Kövess minket!

Trending Now

Az amerikaiak ötöde hisz a közösségi oldalakon terjedő álhíreknek

Korábbi közvélemény-kutatások is rávilágítottak már, hogy az amerikaiak fogékonyak a különféle összeesküvés-elméletekre.

Flickr

Az amerikaiak ötöde hisz abban, hogy az Egyesült Államok kormánya arra használja a koronavírus elleni vakcinát, hogy mikrocsipeket ültessen az emberekbe – derült ki a YouGov és a The Economist közös közvélemény-kutatásából.

A felmérés alapján öt százalékuk teljes bizonyossággal vallja az összeesküvés-elméletet, 15 százalékuk pedig nagyon valószínűnek tartja, miközben csak 46 százalékuk utasítja el egyértelműen.

A mikrocsip-teória az oltóanyagok kifejlesztésével párhuzamosan született meg. Elsősorban a közösségi médiában terjed, például az olyan mágneses kihívás nevű felvételeknek köszönhetően, amelyekben azt bizonygatják, hogy az oltás helyén megtapad a mágnes. Ezeket tudományosan számtalanszor megcáfolták már, rámutatva például, hogy a fecskendő tűje túlságosan szűk ahhoz, hogy átférjen rajta egy mikrocsip, vagy a mágneses kölcsönhatáshoz elegendő fém, nem beszélve az oltóanyagok többszörös bevizsgálásáról.

Az egyik legnézettebb ilyen videó készítője maga is elismerte, hogy viccnek szánta az egész jelenetet, a mágnest megnyalta korábban, hogy megtapadjon a bőrén. Mindhiába, az elmélet máig makacsul tartja magát

– számol be róla a Magyar Nemzet.

Korábbi közvélemény-kutatások is rávilágítottak már, hogy az amerikaiak fogékonyak a különféle összeesküvés-elméletekre. A Surgo Ventures januári felmérése szerint a megkérdezettek 42 százaléka hitt legalább egy konteóban. Ők ide sorolták a már említett mikrocsipeket (10,5 százalék), hogy a Covid–19-járványt a kormány robbantotta ki, hogy irányítsa a lakosságot (25,5 százalék), és hogy a vírust az emberek kreálták, hogy manipulálhassák a világ eseményeit (26,7 százalék). Márciusban megismételt vizsgálatukban sem változtak az arányok.

A legnagyobb közösségi oldalak, mint amilyen a Facebook, a Twitter, a YouTube vagy a TikTok, ugyan dolgoznak azon, hogy minél előbb töröljék az effajta félrevezető információkat, azonban ezek vírusként kiirthatatlanul terjednek.

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a kezdetekben figyelmeztetett, hogy nem csupán a koronavírus, de az információs járvány elleni harcot is meg kell vívni.

“Embereket ölnek meg!” – fakadt ki nemrégiben Joe Biden amerikai elnök is a Facebookhoz hasonló platformokra mutogatva, mondván a közösségi médiában terjedő álhírek tartják vissza az embereket attól, hogy beoltassák magukat.

Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a téves információk jelentik a legnagyobb veszélyt a közegészségre, és állítólag komoly nyomást gyakoroltak a Facebookra, hogy lépjen fel hatékonyabban az összeesküvés-elméletek terjedése ellen.

Egy tavalyi amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a Facebookon, a YouTube-on, a Twitteren és az Instagramon már 59 millió követője volt a különféle oltásellenes fórumoknak. Az elemzés megállapította, hogy a techóriások az esetek túlnyomó többségében elégtelenül léptek fel az álhírek terjedése ellen. Ráadásul több százezer bejegyzés vizsgálatának eredménye szerint a téves információk eredeti forrásaként 65 százalékban mindössze 12 ember felelős.

Borítókép: illusztráció

Trending Now

Családi utat nyerhet a közmédia szavalópályázatának legjobbja

Az MTVA szeptember 26-ig meghosszabbította a Toldi sorozat bemutatásának alkalmából kiírt szavalópályázatának benyújtási határidejét. A Mondj verset a nagyival! továbbra is várja a jelentkezőket, a legjobb pályaművel családi élményutazás nyerhető a Galánta melletti Taksonyfalvára, a Toldi Panzióba.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Toldi animációs sorozat szeptember 19-től vasárnap esténként 19.40-től látható a Dunán. A premier alkalmából az MTVA Mondj verset a nagyival! címmel pályázatot hirdetett, amelyre unokák és nagyszülők közösen nyújthatnak be pályaművet, videó formában.

Az Arany-eposz egy szabadon választott részletének szavalásával értékes Toldi ajándékcsomagot nyerhetnek a legjobb felvételt beküldők, emellett esélyt kaphatnak, hogy a Duna Televízió Almárium című szolgáltató magazinműsorában szerepeljenek. A fődíj pedig egy családi kikapcsolódás a taksonyfalvai Toldi Panzióban, ahol a pályázó nagyszülő és unoka mellett a szülők is eltölthetnek két éjszakát, teljes ellátással.

A felhívás részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon.

Tovább olvasom

Trending Now

A 2006-os rendőrterror fotós és videós emlékeit várják (videó)

A 2006. évi őszi események fényképeit, filmjeit, hangfelvételeit akarja összegyűjteni a XXI. Század Intézet, amely ennek érdekében felhívással fordult a nyilvánossághoz.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

“2006 októberében békésen ünneplő magyarokat vertek véresre Budapest utcáin. Gyurcsány Ferenc, akkori miniszterelnök, Petrétei József miniszter és az akkori budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utasítására gumilövedékekkel lőtték őket, könnygázgránátokat vetettek be ellenük. Földre tiport, magatehetetlen polgárokat rugdostak, gumibotoztak. A rendőrökről levetették az azonosító jelvényeiket és ellenünk fordították őket” – emlékeztet pénteki közleményében a XXI. Század Intézet, hozzátéve, hogy

sok-sok ünneplő kezében volt telefon, kamera, fényképezőgép: fotók, film- és hangfelvételek ezrei készültek el.

A XXI. Század Intézet ezért arra kéri azokat, akik jelen voltak és rögzítették a brutalitásokat, hogy a felvételeket küldjék el a felhivas@xxiszazadintezet.hu címre.

A felhívás részleteit ide kattintva tudja megtekinteni.

Tovább olvasom

Trending Now

Érkezik a terhes férfi és gendersemleges terhes személy emojija

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek közt az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Eddig is voltak a PC-forradalom előretörésének érdekes sarokpontjai, de a genderlobbi következtében úgy tűnik, egyre több cég szeretne behódolni az LMBTQ-mozgalmat éltető tömegnek. Az új, 2021-2022-es hangulatjelek – főleg a terhes férfi – máris sokak megdöbbenését kiváltotta.

Harminchét új hangulatjellel bővül az emotikonok tára, többek között az úgynevezett terhes férfi és a gendersemleges terhes személy érzelemkifejező ikonokkal – számolt be a The Verge cikkében.

Ráadásul, mindkét hangulatjel több bőrszínben is elérhető lesz jövőre, amikor vélhetően bekerülnek például a Facebook és a Google jelei közé. Tehát a legújabb emojik követik az Európai Parlament (EP) által meghatározott trendet. A június 24-i EP-ülésen elfogadott jelentés szerint ugyanis szülhetnek a férfiak is – írja a Híradó.hu, ahol az új emojiat is megtekinthetik.

Tovább olvasom