Kövess minket!

Trending Now

Akiket a média öltöztetett fel – izgalmas könyv jelent meg a hazai celebvilágról

A celebek olyan médiaszemélyek – olvassuk a könyvben –, akiket a tömegkommunikációs műsorszerkesztők konstruálnak a közönség szórakoztatására.

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ne tagadjuk, celebek vesznek körül bennünket, betolakodnak életünkbe, mindennapjainkba, akár akarjuk, akár nem. Celebvilágban élünk, nehéz nem tudomást venni róluk. Bulvárosan fogalmazva: a csapból is ők folynak – írja a Celebvilág Magyarországon című könyvről szóló, a Magyar Nemzet hasábjain megjelent ismertetőjében Temesi László, aki szerint azt sem tagadhatjuk, hogy sokan vevők rájuk.

Dalia László Celebvilág Magyarországon című, most megjelent könyvében rávilágít erre a furcsa, többnyire üres világra, beavat bennünket a „sztárcsinálás” kulisszatitkaiba, leleplezi őket, nem kímél semmit és senkit. Így talán izgalmasabb is a velük való találkozás, mint a sokszor felületes bulvármédiából. Igazi emberi sorsokat ismerhetünk meg benne.

„A celebek olyan médiaszemélyek – olvassuk a könyvben –, akiket a tömegkommunikációs műsorszerkesztők konstruálnak a közönség szórakoztatására. Az igazi sztároktól eltérően szinte kizárólag a magánéletük kiteregetésével tudják magukat a képernyőn tartani. Szavatosságuk addig tart, amíg képesek a figyelmet fenntartani. Ahogy Siklaki István szociálpszichológus megfogalmazta, ők lapos emberek, hétköznapiak, csak a média rájuk pakolta a megfelelő imázst, felöltöztette, ahogy bármikor le is vetkőztetheti vagy el is felejtheti őket. A celebek kiszolgáltatottsága teszi, hogy szinte bármire hajlandóak, hiszen ha a média nem találja elég érdekesnek, akkor már dobja is őket.”

Ennek a különös, csillogó-villogó világnak éppen ez a lényege: aki belekeveredik a celebvilágba, számolhat azzal, hogy egyszer lehull a magasból és összetörik – lelkileg, emberileg. Erre számos, tehetségkutatót megjárt, pillanatnyi „sztár” a példa.

A könyv borítója

„Nem olyan egyszerű a helyzet – olvassuk tovább az eszmefuttatást –, hogy itt vannak a sztárok és ott a celebek. Van ugyanis átfedés, sőt aki igazán híres akar lenni, és nemcsak a kulturális vagy sportrovatban akar megjelenni, annak »le kell mennie celebbe«” – ahogy Siklaki mondja. „Jó példa erre Stohl András, aki bár színészként ismert volt, de akkor ismerte meg igazán az ország, amikor kereskedelmi televízióban műsorvezető lett. És ugyanez történt Alföldi Róberttel is.” S ezután csaknem 300 oldalon keresztül sorra jönnek az ismert nevek és magamutogató „tetteik”, felemelkedésük és bukásuk története.

A szerző alapos gyűjtőmunkát végzett, nála nincs tabutéma, és valóban mindenkiről lerántja a leplet. Könnyed, de mégis elgondolkodtató könyvet írt olyan emberekről, akik sokszor nagy árat fizettek, fizetnek a nyilvánosságért, a népszerűség-hajhászásért.

Azon is elgondolkodhatunk olvasásakor, vajon mit adtak, adnak – legtöbbször bizony – értéktelen celebjeink azoknak a tévénézőknek, bulvárfogyasztóknak, akik nem tudnak meglenni nélkülük, és mindig várják róluk az újabb és újabb híreket.

Könyvadatok: Dalia László: Celebvilág Magyarországon. Kocsis Kiadó, Budapest, 2021.

Trending Now

Közösülnek a szereplők a kisgyerekeknek szóló könyvben

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélte, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot” – volt, aki így reagált arra, hogy egy nemrég megjelent, gyerekeknek szánt könyvben szexjeleneteket ábrázolnak, illetve részletesen leírják, amint az egyik szereplő szexuális kapcsolatot létesít a barátjával.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Heves támadás érte a közösségi médiában Dagmar Geisler gyermekkönyvszerzőt a Testem növekszik című alkotásának tartalma miatt. A könyv a kiadó állítása szerint négyéves korú gyermekek számára készült, a főszereplő Sabrina a kiadvány hasábjain mégis azt ecseteli kisöccsének, Tobynak, hogy miként szexelt a barátjával. Ez tele van szemléletes kifejezésekkel és képekkel a közösülés folyamatáról – számolt be a kiadványról és az azt övező botrányról a V4NA hírügynökség, hozzátéve: a Simon & Schumer oldalán található leírás szerint a könyv “tökéletes bevezetés a testtudatosság és a szexuális nevelés témakörébe óvodások és kisiskolások számára”.

A vitatott kiadvány az Amazon oldalán

A könyvre több kommentelő is hevesen reagált, akik szerint az ilyen típusú pornográf tartalmaknak nincs helye a gyerekeknek szóló kiadványokban.

“Ez egyike az olyan könyvek ezreinek, amelyek elárasztják az iskolákat és a könyvtárakat. A nemzeti oktatási kartell eltökélt abban, hogy ellopja a gyermeki ártatlanságot”

– írta egyikük.

Nagyjából egy héttel később egy Suz nevű kanadai kétgyermekes anyuka reagált dühösen ugyanezzel a könyvvel kapcsolatban:

“A legszebb érzés az volt, amikor Marco pénisze spermát spriccelt Sabrina vaginájába – áll a gyerekkönyvben. Mindjárt felveszem a kapcsolatot a gyerekeim iskolájával, és követelem a leltárlistát az átkozott könyvtárukból! A könyv címe: A testem növekszik, útmutató 4-8 éveseknek. Olvasd el még egyszer: NÉGY-NYOLC ÉVESEKNEK.”

Tovább olvasom

Trending Now

Maszkban tiltakoznak afgán műsorvezetők a kolléganőik elfátyolozása ellen

A televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek” – érvelnek a sajtómunkások a tálibok által bevezetett szabályozással szemben.

Közzétéve:

Borítókép: Neszar Nabil televíziós műsorvezető maszkviseléssel áll ki munkatársnői mellett a TOLO News afgán hírcsatorna kabuli stúdiójában 2022. május 22-én, fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt – adta hírül az MTI.

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy

a televízió képernyőjén megjelenő nők “nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés “mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el:

“Ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava”

– fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

Tovább olvasom

Trending Now

Megsértette a muszlimokat a sokszínűséget hirdető plakát

Az egyetem posztolt egy képet a közösségi média felületein, amin két hidzsábot viselő nő csókolózik, ezzel kiváltotta a muszlim közösség haragját. Az iskola tisztviselőinek ezek után el kellett távolítani a posztot.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A kanadai Western University egyik, a homofóbia elleni küzdelmet támogató közösségi média posztján két hidzsábot viselő, csókolózni készülő nőt ábrázolt, ami a helyi muszlim közösség részéről olyan felháborodást váltott ki, hogy az iskola tisztviselői kénytelenek voltak törölni a posztot.

Az egyetem Instagram-fiókján kedden a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni nemzetközi nap alkalmából közzétett képet kritikák armadája fogadta azok részéről, akiket sértett a képi ábrázolás.

A kritikusok szerint a poszt helytelen és tiszteletlen, mivel a hidzsábnak, az iszlám fátyolnak vallási és spirituális vonatkozásai vannak.

Válaszul az iskola illetékesei eleinte kiálltak a plakát mellett, és megjegyezték, hogy “megértjük, mennyire összetett és interszekcionális ez a téma. A képek egyes muszlimok számára felkavaróak lehetnek”. Szerdán azonban az egyetem egyik tisztviselője, aki a méltányosságot, sokszínűséget és befogadás helyzetét felügyeli az intézményben, nyilatkozatot adott ki, amelyben elmondta, hogy a képet eltávolították.

Egy muszlim közösségi vezető, Iman Abd Alfatah Twakkal is közleményt adott ki a képpel kapcsolatban.

“Tiszteletben tartjuk mindenki emberi jogait, amelyeket Ontario emberi jogi törvénye véd. Bár értékeljük, hogy a szándék a befogadás előmozdítása, a plakát ennek az ellenkezőjét teszi. Egy muszlim vallási szimbólumot kiemelni ebben a környezetben nem helyénvaló” – mondta a férfi a V4NA hírügynökség szerint.

A plakát kapcsán egy petíciót is elindítottak, amelyben követelik, hogy az iskola távolítsa el a muszlim nők ábrázolását. A petíciót szerda reggelig több mint kétezren írták alá.

“Világossá kell tenni, hogy ez nem támadás az LMBT+ közösség ellen, és a queer muszlimok létezését is elismerjük. Amit ábrázolnak, az rendkívül tiszteletlen, érzéketlen és teljesen félreérthetetlen a muszlim közösség egészével szemben”.

Tovább olvasom