Kövess minket!

Trending Now

Az Európa Tanács a muszlim fejkendőt népszerűsítő kampányba kezdett

Rendkívül sokan felháborodtak azon a kampányon, mely a sokszínűséget és a hidzsáb viselésének szabadságát hirdeti. A kampányt az Európa Tanács indította és támogatói között szerepel az Európai Unió is. Több politikus szerint ez nem más, mint az európai értékek, gyökerek és a civilizáció megtagadása.

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Nagy felháborodást keltett az a kampány, mely során az Európa Tanács (amely nem azonos a hasonló elnevezésű Európai Tanáccsal) és a We Can For Human Rights Speech nevű emberi jogi szervezet a sokszínűség jegyében népszerűsíti a muszlim fejkendőt, mondván, mindenkinek jogában áll, hogy szabadon viselje a hidzsábot.

A kampányt népszerűsítő plakátokon azt hirdetik, hogy a szépség a sokféleségben, a szabadság pedig a hidzsábban rejlik. Emellett arra szólítanak fel, hogy ünnepeljük a különbözőséget és tiszteljük a fejkendőt, de olyan poszter is van, amelyen az a felirat olvasható, hogy az én fejkendőm az én választásom.

Le Figaro értesülései szerint a kampányt az emberi jogi szervezetek mellett maga az Európai Unió is támogatta a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek nevű program keretén belül, a közösség logója szintén látható a plakáton feltüntetett szponzorok között.

A lap úgy tudja, hogy 2014 és 2020 között az EU 439 millió eurót költött azokra a kampányokra, melyeknek a célja – a Chartában és az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint – az egyenlőség illetve az egyének jogainak biztosítása és hatékony támogatása.

A jelenleg 47 tagú Európa Tanács a muszlimellenes gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében indított kommunikációs kampányai részeként több, a fejkendőt népszerűsítő hirdetést is közzétett a honlapján, ám a vita kirobbanását követően eltávolította őket, erről Sarah El Haïry ifjúságért felelős államtitkár beszélt az LCI hírtelevízió műsorában. A politikust elmondása szerint teljesen megdöbbentette a kampány keretében készült videó, melyben fiatal nőket ábrázolnak először fejkendő nélkül, majd hidzsábot viselve. Sarah El Haïry szerint a videó magasztalja a fejkendő viselését, ami teljességgel elítélendő és ellentétes a francia értékekkel. Az államtitkár hivatalos tiltakozást nyújtott be a szóban forgó videó ellen, melynek eredményeképpen a filmet törölték az Európa Tanács honlapjáról.

François-Xavier Bellamy francia filozófus, republikánus képviselő azt írta a Twitteren a kampánnyal kapcsolatban, hogy a plakátok üzenete annak a problémának egy tünete a sok közül, amelyet nem szabad félvállról venni.

Éric Ciotti francia republikánus politikus szerint az, hogy az Európa Tanács az iszlám fejkendő viselését hirdeti, a zsidó-és keresztény gyökerek, a civilizáció és a felvilágosodás szellemének tagadása. A politikus Twitter-bejegyzése alapján elutasítja ezt az Európát, mivel az ő Európája ellenáll a behódolásnak és az iszlamizmusnak.

Laurence Rossignol, François Hollande egykori családügyi és nőjogi minisztere úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy emlékeztetni a nőket arra, hogy szabadon hordhatják a hidzsábot és azt állítani, hogy a szabadság a fejkendőben rejlik, két teljesen különböző dolog. Emellett megkérdezte, hogy valóban az-e a feladata az Európa Tanácsnak, hogy népszerűsítse a muszlim fejkendőt.

Nem hagyta szó nélkül a történteket Marine Le Pen sem. A jobboldali politikus szerint illetlen és botrányos az európai kampány a muszlim fejkendő viselése mellett, mivel nők milliói küzdenek az ilyen jellegű leigázás ellen. Hozzátette, hogy a nők akkor válnak szabaddá, amikor leveszik a fejkendőt és nem fordítva.

A sok kritika és negatív hozzászólás miatt az Európa Tanács törölte a Twitter-bejegyzést is, ahol rengetegen kommentálták a kampányt. Közölték továbbá, hogy átalakítják a kampány weboldalát is. Ugyanakkor hozzátették, hogy a program nem az Európa Tanács önálló kampánya, hanem része annak a közös projektnek, melyben részt vesz az Európai Unió is és amely szem előtt tartja a résztvevők egyéni kijelentéseit, beleértve nézeteik szabad kifejezését – írta a V4NA hírügynökség.

Trending Now

Bayer Zsolt: mindenkinek kezd elmenni az esze

Az orosz–ukrán konfliktus és annak következményei is szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadzáró adásában, melynek vendégei ezúttal Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Réz András filmesztéta, író voltak.

Közzétéve:

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás/MTVA/Youtube

A hirado.hu szemléje szerint Lánczi Tamás a február 24-én kezdődött háború témájával indította a beszélgetést, és arról kérdezte vendégeit, hogy szerintük 5–10 év múlva hogyan fogunk visszatekinteni az eseményekre.

Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint

egy trendforduló zajlik, valami olyan, ami 2001. szeptember 11-én kezdődött a World Trade Center elleni terrortámadással.

A Szovjetunió összeomlása és 2001 között volt egy kegyelmi állapot, és 9/11 után nem tudtuk, merre fordul a világ.

Fodor Gábor szerint a háborúval is hasonló a helyzet, egy többpólusú világrend alakul ki és alapvetően változik meg a nagyhatalmak egymáshoz való viszonya és Európa képe is.

Bayer Zsolt író, publicista elmondta, hogy

nem elsősorban az orosz–ukrán konfliktustól tart, hanem azoktól a folyamatoktól, amelyek azóta zajlanak.

Mindenkinek kezd „elmenni az esze” a balti államok „kardot rántanak”, a volt észt belügyminiszter arról beszél, hogy a NATO elveszi Kalinyigrádot Oroszországtól, és a norvégok nem engedik át a Spitzbergákon élő oroszoknak szánt szállítmányokat. Három hónappal ezelőtt a publicista egyáltalán nem gondolta, hogy ez a helyzet eszkalálódni fog.

Réz András filmesztéta, író is úgy látja, hogy

a világ a feje tetejére állt, és nem tartja kizártnak, hogy ez a háború 10 év múlva is tartani fog, csak „belemosódik a káoszba”.

Ugyan szerinte nem világfordító esemény ez a háború, hiszen 2014 óta tart és a világ hatalmai nem foglalkoztak azzal, hogy ez milyen irányba fog haladni.

Réz András úgy véli, hogy a világot nem érdekelte, mi zajlik Ukrajnában az elmúlt években, a nagyhatalmak pedig pusztán azzal törődtek, hogy a konfliktus nyerteseiként jöjjenek ki az ügyből. A jelenlegi amerikai elnök fia ott volt, tudniuk kellett, hogy mi történik, folyamatos volt a konfliktus, ami átalakult valami mássá, de annak célját nem látja.

Fodor Gábor szerint az ikertornyok leomlása is szimbolikus esemény volt, és ilyen jelentőségű szimbolikus eseményekre van szükség ahhoz, hogy lássuk a terrorizmus létét, ami ugyan korábban is volt, de ekkor vált igazán láthatóvá.

Réz András úgy gondolja, hogy érdekviszonyok vannak ebben az egészben, és kevésbé fontosak az efféle szimbolikus események, az számít, ki a nyertes és ki a vesztes.

Bayer Zsolt szerint is trendforduló van, és

ha tíz év múlva visszanézünk, akkor azt fogjuk látni, hogy újra hidegháború van, a Kelet és a Nyugat ismét szembekerül egymással.

„A kutya is mindig a jólétben vész meg”, szerinte a nyugati világgal most pontosan ez a helyzet. Idáig nem kellett volna eljutni, lehetett volna egy „win-win” helyzet is, de „elcsesztük”.

Borítókép: kivágás a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadzáró adásából

Tovább olvasom

Trending Now

Ennyit keresnek a legjobban fizetett CEO-k

Ők a kétszáz legjobban fizetett vezetők.

Közzétéve:

Pixabay

Százmillió dollár felett kerestek, és átlagosan 330 millió dollárt vittek haza tavaly az amerikai vezérigazgatók 

– írja a Business Insider az Equilar tanácsadó cég tanulmánya alapján, amely összesítette a kétszáz legjobban fizetett CEO listáját. A rekordösszegek az első tizenkét igazgató juttatásait tükrözik.

A rangsor élén Jeff Green, a The Trade Desk vezetője szerepel, kiugróan magas, 835 millió dolláros jövedelmével. 

A felmérés szerint 2021-ben jobb évük volt a vezérigazgatóknak, mint a pandémia előtt. A vezetői javadalmazás majdnem a teljes fizetés harmadával, 27 százalékkal növekedett: 25,3 millió dollárról 2021-re 32,1 millió dollárra – írja a Világgazdaság.

Női CEO is bejutott a top ötbe, Sue Nabi, a Coty vezérigazgatója az egyetlen, aki felkerült a szűkített listára.

A legjobban fizetett vezérigazgatók

 1. Jeff Green, The Trade Desk (digitális marketing), 835 millió dollár
 2. Zig Serafin, Qualtrics (szoftvercég), 541 milló dollár
 3. Peter M. Kern, Expedia (turizmus), 296 millió dollár
 4. Ariel Emanuel, Endeavour (média), 295 millió dollár
 5. Sue Nabi, Coty (szépségipar), 284 millió dollár
 6. David Zaslav, Warner Bros. Discovery (filmipar), 247 millió dollár
 7. David Baszucki, Roblox (videójáték), 233 millió dollár
 8. Andrew Jassy, Amazon (kereskedelem), 213 millió dollár
 9. G. Mike Mikan, Bright Health Group (egészségbiztosítás), 181 millió dollár
 10. Patrick Gelsinger, Intel (csipgyártás), 178 millió dollár
 11. William McDermott, ServiceNow (szoftvercég), 166 millió dollár
 12. Eric Wu, Opendoor (ingatlan), 112 millió dollár

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

18 hete nem volt telitalálat a Hatoslottón

A Hatoslottó történetének ötödik leghosszabb halmozódási időszaka 1,88 milliárd forintot hozhat egyedüli nyertesének a vasárnapi sorsoláson.

Közzétéve:

Szerencsejáték Zrt.

A játékkedv továbbra sem csökken: a 18. héten 10 százalékkal nőtt az eladott szelvények száma a legutóbbi, február 20-án kihúzott jackpot óta, így már közel 32 millió alapjátékot adtak fel a játékosok.

Összességében ötödik, egy nyertes tekintetében a harmadik legnagyobb nyeremény várja azt a szerencsés játékost, aki most vasárnap egymaga viszi el a Hatoslottó főnyereményét – ismerteti a Szerencsejáték Zrt. közleménye.

A közel 2 milliárdos jackpot láthatóan lázban tartja a játékosokat, hiszen míg a korábbi telitalálatot követő héten átlagosan 2,5 mezőt (alapjátékot) töltöttek ki a szerencsevadászok szelvényenként, a múlt héten ez már átlagosan 3 mezőre bővült – sőt vasárnap közel 3,5 mezőt szelvényenként. További érdekesség, hogy

az elmúlt 18 hét alatt hétszer húzták ki a 32-es, hatszor a 44-es, ötször a 6-os, 28-as, 37-es számot, míg négyszer a 8-ast, 12-est, 21-est, 42-est. Ezzel szemben továbbra sem húzták ki egyszer sem a 20-as, 23-as, 26-os, és 33-as számokat.

A nyertes játékosnak a sorsolás másnapjától számított 90 napon belül kell jelentkeznie a nemzeti lottótársaságnál.

A 100 millió forintot meghaladó nyeremények esetére a társaság külön telefonszámot, úgynevezett nagynyertes-vonalat tart fenn, amely a www.szerencsejatek.hu oldalon és az értékesítőhelyeken is megtalálható. A nyertes játékos telefonon történő jelentkezése során a lottótársaság feddhetetlen munkatársának az elsődleges feladata az, hogy a szelvényen lévő információk alapján meggyőződjön arról, valóban a nyertes van a vonal túloldalán.

Ezután kerülhet sor a személyes találkozásra, melynek keretében leadásra kerül az eredeti szelvény, és megvizsgálják annak érvényességét. Amennyiben a beazonosítás sikeres, a személyes adatok egyeztetését követően megkezdődhet a kifizetési eljárás. A nyertesnek Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom