünnepeljük a különbözőséget és tiszteljük a fejkendőt, de olyan poszter is van, amelyen az a felirat olvasható, hogy az én fejkendőm az én választásom.

Le Figaro értesülései szerint a kampányt az emberi jogi szervezetek mellett maga az Európai Unió is támogatta a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek nevű program keretén belül, a közösség logója szintén látható a plakáton feltüntetett szponzorok között.

A lap úgy tudja, hogy 2014 és 2020 között az EU 439 millió eurót költött azokra a kampányokra, melyeknek a célja – a Chartában és az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint – az egyenlőség illetve az egyének jogainak biztosítása és hatékony támogatása.

A jelenleg 47 tagú Európa Tanács a muszlimellenes gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében indított kommunikációs kampányai részeként több, a fejkendőt népszerűsítő hirdetést is közzétett a honlapján, ám a vita kirobbanását követően eltávolította őket, erről Sarah El Haïry ifjúságért felelős államtitkár beszélt az LCI hírtelevízió műsorában. A politikust elmondása szerint teljesen megdöbbentette a kampány keretében készült videó, melyben fiatal nőket ábrázolnak először fejkendő nélkül, majd hidzsábot viselve. Sarah El Haïry szerint a videó magasztalja a fejkendő viselését, ami teljességgel elítélendő és ellentétes a francia értékekkel. Az államtitkár hivatalos tiltakozást nyújtott be a szóban forgó videó ellen, melynek eredményeképpen a filmet törölték az Európa Tanács honlapjáról.

François-Xavier Bellamy francia filozófus, republikánus képviselő azt írta a Twitteren a kampánnyal kapcsolatban, hogy a plakátok üzenete annak a problémának egy tünete a sok közül, amelyet nem szabad félvállról venni.

Éric Ciotti francia republikánus politikus szerint az, hogy az Európa Tanács az iszlám fejkendő viselését hirdeti, a zsidó-és keresztény gyökerek, a civilizáció és a felvilágosodás szellemének tagadása. A politikus Twitter-bejegyzése alapján elutasítja ezt az Európát, mivel az ő Európája ellenáll a behódolásnak és az iszlamizmusnak.

Laurence Rossignol, François Hollande egykori családügyi és nőjogi minisztere úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy emlékeztetni a nőket arra, hogy szabadon hordhatják a hidzsábot és azt állítani, hogy a szabadság a fejkendőben rejlik, két teljesen különböző dolog. Emellett megkérdezte, hogy valóban az-e a feladata az Európa Tanácsnak, hogy népszerűsítse a muszlim fejkendőt.

Nem hagyta szó nélkül a történteket Marine Le Pen sem. A jobboldali politikus szerint illetlen és botrányos az európai kampány a muszlim fejkendő viselése mellett, mivel nők milliói küzdenek az ilyen jellegű leigázás ellen. Hozzátette, hogy a nők akkor válnak szabaddá, amikor leveszik a fejkendőt és nem fordítva.

A sok kritika és negatív hozzászólás miatt az Európa Tanács törölte a Twitter-bejegyzést is, ahol rengetegen kommentálták a kampányt. Közölték továbbá, hogy átalakítják a kampány weboldalát is. Ugyanakkor hozzátették, hogy a program nem az Európa Tanács önálló kampánya, hanem része annak a közös projektnek, melyben részt vesz az Európai Unió is és amely szem előtt tartja a résztvevők egyéni kijelentéseit, beleértve nézeteik szabad kifejezését – írta a V4NA hírügynökség.

Trending Now

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.

Közzétéve:

Azt írták, hogy a program célja olyan valós körülmények között kigondolt, tesztelt, az érintettekkel közösen kimunkált anyagok létrehozása, amelyek egyszerre illeszkednek a tanmenethez és az iskolások – már eleve digitális – ismeretszerzési szokásaihoz.

A Telekom oktatási programja egy pilot projekttel indul, amelynek keretében egy kiválasztott iskolában a Telekom által fejlesztett újszerű digitális tartalmakat próbálnak ki a tanulók, hogy azután az anyagok a projektet koordináló pedagógus, Polyák-Pásztor Diána, illetve a Kőbányai Szent László Gimnázium diákjainak kreativitására támaszkodva a közös munka során fejlődhessenek tovább.

Olyan digitális tartalmak elkészítése a cél, amelyek illeszkednek a tanmenetbe, ugyanakkor a közösségi média felületeit és a digitális technológiát – például insta filterek, 360 fokos videók, interaktív térképek és grafikák, online kvízek formájában – is integrálják

– jelezték a közleményben.

A tartalomfejlesztésbe szakmai partnerként a Magyartanárok Egyesülete is bekapcsolódik – tették hozzá.

Tovább olvasom

Trending Now

Az EP a digitális platformok szabályozására vonatkozó rendeletjavaslatot fogadott el

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el a digitális platformok szabályozására, a javaslat a jogellenes tartalmak eltávolítását és a dezinformáció megfékezését célozza.

Közzétéve:

Pixabay

A képviselőtestület hivatalos tájékoztatása szerint az EP a rendeletjavaslat 530 szavazattal 78 ellenszavazattal és 80 tartózkodás mellett elfogadott szövegváltozatát tekinti tárgyalási alapnak a tagállamokat képviselő Tanács francia elnökségével tervezett egyeztetéseken.

A digitális szolgáltatásokról szóló rendeletjavaslat a köztes szolgáltatók – elsősorban az online platformok, így például a közösségi média és az online piacterek – felelősségi körét és elszámoltathatóságát határozza meg. A szöveg a jogellenesnek minősülő online termékek, szolgáltatások és tartalmak eltávolítására bejelentési és cselekvési kötelezettséget ír elő, és a fogyasztók jogait védő biztosítékokat vezet be. Az ilyen bejelentést követően a tárhelyszolgáltatóknak – a javaslat szövege szerint – “indokolatlan késedelem nélkül kell cselekedniük, figyelembe véve a bejelentett jogellenes tartalom típusát és az intézkedések sürgősségét”.

A káros, de nem feltétlenül jogellenes tartalmak kezelése és a dezinformáció megfékezése érdekében a tervezett rendeletben olyan rendelkezések is helyet kaptak, amelyek kötelező kockázatértékelést, kockázatcsökkentést és független ellenőrzést írnak elő, illetve átláthatóságot várnak el. Ezek olyan információszűrő algoritmusok, amelyek a felhasználók korábbi vásárlásai vagy értékelései alapján határozzák meg a megjelenített tartalmat vagy termékeket – közölték.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta, a technológiai óriáscégek gazdasági súlya és társadalmi hatása mindenki számára érzékelhető, hiszen a közösségi média napi szinten befolyásolja a mindennapi életet, a fogyasztási szokásokat.

Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e kilépni a digitális buborékból és uralni a technológiát, vagy hagyjuk, hogy a technológia vegye át az irányítást az életünk felett

– fogalmazott.

Véleménye szerint “megálljt kell parancsolni” annak, hogy az óriásplatformok maguk határozzák meg a játékszabályokat. Csakis a tagállamok mondhatják meg, hogy milyen tartalmak kerüljenek le a platformok felületéről – hangoztatta. Szavai szerint ezt úgy érhető el, ha biztosított az átláthatóság és a számonkérhetőség demokratikus alapértékeinek érvényesülése a digitális térben is.
“Nem engedhetjük meg, hogy a polgárok cenzúra áldozatai legyenek” – zárta közleményét a fideszes képviselő.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Együttműködik a Digitális Jólét Program és a Magyar Bankszövetség

Megállapodásuk a magyar fogyasztók digitális tájékozottságának fejlesztését célozza, a szemléletformálás fókuszában a biztonságos online fizetés, valamint kiemelten a fiatalok és idősebb felhasználók eltérő digitális igényeinek megfelelő támogatása áll – közölték a szervezetek.

Közzétéve:

A megállapodást a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője, Gál András Levente és Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára írta alá.

Az együttműködő partnerek a megállapodás alapján feltérképezik a jövőbeni szakmai kapcsolódási pontokat, mint

  • a pénzügyi szolgáltatásokat érintő elektronikus folyamatok fejlesztésének előmozdítása,
  • a kiberbiztonsági tudatosság növelése,
  • a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy által megbízhatónak minősített pénzügyi szolgáltatások népszerűsítése.

Mint írták, a pandémiás időszakban jelentős figyelem irányult az online digitális pénzügyi szolgáltatásokra. A nemzetgazdaság és az állampolgárok számára egyaránt kézzelfogható előnyöket biztosítanak az azonnali fizetési rendszerben bevezetett szolgáltatások, az érintésmentes fizetési lehetőségek, továbbá a netbanki-mobilbanki fejlesztések. A könnyen elérhető és népszerű lehetőségek hozzájárulnak a készpénzhasználat arányának csökkentéséhez, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés bővüléséhez és a pénzügyi tudatosság növekedéséhez, valamint a fenntartható pénzügyi rendszer létrejöttéhez – hangsúlyozták.

Gál András Levente a közleményben elmondta: a bankszövetség és a DJP is elkötelezett abban, hogy az olyan kiemelt ágazatokban, mint a digitális pénzügyek, az online bankolás, a felhasználók kiemelkedő minőségű, biztonságos és ügyféligényeket szem előtt tartó szolgáltatásokat érhessenek el. E célt szolgálja a DJP által működtetett Pénzügyi Védjegy, valamint a jövőben további, konkrét célok mentén kidolgozandó közös kezdeményezések.

Általánossá vált az azonnali átutalás használata és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokra való nyitottság, csúcsokat döntött a bankkártyás és az online fizetések volumene – fejtette ki Kovács Levente. A legutóbbi jegybanki adatok szerint tavaly a 3. negyedévben 15 százalékkal több, 322 millió bankkártyás vásárlási tranzakció történt Magyarországon az előző negyedévhez képest. A mobiltárcába regisztrált kártyák száma a megelőző negyedév végéhez képest közel 24 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,1 milliót.

Hozzátette: a digitális átállás 2022-re társadalmi közprogrammá vált, melyben meghatározó szerep jut a gazdaság és a kormányzat minden szereplőjére. A digitális átállásban lépéselőnyt jelent, ha a meghatározó szereplők koordinálják tevékenységüket és együttműködnek. Az egyik következő feladatnak nevezte a PÉNZ7 pénzügyi kultúrafejlesztő eseménysorozatot, 2022. március 7-11. között a magyar általános és középiskolákban, mely során a digitális pénzügyi megoldások hangsúlyos szerepet kapnak.

Tovább olvasom